Oikea lehtikuvaaja

JOURNALISTI
24.9.2015

Esa Sulkava
Kirjoittaja oli Nissisen työkaveri koko tämän kuvaajauran ajan.

Kuolleita: Pentti Nissinen

Ilta-Sanomien lehtikuvaaja Pentti Nissinen menehtyi lyhyen sairauden jälkeen Peijaksen sairaalassa 12.  heinäkuuta  64-vuotiaana.

Helsingissä syntynyt Nissinen oli perinteinen pitkän linjan lehtikuvaaja. Alalle hän tuli 1967 päästyään Lehtikuvaan filminkehittäjäksi. Kameran taakse hän pääsi vähitellen esikuvansa Ensio Ilmosen mukana.

Ilta-Sanomissa ura alkoi 1975 ja kesti eläköitymiseen asti vuoteen 2009. Vuosiin mahtui tuhansia kuvakeikkoja kuninkaallisista maan matoihin asti. Linnan juhlissa hän oli neljän presidentin kaudella. Olympialaisiin ja eri lajien MM-kisoihin työ vei miehen säännöllisesti. Alkuvuosina juuri urheilukeikat olivat raskaita, sillä mukana piti raahata kehitys-, kopiointi- ja lähetysvälineet.

Työ opetti tekijäänsä, ja niin Nissisestä kehittyi täysiverinen lehtikuvaaja, joka osasi olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Nissinen ei viihtynyt joukon keskipisteenä, mutta teki nasevia huomioitaan sivummalta. Huumoriakin löytyi aina. Eräistä urheilukisoista hän lähetti joka ilta viimeisenä kuvan pulun pesästä, jossa oli kaksi poikasta. Toisen nimi oli Martti (IS:n kuvatoimituksen esimies Martti Peltonen) ja toisen Erik (IS:n toimituspäällikkö Erik Rissanen).1 2020
Arkisto

Työnantaja haluaisi sopimisen sijaan sanella, ja sehän ei käy

Meneillään olevat tes-neuvotteluissa näyttää siltä, että työnantaja haluaa yhä enemmän määräysvaltaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Freelancerin vaihtoehdot

Kannattaako freelancerin olla työntekijänä osuuskunnassa, ”kevytyrittäjä” vai kokonaan omillaan? Journalisti vertaili työosuuskuntien ja laskutuspalveluiden hyötyjä oman toiminimen perustamiseen.

Vaihdat mieluummin työpaikkaa kuin vitsejäsi, Markku Mantila

Ilkka-Pohjalaisen uusi päätoimittaja haluaa tehdä journalismia samalla tavalla kuin 1970-luvun heviä.

Politiikan journalismista ei voi siivota pois politiikkaa

”Poliitikot mielellään hämärtävät arvojen tärkeyttä politiikanteossa. Median ei pidä lähteä tällaiseen pelleilyyn mukaan”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Tällainen oli media-alan vuosi 2019

Digi-alv laski, JSN:n puheenjohtaja vaihtui ja postinjakelu oli tapetilla. Uutisraportointia värittivät ”ovilivet”. Kokosimme yhteen media-alan keskeisiä tapahtumia.

Harkkapaikat eivät ole mukana kesätyöhaun aikataulusuosituksessa – pitäisikö niiden olla?

”Harjoittelupaikkojen sisällyttäminen suositukseen selkiyttäisi prosessia, mutta kasvattaisi tammikuun rekrytointisumaa. Kovenisiko kilpailu myös harjoittelupaikoista”, pohtii Laura Forsén kolumnissaan.

Vi och de andra

”Journalistkåren, som jag känner den, är rätt homogen, vi lever våra liv med liknande förutsättningar inom snarlika ramar”, skriver Mikaela Löv.

Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

Arkikieli voi tuntua asenteelliselta

”Sanomalehtitekstin vankka kehikko on yleiskieli, josta poikkeaminen pistää silmään”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Dustin Hoffman osaa näytellä

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Kotimaan kantava voima

Kuolleita: Tuottaja Tuija Tiihonen 23. 12. 1956 Joroinen – 26. 12. 2019 Kirkkonummi

Elämän äänen vahva tallentaja

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

”Jos olisin ollut hukassa, minut olisi jo löydetty”

Kuolleita: Toimittaja Ulla-Maija Paalu 4. 7. 1947 Uusikaupunki – 6. 12. 2019 Uusikaupunki.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta