Selviytyjä. Idyllisessä puu-Nurmeksessa kuvattu Anu Saarelainen luotsaa menestyvää Ylä-Karjalaa.

Puskaradion kilpailija voi hyvin

JOURNALISTI
15.1.2015

Sampsa Oinaala, teksti
Yrjö Nevalainen, kuva

Ylä-Karjalaa tehdään vain printtinä. Sen levikki ei laske, vaikka lehti ilmestyy muuttotappioalueella. Uusi päätoimittaja aloittaa työnsä luottavaisena.

Sanomalehdistön kriisin keskellä Pohjois-Karjalan Nurmeksessa ilmestyvä Ylä-Karjala on positiivinen kummajainen.

Pohjois-Karjalan kirjapaino Oyj:n julkaisema lehti säilytti vuonna 2012 levikkinsä kolmesti tai useammin viikossa ilmestyvien sanomalehtien joukossa parhaiten koko maassa, vuonna 2013 toiseksi parhaiten. Vielä vuonna 2010 Ylä-Karjalan levikki kasvoi, vaikka se ilmestyy muuttotappioalueella.

Vielä erikoisemmalta menestys näyttää, kun otetaan huomioon, ettei Ylä-Karjalalla käytännössä ole lainkaan verkkolehteä. Kun muut lehdet ovat kilvan rynnänneet tarjoamaan sisältöjään netissä, Ylä-Karjalasta siellä ilmestyy yksi lyhennetty juttu per numero.

”Emme ole tehneet mitään temppuja levikin eteen. Olemme sillä tavalla tyhmiä, että me vain teemme hyvää lehteä”, Anu Saarelainen virnistää.

 

Saarelainen, 49, aloitti vuodenvaihteessa 85-vuotiaan paikallislehden päätoimittajana. Hän on työskennellyt paikallis- ja maakuntalehdissä. Yhdeksän freelancervuoden jälkeen Saarelainen palasi vuonna 2008 paikallisuutisten äärelle Ylä-Karjalaan.

”En voi kuvitella työtä, jonka kokisin merkityksellisemmäksi. Täällä kun tekee juttuja, ne ovat tosi luettuja ja niillä on merkitystä ihmisille.”

Ylä-Karjala teki kesällä tutkimuksen levikkialueensa peruskoulun yhdeksäsluokkalaisten mediatottumuksista. Siinä selvisi, että digisukupolven tytöistä 62 ja pojista 73 prosenttia lukee paikallislehteä. Ero oli huikea esimerkiksi maakuntalehtiin, joita luki tytöistä vain 14 ja pojista 22 prosenttia.

”Paikallislehti voi olla selviytyjä. Paikallisuus on jollain tavalla trendi globaalisuuden vastapainoksi. Valtakunnallisilla medioilla on paljon kilpailijoita, mutta meidän kanssamme kilpailee vain puskaradio”, Saarelainen pohtii.

Ei Ylä-Karjalakaan aivan menneisyyden jäänteeksi aio silti heittäytyä. Lehdellä on Facebookissa jo yli 1 800 tykkääjää ja tänä vuonna aiotaan lanseerata näköislehti.

Kuva: Selviytyjä. Idyllisessä puu-Nurmeksessa kuvattu Anu Saarelainen luotsaa menestyvää Ylä-Karjalaa.4 2019
Arkisto

Rahahautomo

Valokuvausjärjestö Finnfoto kylpee rahassa, jota se ei ole saanut jaettua kuvaajille.

"Politiikan toimittajat puhuvat liian vähän politiikan sisällöistä"

Vuoden journalistin Vappu Kaarenojan mielestä osa politiikan journalismista tuo mieleen urheilusivut.

Jos sössii lehdistönvapauden, voi heittää hyvästit demokratialle

Kansalaisen kannalta on yhdentekevää, lopettaako journalisti työskentelyn ennakkosensuurin vai netissä käydyn vihakampanjan seurauksena, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Maailma muuttuu vihamielisemmäksi toimittajia kohtaan

Suomi nousi tänä vuonna sananvapaustilaston kakkoseksi, mutta entistä harvemmassa massa tilanne on hyvä tai tyydyttävä. Kymmenen viime vuoden aikana työnsä vuoksi on kuollut yli 700 journalistia.

Freelanceriksi jääminen on heittäytymistä epävarmuuteen, jossa nirsous johtaa konkurssiin

Ennen halusin tehdä ensisijassa yhteiskunnallisesti merkittävää ja lukijaa koskettavaa journalismia. Sittemmin on valjennut yrittäjän arjen totuus, kirjoittaa Lauri Rotko.

Antaisit itse paremmat erätaukohaastattelut, Susanna Luikku

Avun toimittaja Susanna Luikku tähtäsi jääkiekkoilijaksi, mutta päätyi urheilutoimittajaksi. Hän suhtautuu kriittisesti otteluiden erätaukohaastatteluihin.

Haaga-Helian journalismiopiskelijat tarkistivat kansainvälisessä projektissa kuusi EU-väitettä. ”Työssä huomasi, miten paljon asiaa muutamaan lauseeseen saattaa sisältyä”, sanoo Emmi Syrjäniemi (oik.), joka oli mukana tarkistamassa Ville Niinistön (vihr.) twiittiä. Vierellä tarkistustyötä ohjannut lehtori Kaarina Järventaus.

Journalismin opiskelijat tarkistivat EU-väitteitä: enemmistö ”sinne päin”

EU-vaaleihin liittyvä projekti muistuttaa toimittajia tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään otsikoista syntyviä vaikutelmia.

Kom till Afrika, här finns plats!

När det gäller den finska marknaden för Afrikanyheter behöver jag sällan konkurrera med någon, skriver Journalistens nya kolumnist Liselott Lindström, Afrikastringer för Yle.

Ei mitään muttia – vai sittenkin pari?

Verbittömiä lauseita, mutta-sanalla alkavia virkkeitä, ja-sanan pois jättäviä listauksia. Kaikkia näkyy journalistisissa teksteissä jatkuvasti. Mutta saako näin tehdä, pohtii Ville Eloranta.

Pk-media, invandringskritik och andra ord

Vad finns inbyggt i begrepp som politisk korrekt (pk), islamisering, patriot eller i en valseger som liknas vid en tsunami, frågar Jeanette Björkqvist.

Hyvä juttu, ei kauppoja

Tuomo Pirttimaan juttukeikka Norjan vuonolle sujui kuin unelma, kunnes tuli aika kartoittaa aiheen virallista puolta.

Toimittaja aikoo erota päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia

Sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajan ehdokkuus eduskuntavaaleissa hiertää toimituksen ja johdon välejä.

Nuoret haluavat reunoilta kovettunutta juustosämpylää siinä missä muutkin

Nuorten hupenevaa kiinnostusta ammattiyhdistysliikkeeseen selitetään usein joko sen imago-ongelmalla tai nuorten ideologisilla valinnoilla. Syy on kuitenkin muualla, kirjoittaa liiton opiskelijalähettiläs Martta Kallionpää.

Tervetuloa takaisin

Journalistiliitossa kokeillaan, millaisia tuloksia eronneiden jäsenten takaisin houkutteleminen tuottaa, liiton tiedottaja Manu Haapalainen kirjoittaa.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta