Takasivu

JOURNALISTI
27.11.2014


Provokatiivisia huomioita.

Termitalkoot Ylelle!

Tasa-arvoinen avioliittolaki on niin onnistunut kehystys, että se on terminä vakiintunut uutisiin. Yle Uutisten vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen päätyi silti linjaamaan,
ettei puolueettoman Ylen sovi käyttää positiivisesti latautunutta markkinointi-ilmaisua. Tässä Yle poikkeaa Hesarista, MTV:stä ja STT:stä, joiden mielestä ”tasa-arvo” ei sanana
ole ilmeisesti enää kovin radikaali.

On hyvä olla tarkkana. Muutama muu poliittisesti latautunut sana kun on lipsahtanut Yleltäkin: pakkoruotsi, maahanmuuttokriitikko, Lex Soininvaara, häirikkösusi, pakkoyrittäjyys, laiton siirtolainen, nuorisotakuu ja energiansäästölamppu muutamia mainitakseni. Tekipä MOT kokonaisen ohjelman otsikolla Paskalaki. Se ei ilmaisuna tietysti ole liian positiivinen.

Olisiko Ylellä termitalkoiden paikka? Pohtimista riittää jo siinä, onko yleisradio vähän turhan positiivinen markkinointitermi pirstoutuneeseen mediakenttään.

Marja Honkonen


Kaikki mukaan

Journalistin toimituksen duunia on tehdä journalismia journalismista, mutta meidät on haastettu.

Ilta-Sanomat kertoi 18. marraskuuta Radio Rockin aamutoimittajien Jussi Heikelän ja Harri Moision kiivaasta sanasodasta, kiroilusta ja huutamisesta. Oudosta sanasodasta ja tappelusta oli ensimmäisenä uutisoinut Iltalehti, joka oli lisäksi haastatellut Heikelää.

Illalla Heikelä twiittasi IL:n soittaneen hänelle ja kysyneen, miltä mediapyöritys tuntuu.

Jos koko ala ottaa tästä mallia, kenenkään ei tarvitse enää taistella ulkopuolisten kanssa. Solidaarista on helpottaa toisten työtä käyttämällä jutuissa
ja ohjelmissa runsaasti kohahduttavia ilmaisuja ja ikävää sävyä.

Tässä Korporaation pojilla (tai käsikirjoittajilla) on parannettavaa. Tällä kertaa kohun keksiminen taisi keskustelun todelliseen sävyyn nähden vielä vaatia hieman luovuusresurssin turhaa käyttöä.

Nina Erho
 

Eivät muuten aio

Toisin kuin sitä jymyjuttua luodessa toivoo, yksinkertaisin selitys on usein se oikea. Näin kävi myös, kun Hämeen Sanomat päätti selvittää omassa lehdessään julkaistun ”mysteerisen” ilmoituksen taustoja.

Kuva-arvoituksen muotoon tehty mainos hyödynsi Illuminati-symboleita, jotka Hämeen Sanomat tunnisti heti tutuiksi dollarin seteleistä ja Dan Brownin romaaneista.
Salaliiton avasi soitto omalle ilmoitusosastolle. Sieltä yhytettiin ilmoituksen maksaja, joka myönsi mainoksen olevan saunaporukan vitsi.

Onneksi toimittaja ehti kuitenkin sitä ennen soittaa Athos-säätiön ortodoksimunkeille ja kahdelle vapaamuurarille. Heidän tietonsa löytyivät jutun mukaan edesmenneen päätoimittajan Allan Liuhalan salaisesta muistikirjasta. Nyt on pengottu!

Perusteellinen tutkiva journalismi kannattaa. Olisihan Aikovatko vapaamuurarit räjäyttää Hauhon rautatien kuunvalossa? muuten ollut melko lyhyt juttu.

Marja Honkonen5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta