Kutsumustyössä

Riikka Suominen, 38, aloittaa Vihreän Langan päätoimittajana joulukuun alussa. Suominen on viimeksi työskennellyt neljän ja puolen vuoden ajan ekologisen elämäntapalehti Huilin päätoimittajana. Huilin mahdollinen jatko uusissa käsissä selviää lähiaikoina. Ennen Huilia Suominen työskenteli muun muassa Nelosen uutistoimituksessa, Ruotsin yleisradiossa sekä tiedottajana Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä.

JOURNALISTI
5.11.2015

Manu Haapalainen, teksti

Riikka Suominen, 38, aloittaa Vihreän Langan päätoimittajana joulukuun alussa.

Millaisena muutoksena pidät siirtymistä Huilista takaisin palkkatyöhon?

Olen tehnyt Huilia viisi ja puoli vuotta, ja antanut sille osaamiseni, jaksamiseni, lopulta myös säästöni. Olin jo muutenkin miettinyt, että on keksittävä ratkaisu, ettei Huilista tule sellaista kiviriippaa, että olisin koko ajan maitohapoilla ja itkettäisi, mutta olisi pakko jatkaa.

Olin Vihreässä Langassa kuusi vuotta sitten puolen vuoden ajan sijaisena. Sitä on mahtava päästä tekemään. Lehdessä on pieni, skarppi toimitus, jonka kanssa saa tehdä omannäköistään juttua. Ei ole hirveän monta mediaa, jotka kirjoittavat tärkeistä ympäristöaiheista. Suhtaudun lehteen intohimoisesti pitkäaikaisena lukijanakin.

 

Mitä haluat muuttaa Vihreässä Langassa?

Meneillään on lehtiuudistus, jossa muuttuu moni asia. Lehdestä tulee näillä näkymin kahdeksan kertaa vuodessa ilmestyvä aikkari, ja netti sitten reagoi siinä välissä, toivottavasti keskustelua herättäen. Parhaimmillaan verkko tavoittaa niitäkin, jotka eivät ajattele vihreästi. Tavoitteeni on lähteä tekemään Suomen parasta poliittista aikakauslehteä, eli kirjoittaa niin hyvää poliittista analyysiä, että se kiinnostaa, vaikka lukija ei olisikaan vihreä.

 

Mitä ei saa muuttaa?

Asiantuntevuutta ja uskoa omiin toimittajiin asiantuntijoina. Olen itse lukenut lehteä hartaudella siksi, että se seuraa aihepiirejä, joista ei muualla kirjoiteta.

Vihreä Lanka on ollut tuulinenkin työpaikka. Mitä ajatuksia se herättää?

Tiedän aika hyvin, minne hain, myös mahdolliset sudenkuopat. Olin työpaikkahaastattelussa selväsanainen. Pistän lukijan etusijalle. Jos erimielisyyksiä on, haluan kuunnella kaikkia ja yrittää selvitä diplomatialla. Mutta en mitenkään usko, että tässä tehdään viisi vuotta lehteä niin, että kaikki taputtavat yksimielisenä käsiään, että onpa fantastista ja ihanaa, miten kaikki menee hirveän hyvin. Ihme olisi, jos ei myös konflikteja tulisi. Lehti on tärkeä puolueväelle, ja siitä on paljon vahvoja mielipiteitä.

 

Mitä aihealueita tulet painottamaan?

Aikamme kohtalonkysymys on ilmastonmuutos. Se ei suoraan sanottuna ole mikään klikki-imuri. Se on journalisteille todella vaikea raportoitava. Mutta sitä on pakko miettiä. Jokaisen ammattikunnan on pakko pistää parhaat kykynsä miettimään, mitä teemme sille. Toimittajien pitää miettiä, miten ilmastonmuutoksesta kerrotaan niin, että ihmisten kriisitietoisuus nousee. Muuten meillä ei ole mitään.

 

Uskot siis, että journalismilla pystyy muuttamaan maailmaa?

Pystyy. Maailmankuvamme muodostuu muun muassa viestimällä, puhumalla ja kirjoittamalla ihmisille. Omaa maailmankuvaani media on rakentanut suuresti. Päättelen, että monien muidenkin on.

Riikka Suominen, 38, aloittaa Vihreän Langan päätoimittajana joulukuun alussa. Suominen on viimeksi työskennellyt neljän ja puolen vuoden ajan ekologisen elämäntapalehti Huilin päätoimittajana. Huilin mahdollinen jatko uusissa käsissä selviää lähiaikoina. Ennen Huilia Suominen työskenteli muun muassa Nelosen uutistoimituksessa, Ruotsin yleisradiossa sekä tiedottajana Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä.3 2019
Arkisto

Inhimillinen erehdys

Toimittaja Ilkka Pernu luuli päässeensä unelmaduuniin, mutta huomasi pian antaneensa journalistin ammattitaitonsa markkinointiviestinnälle. Entistä useampi toimittaja tekee journalismin ohella konsultointia ja muuta viestintätyötä. Heikentääkö se median uskottavuutta?

”Joka jutussa on oltava ilmastonäkökulma”

Vihreän Langan päätoimittajan Riikka Suomisen mukaan media alisuorittaa ilmastonmuutoksen.

Kansainvälinen kuvajournalismi vaatii lentämistä – siksi siitä on luovuttava, sanoo Touko Hujanen

Ilmastonmuutosnäkökulma lävisti Vuoden kuvajournalistin koko työn ja arjen.

Oikeasti haluaisit olla muotitoimittaja, Pekka Mervola

Keskisuomalaisen päätoimittaja kirjoittaa paljon kolumneja, joista syntyy usein kohuja. Ylestä hän puhuu pomonsa kanssa korkeintaan kerran kuussa.

Toimittajien keskiluokkaisuus vaikuttaa uutisointiin köyhiä koskevista laeista

Toimittajat unohtivat sote-uudistuksesta sosiaalipalveluiden puolen. Sen unohtivat myös lainsäätäjät, mutta eipä heitä siitä juuri tiedotusvälineissäkään muistuteltu. Miksi olisi, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Jukka Koivulan, 32, mielestä Jyväskylän kaltaiset yliopistokaupungit häviävät siinä, etteivät työllistä kouluttamiaan toimittajia niin hyvin kuin voisivat. Itse hän muutti Jyväskylään reilu neljä vuotta sitten Maaseudun Tulevaisuuden aluetoimittajaksi.

Yli tuhat kolmekymppistä katosi

Kolmekymppisissä on käynyt media-alalla kato, kertovat Journalistiliiton ja työnantajien tilastot. Taantuma teki alalle tulosta vaikeaa.

Hanna Ilkko maskeeraa näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin Nyrkki-tv-sarjan kuvauksissa Vantaalla.

"Luulin että puuteroit vaan neniä"

Maskeeraajan täytyy tietää, mitä seuraavassa kohtauksessa tapahtuu.

Stark röst. Samar Yazbek var det stora affischnamnet på årets upplaga av Umeå Littfest, där hon berättade om situationen i Syrien och arbetet med boken Nitton kvinnor – Berättelser om syriskt motstånd.

Samlar in berättelser om motståndet

Samar Yazbek låter nitton kvinnor berätta om de fasor de upplevde under Syriekrisens första år.

Koulutusmyynnistä lisätuloja mediataloille

Mediatalot tekevät lisäbisnestä kouluttamalla yrityksiä ja viranomaisia. ”On eduksi journalismille, mitä paremmin sekä haastattelija että haastateltava osaavat hommansa”, Tekniikan Maailman päätoimittaja Reijo Ruokanen sanoo.

Ylen karjalankielinen freelancer Natalia Giloeva pitää karjalankielisiä uutisia päätyönään. Häntä ilahduttaa, että esimerkiksi uutisia varten luotu počinruočči eli siansaksa on levinnyt muiden karjalankielisten käyttöön. ”Haluaisin että karjalaiset vaikuttaisivat itse kieleensä, ettei sitä tekisi ainoastaan kääntäjä tai lautakunta.”

Kuibo parem karjalakse?

Vähemmistökielen sanasto kasvaa käännösuutisilla ja Facebook-kyselyillä.

Näin syntyy Ylen Tulosilta

Eduskuntavaali-illan tv-lähetyksen valmistelu alkaa melkein vuotta ennen h-hetkeä. Vaali-iltana on töissä satoja yleläisiä.

Zeldan viides, kulisseja käsittelevä numero syntyy paljolti sähköisten viestimien varassa, koska Hanna Valle opiskelee Amsterdamissa. Aiempien numeroiden teemat ovat ruumis, rakkaus, valta ja mieli. ”Zeldan lähtökohta on feministinen, mutta annamme tilaa käsitellä monenlaisia tuntemuksia ja havaintoja. On hienoa laajentaa lukijoiden näkemystä maailmasta ja rakenteista, jotka siihen vaikuttavat.”

Vapaaehtoisten kokeilujen koti

Visuaalinen suunnittelija Hanna Valle halusi rakentaa ympärilleen yhteisön, jonka kanssa käsitellä tärkeitä aiheita. Syntyi verkkolehti Zelda.

Vikesin toiminnanjohtaja Auli Starck vieraili maaliskuussa Myanmarissa Yangon Film Schoolissa. Maan poliittisesta tilanteesta huolimatta opiskelijat ovat pystyneet tekemään myös kriittisiä dokumentteja. Kuvassa on Starckin kanssa koulun henkilökuntaa, opiskelijoita ja valmistuneita, jotka ovat edelleen mukana sen toiminnassa, vasemmalta Nwaye Zar Che Soe, Wai Mar Nyunt, Lindsey Merrison, Aleksandra Minkiewicz, Starck, Soe Arkar Htun, Khin Myanmar.

Kokoaan suurempi "nollaseiska"

Viestintä ja kehitys -säätiö moninkertaistaa journalisteilta kerätyn solidaarisuusrahan. Kuluva vuosi on Vikesin viidestoista.

Vinnande samarbete. Eva Jung, Simon Bendtsen och Michael Lund vid prisutdelning i januari i år.

Avslöjade Danmarks största bankskandal – belönades med Cavlingpriset

Samarbetet mellan Eva Jung, Simon Bendtsen och Michael Lund fungerade väl, men det nationsöverskridande granskande arbetet krävde också råd och kunskapsdelning från kollegor runt om i världen.

Terveystiedon toimittaja

Uusi päätoimittaja Anne Lahnajärvi haluaa Mediuutisten tuottavan lääkäreiden puheenaiheet.

Apua ammatillisiin unelmiin

Haaveiletko tietokirjan kirjoittamisesta, valokuvanäyttelystä tai opintomatkasta? Journalisti listaa apurahoja journalisteille, kuvittajille ja kääntäjille.

Journalisti täyttää huhtikuussa 95 vuotta. ”Vuosien saatossa lehti on muuttunut järjestökentän rasahdusten raportoijasta koko median, journalismin ja viestintäalan suuntaa kommentoivaksi ja muokkaavaksi voimaksi”, sanoo päätoimittaja Maria Pettersson.

Journalistin paperiversio uudistui, verkkolehti uudistuu seuraavaksi

Päätoimittaja Maria Pettersson lupaa alan syvällistä arviointia ja reilua mediakritiikkiä.

När intrycket är färgat

Fullständig objektivitet är en platonsk idé men hurdant intryck journalisten gör är hårdvaluta. Lämnar intrycket en partifärg är devalveringen i full gång, skriver Dan Lolax.

Tähtien määrä katosi puolueen nimestä

Vanhoilla puolueilla on teksteissä vakiintuneet käyttönimensä ja lyhenteensä, mutta toimiiko sama ”aakkosmankeli” uusilla, pohtii Ville Eloranta.

Avoimuus parantaisi palkkakeskustelua

Media-alan työn tulokset ovat kaikkien nähtävillä, mutta miksi työstä maksettava korvaus ei ole, kysyy Tytti Oras.

Taloutta tv-uutisissa kommentoineista poliitikoista yli 90 prosenttia miehiä

Muita miesvetoisia aiheita olivat muun muassa ulko- ja turvallisuuspolitiikka, sisäpolitiikka, vaalit ja teollisuus, ilmenee Joonas Lehtosen pro gradusta.

Väinöt sekaisin

Elettiin vuotta 1975. Olin Savon Sanomien kesätoimittajana Helsingissä. Etyk-hulinan lomassa tapahtui muutakin – muun muassa kesätoimittajan nimisekoilu, kirjoittaa Ilkka Vänttinen.

Sopimalla voi pelastaa työpaikan

Journalistiliiton juristi Sanna Nikula ei vieläkään ole varma, mikä sai työnantajan muuttamaan mielensä. Kertaalleen irtisanotulle löytyi kuitenkin uusi työ.

Koura- ja Bonnier-palkinnot jaettiin

KOURA-koulutusrahasto palkitsi tv-, radio- ja verkkosisältöjä kuudessa kategoriassa. Erikoispalkinnot saivat Ylen Sara Rigatellin ja MTV:n Timo Innasen jutut seksuaalisesta ahdistelusta ja häirinnästä.

Kainuulainen urheilumies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Seppo Karppinen 9.1.1944 Kajaani – 7.12.2018 Kajaani

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta