Barents Observerin päätoimittajaa uhataan potkuilla

JOURNALISTI
3.9.2015

Verna Leinonen, teksti

Päätoimittaja Thomas Nilsenin mukaan hän ei ole suostunut omistajien toiveeseen muuttaa journalistinen verkkolehti infoportaaliksi.

Pohjois-Norjassa Barents Observer -verkkolehden päätoimittaja on ajautunut erimielisyyteen julkaisun omistajien kanssa. Päätoimittaja Thomas Nilsenin mukaan hän ei ole suostunut omistajien toiveeseen muuttaa journalistinen verkkolehti infoportaaliksi ja lopettaa kriittisen juttujen kirjoittaminen.

Nyt omistajat, jotka ovat Norjan kolme pohjoisinta kuntaa Nordland, Tromssa ja Finnmark, uhkaavat Nilseniä erottamisella, joka voisi tapahtua mahdollisesti jo näinä viikkoina.

Riita tuli julki toukokuussa, kun Barents Observer kertoi, että omistajat haluavat oikeuden puuttua lehden sisältöön.

”Omistajien mukaan en olisi saanut puhua asiasta julkisesti. Olen iloinen, että toimituksemme, päätoimittajien sekä journalistien liitot ja rahoituksen antava Norjan ulkoministeriö ovat tukeneet minua. En ole yksin”, Nilsen sanoo puhelimessa.

 

Englanniksi ja venäjäksi juttunsa julkaiseva Barents Observer seuraa arktisen alueen asioita ja esimerkiksi Venäjän energiaprojekteja Jäämerellä. Miksi siitä halutaan pelkkä infoportaali?

”Se on miljoonan dollarin kysymys, johon minulla ei ole vastausta. Omistajien puolelta on esitetty, ettei lehti saisi haitata Norjan ja Venäjän välistä yhteistyötä pohjoisessa. Mutta meidän tehtävämme on raportoida: jos on hyviä uutisia, kerromme ne, ja jos Skandinavian ja Venäjän välillä on kylmä kausi, tehtävämme on myös kertoa siitä”, Nilsen sanoo.

Hän toivoo voivansa jatkaa tehtävässään.

”Ei Norjassa vuonna 2015 voi erottaa päätoimittajaa tuollaisesta syystä.”5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta