Sopua hakemassa

JOURNALISTI
24.9.2015

Markku Lappalainen
markku.lappalainen@journalistiliitto.fi

Pääkirjoitus.

Journalistiliitto ei osallistunut palkansaajien mielenosoitukseen perjantaina 18. syyskuuta. Lehdistön tes kieltää kaikki työtaistelut sopimuksen voimassa ollessa. Sopimusmääräys mahdollistaa sen, että tiedonvälitys toimii myös poikkeusoloissa.

Liitto antoi kuitenkin tukensa mielenosoituksen keskeisille vaatimuksille. Se vastustaa hallituksen aikeita heikentää työehtoja ja murentaa työehtosopimusjärjestelmää. Liiton tekemän kyselyn mukaan yli 80 prosenttia sen jäsenistä tuomitsee maan hallituksen kaavailemat sopimusoikeuden rajoitukset. Kyselyssä oli vastaajia yli 2 500.

Palkansaajajärjestöt ryhtyivät lailliseen protestiin, ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) turvautui poikkeukselliseen menettelyyn. Hän puhutteli kansaa televisiossa, taivutteli sitä oman näkemyksensä taakse ja tarjosi vielä kerran työmarkkinaosapuolille tilaisuuden etsiä vaihtoehtoja.

Sapelienkalistelusta on siirrytty arkeen. Työmarkkinoiden osapuolet etsivät sopua. Palkansaajien näkökulmasta keskeistä on, miten tarvittavat säästöt toteutetaan. Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo eivät toteudu hallituksen esittelemillä keinoilla.

Palkansaajat ovat varsin laajasti hyväksyneet hallituksen tavoitteen työvoimakustannusten alentamisesta. Tavoiteltavan sovun keskeisiä elementtejä ovat epäilemättä lomaraha, työajan pidennys ja niin sanottu palkkamaltti.

Siitä ei ole tietoa, kuinka kaukana osapuolet ovat tavoitteen toteutustavasta. Voiko pysyvien leikkausten rinnalla olla määräaikaisia järjestelyjä? Saadaanko pakettiin liitetyksi elementtejä, jotka jakavat taakkaa myös muiden kuin palkansaajien maksettavaksi? Miten taataan pienipalkkaisten, naisvaltaisten ja epämukavia työaikoja tekevien alojen tasapuolinen kohtelu?

Työmarkkinaosapuolet ovat toistaiseksi pidättäytyneet spekuloimasta julkisesti sovun mahdollisilla vaihtoehdoilla. Vanha periaate pätee: mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu. Sipilä on korttinsa näyttänyt, hänen tarkoitustaan avoimuus palvelee: jos sopua ei synny, hallitus toteuttaa pakkolait.

Televisiopuheessaan Sipilä vetosi yrityksiin ja yritysjohtajiin toivomalla heiltä ”ripauksen lisää isänmaallisuutta”. Myönteisesti tulkittuna tämä sisältää viestin työnantajille. Hallituksen kaavailuihin myönteisesti myhäillen suhtautuneelta elinkeinoelämältäkin on syytä odottaa vastaantuloa.

Kitkerä voitto

Hufvudstadsbladetin toimittaja Tommy Pohjola on voittanut Helsingin kaupungin liikennelaitoksen asiakirjasalausta koskevan oikeudenkäynnin nyt myös käräjäoikeudessa. Journalistissa 8/2015 kerroimme, että hallinto-oikeus määräsi Pohjolan pyytämät asiakirjat julkisiksi.

Käräjäoikeuden päätös hämmentää: automaattimetroa koskevia asiakirjoja salanneet virkamiehet syyllistyivät virkavelvollisuuden rikkomiseen, mutta oikeus ei määrännyt tekijöille rangaistusta. Tommy Pohjolan voitto maistuu perustellusti kitkerältä.

Päätöksellään käräjäoikeus määrittää perustuslakiin kirjatun julkisuusperiaatteen asemaa. Syntyy vaikutelma, että julkisuuslain määräyksien laiminlyönnistä ei ole varsinaisia seuraamuksia. Pohjolan tutkiman Siemens-sopimuksen purkamisesta koitui helsinkiläisille tappiota kymmeniä miljoonia euroja.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta