Monipuolisuutta työhön. Toimittajat Raija Kantomaa ja Rita Strömmer kouluttavat muita MTV:lle työskenteleviä tekemään mobiilijournalismia. Heistä ”mojo” on etenkin freelancereille erinomainen mahdollisuus saada monipuolisempia työtehtäviä.

Mojovaa uutistyötä

JOURNALISTI
3.9.2015

Janne Salomaa, teksti
Laura Oja, kuva

Mobiilijournalismi eli mojo nopeuttaa ja monipuolistaa uutistyötä, kehuvat MTV:n mojo-kouluttajat Raija Kantomaa ja Rita Strömmer.

Helmikuussa MTV:n uutistoimittaja Raija Kantomaa oli menossa Talvivaara-tiedotustilaisuuteen. Hänellä oli kuitenkin ongelma: kuvaajaa ei ollut saatavilla.

”Ehdotin, että kuvaisin jutun itse puhelimella”, Kantomaa kertoo.

Haastateltavia ratkaisu hieman hämmensi.

”[Silloinen elinkeinoministeri] Jan Vapaavuori kysyi, teinkö muka telkkaria kännykällä.”

Vastaisuudessa tv-juttuja puhelimella kuvaavien journalistien pitäisi olla tuttu näky uutistapahtumissa. MTV käynnisti viime syksynä mobiilijournalismi- eli mojo-projektin, ja sen jälkeen valtaosa yhtiölle uutisia tekevistä toimittajista on koulutettu ”mojoilemaan”.

Salatiedettä mojo ei ole.

”Riittää kun osaa painaa ’rec’. Kaikkihan ovat joskus kuvanneet kännykällä”, kertoo Kantomaan kouluttajakollega toimittaja Rita Strömmer.

Kouluttajat ovat innostuneita mojosta.

”Mojo mahdollistaa juttujen lähettämisen nopeammin ja paremmat tarinat”, Kantomaa sanoo.

”Kun television uutisjutut ovat lyhentyneet, voi kännykällä kuvata pidempiä syventäviä tarinoita verkkoon”, Strömmer jatkaa.

Pääosin mojo-jutut ovat kuitenkin lyhyitä noin minuutin pätkiä, jotka sopivat jaettavaksi somessa.

Strömmer on kuvannut ja leikannut itse juttujaan 1990-luvulta lähtien. Hänelle mojo merkitsee ketterämpää kalustoa, jolla saa isoa kameraa helpommin kuvattua vaikka keskeltä mielenosoitusta.

Kantomaa taas on huomannut, että kännykällä saa taltioitua haastateltavilta helpommin osuvia heittoja kuin virallisuutta tuovan ison kuvauslaitteiston kanssa.

Kesäkuussa päättyneiden yt-neuvotteluiden seurauksena MTV ja sen uutisyhtiö Mediahub vähensivät noin sata henkilötyövuotta. Strömmer ja Kantomaa eivät usko, että mojo hävittäisi työpaikkoja tai korvaisi perinteistä televisiojournalismia. Mojo voi olla keino säästää tekniikasta: tonnilla saa leffatasoista jälkeä.

Yhden uhkan kouluttajat sentään keksivät: puhelin saattaa soida kesken keikan.

Kuva: Monipuolisuutta työhön. Toimittajat Raija Kantomaa ja Rita Strömmer kouluttavat muita MTV:lle työskenteleviä tekemään mobiilijournalismia. Heistä ”mojo” on etenkin freelancereille erinomainen mahdollisuus saada monipuolisempia työtehtäviä.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta