Takasivu

JOURNALISTI
6.11.2014


Provokatiivisia huomioita.

Ihmisyyden moninaiset kasvot

Aller Media etsi lokakuun loppupuolella työntekijöilleen lähetetyllä sähköpostilla ihmisiä hauskaan työtehtävään, nimittäin esiintymään yritysfilmiin,  jonka tarkoitus on ”välittää Allerin uutta strategiaa”. 11. marraskuuta Helsingin Bio Rexin Some Awards -gaalassa ensi-iltansa saavan elokuvateoksen teema on, luonnollisesti, ihmisyys. Parhaillaan yt-neuvottelujaan käyvän lehtitalon väki on ottanut konsernijohdon ihmisyyshaasteen vastaan riemumielin, koska kuvauksiin osallistuessaan ei tarvitse kirjoittaa Allerin lehtiin.

Saamiemme tietojen mukaan Allerin elokuva on kunnianhimoinen mutta silti ihan hauska suomalaisen mediatalon yhteistoimintamyllyyn sijoitettu filmatisointi brittifilosofi Jonathan Gloverin kirjasta Ihmisyys – 1900-luvun moraalihistoria.

Kirjassa Glover erittelee viime vuosisadan hirmutekoja, ja pohtii ihmisten toisilleen tekemien julmuuksien taustamekanismeja. Allerin uuden strategian ytimessä on, että tällaisia julmuushommia ei mielellään enää tulisi. Filosofi Gloverin roolissa nähdään toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä.

Manu Haapalainen

Itsensä puffaaja narahti vasta verkossa

Paperilehteen tehtyä journalismia pidetään usein lähtökohtaisesti parempana kuin nettijuttuja. Ja tottahan jokainen on lukenut joskus harhaanjohtavan, virheellisen tai journalistisesti kyseenalaisen verkkojutun. Mutta eikö vastaavia esimerkkejä löydy yhtä lailla printtilehdistäkin? Ne eivät vain leviä yhtä tehokkaasti sosiaalisessa mediassa.

Tuore esimerkki on Me Naisten julkaiseman sairaalasarja Sykkeen myönteinen arvostelu, jonka oli kirjoittanut yksi sarjan käsikirjoittajista. Me Naiset julkaisi jutun ensin printissä (23.  lokakuuta) ja sitten verkossa (29.  lokakuuta) eikä ilmoittanut kummassakaan versiossa kriitikon kytköstä.

Vasta verkkojulkaisun jälkeen alkoi kummastelu somessa. Ja hyvä, että alkoi, sillä paljon härskimmäksi ei piilomainonta voi mennä. Vai mitä pitäisi ajatella vaikka siitä, että kriitikko-käsikirjoittaja kehuu sarjansa lääketieteellistä uskottavuutta?

Janne Salomaa

Housut värähtelemään!

Seksiaiheet houkuttelevat lukijoita mutta sisältävät kohonneen tyylirikon vaaran. Otavamedian syyskuussa avaama Anna&Ellit-saitti on ratkaissut ongelman: hukutetaan riski tyylien kimaraan!

Seksiosiosta löytyy muun muassa kepeitä vinkkijuttuja tyyliin kokeilkaa Disney- tai eläinrooleja, kotimaisten terapeuttien neuvoja tyyliin puhu seksistä muulloin kuin rakastelun aikana ja reippaita välinesuosituksia tyyliin mobiiliapplikaatio saa housusi värähtelemään!

Enää pitäisi ratkaista se, onko journalistisen ja kaupallisen sisällön raja tarpeeksi selvä.

Se, miten estetään alaikäisiä painamasta Olen täysi-ikäinen -nappia kohdassa ”Sivusto sisältää voimakasta materiaalia”.

Ja se, kuka nakitetaan mode­roimaan osiota niin, että juttujen perään kertyvä vielä voimakkaampi materiaali ei heti pilaisi tunnelmaa.

Nina Erho5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta