Osta journalismia

JOURNALISTI
6.11.2014

Janne Zareff, teksti

”Mikä on niin hyvää journalismia, että yleisön kannattaa kustantaa sen tekemistä”, Janne Zareff kysyy.

Mistä rahat ammattijournalismin tekemiseen? Tuttu kysymys. Julkisuudessa näkyy kuitenkin hämmästyttävän vähän keskustelua siitä, mitä toimitukset oikeastaan ovat yleisöille myymässä. Enemmän on keskusteltu jopa siitä, miten journalistisia julkaisuja tulisi verottaa.

Väheksymättä tätä keskustelua, millään verotuspäätöksillä ei voida ratkaista ammattijournalismin ongelmia. Ne ratkaistaan tarjoamalla yleisölle jotain sellaista, mistä se on jatkossakin valmis maksamaan. Sitä varten olisi puhuttava auki se, mitä yleisölle ollaan myymässä. Siis, mikä on niin hyvää journalismia, että yleisön kannattaa kustantaa sen tekemistä. Ammattijournalismin olemassaolo ei nimittäin ole itsestäänselvyys tai luonnonlaki. Se on ilmiönä syntynyt suhteellisen vähän aikaa sitten tietynlaisessa historiallisessa tilanteessa ja toisessa historiallisessa tilanteessa sen olemassaolo voi loppua.

Esimerkiksi sanomalehti oli pitkään yleisölle tarpeellinen tuote jo pelkästään oman päivän suunnittelua varten. Se kertoi tv-ohjelmat, iltariennot ja seudun kauppojen tarjoukset. Sama tuote lupasi vielä kertoa päättäjien toiminnasta ja raportoida yleisölle tärkeät ja kiinnostavat tapahtumat ympäri maailman. Se oli haluttava tuote
tilanteessa, jossa samoja asioita ei luvannut juuri kukaan muu. Mutta se oli silloin ennen.

Journalismi joutuu nyt kilpailemaan ilman merkittäviä oheistuotteita. Sitä ei voida enää myydä samassa paketissa tv-ohjelmien kanssa. Siksi on aika tarkistaa, mistä journalismissa itsessään olikaan kysymys. Keskustelussa pitäisi uskaltaa esittää kolme pettävän helppoa kysymystä. Mitä journalismi on? Mitä hyvä journalismi on? Tuottavatko suomalaiset toimitukset riittävän paljon hyvää journalismia?

Huono uutinen on, että yleisimmät vastaukset kysymyksiin ovat peräisin samalta ajalta kuin ansaintalogiikatkin. Hyvä uutinen on, ettei kysymyksiin ole vain yhtä oikeaa vastausta. Mahdollisimman laajan keskustelun käyminen näistä kysymyksistä on kuitenkin olennaisen tärkeää ammattijournalismin kannalta juuri nyt. Ellei journalismi itse ala aktiivisesti määritellä itseään, määrittelyn tekee joku muu. Tällöin vaarana on, että journalismi menettää paikkansa demokratian merkittävänä osana.

Mietitään siis jatkossakin toki tuotteen verotusta, muttei unohdeta samalla miettiä sitä, mikä se tuote on.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta