Monipuolisuutta työhön. Toimittajat Raija Kantomaa ja Rita Strömmer kouluttavat muita MTV:lle työskenteleviä tekemään mobiilijournalismia. Heistä ”mojo” on etenkin freelancereille erinomainen mahdollisuus saada monipuolisempia työtehtäviä.

Mojovaa uutistyötä

JOURNALISTI
3.9.2015

Janne Salomaa, teksti
Laura Oja, kuva

Mobiilijournalismi eli mojo nopeuttaa ja monipuolistaa uutistyötä, kehuvat MTV:n mojo-kouluttajat Raija Kantomaa ja Rita Strömmer.

Helmikuussa MTV:n uutistoimittaja Raija Kantomaa oli menossa Talvivaara-tiedotustilaisuuteen. Hänellä oli kuitenkin ongelma: kuvaajaa ei ollut saatavilla.

”Ehdotin, että kuvaisin jutun itse puhelimella”, Kantomaa kertoo.

Haastateltavia ratkaisu hieman hämmensi.

”[Silloinen elinkeinoministeri] Jan Vapaavuori kysyi, teinkö muka telkkaria kännykällä.”

Vastaisuudessa tv-juttuja puhelimella kuvaavien journalistien pitäisi olla tuttu näky uutistapahtumissa. MTV käynnisti viime syksynä mobiilijournalismi- eli mojo-projektin, ja sen jälkeen valtaosa yhtiölle uutisia tekevistä toimittajista on koulutettu ”mojoilemaan”.

Salatiedettä mojo ei ole.

”Riittää kun osaa painaa ’rec’. Kaikkihan ovat joskus kuvanneet kännykällä”, kertoo Kantomaan kouluttajakollega toimittaja Rita Strömmer.

Kouluttajat ovat innostuneita mojosta.

”Mojo mahdollistaa juttujen lähettämisen nopeammin ja paremmat tarinat”, Kantomaa sanoo.

”Kun television uutisjutut ovat lyhentyneet, voi kännykällä kuvata pidempiä syventäviä tarinoita verkkoon”, Strömmer jatkaa.

Pääosin mojo-jutut ovat kuitenkin lyhyitä noin minuutin pätkiä, jotka sopivat jaettavaksi somessa.

Strömmer on kuvannut ja leikannut itse juttujaan 1990-luvulta lähtien. Hänelle mojo merkitsee ketterämpää kalustoa, jolla saa isoa kameraa helpommin kuvattua vaikka keskeltä mielenosoitusta.

Kantomaa taas on huomannut, että kännykällä saa taltioitua haastateltavilta helpommin osuvia heittoja kuin virallisuutta tuovan ison kuvauslaitteiston kanssa.

Kesäkuussa päättyneiden yt-neuvotteluiden seurauksena MTV ja sen uutisyhtiö Mediahub vähensivät noin sata henkilötyövuotta. Strömmer ja Kantomaa eivät usko, että mojo hävittäisi työpaikkoja tai korvaisi perinteistä televisiojournalismia. Mojo voi olla keino säästää tekniikasta: tonnilla saa leffatasoista jälkeä.

Yhden uhkan kouluttajat sentään keksivät: puhelin saattaa soida kesken keikan.

Kuva: Monipuolisuutta työhön. Toimittajat Raija Kantomaa ja Rita Strömmer kouluttavat muita MTV:lle työskenteleviä tekemään mobiilijournalismia. Heistä ”mojo” on etenkin freelancereille erinomainen mahdollisuus saada monipuolisempia työtehtäviä.4 2019
Arkisto

Rahahautomo

Valokuvausjärjestö Finnfoto kylpee rahassa, jota se ei ole saanut jaettua kuvaajille.

"Politiikan toimittajat puhuvat liian vähän politiikan sisällöistä"

Vuoden journalistin Vappu Kaarenojan mielestä osa politiikan journalismista tuo mieleen urheilusivut.

Jos sössii lehdistönvapauden, voi heittää hyvästit demokratialle

Kansalaisen kannalta on yhdentekevää, lopettaako journalisti työskentelyn ennakkosensuurin vai netissä käydyn vihakampanjan seurauksena, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Maailma muuttuu vihamielisemmäksi toimittajia kohtaan

Suomi nousi tänä vuonna sananvapaustilaston kakkoseksi, mutta entistä harvemmassa massa tilanne on hyvä tai tyydyttävä. Kymmenen viime vuoden aikana työnsä vuoksi on kuollut yli 700 journalistia.

Freelanceriksi jääminen on heittäytymistä epävarmuuteen, jossa nirsous johtaa konkurssiin

Ennen halusin tehdä ensisijassa yhteiskunnallisesti merkittävää ja lukijaa koskettavaa journalismia. Sittemmin on valjennut yrittäjän arjen totuus, kirjoittaa Lauri Rotko.

Antaisit itse paremmat erätaukohaastattelut, Susanna Luikku

Avun toimittaja Susanna Luikku tähtäsi jääkiekkoilijaksi, mutta päätyi urheilutoimittajaksi. Hän suhtautuu kriittisesti otteluiden erätaukohaastatteluihin.

Haaga-Helian journalismiopiskelijat tarkistivat kansainvälisessä projektissa kuusi EU-väitettä. ”Työssä huomasi, miten paljon asiaa muutamaan lauseeseen saattaa sisältyä”, sanoo Emmi Syrjäniemi (oik.), joka oli mukana tarkistamassa Ville Niinistön (vihr.) twiittiä. Vierellä tarkistustyötä ohjannut lehtori Kaarina Järventaus.

Journalismin opiskelijat tarkistivat EU-väitteitä: enemmistö ”sinne päin”

EU-vaaleihin liittyvä projekti muistuttaa toimittajia tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään otsikoista syntyviä vaikutelmia.

Kom till Afrika, här finns plats!

När det gäller den finska marknaden för Afrikanyheter behöver jag sällan konkurrera med någon, skriver Journalistens nya kolumnist Liselott Lindström, Afrikastringer för Yle.

Ei mitään muttia – vai sittenkin pari?

Verbittömiä lauseita, mutta-sanalla alkavia virkkeitä, ja-sanan pois jättäviä listauksia. Kaikkia näkyy journalistisissa teksteissä jatkuvasti. Mutta saako näin tehdä, pohtii Ville Eloranta.

Pk-media, invandringskritik och andra ord

Vad finns inbyggt i begrepp som politisk korrekt (pk), islamisering, patriot eller i en valseger som liknas vid en tsunami, frågar Jeanette Björkqvist.

Hyvä juttu, ei kauppoja

Tuomo Pirttimaan juttukeikka Norjan vuonolle sujui kuin unelma, kunnes tuli aika kartoittaa aiheen virallista puolta.

Toimittaja aikoo erota päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia

Sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajan ehdokkuus eduskuntavaaleissa hiertää toimituksen ja johdon välejä.

Nuoret haluavat reunoilta kovettunutta juustosämpylää siinä missä muutkin

Nuorten hupenevaa kiinnostusta ammattiyhdistysliikkeeseen selitetään usein joko sen imago-ongelmalla tai nuorten ideologisilla valinnoilla. Syy on kuitenkin muualla, kirjoittaa liiton opiskelijalähettiläs Martta Kallionpää.

Tervetuloa takaisin

Journalistiliitossa kokeillaan, millaisia tuloksia eronneiden jäsenten takaisin houkutteleminen tuottaa, liiton tiedottaja Manu Haapalainen kirjoittaa.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta