Hallitse kohusi!

JOURNALISTI
3.9.2015

Manu Marttinen, teksti

Kohun keskipisteessä -seminaarissa käsitellään kriisiviestintää 23. syyskuuta.

Kohut ja kriisit puhkeavat lähes aina yllättäen ja pieneksi ajatellusta asiasta. Näin kävi kesällä perussuomalaisille. Tarvittiin vain yksi Facebook-päivitys ja hetken päästä yli 10 000 suomalaista osoitti mieltään Helsingissä.

Viestintäyrittäjä-toimittaja Pasi Kivioja sanoo, että jokaisen kohun synnyttää aina se, että on sanottu tai tehty jotain moraalisesti arveluttavaa. Kansanedustaja Olli Immosen (ps.) monimerkitykselliset viestit paisuivat jättikohuksi puutteellisen kriisiviestinnän takia.

”Media vaatii aina vastauksia korkeimmalta johdolta, ja sen pitäisi olla kriisi- ja kohutilanteessa aina käytettävissä.”

Kivioja muistuttaa, että persut ovat oppineet puhumaan politiikkaa siinä määrin, että kuulostavat jo ihan ”oikeilta poliitikoilta”.

”Olen pannut merkille, että perussuomalaiset ovat ottaneet aikamoisen harppauksen kaikessa viestinnässään, mutta kohuissa he vielä kompuroivat”, Kivioja sanoo.

Kohuja ei voi aina estää, mutta muiden kriiseistä voi oppia. Viestintätoimisto Luotsin järjestämässä seminarissa kokemuksistaan ovat kertomassa muun mussa Postin viestinnästä vastaava johtaja Timo Anttila on ja Heinolan saunakisan johtaja Ossi Arvela.

Muutettu: 4.9.2015 klo 12.22: poistettu Talvivaaran viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen. Lisätty Postin viestinnästä vastaava johtaja Timo Anttila.

Manu Marttinen

Kohun keskipisteessä -kriisiviestintäseminaari Helsinki, 23.  syyskuuta Lisätiedot: viestintaluotsi.fi/kriisi2015 10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta