Sopua hakemassa

JOURNALISTI
24.9.2015

Markku Lappalainen
markku.lappalainen@journalistiliitto.fi

Pääkirjoitus.

Journalistiliitto ei osallistunut palkansaajien mielenosoitukseen perjantaina 18. syyskuuta. Lehdistön tes kieltää kaikki työtaistelut sopimuksen voimassa ollessa. Sopimusmääräys mahdollistaa sen, että tiedonvälitys toimii myös poikkeusoloissa.

Liitto antoi kuitenkin tukensa mielenosoituksen keskeisille vaatimuksille. Se vastustaa hallituksen aikeita heikentää työehtoja ja murentaa työehtosopimusjärjestelmää. Liiton tekemän kyselyn mukaan yli 80 prosenttia sen jäsenistä tuomitsee maan hallituksen kaavailemat sopimusoikeuden rajoitukset. Kyselyssä oli vastaajia yli 2 500.

Palkansaajajärjestöt ryhtyivät lailliseen protestiin, ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) turvautui poikkeukselliseen menettelyyn. Hän puhutteli kansaa televisiossa, taivutteli sitä oman näkemyksensä taakse ja tarjosi vielä kerran työmarkkinaosapuolille tilaisuuden etsiä vaihtoehtoja.

Sapelienkalistelusta on siirrytty arkeen. Työmarkkinoiden osapuolet etsivät sopua. Palkansaajien näkökulmasta keskeistä on, miten tarvittavat säästöt toteutetaan. Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo eivät toteudu hallituksen esittelemillä keinoilla.

Palkansaajat ovat varsin laajasti hyväksyneet hallituksen tavoitteen työvoimakustannusten alentamisesta. Tavoiteltavan sovun keskeisiä elementtejä ovat epäilemättä lomaraha, työajan pidennys ja niin sanottu palkkamaltti.

Siitä ei ole tietoa, kuinka kaukana osapuolet ovat tavoitteen toteutustavasta. Voiko pysyvien leikkausten rinnalla olla määräaikaisia järjestelyjä? Saadaanko pakettiin liitetyksi elementtejä, jotka jakavat taakkaa myös muiden kuin palkansaajien maksettavaksi? Miten taataan pienipalkkaisten, naisvaltaisten ja epämukavia työaikoja tekevien alojen tasapuolinen kohtelu?

Työmarkkinaosapuolet ovat toistaiseksi pidättäytyneet spekuloimasta julkisesti sovun mahdollisilla vaihtoehdoilla. Vanha periaate pätee: mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu. Sipilä on korttinsa näyttänyt, hänen tarkoitustaan avoimuus palvelee: jos sopua ei synny, hallitus toteuttaa pakkolait.

Televisiopuheessaan Sipilä vetosi yrityksiin ja yritysjohtajiin toivomalla heiltä ”ripauksen lisää isänmaallisuutta”. Myönteisesti tulkittuna tämä sisältää viestin työnantajille. Hallituksen kaavailuihin myönteisesti myhäillen suhtautuneelta elinkeinoelämältäkin on syytä odottaa vastaantuloa.

Kitkerä voitto

Hufvudstadsbladetin toimittaja Tommy Pohjola on voittanut Helsingin kaupungin liikennelaitoksen asiakirjasalausta koskevan oikeudenkäynnin nyt myös käräjäoikeudessa. Journalistissa 8/2015 kerroimme, että hallinto-oikeus määräsi Pohjolan pyytämät asiakirjat julkisiksi.

Käräjäoikeuden päätös hämmentää: automaattimetroa koskevia asiakirjoja salanneet virkamiehet syyllistyivät virkavelvollisuuden rikkomiseen, mutta oikeus ei määrännyt tekijöille rangaistusta. Tommy Pohjolan voitto maistuu perustellusti kitkerältä.

Päätöksellään käräjäoikeus määrittää perustuslakiin kirjatun julkisuusperiaatteen asemaa. Syntyy vaikutelma, että julkisuuslain määräyksien laiminlyönnistä ei ole varsinaisia seuraamuksia. Pohjolan tutkiman Siemens-sopimuksen purkamisesta koitui helsinkiläisille tappiota kymmeniä miljoonia euroja.3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta