Kutsumustyössä

Riikka Suominen, 38, aloittaa Vihreän Langan päätoimittajana joulukuun alussa. Suominen on viimeksi työskennellyt neljän ja puolen vuoden ajan ekologisen elämäntapalehti Huilin päätoimittajana. Huilin mahdollinen jatko uusissa käsissä selviää lähiaikoina. Ennen Huilia Suominen työskenteli muun muassa Nelosen uutistoimituksessa, Ruotsin yleisradiossa sekä tiedottajana Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä.

JOURNALISTI
5.11.2015

Manu Haapalainen, teksti

Riikka Suominen, 38, aloittaa Vihreän Langan päätoimittajana joulukuun alussa.

Millaisena muutoksena pidät siirtymistä Huilista takaisin palkkatyöhon?

Olen tehnyt Huilia viisi ja puoli vuotta, ja antanut sille osaamiseni, jaksamiseni, lopulta myös säästöni. Olin jo muutenkin miettinyt, että on keksittävä ratkaisu, ettei Huilista tule sellaista kiviriippaa, että olisin koko ajan maitohapoilla ja itkettäisi, mutta olisi pakko jatkaa.

Olin Vihreässä Langassa kuusi vuotta sitten puolen vuoden ajan sijaisena. Sitä on mahtava päästä tekemään. Lehdessä on pieni, skarppi toimitus, jonka kanssa saa tehdä omannäköistään juttua. Ei ole hirveän monta mediaa, jotka kirjoittavat tärkeistä ympäristöaiheista. Suhtaudun lehteen intohimoisesti pitkäaikaisena lukijanakin.

 

Mitä haluat muuttaa Vihreässä Langassa?

Meneillään on lehtiuudistus, jossa muuttuu moni asia. Lehdestä tulee näillä näkymin kahdeksan kertaa vuodessa ilmestyvä aikkari, ja netti sitten reagoi siinä välissä, toivottavasti keskustelua herättäen. Parhaimmillaan verkko tavoittaa niitäkin, jotka eivät ajattele vihreästi. Tavoitteeni on lähteä tekemään Suomen parasta poliittista aikakauslehteä, eli kirjoittaa niin hyvää poliittista analyysiä, että se kiinnostaa, vaikka lukija ei olisikaan vihreä.

 

Mitä ei saa muuttaa?

Asiantuntevuutta ja uskoa omiin toimittajiin asiantuntijoina. Olen itse lukenut lehteä hartaudella siksi, että se seuraa aihepiirejä, joista ei muualla kirjoiteta.

Vihreä Lanka on ollut tuulinenkin työpaikka. Mitä ajatuksia se herättää?

Tiedän aika hyvin, minne hain, myös mahdolliset sudenkuopat. Olin työpaikkahaastattelussa selväsanainen. Pistän lukijan etusijalle. Jos erimielisyyksiä on, haluan kuunnella kaikkia ja yrittää selvitä diplomatialla. Mutta en mitenkään usko, että tässä tehdään viisi vuotta lehteä niin, että kaikki taputtavat yksimielisenä käsiään, että onpa fantastista ja ihanaa, miten kaikki menee hirveän hyvin. Ihme olisi, jos ei myös konflikteja tulisi. Lehti on tärkeä puolueväelle, ja siitä on paljon vahvoja mielipiteitä.

 

Mitä aihealueita tulet painottamaan?

Aikamme kohtalonkysymys on ilmastonmuutos. Se ei suoraan sanottuna ole mikään klikki-imuri. Se on journalisteille todella vaikea raportoitava. Mutta sitä on pakko miettiä. Jokaisen ammattikunnan on pakko pistää parhaat kykynsä miettimään, mitä teemme sille. Toimittajien pitää miettiä, miten ilmastonmuutoksesta kerrotaan niin, että ihmisten kriisitietoisuus nousee. Muuten meillä ei ole mitään.

 

Uskot siis, että journalismilla pystyy muuttamaan maailmaa?

Pystyy. Maailmankuvamme muodostuu muun muassa viestimällä, puhumalla ja kirjoittamalla ihmisille. Omaa maailmankuvaani media on rakentanut suuresti. Päättelen, että monien muidenkin on.

Riikka Suominen, 38, aloittaa Vihreän Langan päätoimittajana joulukuun alussa. Suominen on viimeksi työskennellyt neljän ja puolen vuoden ajan ekologisen elämäntapalehti Huilin päätoimittajana. Huilin mahdollinen jatko uusissa käsissä selviää lähiaikoina. Ennen Huilia Suominen työskenteli muun muassa Nelosen uutistoimituksessa, Ruotsin yleisradiossa sekä tiedottajana Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä.5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta