Tasapuolinen on oltava. ”Vaikka luottamusmies on työntekijän asialla, toisinaan – harmi kyllä – myös työnantaja voi olla oikeassa ristiriitatilanteessa”, sanoo Kalevan pääluottamusmies Hanna Kuonanoja.

Ikuista opettelua

JOURNALISTI
5.11.2015

Janne Salomaa, teksti
Heli Saarela, kuva

Hanna Kuonanoja on ollut neljä vuotta Kalevan toimituksen pääluottamusmies. Tehtävä vaatii edelleen jatkuvaa opettelua.

”Ensiksi nauroin, seuraavaksi kieltäydyin ja lopulta lupasin kuitenkin miettiä asiaa”, kertoo toimittaja Hanna Kuonanoja siitä, miten hän suhtautui, kun kollegat pyysivät häntä ehdolle Kalevan pääluottamusmieheksi neljä vuotta siihen.

”Ajattelin, että jos useampi ihminen uskoi minun sopivan tehtävään, kai minun täytyy uskoa itseeni sen verran.”

Vuodenvaihteessa Kuonanoja aloittaa kolmannen kaksivuotiskautensa pääluottamusmiehenä. Kalevassa, kuten kaikissa muissakin lehdistön ja kustannustoimittajien työpaikoilla, on lokakuussa valittu pääluottamusmiehet.

Kun Kuonanoja aloitti tehtävässään tammikuussa 2012, hän tavasi alkajaisiksi työehtosopimuksen kahdesti. Pian hän kuitenkin huomasi, että sopimus- tai lakitekstistä löytyy työpaikan käytännön tilanteissa harvoin yksiselitteinen vastaus. Apua Kuonanoja on saanut edeltäjältään ja Journalistiliiton toimistosta.

”Vaadittua opettelun määrää kuvaa hyvin se, että vaikka olen neljättä vuotta luottamusmiehenä, vain pari kertaa vuoden aikana minulta on kysytty sellaista, johon olen valmiiksi tiennyt vastauksen.”

Kuonanoja työskentelee Kalevan lukemistotoimittajana, tällä hetkellä Lännen Median yhteistoimituksessa. Luottamustehtävän yhdistäminen päätyöhön on onnistunut hänestä hyvin.

”Vuorotyötä tekevällä uutistoimittajalla se voi olla hankalampaa.”

Kalevan toimituksessa on käyty neljän vuoden aikana kolmet yt-neuvottelut. Niissä on menettänyt työnsä yhteensä parikymmentä journalistia, osa eläkeratkaisujen kautta. Vaikka neuvottelut ovat olleet raskaita ja usein turhauttavia, Kuonanoja on kokenut myös onnistumisen tunteita.

”Vaikka ei pystyisi muuttamaan suurta kuviota, voi ottaa asioista selvää ja tiedottaa huolellisesti. Mikään ei ole niin ahdistavaa kuin taustalla pyörivä prosessi, joka saattaa pahimmillaan uhata omaa työpaikkaa mutta josta ei saa riittävästi tietoa ja jota ei siksi pysty kunnolla ymmärtämään.”

Luottamusmiehen tärkeimpänä ominaisuutena Kuonanoja pitää tyyntä mielenlaatua. ”Kukaan ei hyödy luottamusmiehestä, joka ottaa asiat henkilökohtaisesti, provosoituu, hiiltyy ja repii hiuksia päästään.”5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta