Takasivu

JOURNALISTI
27.11.2014


Provokatiivisia huomioita.

Termitalkoot Ylelle!

Tasa-arvoinen avioliittolaki on niin onnistunut kehystys, että se on terminä vakiintunut uutisiin. Yle Uutisten vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen päätyi silti linjaamaan,
ettei puolueettoman Ylen sovi käyttää positiivisesti latautunutta markkinointi-ilmaisua. Tässä Yle poikkeaa Hesarista, MTV:stä ja STT:stä, joiden mielestä ”tasa-arvo” ei sanana
ole ilmeisesti enää kovin radikaali.

On hyvä olla tarkkana. Muutama muu poliittisesti latautunut sana kun on lipsahtanut Yleltäkin: pakkoruotsi, maahanmuuttokriitikko, Lex Soininvaara, häirikkösusi, pakkoyrittäjyys, laiton siirtolainen, nuorisotakuu ja energiansäästölamppu muutamia mainitakseni. Tekipä MOT kokonaisen ohjelman otsikolla Paskalaki. Se ei ilmaisuna tietysti ole liian positiivinen.

Olisiko Ylellä termitalkoiden paikka? Pohtimista riittää jo siinä, onko yleisradio vähän turhan positiivinen markkinointitermi pirstoutuneeseen mediakenttään.

Marja Honkonen


Kaikki mukaan

Journalistin toimituksen duunia on tehdä journalismia journalismista, mutta meidät on haastettu.

Ilta-Sanomat kertoi 18. marraskuuta Radio Rockin aamutoimittajien Jussi Heikelän ja Harri Moision kiivaasta sanasodasta, kiroilusta ja huutamisesta. Oudosta sanasodasta ja tappelusta oli ensimmäisenä uutisoinut Iltalehti, joka oli lisäksi haastatellut Heikelää.

Illalla Heikelä twiittasi IL:n soittaneen hänelle ja kysyneen, miltä mediapyöritys tuntuu.

Jos koko ala ottaa tästä mallia, kenenkään ei tarvitse enää taistella ulkopuolisten kanssa. Solidaarista on helpottaa toisten työtä käyttämällä jutuissa
ja ohjelmissa runsaasti kohahduttavia ilmaisuja ja ikävää sävyä.

Tässä Korporaation pojilla (tai käsikirjoittajilla) on parannettavaa. Tällä kertaa kohun keksiminen taisi keskustelun todelliseen sävyyn nähden vielä vaatia hieman luovuusresurssin turhaa käyttöä.

Nina Erho
 

Eivät muuten aio

Toisin kuin sitä jymyjuttua luodessa toivoo, yksinkertaisin selitys on usein se oikea. Näin kävi myös, kun Hämeen Sanomat päätti selvittää omassa lehdessään julkaistun ”mysteerisen” ilmoituksen taustoja.

Kuva-arvoituksen muotoon tehty mainos hyödynsi Illuminati-symboleita, jotka Hämeen Sanomat tunnisti heti tutuiksi dollarin seteleistä ja Dan Brownin romaaneista.
Salaliiton avasi soitto omalle ilmoitusosastolle. Sieltä yhytettiin ilmoituksen maksaja, joka myönsi mainoksen olevan saunaporukan vitsi.

Onneksi toimittaja ehti kuitenkin sitä ennen soittaa Athos-säätiön ortodoksimunkeille ja kahdelle vapaamuurarille. Heidän tietonsa löytyivät jutun mukaan edesmenneen päätoimittajan Allan Liuhalan salaisesta muistikirjasta. Nyt on pengottu!

Perusteellinen tutkiva journalismi kannattaa. Olisihan Aikovatko vapaamuurarit räjäyttää Hauhon rautatien kuunvalossa? muuten ollut melko lyhyt juttu.

Marja Honkonen2 2020
Arkisto

Lakkoilisitko freelancerin oikeuksien puolesta?

”Jos lakkoon päädyttäisiin, työsuhteiset pyytäisivät freelancereilta solidaarisuutta. Freet eivät hyötyisi lakosta suoraan, mutta auttaisivat työsuhteisia kollegoja. Työsuhteinen – lakkoilisitko sinä freelancereiden oikeuksien puolesta”, kysyy Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Kotimaisella mediakentällä käy kauppa

Mediayhtiöt ovat käyneet 2010-luvulla ahkerasti kauppaa. Helmikuussa Sanoma ilmoitti ostavansa Alman jäljellä olevat maakunta- ja paikallislehdet.

Olet vähän eettisempi kuin muut keskimäärin, Eero Hyvönen

Julkisen sanan neuvoston uusi puheenjohtaja on kannustava esimies, jolla oli ennen paljon mielipiteitä. Nyt hänellä on vain faktoja.

Markkinatalous tai solidaarisuus eivät ole luonnonlakeja, vaan valintoja

”Kaikkein ideologisin on aina väite, että kyse on faktoista eikä ideologiasta. Ihmisyhteisöjen tavat eivät ole mitään luonnonlakeja”, kirjoittaa Jussi Ahlroth

Finlandssvensk buskvegetation

Mediehusen i Svenskfinland har två alternativ, skiver Dan Lolax – vara relevanta eller tyna bort.

Ennemmin lähden lenkille kuin sahaan omaa jalkaani poikki

Lauri Rotkon saama työtarjous kertoo ajasta, jossa yhä useampi varsinkin lehdistölle työskentelevä free juoksee itseään hengiltä. ”Kurjistuminen on edennyt asteittain viimeiset viisitoista vuotta”, Rotko kirjoittaa kolumnissaan.

Medlemmarnas klara budskap avgörande i förhandlingarna

Finlands Journalistförbund stod på sig i sina krav om att semestrarna ska bibehållas och konkurrenskraftstimmarna (kiky-timmarna) ska slopas.

Toimittaja ei aina ole taivutuksen airut

Suosituksista tulee helposti museotavaraa, jos ne eivät lainkaan mukaudu kielenkäyttäjien todellisuuteen.

Mutta katsopas tuota hauvaa

Ensimmäisenä Pekka Virolaisen mieleen tullut small talk -lause ei välttämättä ollut paras.

Kiitos tuli, rahaa ei – sitten juristi puuttui peliin

”Journalistiliiton freelancereista vastaavan juristin toimenkuvaan kuuluu monenlaisiin kysymyksiin vastaaminen. Suurin osa niistä liittyy kuitenkin rahaan”, kirjoittaa Hannu Hallamaa.

Tv-kerronnan kehittäminen oli uran punainen lanka

Kuolleita: Toimittaja-ohjaaja Riika Nikkarinen 17. 11. 1969 Hyvinkää – 25. 1. 2020 Helsinki

Visade vägen till Pressklubben

Döda: Journalist Sture Magnus Gadd 04. 08. 1945 Helsingfors – 30. 01. 2020 Helsingfors

Yksi jakelukerta päivässä kelpaisi monelle

Mediataloja närästävät Postin jatkuvat hinnankorotukset.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta