Selviytyjä. Idyllisessä puu-Nurmeksessa kuvattu Anu Saarelainen luotsaa menestyvää Ylä-Karjalaa.

Puskaradion kilpailija voi hyvin

JOURNALISTI
15.1.2015

Sampsa Oinaala, teksti
Yrjö Nevalainen, kuva

Ylä-Karjalaa tehdään vain printtinä. Sen levikki ei laske, vaikka lehti ilmestyy muuttotappioalueella. Uusi päätoimittaja aloittaa työnsä luottavaisena.

Sanomalehdistön kriisin keskellä Pohjois-Karjalan Nurmeksessa ilmestyvä Ylä-Karjala on positiivinen kummajainen.

Pohjois-Karjalan kirjapaino Oyj:n julkaisema lehti säilytti vuonna 2012 levikkinsä kolmesti tai useammin viikossa ilmestyvien sanomalehtien joukossa parhaiten koko maassa, vuonna 2013 toiseksi parhaiten. Vielä vuonna 2010 Ylä-Karjalan levikki kasvoi, vaikka se ilmestyy muuttotappioalueella.

Vielä erikoisemmalta menestys näyttää, kun otetaan huomioon, ettei Ylä-Karjalalla käytännössä ole lainkaan verkkolehteä. Kun muut lehdet ovat kilvan rynnänneet tarjoamaan sisältöjään netissä, Ylä-Karjalasta siellä ilmestyy yksi lyhennetty juttu per numero.

”Emme ole tehneet mitään temppuja levikin eteen. Olemme sillä tavalla tyhmiä, että me vain teemme hyvää lehteä”, Anu Saarelainen virnistää.

 

Saarelainen, 49, aloitti vuodenvaihteessa 85-vuotiaan paikallislehden päätoimittajana. Hän on työskennellyt paikallis- ja maakuntalehdissä. Yhdeksän freelancervuoden jälkeen Saarelainen palasi vuonna 2008 paikallisuutisten äärelle Ylä-Karjalaan.

”En voi kuvitella työtä, jonka kokisin merkityksellisemmäksi. Täällä kun tekee juttuja, ne ovat tosi luettuja ja niillä on merkitystä ihmisille.”

Ylä-Karjala teki kesällä tutkimuksen levikkialueensa peruskoulun yhdeksäsluokkalaisten mediatottumuksista. Siinä selvisi, että digisukupolven tytöistä 62 ja pojista 73 prosenttia lukee paikallislehteä. Ero oli huikea esimerkiksi maakuntalehtiin, joita luki tytöistä vain 14 ja pojista 22 prosenttia.

”Paikallislehti voi olla selviytyjä. Paikallisuus on jollain tavalla trendi globaalisuuden vastapainoksi. Valtakunnallisilla medioilla on paljon kilpailijoita, mutta meidän kanssamme kilpailee vain puskaradio”, Saarelainen pohtii.

Ei Ylä-Karjalakaan aivan menneisyyden jäänteeksi aio silti heittäytyä. Lehdellä on Facebookissa jo yli 1 800 tykkääjää ja tänä vuonna aiotaan lanseerata näköislehti.

Kuva: Selviytyjä. Idyllisessä puu-Nurmeksessa kuvattu Anu Saarelainen luotsaa menestyvää Ylä-Karjalaa.5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta