Datajournalismia kuntapäättäjille

Marja Honkakorpi, 41, on nimitetty Kuntalehden päätoimittajaksi ja Kuntaliitto-konserniin kuuluvan KL-Kustannuksen toimitusjohtajaksi. Honkakorpi aloittaa työt yhtiössä tammikuussa. Nykyinen päätoimittaja-toimitusjohtaja Hannu Kataja jää eläkkeelle huhtikuussa. Honkakorpi on työskennellyt aiemmin asiantuntija-, kehitys- ja johtotehtävissä muun muassa Ylessä, Sanomissa sekä omistamassaan Fugu Media -yrityksessä.

JOURNALISTI
26.11.2015

Janne Salomaa, teksti

Marja Honkakorpi, 41, aloittaa Kuntalehden päätoimittajana ja KL-Kustannuksen toimitusjohtajana tammikuussa.

Olet työskennellyt paljon digitaalisten palvelujen kehittäjänä. Toimituksessa olet ollut töissä viimeksi Helsingin Sanomissa vuosi-tuhannen vaihteessa. Miksi halusit palata journalistiksi?

Työtehtävien monipuolisuus houkutteli: toimitustyön lisäksi kehitän KL-Kustannusta toimitusjohtajana. Olen tehnyt lähes koko urani töitä journalistien kanssa erilaisissa tehtävissä digitaalisessa mediassa. En siis koe tätä kovin suureksi muutokseksi. Uutta minulle on työskentely kuntasektorilla.

 

Millaista on alkaa tehdä lehteä kuntapäättäjille?

Motivoivaa. Kunnallinen päätöksenteko vaikuttaa meihin kaikkiin.

 

Miten aiot uudistaa Kuntalehteä?

Vahva journalistinen sisältö on kaiken kehityksen kantava voima. Sen pohjalta varmasti luomme toimituksen kanssa erilaisia verkkolähtöisiä formaatteja: tiedon visualisointia, datajournalismia, kehitämme jo nyt runsasta videotarjontaa.

Haluan tuottaa kuntapäättäjille kiinnostavaa asiaa mahdollisimman houkuttelevassa ja laadukkaassa muodossa.

 

Vaikuttaako sote-uudistus Kuntalehden rahoitukseen tai asemaan?

Ei välittömästi. Mutta jos Kuntaliitto on vastedes paitsi kuntien myös tulevien itsehallintoalueiden edunvalvoja, Kuntalehden roolikin muuttuu.

 

Millainen on mielestäsi hyvä toimitus?

Koen vahvuudeksi ja jopa välttämättömäksi, että toimituskunnassa on hyvin eri-ikäisiä ihmisiä, joilla on erilainen tausta. Pitkän linjan journalistikonkareiden ja diginatiivien yhteistyö on edellytys elinvoimaiselle toimituskulttuurille.

 

Tulet olemaan Kuntalehden ainoa toimittaja, joka on lehden kustantajan palkollisena. Lehden tuottaja, taittaja ja verkkotoimittaja työskentelevät kukin omien yritystensä kautta. Miten johdat tällaista toimitusta?

Kuntalehteä ja Kunta.tv:tä tekee säännöllisesti toistakymmentä freelanceria tai yrittäjää, joista osa työskentelee kustantajan tiloissa. Verkostomainen toimintatapa on nykypäivänä arkea, ja sen johtaminen on normaalia ihmisten ja asioiden johtamista.

 

Yleistyykö sellainen malli, jossa ainoastaan päätoimittaja on työsuhteessa kustantajaan?

Tulokset Kuntalehdessä ainakin ovat hyviä, joten malli näyttää toimivan. Lehden talous on kunnossa, ja toimituskunnassa on hyvä henki. Jotta mediayhtiöt selviytyvät ja pystyvät tarjoamaan työtä, työyhteisöjen on mukauduttava digitalisaation tuomiin muutoksiin.

Olen työskennellyt sekä palkkatyössä että yrittäjänä, joten tunnen omakohtaisesti molempien hyvät ja huonot puolet. Olennaista on työstä saatava korvaus ja reilu kohtelu.

Marja Honkakorpi, 41, on nimitetty Kuntalehden päätoimittajaksi ja Kuntaliitto-konserniin kuuluvan KL-Kustannuksen toimitusjohtajaksi. Honkakorpi aloittaa työt yhtiössä tammikuussa. Nykyinen päätoimittaja-toimitusjohtaja Hannu Kataja jää eläkkeelle huhtikuussa. Honkakorpi on työskennellyt aiemmin asiantuntija-, kehitys- ja johtotehtävissä muun muassa Ylessä, Sanomissa sekä omistamassaan Fugu Media -yrityksessä.6 2019
Arkisto
Ylessä työskentelevät Seurin veljekset löysivät toisensa aikuisuuden kynnyksellä. Ville (oik.) vei Ollin alaikäisenä Helsingin baareihin.” kuva: Jaakko Martikainen

Miltä tuntuu, kun haastateltavat kuvittelevat jatkuvasti puhuvansa veljelle?

Tai kun joutuu kilpailemaan perheenjäsenen kanssa saman alan työpaikoista? Toimittajina työskentelevät sisarusparit avasivat perhe- ja työsuhteitaan.

Jos työnantaja ei ole uskollinen, ei työntekijänkään tarvitse olla

”Työntekijän ei ole järkevää sitoutua tai joustaa enempää kuin työpaikka on valmis sitoutumaan ja joustamaan”, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Ylelle vinoilu loppuu sinun vahtivuorollasi, Johanna Lahti?

Johanna Lahti aloittaa marraskuussa Ilta-Sanomien uutena vastaavana päätoimittajana. ”Kiroiluni on asettunut sellaiselle tasolle, että minut voi päästää huoletta myös kalustettuihin huoneisiin.”

Lukijat maksavat luottamuksesta, epäpuhtaasta journalismista ja fermentointikursseista

Journalismia on aina rahoitettu muullakin kuin hardcore-uutisilla. Journalistien on vain vaikea myöntää sitä, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Näin syntyvät media-alan työehtosopimukset

Paljonko saat palkkaa, kuinka pitkä lomasi on ja joudutko tekemään kiky-tunteja? Muun muassa nämä kysymykset ratkaistaan syksyn ja talven tes-neuvotteluissa. Näin neuvotteluvalmistelut etenevät.

Maryan Abdulkarim on muun muassa kolumnisti, käsikirjoittaja, kirjailija ja taiteilija. ”Tätä urapolkua en osannut suunnitella, vaan asiat ovat seuranneet toisiaan. Kun joku pyytää mukaan johonkin, mietin aina, olenko riittävän hyvä tähän. Mutta kun epäilyistään huolimatta lähtee mukaan, huomaa, että okei – minusta on myös tähän.”

Miksi vähemmistön asiat näyttäytyvät enemmistön kiusana, kysyy Maryan Abdulkarim

”Sysäys ajatusteni sanallistamiseen oli Helsingin Sanomien juttu, jossa lukija kysyi, miksi suihku ja vessanpönttö sijoitetaan kylpyhuoneessa vierekkäin niin, että sukat kastuvat, ja arkkitehti vastasi, että esteettömyysmääräysten takia.”

Pari klikkausta voittaa pään raapimisen

”Arvailu ja kritiikitön googlailu ovat journalismissa edelleen turhan yleisiä menetelmiä varsinkin kiireessä. Ilahduttavan moni toimittaja on kuitenkin vähitellen löytänyt luotettavat verkkopalvelut”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Emojier som journalistik

”Uppdateringen är mångas första kontakt med den journalistik som följer och att fånga läsarens uppmärksamhet är i det här fallet att färga den”, skriver Dan Lolax.

Huolellinen töistä sopiminen helpottaa asiakkaan ja freelancerin elämää

Vaikka ulkoistettaessa työstä halutaan eroon, työn suunnittelu ei saisi päättyä ostajan päässä siihen, kun päätös ulkoistamisesta tehdään, kirjoittaa Hanna Kokkonen.

Raskaus ei ole syy olla jatkamatta määräaikaisuutta

”Raskauden tai äitiyden takia voi tulla helposti syrjityksi huomaamattaan. Aina työnantajakaan ei ymmärrä tekevänsä väärin”, kirjoittaa Journalistiliiton lakimies Rami Lindström.

Tommy Pohjola on kokenut penkoja

Tommy Pohjola aloittaa Journalistin määräaikaisena toimittajana 2. syyskuuta.

Alaston paparazzi nappasi uutiskuvan

”Vielä vettä tippuen kaivoin kameran laukusta, vaihdoin zoomin ja otin matalan tähtäysasennon kylmälle ikkunalaudalle”, kirjoittaa Jukka Järvelä.

Intohimoinen tekniikkatoimittaja

Kuolleita: Toimittaja Tero Lehto 25. 5. 1978 Espoo – 3. 7. 2019 Helsinki

Kotiseutu- ja paikallislehtimies

Kuolleita: paikallislehtimies Kurt Ratia 28. 9. 1943 Lahti – 11. 3. 2019 Hyvinkää

Intohimona radio

Kuolleita: toimittaja Heikki Peltonen 27. 6. 1947 Uusikaupunki – 3. 7. 2019 Merikarvia

Toimittajasta jäi muisto itärajalle

Kuolleita: toimittaja Urho Kinnunen 28. 6. 1930 Ilomantsi – 18. 6. 2019 Ilomantsi

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta