Namibiassa saa kritisoida

Media Namibiassa

 

Sanomalehtiä: 9

11 yksityistä tai julkisrahoitteista radiokanavaa.

Kolme televisioyhtiötä. Kansainväliset uutiskanavat, kuten CNN ja BBC World ovat saatavilla kaapeli- ja satelliittikanavilta.

Ei merkittäviä esteitä uutisten välittämisessä.

Lähde: misa.org ja BBC News

JOURNALISTI
3.9.2015

Hanna Hirvonen, Windhoek, teksti
Kirre Koivunen, kuva

Namibia on sananvapauslistauksissa Afrikan maista korkeimmalla. Siellä toimittaja voi arvostella esimerkiksi poliitikkojen toimintaa ja silti tuntea olevansa turvassa.

Toimittajan työ on Namibiassa melko turvallista: viime vuonna maassa ei tapettu tai pidätetty työnsä takia yhtään journalistia eikä verkossa aktiivisesti kantaaottavaa kansalaista.

Varsinaisia tabuaiheita ei ole, esimerkiksi hallituksen kritisointi on sallittua.

The Namibian -lehden toimittaja Shinovene Immanuel, 27, on viime aikoina uutisoinut esimerkiksi hallituksen rahankäytöstä. Hän kirjoitti, että ministeriöiden käyttöön budjetoiduista varoista palautui valtion kassaan miljardeja, eikä rahaa käytetty maan kehittämiseen.

”Vaadin hallitusta korjaamaan ongelman”, Immanuel sanoo.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö vertaa vuosittain 180 maan lehdistönvapautta. Pohjoismaat sijoittuvat tilaston alkupäähän, Suomi on listan ykkönen. Namibia on sijalla 17. Afrikan maiden kärkipaikkaa pitävä Namibia on korkeammalla kuin moni Euroopan valtio, esimerkiksi Sveitsi, Iso-Britannia tai Espanja.

Kahden miljoonan asukkaan Namibiassa on verrattain laaja mediakenttä: päivittäin ilmestyy viisi sanomalehteä, viikoittain viisi lisää, ja radiokanavia on toistakymmentä. Media ei kuitenkaan tavoita kaikkia kyliä.

Immanuel huomauttaa, että lisäksi median omistus on yksi-puolista.

The Namibian on yksi harvoista riippumattomista medioista. Muilla on läheinen suhde valtiovaltaan, ja suuri osa toimittajista uskoo sen, mitä lehdistötilaisuuksissa sanotaan.” Tutkivaa journalismia pitäisikin tehdä enemmän.

”Vasta sitten, kun valtaapitäviä painostetaan tarpeeksi totuudella, sijoitusta voi juhlia.”

Namibia juhli keväällä 25-vuotista itsenäisyyttään. Suomen entisellä presidenttillä Martti Ahtisaarella oli Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteerin erityisedustajana merkittävä rooli Namibian itsenäisyyden toteutumisessa. Suomen ja Namibian suhde on nykyisinkin läheinen. Yhteistyöstä huolimatta suomalaiset toimittajat tarvitsevat silti viisumin Namibiassa työskentelyyn.

Kuva: Kiireinen toimittaja. Namibiaan valittiin keväällä uusi hallitus. Budjettineuvottelut pitivät Shinovene Immanuelin kiireisenä.

Media Namibiassa

 

Sanomalehtiä: 9

11 yksityistä tai julkisrahoitteista radiokanavaa.

Kolme televisioyhtiötä. Kansainväliset uutiskanavat, kuten CNN ja BBC World ovat saatavilla kaapeli- ja satelliittikanavilta.

Ei merkittäviä esteitä uutisten välittämisessä.

Lähde: misa.org ja BBC News6 2019
Arkisto
Ylessä työskentelevät Seurin veljekset löysivät toisensa aikuisuuden kynnyksellä. Ville (oik.) vei Ollin alaikäisenä Helsingin baareihin.” kuva: Jaakko Martikainen

Miltä tuntuu, kun haastateltavat kuvittelevat jatkuvasti puhuvansa veljelle?

Tai kun joutuu kilpailemaan perheenjäsenen kanssa saman alan työpaikoista? Toimittajina työskentelevät sisarusparit avasivat perhe- ja työsuhteitaan.

Jos työnantaja ei ole uskollinen, ei työntekijänkään tarvitse olla

”Työntekijän ei ole järkevää sitoutua tai joustaa enempää kuin työpaikka on valmis sitoutumaan ja joustamaan”, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Ylelle vinoilu loppuu sinun vahtivuorollasi, Johanna Lahti?

Johanna Lahti aloittaa marraskuussa Ilta-Sanomien uutena vastaavana päätoimittajana. ”Kiroiluni on asettunut sellaiselle tasolle, että minut voi päästää huoletta myös kalustettuihin huoneisiin.”

Lukijat maksavat luottamuksesta, epäpuhtaasta journalismista ja fermentointikursseista

Journalismia on aina rahoitettu muullakin kuin hardcore-uutisilla. Journalistien on vain vaikea myöntää sitä, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Näin syntyvät media-alan työehtosopimukset

Paljonko saat palkkaa, kuinka pitkä lomasi on ja joudutko tekemään kiky-tunteja? Muun muassa nämä kysymykset ratkaistaan syksyn ja talven tes-neuvotteluissa. Näin neuvotteluvalmistelut etenevät.

Maryan Abdulkarim on muun muassa kolumnisti, käsikirjoittaja, kirjailija ja taiteilija. ”Tätä urapolkua en osannut suunnitella, vaan asiat ovat seuranneet toisiaan. Kun joku pyytää mukaan johonkin, mietin aina, olenko riittävän hyvä tähän. Mutta kun epäilyistään huolimatta lähtee mukaan, huomaa, että okei – minusta on myös tähän.”

Miksi vähemmistön asiat näyttäytyvät enemmistön kiusana, kysyy Maryan Abdulkarim

”Sysäys ajatusteni sanallistamiseen oli Helsingin Sanomien juttu, jossa lukija kysyi, miksi suihku ja vessanpönttö sijoitetaan kylpyhuoneessa vierekkäin niin, että sukat kastuvat, ja arkkitehti vastasi, että esteettömyysmääräysten takia.”

Pari klikkausta voittaa pään raapimisen

”Arvailu ja kritiikitön googlailu ovat journalismissa edelleen turhan yleisiä menetelmiä varsinkin kiireessä. Ilahduttavan moni toimittaja on kuitenkin vähitellen löytänyt luotettavat verkkopalvelut”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Emojier som journalistik

”Uppdateringen är mångas första kontakt med den journalistik som följer och att fånga läsarens uppmärksamhet är i det här fallet att färga den”, skriver Dan Lolax.

Huolellinen töistä sopiminen helpottaa asiakkaan ja freelancerin elämää

Vaikka ulkoistettaessa työstä halutaan eroon, työn suunnittelu ei saisi päättyä ostajan päässä siihen, kun päätös ulkoistamisesta tehdään, kirjoittaa Hanna Kokkonen.

Raskaus ei ole syy olla jatkamatta määräaikaisuutta

”Raskauden tai äitiyden takia voi tulla helposti syrjityksi huomaamattaan. Aina työnantajakaan ei ymmärrä tekevänsä väärin”, kirjoittaa Journalistiliiton lakimies Rami Lindström.

Tommy Pohjola on kokenut penkoja

Tommy Pohjola aloittaa Journalistin määräaikaisena toimittajana 2. syyskuuta.

Alaston paparazzi nappasi uutiskuvan

”Vielä vettä tippuen kaivoin kameran laukusta, vaihdoin zoomin ja otin matalan tähtäysasennon kylmälle ikkunalaudalle”, kirjoittaa Jukka Järvelä.

Intohimoinen tekniikkatoimittaja

Kuolleita: Toimittaja Tero Lehto 25. 5. 1978 Espoo – 3. 7. 2019 Helsinki

Kotiseutu- ja paikallislehtimies

Kuolleita: paikallislehtimies Kurt Ratia 28. 9. 1943 Lahti – 11. 3. 2019 Hyvinkää

Intohimona radio

Kuolleita: toimittaja Heikki Peltonen 27. 6. 1947 Uusikaupunki – 3. 7. 2019 Merikarvia

Toimittajasta jäi muisto itärajalle

Kuolleita: toimittaja Urho Kinnunen 28. 6. 1930 Ilomantsi – 18. 6. 2019 Ilomantsi

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta