Datajournalismia kuntapäättäjille

Marja Honkakorpi, 41, on nimitetty Kuntalehden päätoimittajaksi ja Kuntaliitto-konserniin kuuluvan KL-Kustannuksen toimitusjohtajaksi. Honkakorpi aloittaa työt yhtiössä tammikuussa. Nykyinen päätoimittaja-toimitusjohtaja Hannu Kataja jää eläkkeelle huhtikuussa. Honkakorpi on työskennellyt aiemmin asiantuntija-, kehitys- ja johtotehtävissä muun muassa Ylessä, Sanomissa sekä omistamassaan Fugu Media -yrityksessä.

JOURNALISTI
26.11.2015

Janne Salomaa, teksti

Marja Honkakorpi, 41, aloittaa Kuntalehden päätoimittajana ja KL-Kustannuksen toimitusjohtajana tammikuussa.

Olet työskennellyt paljon digitaalisten palvelujen kehittäjänä. Toimituksessa olet ollut töissä viimeksi Helsingin Sanomissa vuosi-tuhannen vaihteessa. Miksi halusit palata journalistiksi?

Työtehtävien monipuolisuus houkutteli: toimitustyön lisäksi kehitän KL-Kustannusta toimitusjohtajana. Olen tehnyt lähes koko urani töitä journalistien kanssa erilaisissa tehtävissä digitaalisessa mediassa. En siis koe tätä kovin suureksi muutokseksi. Uutta minulle on työskentely kuntasektorilla.

 

Millaista on alkaa tehdä lehteä kuntapäättäjille?

Motivoivaa. Kunnallinen päätöksenteko vaikuttaa meihin kaikkiin.

 

Miten aiot uudistaa Kuntalehteä?

Vahva journalistinen sisältö on kaiken kehityksen kantava voima. Sen pohjalta varmasti luomme toimituksen kanssa erilaisia verkkolähtöisiä formaatteja: tiedon visualisointia, datajournalismia, kehitämme jo nyt runsasta videotarjontaa.

Haluan tuottaa kuntapäättäjille kiinnostavaa asiaa mahdollisimman houkuttelevassa ja laadukkaassa muodossa.

 

Vaikuttaako sote-uudistus Kuntalehden rahoitukseen tai asemaan?

Ei välittömästi. Mutta jos Kuntaliitto on vastedes paitsi kuntien myös tulevien itsehallintoalueiden edunvalvoja, Kuntalehden roolikin muuttuu.

 

Millainen on mielestäsi hyvä toimitus?

Koen vahvuudeksi ja jopa välttämättömäksi, että toimituskunnassa on hyvin eri-ikäisiä ihmisiä, joilla on erilainen tausta. Pitkän linjan journalistikonkareiden ja diginatiivien yhteistyö on edellytys elinvoimaiselle toimituskulttuurille.

 

Tulet olemaan Kuntalehden ainoa toimittaja, joka on lehden kustantajan palkollisena. Lehden tuottaja, taittaja ja verkkotoimittaja työskentelevät kukin omien yritystensä kautta. Miten johdat tällaista toimitusta?

Kuntalehteä ja Kunta.tv:tä tekee säännöllisesti toistakymmentä freelanceria tai yrittäjää, joista osa työskentelee kustantajan tiloissa. Verkostomainen toimintatapa on nykypäivänä arkea, ja sen johtaminen on normaalia ihmisten ja asioiden johtamista.

 

Yleistyykö sellainen malli, jossa ainoastaan päätoimittaja on työsuhteessa kustantajaan?

Tulokset Kuntalehdessä ainakin ovat hyviä, joten malli näyttää toimivan. Lehden talous on kunnossa, ja toimituskunnassa on hyvä henki. Jotta mediayhtiöt selviytyvät ja pystyvät tarjoamaan työtä, työyhteisöjen on mukauduttava digitalisaation tuomiin muutoksiin.

Olen työskennellyt sekä palkkatyössä että yrittäjänä, joten tunnen omakohtaisesti molempien hyvät ja huonot puolet. Olennaista on työstä saatava korvaus ja reilu kohtelu.

Marja Honkakorpi, 41, on nimitetty Kuntalehden päätoimittajaksi ja Kuntaliitto-konserniin kuuluvan KL-Kustannuksen toimitusjohtajaksi. Honkakorpi aloittaa työt yhtiössä tammikuussa. Nykyinen päätoimittaja-toimitusjohtaja Hannu Kataja jää eläkkeelle huhtikuussa. Honkakorpi on työskennellyt aiemmin asiantuntija-, kehitys- ja johtotehtävissä muun muassa Ylessä, Sanomissa sekä omistamassaan Fugu Media -yrityksessä.5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta