Takasivu

JOURNALISTI
26.11.2015


Provokatiivisia huomioita.

Mun oma analyysi

Pariisin terrori-iskusta on kirjoitettu valtava määrä analyysejä, joilla joukkomurhan syitä ja seurauksia on koitettu avata lukijoille.

Ehkä yllättävimmän arvion tapahtumien syistä esitteli heti tuoreeltaan 14. marraskuuta Iltamakasiini-verkkolehti, jonka mukaan viikko ennen murhailtaa Le Bataclanissa esiintyneellä suomalaisyhtyeellä Children Of Bodomilla olisi jotain tekemistä joukkomurhan kanssa.

”Järkyttävin kysymys suomalaisittain lieneekin: onko suomibändin sanoma voinut olla myötävaikuttamassa Le Bataclanin murhenäytelmään”, Iltamakasiinissa kysytään.

Yhtyeen kappaleiden nimiä sisältävässä otsikossa kysytään suoraan: ”Vihaa minua! Minä palvon kaaosta! Minä satutan! Oletko jo kuollut?” Aiheuttiko suomibändin sanoma Pariisin terrori-iskun!?!

Kova väite, mutta se ei sisällä journalistisen prosessin perustuotoksia, kuten faktoja. Yksikään jutussa esiin tuotu tieto ei tue väitettä, että tappajia olisi motivoinut suomalaisyhtyeen kappaleiden sanoma.

Journalistin toimituksen ajatukset ja rukoukset menevät Iltamakasiinin lukijoille ja heidän läheisilleen.

Manu Marttinen

 

Kieltäkää runk... huumori!

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen älähti pari viikkoa sitten ”huuhaa-uutiseksi” nimittämästään satiirisivusto Tietoinfo.netin jutusta. Sivuston uutisessa Räsänen mukamas ehdottaa masturboinnille 18 vuoden ikärajaa. Samainen Tietoinfo kertoo myös esimerkiksi Paavo Arhinmäen olevan kyllästynyt taistelemaan köyhien puolesta, koska ”köyhät ovat laiskoja ja kiittämättömiä”.

Ei ole oleellista, onko Tietoinfossa hauskaa, onnistunutta ja oivaltavaa satiiria (mutta onhan siellä). Räsänen joka tapauksessa rinnastaa pilailun vihasivustojen tahallisen virheellisiin uutisiin esimerkiksi maahanmuutosta. ”Miten pitäisi reagoida”, Räsänen kysyy reak-tioksi kirjoittamassaan blogipostauksessa.

Huuhaa-Journalisti haluaa kantaa kortensa masturgate-kekoon. Journalistiliiton virallinen kanta on, että huumorituotteiden ja internet-sivustojen kuluttaminen on kiellettävä yli 60-vuotiailta, Sonkajärvellä syntyneiltä kristillisdemokraattisilta entisiltä sisäministereiltä.

Manu Haapalainen

 

Maksetaan kaikille näkyvyydellä

”Oletko oman elämäsi masterchef, armoitettu viherpeukalo tai kokeiletko innolla uusia kauneustuotteita?”, kysyi Turun Sanomat verkkosivuillaan 9. marraskuuta. TS kertoi hakevansa bloggareita koti-, ruoka- ja hyvinvointi-sivustoilleen.

Palkkiosta lehti ei mainitse mitään. Sen sijaan bloggareille luvataan ”näkyvyyttä Varsinais-Suomen suurimmassa mediassa”, jonka omistaja teki viime vuonna voittoa 12 miljoonaa euroa.

Ainakin vielä kolme vuotta sitten palkkioksi sai myös lahjakortteja ja Turkkarin vuosikerran. Nyt lehden päätoimittaja Kari Vainio kertoo vain sen, että ”käymme keskustelut bloggareiden ja verkkokolumnistien kanssa aina kahdenvälisesti”.

Jes! Kuulostavat juuri sellaisilta talkoilta, joita Suomi kaipaa: Jokainen ravintola voisi rehdisti myydä pitsaa alle kuudella eurolla, jos kokin palkkana olisi hyvä näkyvyys avoimesta keittiöstä asiakkaille. Kestävyysvajekin kurottaisiin äkkiä umpeen, jos kätilöt olisivat kiitollisia näkyvyydestään Suomen suurimmissa synnytyssairaaloissa ja poliisit voisivat ylpeillä partioivansa kaupungin vilkkaimmilla kaduilla.

Janne Salomaa6 2019
Arkisto
Ylessä työskentelevät Seurin veljekset löysivät toisensa aikuisuuden kynnyksellä. Ville (oik.) vei Ollin alaikäisenä Helsingin baareihin.” kuva: Jaakko Martikainen

Miltä tuntuu, kun haastateltavat kuvittelevat jatkuvasti puhuvansa veljelle?

Tai kun joutuu kilpailemaan perheenjäsenen kanssa saman alan työpaikoista? Toimittajina työskentelevät sisarusparit avasivat perhe- ja työsuhteitaan.

Jos työnantaja ei ole uskollinen, ei työntekijänkään tarvitse olla

”Työntekijän ei ole järkevää sitoutua tai joustaa enempää kuin työpaikka on valmis sitoutumaan ja joustamaan”, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Ylelle vinoilu loppuu sinun vahtivuorollasi, Johanna Lahti?

Johanna Lahti aloittaa marraskuussa Ilta-Sanomien uutena vastaavana päätoimittajana. ”Kiroiluni on asettunut sellaiselle tasolle, että minut voi päästää huoletta myös kalustettuihin huoneisiin.”

Lukijat maksavat luottamuksesta, epäpuhtaasta journalismista ja fermentointikursseista

Journalismia on aina rahoitettu muullakin kuin hardcore-uutisilla. Journalistien on vain vaikea myöntää sitä, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Näin syntyvät media-alan työehtosopimukset

Paljonko saat palkkaa, kuinka pitkä lomasi on ja joudutko tekemään kiky-tunteja? Muun muassa nämä kysymykset ratkaistaan syksyn ja talven tes-neuvotteluissa. Näin neuvotteluvalmistelut etenevät.

Maryan Abdulkarim on muun muassa kolumnisti, käsikirjoittaja, kirjailija ja taiteilija. ”Tätä urapolkua en osannut suunnitella, vaan asiat ovat seuranneet toisiaan. Kun joku pyytää mukaan johonkin, mietin aina, olenko riittävän hyvä tähän. Mutta kun epäilyistään huolimatta lähtee mukaan, huomaa, että okei – minusta on myös tähän.”

Miksi vähemmistön asiat näyttäytyvät enemmistön kiusana, kysyy Maryan Abdulkarim

”Sysäys ajatusteni sanallistamiseen oli Helsingin Sanomien juttu, jossa lukija kysyi, miksi suihku ja vessanpönttö sijoitetaan kylpyhuoneessa vierekkäin niin, että sukat kastuvat, ja arkkitehti vastasi, että esteettömyysmääräysten takia.”

Pari klikkausta voittaa pään raapimisen

”Arvailu ja kritiikitön googlailu ovat journalismissa edelleen turhan yleisiä menetelmiä varsinkin kiireessä. Ilahduttavan moni toimittaja on kuitenkin vähitellen löytänyt luotettavat verkkopalvelut”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Emojier som journalistik

”Uppdateringen är mångas första kontakt med den journalistik som följer och att fånga läsarens uppmärksamhet är i det här fallet att färga den”, skriver Dan Lolax.

Huolellinen töistä sopiminen helpottaa asiakkaan ja freelancerin elämää

Vaikka ulkoistettaessa työstä halutaan eroon, työn suunnittelu ei saisi päättyä ostajan päässä siihen, kun päätös ulkoistamisesta tehdään, kirjoittaa Hanna Kokkonen.

Raskaus ei ole syy olla jatkamatta määräaikaisuutta

”Raskauden tai äitiyden takia voi tulla helposti syrjityksi huomaamattaan. Aina työnantajakaan ei ymmärrä tekevänsä väärin”, kirjoittaa Journalistiliiton lakimies Rami Lindström.

Tommy Pohjola on kokenut penkoja

Tommy Pohjola aloittaa Journalistin määräaikaisena toimittajana 2. syyskuuta.

Alaston paparazzi nappasi uutiskuvan

”Vielä vettä tippuen kaivoin kameran laukusta, vaihdoin zoomin ja otin matalan tähtäysasennon kylmälle ikkunalaudalle”, kirjoittaa Jukka Järvelä.

Intohimoinen tekniikkatoimittaja

Kuolleita: Toimittaja Tero Lehto 25. 5. 1978 Espoo – 3. 7. 2019 Helsinki

Kotiseutu- ja paikallislehtimies

Kuolleita: paikallislehtimies Kurt Ratia 28. 9. 1943 Lahti – 11. 3. 2019 Hyvinkää

Intohimona radio

Kuolleita: toimittaja Heikki Peltonen 27. 6. 1947 Uusikaupunki – 3. 7. 2019 Merikarvia

Toimittajasta jäi muisto itärajalle

Kuolleita: toimittaja Urho Kinnunen 28. 6. 1930 Ilomantsi – 18. 6. 2019 Ilomantsi

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta