Smash Asem -tuomio uuteen EIT-käsittelyyn

JOURNALISTI
18.12.2014

Nina Erho, teksti

Suomen Kuvalehden valokuvaajan Markus Pentikäisen valitus on suullisessa käsittelyssä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen suuressa jaostossa 17. joulukuuta. Päätöstä voi odottaa aikaisintaan puolen vuoden kuluttua.

Valitus liittyy EIT:n helmikuiseen päätökseen, jonka mukaan Suomi ei loukannut Pentikäisen sananvapautta niskoittelutuomiolla ja 17,5 tunnin putkareissulla, jotka kuvaaja sai kieltäydyttyään poliisin poistumiskäskystä Smash Asem -mielenosoituksessa vuonna 2006.

Journalistiliiton työehtoasiamiehen Jussi Salokankaan mukaan on poikkeuksellista, että valitus pääsee uudelleenkäsiteltäväksi.

”Suureen jaostoon on päätynyt Suomesta aiemmin neljä juttua. Niiden joukossa ei ole ollut yhtäkään sananvapausasiaa.”

Salokankaan mukaan suuren jaoston päätös ottaa kantaa siihen, voiko journalisti tulevaisuudessa tehdä työtään valtion ja poliisin häiritsemättä ja kieltäytyä tottelemasta poliisin käskyä vedoten rooliinsa vallan vahtikoirana.

Tapaus herätti kiinnostusta myös YK-järjestöjen marraskuisessa kokouksessa, jonka aiheena oli toimittajien turvallisuuden ja rankaisemattomuuden ongelma.

”Siellä ihmeteltiin, että jos sananvapausasiat menevät niiden mallimaassa Suomessa näin, miten niiden voidaan odottaa edistyvän maissa, joissa sananvapaustilanne on paljon huonompi”, Salokangas sanoo.8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta