Takasivu

JOURNALISTI
27.11.2014


Provokatiivisia huomioita.

Termitalkoot Ylelle!

Tasa-arvoinen avioliittolaki on niin onnistunut kehystys, että se on terminä vakiintunut uutisiin. Yle Uutisten vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen päätyi silti linjaamaan,
ettei puolueettoman Ylen sovi käyttää positiivisesti latautunutta markkinointi-ilmaisua. Tässä Yle poikkeaa Hesarista, MTV:stä ja STT:stä, joiden mielestä ”tasa-arvo” ei sanana
ole ilmeisesti enää kovin radikaali.

On hyvä olla tarkkana. Muutama muu poliittisesti latautunut sana kun on lipsahtanut Yleltäkin: pakkoruotsi, maahanmuuttokriitikko, Lex Soininvaara, häirikkösusi, pakkoyrittäjyys, laiton siirtolainen, nuorisotakuu ja energiansäästölamppu muutamia mainitakseni. Tekipä MOT kokonaisen ohjelman otsikolla Paskalaki. Se ei ilmaisuna tietysti ole liian positiivinen.

Olisiko Ylellä termitalkoiden paikka? Pohtimista riittää jo siinä, onko yleisradio vähän turhan positiivinen markkinointitermi pirstoutuneeseen mediakenttään.

Marja Honkonen


Kaikki mukaan

Journalistin toimituksen duunia on tehdä journalismia journalismista, mutta meidät on haastettu.

Ilta-Sanomat kertoi 18. marraskuuta Radio Rockin aamutoimittajien Jussi Heikelän ja Harri Moision kiivaasta sanasodasta, kiroilusta ja huutamisesta. Oudosta sanasodasta ja tappelusta oli ensimmäisenä uutisoinut Iltalehti, joka oli lisäksi haastatellut Heikelää.

Illalla Heikelä twiittasi IL:n soittaneen hänelle ja kysyneen, miltä mediapyöritys tuntuu.

Jos koko ala ottaa tästä mallia, kenenkään ei tarvitse enää taistella ulkopuolisten kanssa. Solidaarista on helpottaa toisten työtä käyttämällä jutuissa
ja ohjelmissa runsaasti kohahduttavia ilmaisuja ja ikävää sävyä.

Tässä Korporaation pojilla (tai käsikirjoittajilla) on parannettavaa. Tällä kertaa kohun keksiminen taisi keskustelun todelliseen sävyyn nähden vielä vaatia hieman luovuusresurssin turhaa käyttöä.

Nina Erho
 

Eivät muuten aio

Toisin kuin sitä jymyjuttua luodessa toivoo, yksinkertaisin selitys on usein se oikea. Näin kävi myös, kun Hämeen Sanomat päätti selvittää omassa lehdessään julkaistun ”mysteerisen” ilmoituksen taustoja.

Kuva-arvoituksen muotoon tehty mainos hyödynsi Illuminati-symboleita, jotka Hämeen Sanomat tunnisti heti tutuiksi dollarin seteleistä ja Dan Brownin romaaneista.
Salaliiton avasi soitto omalle ilmoitusosastolle. Sieltä yhytettiin ilmoituksen maksaja, joka myönsi mainoksen olevan saunaporukan vitsi.

Onneksi toimittaja ehti kuitenkin sitä ennen soittaa Athos-säätiön ortodoksimunkeille ja kahdelle vapaamuurarille. Heidän tietonsa löytyivät jutun mukaan edesmenneen päätoimittajan Allan Liuhalan salaisesta muistikirjasta. Nyt on pengottu!

Perusteellinen tutkiva journalismi kannattaa. Olisihan Aikovatko vapaamuurarit räjäyttää Hauhon rautatien kuunvalossa? muuten ollut melko lyhyt juttu.

Marja Honkonen4 2019
Arkisto

Rahahautomo

Valokuvausjärjestö Finnfoto kylpee rahassa, jota se ei ole saanut jaettua kuvaajille.

"Politiikan toimittajat puhuvat liian vähän politiikan sisällöistä"

Vuoden journalistin Vappu Kaarenojan mielestä osa politiikan journalismista tuo mieleen urheilusivut.

Jos sössii lehdistönvapauden, voi heittää hyvästit demokratialle

Kansalaisen kannalta on yhdentekevää, lopettaako journalisti työskentelyn ennakkosensuurin vai netissä käydyn vihakampanjan seurauksena, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Maailma muuttuu vihamielisemmäksi toimittajia kohtaan

Suomi nousi tänä vuonna sananvapaustilaston kakkoseksi, mutta entistä harvemmassa massa tilanne on hyvä tai tyydyttävä. Kymmenen viime vuoden aikana työnsä vuoksi on kuollut yli 700 journalistia.

Freelanceriksi jääminen on heittäytymistä epävarmuuteen, jossa nirsous johtaa konkurssiin

Ennen halusin tehdä ensisijassa yhteiskunnallisesti merkittävää ja lukijaa koskettavaa journalismia. Sittemmin on valjennut yrittäjän arjen totuus, kirjoittaa Lauri Rotko.

Antaisit itse paremmat erätaukohaastattelut, Susanna Luikku

Avun toimittaja Susanna Luikku tähtäsi jääkiekkoilijaksi, mutta päätyi urheilutoimittajaksi. Hän suhtautuu kriittisesti otteluiden erätaukohaastatteluihin.

Haaga-Helian journalismiopiskelijat tarkistivat kansainvälisessä projektissa kuusi EU-väitettä. ”Työssä huomasi, miten paljon asiaa muutamaan lauseeseen saattaa sisältyä”, sanoo Emmi Syrjäniemi (oik.), joka oli mukana tarkistamassa Ville Niinistön (vihr.) twiittiä. Vierellä tarkistustyötä ohjannut lehtori Kaarina Järventaus.

Journalismin opiskelijat tarkistivat EU-väitteitä: enemmistö ”sinne päin”

EU-vaaleihin liittyvä projekti muistuttaa toimittajia tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään otsikoista syntyviä vaikutelmia.

Kom till Afrika, här finns plats!

När det gäller den finska marknaden för Afrikanyheter behöver jag sällan konkurrera med någon, skriver Journalistens nya kolumnist Liselott Lindström, Afrikastringer för Yle.

Ei mitään muttia – vai sittenkin pari?

Verbittömiä lauseita, mutta-sanalla alkavia virkkeitä, ja-sanan pois jättäviä listauksia. Kaikkia näkyy journalistisissa teksteissä jatkuvasti. Mutta saako näin tehdä, pohtii Ville Eloranta.

Pk-media, invandringskritik och andra ord

Vad finns inbyggt i begrepp som politisk korrekt (pk), islamisering, patriot eller i en valseger som liknas vid en tsunami, frågar Jeanette Björkqvist.

Hyvä juttu, ei kauppoja

Tuomo Pirttimaan juttukeikka Norjan vuonolle sujui kuin unelma, kunnes tuli aika kartoittaa aiheen virallista puolta.

Toimittaja aikoo erota päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia

Sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajan ehdokkuus eduskuntavaaleissa hiertää toimituksen ja johdon välejä.

Nuoret haluavat reunoilta kovettunutta juustosämpylää siinä missä muutkin

Nuorten hupenevaa kiinnostusta ammattiyhdistysliikkeeseen selitetään usein joko sen imago-ongelmalla tai nuorten ideologisilla valinnoilla. Syy on kuitenkin muualla, kirjoittaa liiton opiskelijalähettiläs Martta Kallionpää.

Tervetuloa takaisin

Journalistiliitossa kokeillaan, millaisia tuloksia eronneiden jäsenten takaisin houkutteleminen tuottaa, liiton tiedottaja Manu Haapalainen kirjoittaa.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta