Luotettava esimies

Kuolleita: Antti Toiviainen.
JOURNALISTI
18.12.2014

Esko Riikonen, teksti

Toimittaja Antti Toiviainen menehtyi pitkäaikaisen sairauden murtamana Porvoossa Näsin sairaalassa 28. syyskuuta.

Hän syntyi 2. marraskuuta 1947 Askolassa, jonne hänen vanhempansa muuttivat sodan jälkeen rajan taakse jääneestä Hiitolasta. Toiviainen työskenteli sanomalehti Uusimaassa Porvoossa vuodesta 1971 aina vuoteen 2008 saakka toimittajana, toimitussihteerinä, uutispäällikkönä, toimituspäällikkönä ja päätoimittajana. Hän opiskeli 1960- ja 1970- lukujen vaihteessa Tampereen yliopiston toimittajatutkintoa. Työ vei kuitenkin voiton journalistiikan opinnoista, kuten monilla muillakin tuohon aikaan.

Toiviainen tunnustautui vanhan koulun lehtimieheksi, joka piti arvossa faktoja. Hän uskoi painettuun lehteen, jonka tehtävä oli hänen mielestään ennen kaikkea käsitellä
ja analysoida paisuvaa tietotulvaa. Hän ei uskonut liiaksi median valtaan, vaikka katsoikin alueen kunnallispolitiikkaa läheltä seuranneena Uusimaa-lehden olleen osallinen Porvoon kuntaliitoksen syntyyn vuonna 1997.

Uusimaan päätoimittajan tehtävät Toiviainen otti vastaan vaikeaan aikaan vuonna 1993, kun kolmannes lehden toimituksen silloisesta vahvuudesta irtisanottiin. Hän luopui päätoimittajan tehtävistä vuonna 1996 ja ryhtyi kirjoittavaksi toimittajaksi. Hän joutui kuitenkin edelleen hoitamaan päätoimittajan tehtäviä useaan otteeseen olleessaan jo osa-aikaeläkkeellä. Niitä hän hoiti silloinkin, kun aivoinfarkti iski ensimmäisen kerran kesken työpäivän elokuussa 2008. Jatkossa sairaus mursi vahvan miehen, eikä Toiviainen saanut nauttia ansaitsemistaan eläkepäivistä.

Toiviainen oli 1970- ja 1980- luvuilla kolme kautta SSL:n liittovaltuustossa, jossa hän oli päättämässä muun muassa vuoden 1980 lakosta. Tehtävien muututtua Toiviainen erosi Journalistiliitosta ja liittyi päätoimittajien yhdistykseen.

Työtoverina ja esimiehenä Antti oli luotettava, rauhallinen ja reilu. Hänen kanssaan oli kaikkien helppo keskustella. Hän oli toisaalta myös tiukka ja itsepäinen ja pyrki pitämään viimeiseen asti kiinni toimituksen itsenäisyydestä niin yhtiön sisäisissä kuin ulkopuolisissakin paineissa.

Antille tärkeä asia elämässä oli perhe: hänen puolisonsa Meri ja tyttäret Liina ja Veera. Kodiksi perheelleen hän kunnosti omin käsin vanhan torpan Askolaan.

Kirjoittaja on Toiviaisen pitkäaikainen työtoveri.2 2019
Arkisto
Suomenmaan Pekka Pohjolainen ja Demokraatin Johannes Ijäs Eduskuntatalon mediatiloissa. Toimittajat kiittelevät talon työskentelyolosuhteita.

Politiikkaa 24/7

Vaalikeväänä käyvät kuumina sekä poliitikot että puoluelehdet. ”Aatteellisissa mutta itsenäisissä” lehdissä työpaikan tulevaisuuden saattaa ratkaista vaalitulos tai viestintätuen uudelleenjärjestely. Journalisti seurasi Demokraatin ja Suomenmaan toimittajien päivää eduskunnassa.

Peili konfliktille

Pertti Pesosen dokumentin televisioesitys sensuroitiin Venezuelassa. Espanjassa somekohina alkoi Katalonian poliittisia vankeja käsittelevästä dokumentista.

Kalevan palkaton harjoittelu kummastuttaa

Ilmaista harjoittelijaa etsii usein järjestö tai pieni yritys, ei suuri lehtitalo. Kesäsijaisia palkataan kuten aiemminkin.

Mihin ylioppilaslehtiä tarvitaan?

Suomen lehdistössä on meneillään uuvuttava samankaltaistumiskehitys. Omistus keskittyy, samoin uutistuotanto. Tällaisessa ilmapiirissä soisi edes omaäänisten ylioppilaslehtien menestyvän, kirjoittaa Johanna Vehkoo.

Meidän puolesta kyselijät

Tiia Rantanen ja Anna Karhunen ovat ystäviä, joista tuli työkavereita. Läheisyydestä on hyötyä, kun työ on jutustella noloista aiheista kaiken kansan kuullen.

Sexualbrotten, som blev en invandringsdebatt

De stora finländska medierna utmärkte sig inte i rapporteringen om sexualbrotten i Uleåborg. Det säger professor och medieforskare Anu Koivunen, som analyserat en del av materialet.

Sanonta on Antti Grundsténin mielestä ärsyttävä mutta hänen tekemisen tapaansa hyvin kuvaava. Kuva otettiin A-lehtien studiolla ”rakennusnurkassa”, jossa Grundstén tapaa nojailla tikkaisiin ja miettiä seuraavia kuvauksia lavastaja Tuomas Norteman kanssa.

Yllätyksiä olla pitää

Imagen AD Antti Grundstén on valmis perustelemaan haastateltaville, miksi jutun kuvat ovat juuri sellaiset kuin ovat.

Sankari ja nolla

Matti Nykäsen viimeinen palvelus medialle oli tarjota kierros itsetutkiskelua. Enää tuskin tulee julkkista, joka saisi synkän puolensa samaan tapaan anteeksi, sanoo kulttuurihistorian tutkija.

Vaikka kaikki laukut ovat Emmi Tuomistolle käyttöesineitä, Louis Vuittoneitaan hän ei viskaa auton lattialle tai anna koiriensa Ollin ja Mimin talloa. Vuittonin ruudullisen ”Alman” hän hankki marraskuussa, etualan ”Neverfullin” vuodelta 2011 ihan hiljattain.

Liekeissä laukuista

Emmi Tuomisto osti viime vuonna 16 laukkua. Silti arjen juhlaksi riittää myös ihanuuksien bongailu netistä ja toisten olkapäiltä.

Tuuraajasta päätoimittajaksi

Satu Kangas-Viljamäki aloitti 11. helmikuuta päätoimittajana kaupunkilehti Selänteessä.

Kati Koivikko on ollut Sanoma Prolla 11 vuotta. Entisestä kuvatoimittajasta on tullut ”hybridituotteiden” tekijä. ”Oman työn aikatauluttamista vaaditaan aiempaa enemmän, mutta minusta on ihana ajatella isoja kokonaisuuksia.”

Kuvin kiinni ajassa

Oppimateriaalikuvittamisen rima on noussut, väittää visualisti Kati Koivikko. ”Aapinen on herkin tuote”, hän sanoo.

Liitto vei oikeuteen 50 riitaa

Vanhin liiton viime vuonna selvittämä riita sai alkunsa vuonna 2013.

Aina ei mene putkeen

”Usein kaikki menee kuvauskeikalla putkeen. Joskus taas ei mene.” Lauri Rotko kertaa kolumnissaan kolme klassikkoa.

Ontuva taleban

Kun poliitikkojen sanomisista kerrotaan, avattakoon riittävästi, millaista myrkkyä sanat ovat syöneet, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Hullun hommaa

Ajattelin että jestas; nyt on aamiaisaika ja minä könyän 300 metrin syvyydessä ikiroudan alla seuranani ventovieras kaivosmies, kirjoittaa Maria Paldanius.

Painavia rivejä johtamisesta

Siinä missä moni johtamiskirja kertoo ”keissejä”, Teija Rantalan Pieni kirja johtamisesta kertoo vain sen, mitä niistä on opittu, kirjoittaa Nina Erho.

Vem visar vägen i klimatjournalistiken?

Kan ett mediehus på en sida uppmana till större och fler åtgärder för att minska klimatavtrycket och på en annan uppmana samma läsare att resa iväg på en nöjesresa till andra sidan jorden, frågar Lina Laurent.

Klimatkris och bränder när svenska Gräv firar 30 år

Affischnamnet är Martha Mendoza från AP. Som vanligt kommer det att delas ut guldspadar inom olika kategorier för insatser inom grävande journalistik.

Dahlén tar över på Ålandstidningen

Daniel Dahlén kommer närmast från Ålcom, där han varit VD. Han har ingen tidigare erfarenhet av att leda publicistisk verksamhet.

Yhdistykset

Journalistiliiton jäsenyhdistykset tiedottavat.

Takasivu

Provokatiivisia huomioita.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta