Tes-päivystys

JOURNALISTI
6.11.2014


Journalistiliiton työehtoasiamiehet vastaavat jäsenten kysymyksiin.

Journalistiliiton palveluihin kuuluu luottamushenkilökoulutuksen tarjoaminen. Millaisia koulutuksia on tarjolla, työehtoasiamies Terhi Tarvainen?

Luottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille järjestetään sekä työsuhde-, tes- että talouskoulutusta ja tuetaan työssä jaksamista. Muusta koulutus-
tarjonnasta löytyy muun muassa neuvottelutaito- ja muuta ajankohtaista koulutusta.

Milloin koulutuksia on? Miten niihin pääsee osallistumaan?

Koulutuksia on ympäri vuoden. Luottamusmieskurssit järjestetään yleensä alkuvuonna, mutta vuoden mittaan on myös täydentävää koulutusta. Kursseihin kannattaa tutustua liiton verkkosivuilla olevan koulutuskalenterin kautta. Luottamusmies- ja työsuojeluvaltuutettukoulutukseen osallistuvat tehtäviin valitut luottamushenkilöt.

Millaisiin asioihin koulutuksissa perehdytään?

Koulutuksissa tutustutaan työsuhde- ja tes-asioihin, henkiseen hyvinvointiin, talouteen ja neuvottelutaitoihin.

Mediataloissa ja -työpaikoilla eletään raskaita aikoja. Miten tämä on heijastunut siihen, kuinka paljon löytyy halukkaita luottamushenkilöiksi? Entä kouluttautumaan?

Toistaiseksi yksikään työpaikka, jossa luottamushenkilöitä valitaan, ei ole jäänyt ilman heitä siksi, etteikö ehdokkaita löytyisi. Usein tosin ei tarvitse käydä vaalia, jos ehdokkaita löytyy vain yksi per luottamustehtävä. Jos on valittu luottamushenkilöksi, kannattaa käydä myös koulutuksissa. Niihin on vielä riittänyt hyvin väkeä, mutta työpaikkojen kiireet vaikuttavat jo siihen, miten moni pääsee töiltään irrottautumaan omaan kouluttautumiseen. Yleensä luottamushenkilöt voivat ongelmitta osallistua koulutukseen.

Miten pitää menetellä, jos tuntee kiinnostusta luottamushenkilön tehtävään?

Luottamushenkilöt valitaan vaalilla, joten kiinnostuneen henkilön kannattaa asettua ehdolle vaaliin. Jos ehdokkaita on yksi, ei tarvitse äänestää, mutta
useamman ehdokkaan tilanteissa henkilön valitsevat hänen kollegansa.

Liiton luottamusmiesvaaliohjeen mukaan ”konserneihin pitäisi muodostaa tarkoituksenmukaisella tavalla toimiva luottamusmiesverkko”. Mitä tämä tarkoittaa?

Lehdistön työehtosopimuksen mukaan yritykseen valitaan pääluottamusmies. Paikallisesti voidaan sopia osaston luottamusmiehen valinnasta. Isossa konsernissa on järkevää, ettei pääluottamusmies hoida koko konsernin tehtäviä.

Osaston luottamusmiehestä sovittaessa kiinnitetään huomiota muun muassa osaston organisatoriseen kokonaisuuteen, työntekijöiden lukumäärään, maantieteelliseen etäisyyteen ja siihen, onko osaston luottamusmiehen valitsemiseen tarvetta. Käytännössä on järkevää, että mahdolliset ongelmat ja paikalliset sopimukset tehdään mahdollisimman lähellä paikkaa, jossa niitä tarvitaan. Siksi olisi hyvä, että yrityksessä on riittävästi osaston luottamusmiehiä.

Onko sinulla kysyttävää työehdoista? Kysy meiltä, liiton tes-asiamiehet vastaavat: journalisti@journalistiliitto.fi7 2020
Arkisto

Tuot Milttoniin raikasta kokoomuslaista ajattelua, Katri Makkonen

Tasavallan presidentin kabinetista Ylelle vain vuodeksi palannut Katri Makkonen lähtee konsulttiyhtiö Milttonin varatoimitusjohtaksi oppimaan, miten liike-elämä toimii.

Mitä jos ihmiset eivät ole koskaan halunneet puolueetonta journalismia?

”Ehkä yleisölle vain viimein tarjotaan somessa jotain, mitä se todella haluaa, eikä tämä jokin yksinkertaisesti ole puolueeton ammattijournalismi”, kirjoittaa Janne Zareff.

Aikkarit on pidettävä mukana

Aikkarisisältö on valtavan tärkeää, sillä Suomessa halutaan ja tarvitaan erikoistunutta laatujournalismia, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Vuosien 2021 – 2022 pressikortti on Journalistiliiton vuodenvaihteessa uudistuvan ilmeen mukainen. Kuvan kortti on testikortti, jonka ulkoasu poikkeaa jonkin verran oikean pressikortin ulkoasusta.

Perinteinen pressikortti muuttuu tilattavaksi – digitaalinen kortti päivittyy automaattisesti

Digitaalista korttia käyttää jo melkein 12 000 jäsentä. Kortin ulkoasu muuttuu vuodenvaihteessa Journalistiliiton uudistuvan ilmeen mukaiseksi.

Nyhetsmedier som lägereldar

”Vi konsumerar nyheter på var sitt håll, inte tillsammans. Vägledning behövs”, skriver Dan Lolax.

Tiekartta johtaa turhan usein umpikujaan

Joukkoviestimet saisivat herkeämättä pohtia, mitä jargonia ne omaksuvat, kirjoittaa Ville Eloranta.

Näin tehdään puoli yhdeksän uutislähetys

Ylen pääuutislähetys syntyy Pasilassa ja etänä. Koronavirusepidemia on tuonut lähetyksen tekemiseen kiirettä ja uusia käytäntöjä.

Työehtosopimus pätee myös etätyössä

Esimiesten vastuulla on huolehtia siitä, että työntekijä pystyy suoriutumaan työstään, eikä kukaan kuormitu liikaa. Työaikaa säännellään myös etätyössä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tytti Oras.

Korona-ajan paikallinen sopimus

Työntekijät ovat Ylessä erittäin sitoutuneita työhönsä ja ymmärsivät, että kaikkien panosta tarvitaan, joten joustoa riitti, kirjoittaa Ylen ohjelmatyöntekijöiden pääluottamushenkilö Anu Kähkönen.

Sähkömies dosentin virassa

Anna Gustafssonin Itämeri-haastattelu kesätoimittajana sujui hienosti. Mutta mikäs se haastateltavan titteli olikaan?

Kutsumuksena toimittajan työ

Kuolleita: Toimittaja Anja Manninen 27. 5. 1954 Tyrnävä − 12. 6. 2020 Oulu

Pystykorva ei enää haukahtele

Kuolleita: Toimittaja Veikko Huttunen 31. 10. 1954 Vieremä – heinäkuu 2020 Iisalmi

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta