Takasivu

JOURNALISTI
26.11.2015


Provokatiivisia huomioita.

Mun oma analyysi

Pariisin terrori-iskusta on kirjoitettu valtava määrä analyysejä, joilla joukkomurhan syitä ja seurauksia on koitettu avata lukijoille.

Ehkä yllättävimmän arvion tapahtumien syistä esitteli heti tuoreeltaan 14. marraskuuta Iltamakasiini-verkkolehti, jonka mukaan viikko ennen murhailtaa Le Bataclanissa esiintyneellä suomalaisyhtyeellä Children Of Bodomilla olisi jotain tekemistä joukkomurhan kanssa.

”Järkyttävin kysymys suomalaisittain lieneekin: onko suomibändin sanoma voinut olla myötävaikuttamassa Le Bataclanin murhenäytelmään”, Iltamakasiinissa kysytään.

Yhtyeen kappaleiden nimiä sisältävässä otsikossa kysytään suoraan: ”Vihaa minua! Minä palvon kaaosta! Minä satutan! Oletko jo kuollut?” Aiheuttiko suomibändin sanoma Pariisin terrori-iskun!?!

Kova väite, mutta se ei sisällä journalistisen prosessin perustuotoksia, kuten faktoja. Yksikään jutussa esiin tuotu tieto ei tue väitettä, että tappajia olisi motivoinut suomalaisyhtyeen kappaleiden sanoma.

Journalistin toimituksen ajatukset ja rukoukset menevät Iltamakasiinin lukijoille ja heidän läheisilleen.

Manu Marttinen

 

Kieltäkää runk... huumori!

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen älähti pari viikkoa sitten ”huuhaa-uutiseksi” nimittämästään satiirisivusto Tietoinfo.netin jutusta. Sivuston uutisessa Räsänen mukamas ehdottaa masturboinnille 18 vuoden ikärajaa. Samainen Tietoinfo kertoo myös esimerkiksi Paavo Arhinmäen olevan kyllästynyt taistelemaan köyhien puolesta, koska ”köyhät ovat laiskoja ja kiittämättömiä”.

Ei ole oleellista, onko Tietoinfossa hauskaa, onnistunutta ja oivaltavaa satiiria (mutta onhan siellä). Räsänen joka tapauksessa rinnastaa pilailun vihasivustojen tahallisen virheellisiin uutisiin esimerkiksi maahanmuutosta. ”Miten pitäisi reagoida”, Räsänen kysyy reak-tioksi kirjoittamassaan blogipostauksessa.

Huuhaa-Journalisti haluaa kantaa kortensa masturgate-kekoon. Journalistiliiton virallinen kanta on, että huumorituotteiden ja internet-sivustojen kuluttaminen on kiellettävä yli 60-vuotiailta, Sonkajärvellä syntyneiltä kristillisdemokraattisilta entisiltä sisäministereiltä.

Manu Haapalainen

 

Maksetaan kaikille näkyvyydellä

”Oletko oman elämäsi masterchef, armoitettu viherpeukalo tai kokeiletko innolla uusia kauneustuotteita?”, kysyi Turun Sanomat verkkosivuillaan 9. marraskuuta. TS kertoi hakevansa bloggareita koti-, ruoka- ja hyvinvointi-sivustoilleen.

Palkkiosta lehti ei mainitse mitään. Sen sijaan bloggareille luvataan ”näkyvyyttä Varsinais-Suomen suurimmassa mediassa”, jonka omistaja teki viime vuonna voittoa 12 miljoonaa euroa.

Ainakin vielä kolme vuotta sitten palkkioksi sai myös lahjakortteja ja Turkkarin vuosikerran. Nyt lehden päätoimittaja Kari Vainio kertoo vain sen, että ”käymme keskustelut bloggareiden ja verkkokolumnistien kanssa aina kahdenvälisesti”.

Jes! Kuulostavat juuri sellaisilta talkoilta, joita Suomi kaipaa: Jokainen ravintola voisi rehdisti myydä pitsaa alle kuudella eurolla, jos kokin palkkana olisi hyvä näkyvyys avoimesta keittiöstä asiakkaille. Kestävyysvajekin kurottaisiin äkkiä umpeen, jos kätilöt olisivat kiitollisia näkyvyydestään Suomen suurimmissa synnytyssairaaloissa ja poliisit voisivat ylpeillä partioivansa kaupungin vilkkaimmilla kaduilla.

Janne Salomaa4 2019
Arkisto

Rahahautomo

Valokuvausjärjestö Finnfoto kylpee rahassa, jota se ei ole saanut jaettua kuvaajille.

"Politiikan toimittajat puhuvat liian vähän politiikan sisällöistä"

Vuoden journalistin Vappu Kaarenojan mielestä osa politiikan journalismista tuo mieleen urheilusivut.

Jos sössii lehdistönvapauden, voi heittää hyvästit demokratialle

Kansalaisen kannalta on yhdentekevää, lopettaako journalisti työskentelyn ennakkosensuurin vai netissä käydyn vihakampanjan seurauksena, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Maailma muuttuu vihamielisemmäksi toimittajia kohtaan

Suomi nousi tänä vuonna sananvapaustilaston kakkoseksi, mutta entistä harvemmassa massa tilanne on hyvä tai tyydyttävä. Kymmenen viime vuoden aikana työnsä vuoksi on kuollut yli 700 journalistia.

Freelanceriksi jääminen on heittäytymistä epävarmuuteen, jossa nirsous johtaa konkurssiin

Ennen halusin tehdä ensisijassa yhteiskunnallisesti merkittävää ja lukijaa koskettavaa journalismia. Sittemmin on valjennut yrittäjän arjen totuus, kirjoittaa Lauri Rotko.

Antaisit itse paremmat erätaukohaastattelut, Susanna Luikku

Avun toimittaja Susanna Luikku tähtäsi jääkiekkoilijaksi, mutta päätyi urheilutoimittajaksi. Hän suhtautuu kriittisesti otteluiden erätaukohaastatteluihin.

Haaga-Helian journalismiopiskelijat tarkistivat kansainvälisessä projektissa kuusi EU-väitettä. ”Työssä huomasi, miten paljon asiaa muutamaan lauseeseen saattaa sisältyä”, sanoo Emmi Syrjäniemi (oik.), joka oli mukana tarkistamassa Ville Niinistön (vihr.) twiittiä. Vierellä tarkistustyötä ohjannut lehtori Kaarina Järventaus.

Journalismin opiskelijat tarkistivat EU-väitteitä: enemmistö ”sinne päin”

EU-vaaleihin liittyvä projekti muistuttaa toimittajia tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään otsikoista syntyviä vaikutelmia.

Kom till Afrika, här finns plats!

När det gäller den finska marknaden för Afrikanyheter behöver jag sällan konkurrera med någon, skriver Journalistens nya kolumnist Liselott Lindström, Afrikastringer för Yle.

Ei mitään muttia – vai sittenkin pari?

Verbittömiä lauseita, mutta-sanalla alkavia virkkeitä, ja-sanan pois jättäviä listauksia. Kaikkia näkyy journalistisissa teksteissä jatkuvasti. Mutta saako näin tehdä, pohtii Ville Eloranta.

Pk-media, invandringskritik och andra ord

Vad finns inbyggt i begrepp som politisk korrekt (pk), islamisering, patriot eller i en valseger som liknas vid en tsunami, frågar Jeanette Björkqvist.

Hyvä juttu, ei kauppoja

Tuomo Pirttimaan juttukeikka Norjan vuonolle sujui kuin unelma, kunnes tuli aika kartoittaa aiheen virallista puolta.

Toimittaja aikoo erota päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia

Sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajan ehdokkuus eduskuntavaaleissa hiertää toimituksen ja johdon välejä.

Nuoret haluavat reunoilta kovettunutta juustosämpylää siinä missä muutkin

Nuorten hupenevaa kiinnostusta ammattiyhdistysliikkeeseen selitetään usein joko sen imago-ongelmalla tai nuorten ideologisilla valinnoilla. Syy on kuitenkin muualla, kirjoittaa liiton opiskelijalähettiläs Martta Kallionpää.

Tervetuloa takaisin

Journalistiliitossa kokeillaan, millaisia tuloksia eronneiden jäsenten takaisin houkutteleminen tuottaa, liiton tiedottaja Manu Haapalainen kirjoittaa.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta