Tes-päivystys

JOURNALISTI
6.11.2014


Journalistiliiton työehtoasiamiehet vastaavat jäsenten kysymyksiin.

Journalistiliiton palveluihin kuuluu luottamushenkilökoulutuksen tarjoaminen. Millaisia koulutuksia on tarjolla, työehtoasiamies Terhi Tarvainen?

Luottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille järjestetään sekä työsuhde-, tes- että talouskoulutusta ja tuetaan työssä jaksamista. Muusta koulutus-
tarjonnasta löytyy muun muassa neuvottelutaito- ja muuta ajankohtaista koulutusta.

Milloin koulutuksia on? Miten niihin pääsee osallistumaan?

Koulutuksia on ympäri vuoden. Luottamusmieskurssit järjestetään yleensä alkuvuonna, mutta vuoden mittaan on myös täydentävää koulutusta. Kursseihin kannattaa tutustua liiton verkkosivuilla olevan koulutuskalenterin kautta. Luottamusmies- ja työsuojeluvaltuutettukoulutukseen osallistuvat tehtäviin valitut luottamushenkilöt.

Millaisiin asioihin koulutuksissa perehdytään?

Koulutuksissa tutustutaan työsuhde- ja tes-asioihin, henkiseen hyvinvointiin, talouteen ja neuvottelutaitoihin.

Mediataloissa ja -työpaikoilla eletään raskaita aikoja. Miten tämä on heijastunut siihen, kuinka paljon löytyy halukkaita luottamushenkilöiksi? Entä kouluttautumaan?

Toistaiseksi yksikään työpaikka, jossa luottamushenkilöitä valitaan, ei ole jäänyt ilman heitä siksi, etteikö ehdokkaita löytyisi. Usein tosin ei tarvitse käydä vaalia, jos ehdokkaita löytyy vain yksi per luottamustehtävä. Jos on valittu luottamushenkilöksi, kannattaa käydä myös koulutuksissa. Niihin on vielä riittänyt hyvin väkeä, mutta työpaikkojen kiireet vaikuttavat jo siihen, miten moni pääsee töiltään irrottautumaan omaan kouluttautumiseen. Yleensä luottamushenkilöt voivat ongelmitta osallistua koulutukseen.

Miten pitää menetellä, jos tuntee kiinnostusta luottamushenkilön tehtävään?

Luottamushenkilöt valitaan vaalilla, joten kiinnostuneen henkilön kannattaa asettua ehdolle vaaliin. Jos ehdokkaita on yksi, ei tarvitse äänestää, mutta
useamman ehdokkaan tilanteissa henkilön valitsevat hänen kollegansa.

Liiton luottamusmiesvaaliohjeen mukaan ”konserneihin pitäisi muodostaa tarkoituksenmukaisella tavalla toimiva luottamusmiesverkko”. Mitä tämä tarkoittaa?

Lehdistön työehtosopimuksen mukaan yritykseen valitaan pääluottamusmies. Paikallisesti voidaan sopia osaston luottamusmiehen valinnasta. Isossa konsernissa on järkevää, ettei pääluottamusmies hoida koko konsernin tehtäviä.

Osaston luottamusmiehestä sovittaessa kiinnitetään huomiota muun muassa osaston organisatoriseen kokonaisuuteen, työntekijöiden lukumäärään, maantieteelliseen etäisyyteen ja siihen, onko osaston luottamusmiehen valitsemiseen tarvetta. Käytännössä on järkevää, että mahdolliset ongelmat ja paikalliset sopimukset tehdään mahdollisimman lähellä paikkaa, jossa niitä tarvitaan. Siksi olisi hyvä, että yrityksessä on riittävästi osaston luottamusmiehiä.

Onko sinulla kysyttävää työehdoista? Kysy meiltä, liiton tes-asiamiehet vastaavat: journalisti@journalistiliitto.fi5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta