Päin seinää

JOURNALISTI
26.11.2015

Manu Haapalainen, teksti

The Truth -elokuvaa voi suositella meille, joita journalismin lähihistoria kiinnostaa.

CBS:n ajankohtaislippulaiva 60 Minutes kertoi vuoden 2004 syyskuussa toista presidenttikauttaan tavoitelleen George W. Bushin armeija-ajoista. Ohjelman käsiinsä saamat dokumentit näyttivät osoittavan Bushin vältelleen Vietnamin sotaa eliittisuhteidensa avulla.

Deadlinen kanssa tuskaillut toimitus ei kuitenkaan muistanut todentaa papereiden aitoutta vedenpitävästi, mikä johti uutistuottaja Mary Mapesin ja ankkuri Dan Ratherin kuukausien mittaiseen julkiseen kujanjuoksuun, ja lopulta eroon.

Nyt tapahtumat on dramatisoitu James Vanderbiltin debyyttiohjaukseksi. The Truthin näkökulma on, että 60 Minutesin toimitus joutuu Bushin leirin poliittisen koston kohteeksi huolimattomuusvirheen vuoksi. Journalismin pyhä tehtävä tulee huvittavankin selväksi loppupuolen paatoksessa. Journalismikritiikki saa sijaa yllättävän vähän.

Elokuvaa voi suositella meille, joita journalismin lähihistoria kiinnostaa. Muille se on auttamatta kuivakka, kuin tavanomaista hitaampi Newsroomin jakso. On ihan hauskaa nähdä Ratheria näyttelevä Robert Redford taas raskaan sarjan journalistina. Cate Blanchett on kuitenkin Mapesina vakuuttavampi.

The Truth elokuvateattereissa8 2019
Arkisto

Freelancereiden tulot kasvavat ja he voivat hyvin, mutta he tekevät vähemmän journalismia

”On välttämätöntä, että liitto saisi jatkossa edustaa freelancereita neuvotteluissa”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Suolen toiminta kiinnostaa lukijoita enemmän kuin politiikka, Anu Ubaud

Helsingin Sanomien uusi päätoimittaja Anu Ubaud on tarkka yöunistaan ja siitä, ettei HS tee sisältömarkkinointiyhteistyötä Kiinan kansantasavallan kanssa.

Putinin trollit hyötyisi kriittisyydestä, mutta on tärkeä, ainutlaatuinen teos

”Kirjalla on kaksi suurta ansiota. Ensimmäinen on se, että Aro paljastaa, miten vaisusti isot yhtiöt kuten Facebook, Twitter ja Google ovat toimineet propagandaa vastaan”, kirjoittaa Anna-Lena Laurén arviossaan Jessikka Aron kirjasta.

Kiire on huumetta, kyvyttömyyttä ja usein oma valinta

”Olisiko sinulla vähemmän syövyttävää kiirettä, jos veisit asiat useammin loppuun saakka ja ottaisit vastuun päätöksistäsi”, kysyy Lauri Rotko.

När skattepengarna blev affärshemlighet

”Bara för att Finland just nu är det tredje minst korrupta landet i världen är vi på inget sätt immuna eller ens vaccinerade”, skiver Mikaela Löv.

Ylen journalismissa pitää näkyä yleisön arki

Poliitikot päättävät Ylen rahoituksesta ja tavoitteista. Näin tavoitteet vaikuttivat tasa-arvosta ja kotitöiden jakautumisesta kertovan jutun syntyyn.

Onko eropaketti hyvä diili? Siitä päättämiseen tarvitaan aikaa ja rauhaa.

Työsuhteiden päättäminen tapahtuu kaavamaisen mekaanisesti, vaikka siinä tilanteessa jos missä kaikkia pitäisi kohdella yksilöinä, kirjoittaa Tuomo Lappalainen

Uusi opiskelijalähettiläs Laura Forsén toivoo liiton puuttuvan palkattomiin harjoitteluihin

Laura Forsén aloitti lokakuun alussa Journalistiliiton opiskelijalähettiläänä. ”Uskon, että voin tuoda mukanani ajattelua 'boksin ulkopuolelta'.”

Jyrsijä ei pysynyt uskollisena latinalle

Ajatus gerbillistä oli sinänsä kaunis, kirjoittaa Ville Eloranta.

”Siellähän te olettekin”

Kuolleita: Uutisjuontaja Kari Toivonen 28. 7. 1942 Helsinki – 28. 9. 2019 Helsinki

Valoisa työkaveri on poissa

Kuolleita: Tapani Hannikainen 23. 3. 1958 Nuijamaa – 28. 9. 2019 Helsinki

”Pirzi” omistautui perheelle ja ystäville

Kuolleita: Toimistosihteeri Pirkko Vuortama 19. 6. 1940 Lappeenranta – 1. 3. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta