Napakasti, mutta lämmöllä

JOURNALISTI
27.11.2014

Marja Honkonen, teksti
Timo Mustalampi/Keskisuomalainen, kuva

Sanomalehdissä laajennetaan kovaa vauhtia nettitelevision puolelle juttukeikan sivutyönä kuvattujen haastatteluklippien sijaan. Tässä kelkassa on tukevasti myös Keskisuomalainen. Se julkisti aloittavansa netti-tv:n jo vuonna 2012, mutta ensimmäiset KSML.tv-videot julkaistiin vasta runsas vuosi sitten.

Odotus kannatti, sillä jälki on nyt tasalaatuista. Jutut ovat napakoita ja informatiivisia, mutta ote lämmin, paikallinen ja lähellä arkea. Etenkin nettitelevisiota päätoimisesti tekevän toimittaja–kuvaaja-työparin jutuissa on ammattimainen ja tunnistettava jälki.

KSML.tv julkaisee päivittäin yhdestä neljään videota. Yksi jutuista on perusteellisempi, juonnettu ja leikattu. Pääosa on toimituksen omaa tuotantoa. Videoita ostetaan myös freelancereilta, STT:ltä ja lukijoilta. Nettitelevisiossa julkaistaan lisäksi yhteisöjen ja mainostajien tuottamia videoita. Konsepti ei ole poikkeuksellinen, mutta se on toteutettu hyvin.

Aihevalinnoiltaan KSML.tv on melko kevyt. Se tarjoaa meikkivinkkejä, raportoi löytökissan tarinaa tai kertoo paikallisen yrityksen toiminnasta. Joukosta löytyy myös aitoja uutisvideoita, mutta kestänee vielä tovin ennen kuin kovimpia omia skuuppeja julkaistaan kantalehden ulkopuolella. Valinta on varmasti perusteltu. Netistä haetaan viihdettä ja oivalluksia.

Kunnianhimoisempia aiheita voisi silti kokeilla, sillä taitoa toimituksesta löytyy. Maistiaisen antoi kolmella kameralla kuvattu, hyvin valaistu veropäivän keskustelu tuloeroista. Sellaisenaan se tosin jäi lähinnä kivaksi lisäksi uutispäivään ja puffiksi seuraavan päivän lehdelle. KSML.tv:llä on edellytykset kasvaa omaksi tuotteekseen, joka houkuttelisi uutta yleisöä.

Sanomalehtien nettivideoissa pääsee toistaiseksi pitkälle, jos ei aiheuta kovin paljon myötähäpeää. Siitä Keskisuomalaisen nettitelevisiolla ei ole pelkoa. Se kestää vertailun isommalla väkimäärällä toimiviin taloihin, jotka tuottavat jo omia ohjelmasarjojaan. Toivottavasti resursseja ja rohkeutta löytyy jatkossa lisää.

KSML.tv

Mikä? Nettitelevisio KSML.tv toimii osana Keskisuomalaisen KSML.fi-verkkopalvelua. Verkkojuttuja voi lukea maksutta viisi viikossa. Netti-tv aloitti lokakuussa 2013.
Yleisö: Videoita käynnistetään keskimäärin 2 600 kertaa päivässä.
Tekijät: Päävastuussa toimittaja Shahin Doagu ja kuvaaja-editoija Marko Kauko.8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta