Palkittu lanttujen lataaja

JOURNALISTI
6.11.2014

Janne Salomaa, teksti
Kai Widell, kuva

Yle Puheen Lanttulataamo-ohjelmaa toimittanut Heidi Laaksonen toivoisi median käsittelevän enemmän mielenterveysoireiden ehkäisyä. ”Kaikkien pitäisi pitää huolta mielenterveydestään, kuten fyysisestä kunnostaankin.”

Mielen sairauksista pitäisi puhua samalla tavalla kuin diabeteksesta, lonkkavaivoista ja muista sairauksista”, sanoo Yle Puheen tuottaja Heidi Laaksonen.

Tämä ajatus oli Laaksosen mielessä, kun hän toimitti keväällä Lanttulataamo-sarjaa. Lokakuussa Suomen Mielenterveysseura antoi hänelle valtakunnallisen mielenterveyspalkinnon stereotypioiden murtamisesta.

Laaksonen sai idean Lanttulataamosta toissa kesänä, opiskellessaan stressinhallintaa mindfulness-kurssilla.

”Halusin tehdä suorasukaisen ja reippaan ohjelman, jossa mielenterveyteen kiinnitetään huomiota ja annetaan ihan kaikille vinkkejä siihen, miten voi huolehtia henkisestä jaksamisestaan.”

 

Radiotuottajan mielestä mielenterveysaiheita käsitellään mediassa liian ongelmakeskeisesti.

”Nykyisten lääkkeiden avulla mielenterveysongelmista kärsivä voi elää hyvää ja täysipainoista elämää, mutta tästä näkee harvoin juttuja. Avoimesti sairaudestaan puhuvaa saatetaan kiitellä rohkeudesta, mutta samalla hänet leimataan iäksi ihmiseksi, jolla on ’lanttuongelmia’.”

Laaksonen oppi Lanttulataamoa tehdessään, että niinkin vaikeasta mielisairaudesta kuin skitsofreniasta voi parantua.

”Media voisi kertoa enemmän hyvistä asioista.”

Tieto mahdollisuudesta parantua skitsofreniasta ilahdutti Laaksosta siksikin, että sairaus on yleinen hänen suvussaan. Muitakin mielenterveysongelmia tuottaja on todistanut lähipiirissään.

 

Lanttulataamo päättyi toukokuussa – toistaiseksi, Laaksosen päätyö kun on tuottaa ohjelmia, tällä hetkellä Puheen Päivää, Perttu Häkkistä sekä Alia ja Husua. Lanttulataamo on silti jo kertaalleen palannut, kun Laaksonen teki elokuussa jakson uskonyhteisöjen uhreista. Häntä innoitti muun muassa Olympiastadionilla esiintynyt saarnaaja David Herzog.

”En ole kuopannut Lanttulataamoa, mutta viikoittaisena se olisi alkanut toistaa itseään.”

Laaksonen toivoo kuitenkin muiden journalistien pitävän mielenterveysaiheita esillä.

”Media ei vieläkään puhu riittävästi mielenterveydestä. Miksei työelämä voi joustaa niin, että vajaakuntoisetkin pääsisivät työnsyrjään kiinni? Miksi ihmeessä nuoret ihmiset pistetään eläkkeelle? Kun asioista puhutaan, ymmärrys lisääntyy ja ennakkoluulot hälvenevät.”5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta