Työn sisältö ja vapaus menevät rahan edelle

JOURNALISTI
6.11.2014

Susanna Särkkä, teksti
Liisa Takala, kuva

Freelancereina ja yrittäjinä työskentelevät toimittajat kärsivät elantonsa epävarmuudesta, mutta rakastavat työtään. Itsensätyöllistäjistä on tehty ensimmäinen perusteellinen tutkimus Suomessa.

Enemmistö toimittajista ja muista tutkimuksessa samaan ryhmään niputetuista kulttuurityöläisistä kantaa alituista huolta toimeentulostaan ja töidensä riittävyydestä. Joka kolmas sanoo päätyneensä yrittäjäksi pakon sanelemana, kun palkkatyötä ei ole löytynyt.

Itsensätyöllistäjät 2013 -raportin tekijä, Tilastokeskuksen erikoistutkija Hanna Sutela hämmästelee tulosten ristiriitaisuutta. Itsensä työllistävät toimittajat ja muut kulttuurityöntekijät kärsivät paitsi tulojensa epävarmuudesta myös työnsä kuormittavuudesta. Lähes puolet sanoo olevansa usein ahdistuneita työasioista vapaa-ajallaankin. Palkansaajista noin viidennes kokee samoin.

”On suorastaan kummallista, että samaan aikaan toimittajat ja muut tähän ryhmään kuuluvat ovat sangen tyytyväisiä työhönsä ja innostuneita siitä. Lottovoiton jälkeenkin vain neljä prosenttia heistä luopuisi työstään. Palkansaajista lähes joka viides jättäisi oitis työnsä, jos he saisivat yllättäen paljon rahaa.”

 

Toimittajat muodostivat ison osan tutkittavina olleista kulttuuri- ja käsityöläisistä. Sutelan mukaan tutkimuksen tulokset vastaavat hyvin freelance - ja yrittäjätoimittajien todellisuutta. Ryhmässä oli mukana myös muun muassa muusikoita, kääntäjiä, graafikoita, taiteilijoita ja suunnittelijoita.

Muiden alojen yksinyrittäjiin verrattuna toimittajien ja kulttuurialan itsensätyöllistäjien työmarkkina-asema on monessa suhteessa kaikista huonoin. Heidän taloudellinen tilanteensa on epävarmempi kuin muilla. Vajaa puolet heistä kokee, että heillä on hyvin vähän neuvotteluvaltaa eli toimeksiantaja sanelee yksipuolisesti työn ehdot. Silti he tuntevat suurempaa imua työhönsä kuin valtaosa muista itsensä työllistävistä.

”Moni toimittaja näyttää olevan niin kutsuttu taiteilijayrittäjä. He eivät tavoittele voittoja, eikä heillä ole minkäänlaisia kasvutoiveita yrittämisensä suhteen. He tyytyvät pieniin tuloihin, jotta voivat elää itsensä näköistä elämää. Työn sisältö ja vapaus menevät muun edelle”, Sutela pohtii.

Raportin tekijöitä hätkähdytti itsensä työllistävien köyhyys. Noin kolmekymmentä prosenttia ansaitsee verojen jälkeen vähemmän kuin 13 200 euroa vuodessa. Kokoaikatyötä tekevistä palkansaajista tähän ryhmään kuuluu neljä prosenttia. Vajaa puolet itsensätyöllistäjistä kuuluu alimpaan tuloviidennekseen, jossa käteen jäävät vuositulot ovat alle 18 600 euroa.

 

Tutkimuksen tulokset eivät yllätä freelancetoimittaja Jaana Ahlbladia.

”En tee juttuja rahan takia vaan kiinnostuksesta. Lähes jokaisesta tekemästäni jutusta olen oppinut uutta. Ne ovat avartaneet maailmankatsomustani. Innostun melkein aiheesta kuin aiheesta”, Ahlblad sanoo.

Ahlblad on työskennellyt freelancetoimittajana kymmenisen vuotta. Välillä hän on tehnyt määräaikaisuuksia toimituksissa, viimeksi noin kaksi vuotta uutispäällikkönä Lääkärilehdessä. Hänestä määräaikaiset pestit ovat antoisia, mutta veri vetää vapaaksi toimittajaksi.

”Pidän toimittajan työstä todella paljon. Friikkuna voin tehdä sitä täysillä ja juuri niin kuin haluan. Nautin siitä, että työ on saumaton osa elämääni, eikä erillinen palikka. En halua kellokortin aikarajoja päivämäärien ja kellonaikojen täplittämän työn ympärille”, Ahlblad sanoo.

”Totta kai tarvitsen rahaa joka kuukausi. En haihattele, vaan otan täydet eläkevakuutukset ja huolehdin sosiaaliturvastani.”

Ahlblad myöntää, että taloudellinen epävarmuus rassaa, mutta vapaus painaa vaakakupissa enemmän.

”Jos en onnistu saamaan elantoani tältä alalta, niin sitten teen jotain muuta. Mutta en luovuta, ennen kuin olen kääntänyt jokaisen kiven.”

”Siinä mielessä olen vanhan liiton naisia, että itseni aktiivinen brändääminen somessa ja muualla on minulle vierasta. Luotan siihen, että työn jälki puhuu puolestaan.”

Ahlblad tekee muutakin kuin työtä. Etenkin nyt, kun päivässä tuntuu olevan enemmän tunteja.

”On ihanaa käydä koirien kanssa lenkillä keskellä päivää. Olen myös alkanut harrastaa uusia asioita. Tähtitaivaan tarkkailu on nyt parasta.”

Ainutlaatuinen raportti

Mikä? Tilastokeskuksen Itsensätyöllistäjät Suomessa 2013 -raportti on Suomen ensimmäinen kattava selvitys yksin yrittävien tai yrittäjämäisesti toimivien toimeentulosta, asemasta työmarkkinoilla ja työoloista.

Tekijät: Raportin ovat tehneet erikoistutkijat Hanna Sutela ja Anna Pärnänen. Tutkimus julkistettiin lokakuun lopussa.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta