Hokemista syvälliseen keskusteluun

JOURNALISTI
3.9.2015

Nina Erho, teksti

Nando Malmelin ja Mikko Villi toimittivat kirjan mediajohtamisesta.

Artikkelikokoelma Mediajohtaminen Näkökulmia uudistuvaan media-alaan lupaa olla ensimmäinen mediajohtamista laaja-alaisesti tarkasteleva suomenkielinen teos.

”Suomessa on kirjoitettu paljon kirjoja journalismista, mutta media-alasta, mediayrityksistä ja mediajohtamisesta vain satunnaisesti”, sanoo kirjan toinen toimittaja Nando Malmelin. Hän työskenteli aiemmin A-lehdissä kehitysjohtajana ja tutkii nykyään mediajohtamista Aalto-yliopistossa.

Malmelin toivoo kirjan syventävän lukijoidensa ymmärrystä median muutoksen syistä ja taustoista ja antavan siten eväitä käydä parempaa keskustelua alan tulevaisuudesta.

”Nyt toistellaan anekdootteja ja iskulauseita digitalisaatiosta, teknologiasta, liiketoimintamalleista, ansaintalogiikasta, tehostamisesta ja journalismin kuolemasta. Näkökulma on yksipuolinen, ja pessimismin takaa on vaikea nähdä uudistumisen mahdollisuuksia.”

Malmelin sanoo, että kirjaan ei yritettykään laatia ”tee näin, niin asiat tulevat paremmiksi” -tyyppisiä listoja.

”Median kehittämisen pitää olla vuoropuhelua: Mitä yleisö haluaa, mikä journalisteja motivoi? Miten työtä ja uuden luomista johdetaan niin, että toiminta kannattaa ja voi jatkua?”

Nando Malmelin ja Mikko Villi (toim.): Mediajohtaminen – näkökulmia uudistuvaan media-alaan. Gaudeamus 2015.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta