Asianajaja kiisti flirttailleensa

JOURNALISTI
3.9.2015

Outi Kaartamo, teksti

”Sä taidat olla sellainen ihminen, joka pitää vahvasta kahvista”, sanoi Heikki Lampela tavalla, joka sai Outi Kaartamon kirjoittamaan: ”Selvästikin hän flirttailee hieman.”

Olin epätyypillisessä tilanteessa: omasta kutsustani asianajaja Heikki Lampelan kotona. Tutkin asuntoa tarkasti, koska halusin kertoa lukijoille, miten Lampela asuu. Varmistin myöhemmin karttapalvelusta, että ikkunoista avautuva näkymä oli Laajalahdelle.

Olin tavannut Lampelan Imagen henkilöjuttua varten useita kertoja. Hän oli yhteistyökykyinen ja sitoutunut juttuprosessiin. Hän päästäisi myöhemmin myös kuvaajan kotiinsa.

Mutta nyt olimme kahden.

Lampela tarjosi Rainbown donitseja (suhdekohut ovat vaikuttaneet hänen liiketoimintaansa, päättelin) ja painoi valmiiksi lataamansa kahvinkeittimen päälle. ”Sä taidat olla sellainen ihminen, joka pitää vahvasta kahvista”, Lampela sanoi tavalla, joka sai minut kirjoittamaan artikkeliini: ”Selvästikin hän flirttailee hieman.”

Journalismi on totta, myös henkilöjutussa, mutta joskus totuus on näkökulmakysymys, ja kun näin on, kirjoittajan ja kohteen näkökulmat saattavat poiketa toisistaan.

Jutun tarkastusvaiheessa Lampela kiisti jyrkästi flirttailleensa. Asiasta saattoi olla varma vain tekijä, joten poistin huomion asiavirheenä.

Jutun lopussa analysoin, miten Lampelan parisuhdejulkisuus näyttää viidenkympin villitykseltä ja mieltymykseltä narsistiseen hybrikseen, minkä julkisuus usein tuo.

Lampela kiisti viidenkympin villityksen.

Yritin selittää, että kysymyksessä on tulkintani siitä, millaisena hänen toimintansa näyttäytyy, joten periaatteessa minun ei tarvitsi…

”Mutta se on valhe”, Lampela sanoi.

Olimme keskustelleet puhelimessa nyt pari tuntia, ja arvasin, että asianajaja on käynyt pitkiä neuvotteluita aikaisemminkin. Siteerasin mielessäni kollegaani: journalistiset voitot ovat aika pieniä, kun kysymys on ihmishengistä.

Lupasin jättää viidenkympin villityksen jutusta pois.

Kirjoittaja on toimituspäällikkö Imagessa.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta