Takasivu

JOURNALISTI
27.11.2014


Provokatiivisia huomioita.

Termitalkoot Ylelle!

Tasa-arvoinen avioliittolaki on niin onnistunut kehystys, että se on terminä vakiintunut uutisiin. Yle Uutisten vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen päätyi silti linjaamaan, ettei puolueettoman Ylen sovi käyttää positiivisesti latautunutta markkinointi-ilmaisua. Tässä Yle poikkeaa Hesarista, MTV:stä ja STT:stä, joiden mielestä ”tasa-arvo” ei sanana ole ilmeisesti enää kovin radikaali.

On hyvä olla tarkkana. Muutama muu poliittisesti latautunut sana kun on lipsahtanut Yleltäkin: pakkoruotsi, maahanmuuttokriitikko, Lex Soininvaara, häirikkösusi, pakkoyrittäjyys, laiton siirtolainen, nuorisotakuu ja energiansäästölamppu muutamia mainitakseni. Tekipä MOT kokonaisen ohjelman otsikolla Paskalaki. Se ei ilmaisuna tietysti ole liian positiivinen.

Olisiko Ylellä termitalkoiden paikka? Pohtimista riittää jo siinä, onko yleisradio vähän turhan positiivinen markkinointitermi pirstoutuneeseen mediakenttään.

Marja Honkonen


Kaikki mukaan

Journalistin toimituksen duunia on tehdä journalismia journalismista, mutta meidät on haastettu.

Ilta-Sanomat kertoi 18. marraskuuta Radio Rockin aamutoimittajien Jussi Heikelän ja Harri Moision kiivaasta sanasodasta, kiroilusta ja huutamisesta. Oudosta sanasodasta ja tappelusta oli ensimmäisenä uutisoinut Iltalehti, joka oli lisäksi haastatellut Heikelää.

Illalla Heikelä twiittasi IL:n soittaneen hänelle ja kysyneen, miltä mediapyöritys tuntuu.

Jos koko ala ottaa tästä mallia, kenenkään ei tarvitse enää taistella ulkopuolisten kanssa. Solidaarista on helpottaa toisten työtä käyttämällä jutuissa
ja ohjelmissa runsaasti kohahduttavia ilmaisuja ja ikävää sävyä.

Tässä Korporaation pojilla (tai käsikirjoittajilla) on parannettavaa. Tällä kertaa kohun keksiminen taisi keskustelun todelliseen sävyyn nähden vielä vaatia hieman luovuusresurssin turhaa käyttöä.

Nina Erho
 

Eivät muuten aio

Toisin kuin sitä jymyjuttua luodessa toivoo, yksinkertaisin selitys on usein se oikea. Näin kävi myös, kun Hämeen Sanomat päätti selvittää omassa lehdessään julkaistun ”mysteerisen” ilmoituksen taustoja.

Kuva-arvoituksen muotoon tehty mainos hyödynsi Illuminati-symboleita, jotka Hämeen Sanomat tunnisti heti tutuiksi dollarin seteleistä ja Dan Brownin romaaneista.
Salaliiton avasi soitto omalle ilmoitusosastolle. Sieltä yhytettiin ilmoituksen maksaja, joka myönsi mainoksen olevan saunaporukan vitsi.

Onneksi toimittaja ehti kuitenkin sitä ennen soittaa Athos-säätiön ortodoksimunkeille ja kahdelle vapaamuurarille. Heidän tietonsa löytyivät jutun mukaan edesmenneen päätoimittajan Allan Liuhalan salaisesta muistikirjasta. Nyt on pengottu!

Perusteellinen tutkiva journalismi kannattaa. Olisihan Aikovatko vapaamuurarit räjäyttää Hauhon rautatien kuunvalossa? muuten ollut melko lyhyt juttu.

Marja Honkonen5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta