Lukijoilta

JOURNALISTI
15.1.2015


Journalistin lukijat ottavat kantaa.

Maksetaan kun jaksetaan

”Oho, palkkakonttorissa on varmaan sattunut väärinkäsitys.”

Eräässä lehdessä julkaistiin juttu puhelinmyyntialan epämoraalisista palkanmaksukäytänteistä samana päivänä, kun aviisi jätti palkkioni maksamatta. Parin vuoden freelanceurallani noin joka kolmas juttupalkkio on ilmestynyt tililleni sovittua myöhemmin.

Olen työskennellyt useissa telemarkkinointifirmoissa, mutta vasta vapaana toimittajana olen päässyt tutustumaan vapaamieliseen palkanmaksupolitiikkaan. Usein lehdet ovat vedonneet ulkoistettuun palkanmaksuun, mikä ei kuulosta uskottavalta. Ei ole relevanttia syyttää tästä myöskään taloudellista taantumaa.

Muutkin tuntemani aloittelevat freelancetoimittajat ovat joutuneet nyhtämään lehdiltä saataviaan. Meritoituneet, liittoihin kuuluvat freet eivät ole kokeneet vastaavaa. Otantani on pieni, myönnetään. Onko silti sattumaa, että kahdeksasta haastattelemastani henkilöstä palkkiot ovat tulleet ajallaan niille kolmelle, joilla on lehtimaailman oven välissä muutakin kuin kengänkärki?

Lipsahdukset voivat johtaa ikäviin tilanteisiin. Lomailu ulkomailla voi muuttua selviytymistaisteluksi, vuokraisäntä saattaa hätistellä ja lapselle on haettava kaurapuuroa leipäjonosta. Unohtunutta palkkiota ei muistutuksenkaan jälkeen välttämättä saa ennen kuin seuraavan kuukauden ”virallisena tilipäivänä”.

Palkanmaksukäytänteissä on muitakin kyseenalaisia piirteitä. Usein lehdet maksavat palkkion vasta jutun julkaisun jälkeen. Tähän saattaa mennä kuukausia. Käytäntöjen muutoksilla voitaisiin lisätä freelancereiden sitoutumista ja mahdollisuuksia oman elämän suunnitteluun.

Tilatuista jutuista on maksettava korvaus.

Miksi palkkioita ei voida maksaa heti juttujen valmistuttua?

Henrik Lahtinen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.


Ulkomaanuutiset toimitetaan

Dosentti Vesa Heikkinen mainitsee kielikolumnissaan (Journalisti 14/14) käännösvirheitä, joita toimittajilta on syntynyt vieraskielisten uutistoimistouutisten pohjalta kirjoitettuihin uutisiin. Heikkinen on oikeassa siinä, ettei moisia virheitä saisi syntyä. Niitä tekevät kuitenkin jatkuvasti myös ammattikääntäjät.

Sen sijaan Heikkisen kolumnissa toistuu tyypillinen väärinkäsitys, jonka mukaan ulkomaantoimittaja tuottaisi uutistoimistojutuista yksinkertaisesti käännöksiä. Kyse on kuitenkin journalistista ammattitaitoa vaativasta toimitustyöstä,
joka ei kuulu kääntäjän tavanomaiseen osaamiseen.

Ari Lahdenmäki
Vapaa toimittaja, Helsinki5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta