Miksei kukaan kertonut?

JOURNALISTI
15.10.2015

Anna-Sofia Nieminen
sohvi.nieminen@gmail.com
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Freelancerius on monelle vihoviimeinen vaihtoehto. Sen ei tarvitsisi olla, kirjoittaa Anna-Sofia Nieminen.

Klik. Sinne meni.

Saman tien iskee katumus. Teinkö juuri itsestäni naurettavan?

Lähetin erääseen lehteen tiedustelun, onko heillä tarvetta uudelle avustajalle. Mitä oikein ajattelin? Eihän viestissä ollut edes juttuideaa!

Viesti lähti kello 17.37. Seuraavana aamuna 10.36 tuli vastaus: ”Itse asiassa voisi olla tosi hyvä saada vahvistusta pk-seudun friikkujen ketjuumme.” Muutamaa kuukautta myöhemmin kirjoitan lehteen säännöllisesti.

Miksei kukaan kertonut, että tämä on tällaista?

Opiskeluaikoina kuuli lähinnä pelottelua: Sähköposteihin ei vastata. Freelancerilta vaaditaan mahtavia verkostoitumistaitoja. Päivät venyvät järkyttävän pitkiksi.

Ei ihme, että freelancerius on monelle vihoviimeinen vaihtoehto. Sen ei tarvitsisi olla. Siksi muutama vinkki freelancerin uraa harkitseville:

1. Ole idealisti. Tee projekteja, joista saat kokemusta, nimeä ja juttunäytteitä. Projekteista ei ehkä saa rahaa, mutta ne maksavat itsensä myöhemmin takaisin. On helpompi lähestyä mahdollisia toimeksiantajia, jos voi kertoa vaikka perustaneensa oman julkaisun.

2. Näe vaivaa, kun lähestyt toimituksia. Se ei tarkoita kymmenen juttuidean listaa. Yhden hyvän idean lisäksi tai sijaan kannattaa kiinnittää huomiota itsensä esittelyyn. Kerro saavutuksistasi, liitä sähköpostiin pari juttunäytettä ja osoita kiinnostuksesi lehteä kohtaan.

3. Verkostoidu. Tätä taikasanaa toistellaan syystäkin kaikkialla, missä journalistit kokoontuvat. Usein unohdetaan kertoa, että verkostoituminen ei aina vaadi paljon vaivaa: opiskelukaveri saattaa jokusen vuoden päästä olla asemassa, jossa hän ostaa juttuja.

4. Pyydä apua. Kokeneemman freelancerin vinkit olivat korvaamattomia, kun kesällä hain starttirahaa ja väänsin liiketoimintasuunnitelmaa. Yksi kaveri kävi hiljattain kanssani läpi koko lehden, jossa työskentelee, ja neuvoi tarjoamaan juttuja tietyille palstoille.

Vinkit kuulostavat ehkä kokeneen ketun korvaan yksinkertaisilta, mutta ainakin minä olisin kaivannut tuollaisia opiskeluaikoina.

Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksessa ei opetettu yrittäjyyttä juurikaan. Hajanaiset luennot ennemmin maalasivat uhkakuvia kuin kannustivat. Toivottavasti aie lisätä yrittäjyysopintoja ensi syksynä toteutuu.

Tämä on nimittäin kivaa.8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta