Kohti uutta. SJL:n valtuuston puheenjohtaja Tapio Räihä haluaa liitosta konkreettisen ja maanläheisen. ”Liitto puhuu usein etäisiä asioita journalismin pyhyydestä, kun jäsen yrittää saada jotenkin edes raavittua kuukausipalkan kasaan.”

Pysyvä elementti

JOURNALISTI
15.10.2015

Manu Haapalainen, teksti
Heli Saarela, kuva

Journalistiliiton valtuuston puheenjohtaja Tapio Räihä toivoo liitolta tulevaisuudessa laveaa ajattelua.

Jos Journalistiliitto haluaa tulevaisuudessakin olla olemassa, sen on oltava jäsenilleen tarpeellinen. Hanne Ahon vuoden alussa alkaneella puheenjohtajakaudella moneen otteeseen toistettu ajatus tarkoittaa, että liitto yrittää uudistua jäseniään kuunnellen, ei ylätasolta visioiden.

Liiton valtuuston puheenjohtaja, Yle Lapin toimittaja Tapio Räihä sanoo, että juuri siksi muutosprosessin lopputuleman suhteen vaaditaan vielä kärsivällisyyttä.

”On ehdottoman hyvä, että jäsenistön tarpeita halutaan kuunnella. Mitään kiirettä ei kuitenkaan ole, ja minusta on parempikin, että uusia asioita otetaan toimintaan vähitellen, eikä kertarysäyksellä. Niin on jo tehtykin. Liiton tarjoama uraohjaus on esimerkki siitä, että uutta on jo nyt luotu.”

 

Valtuuston kevätkokouksessa luennoi Tanskan liiton entinen ja Euroopan journalistiliiton nykyinen puheenjohtaja Mogens Blicher Bjerregård. Hänen esittelemänsä Tanskan mallin piirteitä on helppo löytää myös SJL:n nykyajattelusta. Räihä sanoo kannattavansa vakaasti esimerkiksi Tanskassa hyvin toiminutta jäsenrajojen avaamista.

”Ja onhan niitä jo viestintäpuolelle avattukin. Jos niin ei tehtäisi, vaarana olisi, että liiton vaikutusvalta supistuu ja supistuu. Liitosta on tehtävä palveluntarjoaja, joka ottaa jäsenikseen ihmisiä, jotka haluavat allekirjoittaa sen periaatteet. Ne taas tuskin jäsenkriteerien avautuessakaan ovat kauhean erilaisia kuin aiemmin. Liiton pitää ajatella laveasti. Joku voi olla hyväksytty jäseneksi, mutta vaihtaa välillä muuhun työhön. Ei voi olla niin, että ovi käy heti, jos et ole riittävän journalisti.”

Räihän visiossa liitto on ikään kuin perusta, jonka päälle journalistista uraa voi rakentaa.

”Haaveeni on, että Journalistiliitto olisi pysyvä elementti alati pirstaloituvassa työelämässä. Tulevaisuudessa pitkiä, yhtenäisiä uria on entistä vähemmän. Liiton on oltava tukena, kun jäsen tarvitsee tukea, sparrausta, uudelleenkoulutusta tai vaikka urasuunnittelua.”

Räihä katsoo tulevaisuuteen luottavaisena. Vakavaksi vetävät kuitenkin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen yritykset ay-liikkeen mitätöimiseksi.

”Se on surullista. Sellainen taistelu on jostain muusta ajasta kuin tästä. Se ei tuo lääkkeitä Suomen tilaan. Ei tällä tavalla rakenneta mitään hyvää.”8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta