Lähdesuoja ei ole kaupan

JOURNALISTI
27.11.2014

Markku Lappalainen, teksti

Pääkirjoitus.

MTV kertoi lokakuun lopulla, että sille oli tarjottu poliisin salaisia tietoja maksua vastaan. Tietojen kaupittelija oli aiemmin antanut MTV:lle keskusrikospoliisin terrorismitutkinnasta paikkansa pitäneen tiedon, joka johti näyttävään uutiseen. MTV lupasi tiedonantajalleen lähdesuojan.

Rikkoiko MTV lähdesuojalupauksensa, kun se päätti julkistaa rahastusyrityksen? Murensiko MTV laajemminkin lakiin kirjatun lähdesuojan uskottavuutta?

Journalistin ohjeiden mukaan ”journalistilla on oikeus ja velvollisuus pitää tietoja luottamuksellisesti antaneen henkilöllisyys salassa siten kuin lähteen kanssa on sovittu”. Käytännössä tämä merkitsee myös pidättäytymistä tiedoista, jotka antavat viitteitä lähdesuojaa nauttivan henkilöydestä.

Mutta lähdesuoja ei ole pysyvä valtakirja, se koskee vain niitä tapauksia, joista journalisti on tietolähteensä kanssa erikseen sopinut. On mahdoton ajatus, että yhden uutisen yhteydessä annettu lähdesuoja kattaisi automaattisesti kaikki saman tietolähteen yhteydenotot – varsinkin, jos yhteistyön ehtoihin halutaan liittää rahan kaltaisia kiristysruuveja.

Vinkkitietoon ja kaikkeen journalistiseen tiedonhankintaan pätee se periaate, että uutisen arvoinen tieto julkistetaan, kun siihen liittyvät tiedot ja muut ulottuvuudet on asianmukaisesti tarkistettu. Edes salaisen tiedon kertojan motiivit eivät ole merkityksellisiä, jos tiedot pitävät paikkansa ja ovat relevantteja.

Lähdesuoja on yhteiskunnallisesti merkittävän tiedon hankinnassa tärkeä työkalu. Ilman sitä vallan vahtikoiralta puuttuisivat keskeiset syömähampaat. Sitä pitää myös käyttää taiten. Raha tai muut lisukkeet suojan voiteluaineina rapauttavat järjestelmää. Lähdesuojaa ei sovi alistaa kauppatavaraksi. Journalismissa ei tiedosta ole tapana maksaa.

MTV:n tapaus antaa aiheen pohtia lähdesuojaa ja sen vaalimista. Hyväksi ajatuksien virikkeeksi sopii Ylen toimittajan Sanna Ukkolan kriittinen blogiteksti Pyhä, pyhempi – lähdesuoja. Niin kuin elämässä yleensä, tässä tapauksessa on myös hämmentäviä juonteita.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta