Värisevä viiva

JOURNALISTI
26.11.2015

Mari Manninen, teksti

marinkotimeili@gmail.com
Kirjoittaja on vapaa toimittaja Pekingissä.

Aaltoviivailmiö lienee yleistynyt, mutta uusi se ei ole, miettii Mari Manninen.

Mainonnan ja journalismin veteen piirretty viiva on siirtynyt toimittajien korvien väliin, kirjoitti Elina Grundström Journalistissa 11/2015. Yhä useampi freelancetoimittaja kun tekee myös viestintää.

Viiva aaltoilee vahvemmin kuin Grundström arvasikaan.

Eräs jutunvälitystoimisto osti minulta yritysasiakkaansa nettisivulle seminaarista tekstinpätkän, jossa tietenkin piti korostua hyvä fiilis. Välittäjä ehdotti, että tarjoaisin seminaariuutista myös päivälehtiin.

En suostunut. Jos myös päivälehden jutussa olisi myönteinen poljento, se haiskahtaisi mainokselta. Kielteinen poljento puolestaan ketuttaisi yritysasiakasta.

Aaltoviivailmiö lienee yleistynyt, mutta uusi se ei ole. Vuosia sitten huomasin erään kulttuurilaitoksen esitteessä puffijuttuja kriitikolta, joka teki lehtiin kritiikkejä saman laitoksen esityksistä. Sen jälkeen en uskonut hänen arvioihinsa.

Freelancerina toimiva taloustoimittajatuttuni säilyttää journalistisen riippumattomuutensa näin: Jos hän kirjoittaa yrityksen omaan julkaisuun, hän ei kirjoita samasta yrityksestä muuhun mediaan. Tähän hän ainakin pyrkii, mutta freelancerin ansiot ovat kovin tiukassa.

Minun on helppo olla korkeaotsainen, sillä tällä haavaa ulkomailla elän pitkälti mieheni siivellä.

Aaltoviivan paikkaa etsivät työsuhteisetkin. Helsingin Sanomien rikostoimittaja Minna Passi käy välillä katastrofialueilla Punaisen Ristin tiedottajana. Päätyössään hän jäävää itsensä SPR:ää koskevista uutisista. Passi toivoo, että toimittajat useamminkin ymmärtäisivät jättää tekemättä juttuja omista harrastusseuroistaan.

Luultavasti mutkattomimmin jääviyskysymyksiin suhtautuvat ne, jotka ovat laajentaneet työtään vasten valtavirtaa, eli liike-elämästä freelancejournalisteiksi.

Liikemiehiä verkottavan Shanghain suomalaisen kauppakamarin toiminnanjohtaja Oskar Helling toimii myös Kauppalehden juttupalkkiopohjaisena kirjeenvaihtaja.

Hän ei näe rooleissa ristiriitaa: Eikö ole hyvä, että edes joku kirjoittaa talousanalyysiä Kiinasta? Ja onhan hänen muutakin tehtävä työkseen, kun Kauppalehti ei tahtonut täysipäiväistä kirjeenvaihtajaa.

Kenties jääviyskeskustelu on jo myöhäistä. Äskettäin Keskisuomalaisen Nepal-uutisessa kerrottiin näkyvästi Kirkon Ulkomaanavusta. Sitä ei kerrottu, että jutun kirjoittaja on järjestön oma tiedottaja.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta