Journalismin markkinoilla

JOURNALISTI
6.11.2014

Pasi Kivioja, teksti

”Korkeakouluissa pitäisi opettaa verkostoitumista”, Pasi Kivioja kirjoittaa.

Olin viime viikolla johtamassa Haaga-Helian ja Journalistiliiton järjestämän freelancer-kurssin keskustelua, jossa juttujen myyjät kohtasivat ostajia silmästä silmään. Ostajapuolelta paikalla oli edustajia Alma 360:stä, Allerilta ja Lännen Mediasta.

Juttujen myymisen ei pitäisi olla sen monimutkaisempi asia kuin minkään muunkaan käsityön kauppaaminen ostajalle: sovitaan sisällöstä, mitasta, aikataulusta ja hinnasta. Kysyntä kohtaa tarjonnan. Jos laatu ja hinta ovat kohdallaan, ostaja voi tilata toistekin.

Journalismin markkinoilla tätä luonnollista asiaa verhoaa kuitenkin outo mystiikka. Ehkä se juontaa juurensa osapuolten puutteellisesta kommunikaatiosta ja suomalaisesta häveliäisyydestä, jonka vuoksi esimerkiksi juttupalkkiosta neuvotteleminen tuntuu monesta freelancerista vaikealta.

Toimin omassa työssäni sekä ostajana että myyjänä. Parhaimmat menestyksen eväät on freellä, jonka työn jälki on hyvää ja joka tuntee ostajan ennestään, tai jonka nimi on ostajalle myönteisellä tavalla jostain tuttu. Siksi korkeakouluissa pitäisi opettaa verkostoitumista. Sosiaalisesta mediasta on tässä apua, mutta tärkeintä on livekontakti. Jos nimeä ja kontakteja ei ole, tie on kivisempi.

Palkkioiden lisäksi paikalla olleita askarrutti, mikä on oikea tapa lähestyä toimitusta. Ärsyttääkö herra tai rouva toimituspäällikköä vähemmän sähköpostin saaminen vai puhelimeen vastaaminen? Pitääkö lähettää juttunäytteitä ja cv? Kannattaako ehdottaa juttuaiheita vai tarjoutua jonkin aiheen johtavaksi asiantuntijaksi?

Olivia-lehden toimituspäälliköllä Hanna Tohtualla oli konkreettiset vinkit juttujen tarjoamiseen: Ota yhteyttä nasevalla sähköpostilla, ja soita muutaman päivän päästä, jos ei kuulu mitään. Älä lähetä cv:tä tai juttunäytteitä, mutta kerro, minne olet tehnyt töitä. Hyvät referenssit tekevät vaikutuksen.

On tietysti tärkeää tuntea media, jolle tarjoaa ideoitaan. Mieti juttuaiheeseen aina oma näkökulma ja mille lehden palstalle se sopisi. Ole yhteistyökykyinen ja hyväksy se, että juttu ei ole vielä valmis, kun sen lähettää sähköpostilla. Pidä kiinni deadlineista ja anna itsestäsi innostunut vaikutelma.

Erilaisille erikoisosaajille on hyvin kysyntää. Etenkin videotyön tekijöille löytyisi töitä ainakin Alma 360:ssä.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta