Tes-päivystys

JOURNALISTI
6.11.2014


Journalistiliiton työehtoasiamiehet vastaavat jäsenten kysymyksiin.

Journalistiliiton palveluihin kuuluu luottamushenkilökoulutuksen tarjoaminen. Millaisia koulutuksia on tarjolla, työehtoasiamies Terhi Tarvainen?

Luottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille järjestetään sekä työsuhde-, tes- että talouskoulutusta ja tuetaan työssä jaksamista. Muusta koulutus-
tarjonnasta löytyy muun muassa neuvottelutaito- ja muuta ajankohtaista koulutusta.

Milloin koulutuksia on? Miten niihin pääsee osallistumaan?

Koulutuksia on ympäri vuoden. Luottamusmieskurssit järjestetään yleensä alkuvuonna, mutta vuoden mittaan on myös täydentävää koulutusta. Kursseihin kannattaa tutustua liiton verkkosivuilla olevan koulutuskalenterin kautta. Luottamusmies- ja työsuojeluvaltuutettukoulutukseen osallistuvat tehtäviin valitut luottamushenkilöt.

Millaisiin asioihin koulutuksissa perehdytään?

Koulutuksissa tutustutaan työsuhde- ja tes-asioihin, henkiseen hyvinvointiin, talouteen ja neuvottelutaitoihin.

Mediataloissa ja -työpaikoilla eletään raskaita aikoja. Miten tämä on heijastunut siihen, kuinka paljon löytyy halukkaita luottamushenkilöiksi? Entä kouluttautumaan?

Toistaiseksi yksikään työpaikka, jossa luottamushenkilöitä valitaan, ei ole jäänyt ilman heitä siksi, etteikö ehdokkaita löytyisi. Usein tosin ei tarvitse käydä vaalia, jos ehdokkaita löytyy vain yksi per luottamustehtävä. Jos on valittu luottamushenkilöksi, kannattaa käydä myös koulutuksissa. Niihin on vielä riittänyt hyvin väkeä, mutta työpaikkojen kiireet vaikuttavat jo siihen, miten moni pääsee töiltään irrottautumaan omaan kouluttautumiseen. Yleensä luottamushenkilöt voivat ongelmitta osallistua koulutukseen.

Miten pitää menetellä, jos tuntee kiinnostusta luottamushenkilön tehtävään?

Luottamushenkilöt valitaan vaalilla, joten kiinnostuneen henkilön kannattaa asettua ehdolle vaaliin. Jos ehdokkaita on yksi, ei tarvitse äänestää, mutta
useamman ehdokkaan tilanteissa henkilön valitsevat hänen kollegansa.

Liiton luottamusmiesvaaliohjeen mukaan ”konserneihin pitäisi muodostaa tarkoituksenmukaisella tavalla toimiva luottamusmiesverkko”. Mitä tämä tarkoittaa?

Lehdistön työehtosopimuksen mukaan yritykseen valitaan pääluottamusmies. Paikallisesti voidaan sopia osaston luottamusmiehen valinnasta. Isossa konsernissa on järkevää, ettei pääluottamusmies hoida koko konsernin tehtäviä.

Osaston luottamusmiehestä sovittaessa kiinnitetään huomiota muun muassa osaston organisatoriseen kokonaisuuteen, työntekijöiden lukumäärään, maantieteelliseen etäisyyteen ja siihen, onko osaston luottamusmiehen valitsemiseen tarvetta. Käytännössä on järkevää, että mahdolliset ongelmat ja paikalliset sopimukset tehdään mahdollisimman lähellä paikkaa, jossa niitä tarvitaan. Siksi olisi hyvä, että yrityksessä on riittävästi osaston luottamusmiehiä.

Onko sinulla kysyttävää työehdoista? Kysy meiltä, liiton tes-asiamiehet vastaavat: journalisti@journalistiliitto.fi10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta