Selviytyjä. Idyllisessä puu-Nurmeksessa kuvattu Anu Saarelainen luotsaa menestyvää Ylä-Karjalaa.

Puskaradion kilpailija voi hyvin

JOURNALISTI
15.1.2015

Sampsa Oinaala, teksti
Yrjö Nevalainen, kuva

Ylä-Karjalaa tehdään vain printtinä. Sen levikki ei laske, vaikka lehti ilmestyy muuttotappioalueella. Uusi päätoimittaja aloittaa työnsä luottavaisena.

Sanomalehdistön kriisin keskellä Pohjois-Karjalan Nurmeksessa ilmestyvä Ylä-Karjala on positiivinen kummajainen.

Pohjois-Karjalan kirjapaino Oyj:n julkaisema lehti säilytti vuonna 2012 levikkinsä kolmesti tai useammin viikossa ilmestyvien sanomalehtien joukossa parhaiten koko maassa, vuonna 2013 toiseksi parhaiten. Vielä vuonna 2010 Ylä-Karjalan levikki kasvoi, vaikka se ilmestyy muuttotappioalueella.

Vielä erikoisemmalta menestys näyttää, kun otetaan huomioon, ettei Ylä-Karjalalla käytännössä ole lainkaan verkkolehteä. Kun muut lehdet ovat kilvan rynnänneet tarjoamaan sisältöjään netissä, Ylä-Karjalasta siellä ilmestyy yksi lyhennetty juttu per numero.

”Emme ole tehneet mitään temppuja levikin eteen. Olemme sillä tavalla tyhmiä, että me vain teemme hyvää lehteä”, Anu Saarelainen virnistää.

 

Saarelainen, 49, aloitti vuodenvaihteessa 85-vuotiaan paikallislehden päätoimittajana. Hän on työskennellyt paikallis- ja maakuntalehdissä. Yhdeksän freelancervuoden jälkeen Saarelainen palasi vuonna 2008 paikallisuutisten äärelle Ylä-Karjalaan.

”En voi kuvitella työtä, jonka kokisin merkityksellisemmäksi. Täällä kun tekee juttuja, ne ovat tosi luettuja ja niillä on merkitystä ihmisille.”

Ylä-Karjala teki kesällä tutkimuksen levikkialueensa peruskoulun yhdeksäsluokkalaisten mediatottumuksista. Siinä selvisi, että digisukupolven tytöistä 62 ja pojista 73 prosenttia lukee paikallislehteä. Ero oli huikea esimerkiksi maakuntalehtiin, joita luki tytöistä vain 14 ja pojista 22 prosenttia.

”Paikallislehti voi olla selviytyjä. Paikallisuus on jollain tavalla trendi globaalisuuden vastapainoksi. Valtakunnallisilla medioilla on paljon kilpailijoita, mutta meidän kanssamme kilpailee vain puskaradio”, Saarelainen pohtii.

Ei Ylä-Karjalakaan aivan menneisyyden jäänteeksi aio silti heittäytyä. Lehdellä on Facebookissa jo yli 1 800 tykkääjää ja tänä vuonna aiotaan lanseerata näköislehti.

Kuva: Selviytyjä. Idyllisessä puu-Nurmeksessa kuvattu Anu Saarelainen luotsaa menestyvää Ylä-Karjalaa.4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta