Osta journalismia

JOURNALISTI
6.11.2014

Janne Zareff, teksti

”Mikä on niin hyvää journalismia, että yleisön kannattaa kustantaa sen tekemistä”, Janne Zareff kysyy.

Mistä rahat ammattijournalismin tekemiseen? Tuttu kysymys. Julkisuudessa näkyy kuitenkin hämmästyttävän vähän keskustelua siitä, mitä toimitukset oikeastaan ovat yleisöille myymässä. Enemmän on keskusteltu jopa siitä, miten journalistisia julkaisuja tulisi verottaa.

Väheksymättä tätä keskustelua, millään verotuspäätöksillä ei voida ratkaista ammattijournalismin ongelmia. Ne ratkaistaan tarjoamalla yleisölle jotain sellaista, mistä se on jatkossakin valmis maksamaan. Sitä varten olisi puhuttava auki se, mitä yleisölle ollaan myymässä. Siis, mikä on niin hyvää journalismia, että yleisön kannattaa kustantaa sen tekemistä. Ammattijournalismin olemassaolo ei nimittäin ole itsestäänselvyys tai luonnonlaki. Se on ilmiönä syntynyt suhteellisen vähän aikaa sitten tietynlaisessa historiallisessa tilanteessa ja toisessa historiallisessa tilanteessa sen olemassaolo voi loppua.

Esimerkiksi sanomalehti oli pitkään yleisölle tarpeellinen tuote jo pelkästään oman päivän suunnittelua varten. Se kertoi tv-ohjelmat, iltariennot ja seudun kauppojen tarjoukset. Sama tuote lupasi vielä kertoa päättäjien toiminnasta ja raportoida yleisölle tärkeät ja kiinnostavat tapahtumat ympäri maailman. Se oli haluttava tuote
tilanteessa, jossa samoja asioita ei luvannut juuri kukaan muu. Mutta se oli silloin ennen.

Journalismi joutuu nyt kilpailemaan ilman merkittäviä oheistuotteita. Sitä ei voida enää myydä samassa paketissa tv-ohjelmien kanssa. Siksi on aika tarkistaa, mistä journalismissa itsessään olikaan kysymys. Keskustelussa pitäisi uskaltaa esittää kolme pettävän helppoa kysymystä. Mitä journalismi on? Mitä hyvä journalismi on? Tuottavatko suomalaiset toimitukset riittävän paljon hyvää journalismia?

Huono uutinen on, että yleisimmät vastaukset kysymyksiin ovat peräisin samalta ajalta kuin ansaintalogiikatkin. Hyvä uutinen on, ettei kysymyksiin ole vain yhtä oikeaa vastausta. Mahdollisimman laajan keskustelun käyminen näistä kysymyksistä on kuitenkin olennaisen tärkeää ammattijournalismin kannalta juuri nyt. Ellei journalismi itse ala aktiivisesti määritellä itseään, määrittelyn tekee joku muu. Tällöin vaarana on, että journalismi menettää paikkansa demokratian merkittävänä osana.

Mietitään siis jatkossakin toki tuotteen verotusta, muttei unohdeta samalla miettiä sitä, mikä se tuote on.6 2019
Arkisto
Ylessä työskentelevät Seurin veljekset löysivät toisensa aikuisuuden kynnyksellä. Ville (oik.) vei Ollin alaikäisenä Helsingin baareihin.” kuva: Jaakko Martikainen

Miltä tuntuu, kun haastateltavat kuvittelevat jatkuvasti puhuvansa veljelle?

Tai kun joutuu kilpailemaan perheenjäsenen kanssa saman alan työpaikoista? Toimittajina työskentelevät sisarusparit avasivat perhe- ja työsuhteitaan.

Jos työnantaja ei ole uskollinen, ei työntekijänkään tarvitse olla

”Työntekijän ei ole järkevää sitoutua tai joustaa enempää kuin työpaikka on valmis sitoutumaan ja joustamaan”, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Ylelle vinoilu loppuu sinun vahtivuorollasi, Johanna Lahti?

Johanna Lahti aloittaa marraskuussa Ilta-Sanomien uutena vastaavana päätoimittajana. ”Kiroiluni on asettunut sellaiselle tasolle, että minut voi päästää huoletta myös kalustettuihin huoneisiin.”

Lukijat maksavat luottamuksesta, epäpuhtaasta journalismista ja fermentointikursseista

Journalismia on aina rahoitettu muullakin kuin hardcore-uutisilla. Journalistien on vain vaikea myöntää sitä, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Näin syntyvät media-alan työehtosopimukset

Paljonko saat palkkaa, kuinka pitkä lomasi on ja joudutko tekemään kiky-tunteja? Muun muassa nämä kysymykset ratkaistaan syksyn ja talven tes-neuvotteluissa. Näin neuvotteluvalmistelut etenevät.

Maryan Abdulkarim on muun muassa kolumnisti, käsikirjoittaja, kirjailija ja taiteilija. ”Tätä urapolkua en osannut suunnitella, vaan asiat ovat seuranneet toisiaan. Kun joku pyytää mukaan johonkin, mietin aina, olenko riittävän hyvä tähän. Mutta kun epäilyistään huolimatta lähtee mukaan, huomaa, että okei – minusta on myös tähän.”

Miksi vähemmistön asiat näyttäytyvät enemmistön kiusana, kysyy Maryan Abdulkarim

”Sysäys ajatusteni sanallistamiseen oli Helsingin Sanomien juttu, jossa lukija kysyi, miksi suihku ja vessanpönttö sijoitetaan kylpyhuoneessa vierekkäin niin, että sukat kastuvat, ja arkkitehti vastasi, että esteettömyysmääräysten takia.”

Pari klikkausta voittaa pään raapimisen

”Arvailu ja kritiikitön googlailu ovat journalismissa edelleen turhan yleisiä menetelmiä varsinkin kiireessä. Ilahduttavan moni toimittaja on kuitenkin vähitellen löytänyt luotettavat verkkopalvelut”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Emojier som journalistik

”Uppdateringen är mångas första kontakt med den journalistik som följer och att fånga läsarens uppmärksamhet är i det här fallet att färga den”, skriver Dan Lolax.

Huolellinen töistä sopiminen helpottaa asiakkaan ja freelancerin elämää

Vaikka ulkoistettaessa työstä halutaan eroon, työn suunnittelu ei saisi päättyä ostajan päässä siihen, kun päätös ulkoistamisesta tehdään, kirjoittaa Hanna Kokkonen.

Raskaus ei ole syy olla jatkamatta määräaikaisuutta

”Raskauden tai äitiyden takia voi tulla helposti syrjityksi huomaamattaan. Aina työnantajakaan ei ymmärrä tekevänsä väärin”, kirjoittaa Journalistiliiton lakimies Rami Lindström.

Tommy Pohjola on kokenut penkoja

Tommy Pohjola aloittaa Journalistin määräaikaisena toimittajana 2. syyskuuta.

Alaston paparazzi nappasi uutiskuvan

”Vielä vettä tippuen kaivoin kameran laukusta, vaihdoin zoomin ja otin matalan tähtäysasennon kylmälle ikkunalaudalle”, kirjoittaa Jukka Järvelä.

Intohimoinen tekniikkatoimittaja

Kuolleita: Toimittaja Tero Lehto 25. 5. 1978 Espoo – 3. 7. 2019 Helsinki

Kotiseutu- ja paikallislehtimies

Kuolleita: paikallislehtimies Kurt Ratia 28. 9. 1943 Lahti – 11. 3. 2019 Hyvinkää

Intohimona radio

Kuolleita: toimittaja Heikki Peltonen 27. 6. 1947 Uusikaupunki – 3. 7. 2019 Merikarvia

Toimittajasta jäi muisto itärajalle

Kuolleita: toimittaja Urho Kinnunen 28. 6. 1930 Ilomantsi – 18. 6. 2019 Ilomantsi

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta