Arvokkaat jäähyväiset

JOURNALISTI
17.12.2015

Kari Kuukka
kari@docimages.fi
Kirjoittaja on kuvaaja ja multimediatuottaja.

Joissain lajeissa lehdet luottavat joukkueen omiin kuvaajiin ja ilmaismateriaaliin. Rumia taklauksia kuvissa tuskin näkyy, mutta oikeat sponsorilogot sitäkin varmemmin, kirjoittaa Kari Kuukka.

Muutama viikko sitten eksyin paikalle, kun Jarkko Nieminen pelasi jäähyväisottelunsa Helsingissä täydelle areenalle. Olen 12 vuotta saanut elantoni pääsääntöisesti urheilusta, mutta nyt olen ollut poissa urheilukuvioista jo hetken.

Silti ihmettelin hiukan sitä, että hallissa oli minulle kovin vähän tuttuja kuvaajia. Tuntemattomia naamoja kamera tiukasti käsissään pyöri ympärillä sitäkin enemmän. Fanittamassa ottelua kuvaamisen ohessa.

Hetken ihmeteltyäni tilanne alkoi hahmottua.

Jo Lontoon olympialaisissa – kuten Sotsissakin – näin kuvaajia, jotka työskentelivät niin sanotusti ”on spec” eli ilman palkkiota, kaulassaan ylpeästi lehden akkreditointi ja mielessä joku epämääräinen toive, ehkä jopa lupaus, että heidän kuviaan ostettaisiin. Ehkä.

Käytäntö näyttää nyt vakiintuneen. Tapahtumiin akkreditoidaan kuvaajia, joille ei makseta mitään. Kuvatoimisto myy kuvat – jos onnistuu – ja hyvittää kuvaajille tästä. Myyntihinnan ollessa keskimäärin noin 15 euroa kuvaajan osuus tästä on bussiliput paikalle ja kahvikuppi. Kilometrejähän ei yleensä korvata kai enää missään?

Joissain lajeissa lehdet luottavat joukkueen omiin kuvaajiin ja ilmaismateriaaliin. Rumia taklauksia kuvissa tuskin näkyy, mutta oikeat sponsorilogot sitäkin varmemmin.

Säästämisen kuninkuusluokkaan nousi Iltalehti, joka ilmoitti hankkivansa toimittajille kamerat ja luopuvansa freelancekuvaajistaan. Päätoimittaja perusteli ratkaisua kameroiden kehittymisellä.

Samalla logiikallahan toimittajista voisi luopua, sillä onhan nuo oikolukuohjelmat nykyään jo aika huikeita?

Ehkä viimeinen niitti arkkuun tuli, kun tyttäreni koulukaveri ylpeänä silmät palaen kertoi, miten eräs urheiluaikakauslehti julkaisee hänen kuviaan seuraavassa numerossaan. Hän on lupaava valokuvaajan alku ja luonnollisesti onnittelin.

Poika on 13-vuotias.

Voi tietysti sanoa, että urheilu on viihdettä, joten mitä väliä?

Haluaisin kuitenkin uskoa, että on edes jotain periaatteita, jotka määrittelevät journalismia. Jopa urheilujournalismia. Jopa näinä aikoina.

Jarkon, Teemun, Forsbergin ja Federerin ilta oli hieno tapahtuma. Arvokkaat jäähyväiset. Mutta mielessäni se oli myös jäähyväiset ammattimaiselle urheilukuvalle.3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta