Journalismin markkinoilla

JOURNALISTI
6.11.2014

Pasi Kivioja, teksti

”Korkeakouluissa pitäisi opettaa verkostoitumista”, Pasi Kivioja kirjoittaa.

Olin viime viikolla johtamassa Haaga-Helian ja Journalistiliiton järjestämän freelancer-kurssin keskustelua, jossa juttujen myyjät kohtasivat ostajia silmästä silmään. Ostajapuolelta paikalla oli edustajia Alma 360:stä, Allerilta ja Lännen Mediasta.

Juttujen myymisen ei pitäisi olla sen monimutkaisempi asia kuin minkään muunkaan käsityön kauppaaminen ostajalle: sovitaan sisällöstä, mitasta, aikataulusta ja hinnasta. Kysyntä kohtaa tarjonnan. Jos laatu ja hinta ovat kohdallaan, ostaja voi tilata toistekin.

Journalismin markkinoilla tätä luonnollista asiaa verhoaa kuitenkin outo mystiikka. Ehkä se juontaa juurensa osapuolten puutteellisesta kommunikaatiosta ja suomalaisesta häveliäisyydestä, jonka vuoksi esimerkiksi juttupalkkiosta neuvotteleminen tuntuu monesta freelancerista vaikealta.

Toimin omassa työssäni sekä ostajana että myyjänä. Parhaimmat menestyksen eväät on freellä, jonka työn jälki on hyvää ja joka tuntee ostajan ennestään, tai jonka nimi on ostajalle myönteisellä tavalla jostain tuttu. Siksi korkeakouluissa pitäisi opettaa verkostoitumista. Sosiaalisesta mediasta on tässä apua, mutta tärkeintä on livekontakti. Jos nimeä ja kontakteja ei ole, tie on kivisempi.

Palkkioiden lisäksi paikalla olleita askarrutti, mikä on oikea tapa lähestyä toimitusta. Ärsyttääkö herra tai rouva toimituspäällikköä vähemmän sähköpostin saaminen vai puhelimeen vastaaminen? Pitääkö lähettää juttunäytteitä ja cv? Kannattaako ehdottaa juttuaiheita vai tarjoutua jonkin aiheen johtavaksi asiantuntijaksi?

Olivia-lehden toimituspäälliköllä Hanna Tohtualla oli konkreettiset vinkit juttujen tarjoamiseen: Ota yhteyttä nasevalla sähköpostilla, ja soita muutaman päivän päästä, jos ei kuulu mitään. Älä lähetä cv:tä tai juttunäytteitä, mutta kerro, minne olet tehnyt töitä. Hyvät referenssit tekevät vaikutuksen.

On tietysti tärkeää tuntea media, jolle tarjoaa ideoitaan. Mieti juttuaiheeseen aina oma näkökulma ja mille lehden palstalle se sopisi. Ole yhteistyökykyinen ja hyväksy se, että juttu ei ole vielä valmis, kun sen lähettää sähköpostilla. Pidä kiinni deadlineista ja anna itsestäsi innostunut vaikutelma.

Erilaisille erikoisosaajille on hyvin kysyntää. Etenkin videotyön tekijöille löytyisi töitä ainakin Alma 360:ssä.9 2019
Arkisto

Kuolema toimituksessa

Kollegan kuolema pysäyttää toimituksen ja tuo työyhteisön hoidettavaksi paljon käytännön asioita. Surun hoitamiseen ei sen sijaan ole valmista reseptiä.

Daniel Nissén, Lukas Kallenberg,  Mathilda Kull och Karolina Åsmus jobbar på Vasabladet. De unga journalisterna upplever att inhoppare och fast anställda behandlas likvärdigt. Alla är inbjudna till samma personalfester och interna fortbildningar och ingår i samma diskussionsforum. ”Man är en i gänget. Det är viktigt att man får vara med i gemenskapen för att trivas på jobbet”, säger Mathilda Kull.

Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge

Under vilka villkor jobbar inhopparna och hur mycket av jobbet görs egentligen av dem? Journalisten utredde en brokig praxis.

Naistenlehdet laajentavat naiskuvaa

”Juuri naistenlehdet ovat tehneet naisia näkyviksi ja laajentaneet naiskuvaa sekä lisänneet ylipäänsä suvaitsevaisuutta kertomalla erilaisuudesta”, kirjoittaa Iina Artima-Kyrki.

Työnantaja esittää poikkeuksellisen törkeitä muutoksia työehtosopimuksiin

Mitä tapahtuu, jos työntekijä marssii neuvottelupöytään samanlaisin esityksin kuin työnantaja? kysyy Maria Pettersson.

Politiikkaa on helpompi tehdä, kun toimittajat eivät kyttää, Veli Liikanen

Vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen toimitusta kuulematta. Puoluesihteeri Veli Liikanen ei halua avata aiheesta käymiään keskusteluja.

Moraalittomien väitteiden jyrkkä tuomitseminen ei välttämättä ole tehokasta

Jos jatkuvasti puhumme jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä hiljalleen maltilliseksi ja mahdolliseksi, Janne Zareff pohtii kolumnissaan.

Du skall icke normalisera

Dan Lolax har svårt att acceptera tanken att det finns ämnen som journalister inte ska gå och peta i.

Työehdoista neuvotellaan salassa – miksiköhän?

Neuvottelut työn ehdoista pitävät Journalistiliiton puheenjohtajan kiireisenä. Eräs pimeä perinne mietityttää Hanne Ahoa.

Näin syntyy MTV:n meteorologin sääennuste

Forecan ja MTV:n meteorologi Miina Manninen tietää viikonlopun sään ennen kuin muu Suomi herää.

Olen Retail Manager, sanoi haastateltava

Yhä suurempi osuus yritysväestä tuntuu uskovan, että englanti parantaa menestyksen mahdollisuuksia kotimaassakin, Ville Eloranta kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Moni maalittamiseen soveltuva rikosnimike on asianomistajarikos. Yksittäisen virkamiehen kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Muiden muassa poliisi, syyttäjät, tuomarit ja käräjäoikeuksien laamannit toivovat asiaan pikaista muutosta.

Maalittaminen halutaan kriminalisoida, mutta asia etenee hitaasti

Päättäjät puhuvat julkisuudessa asian kiireellisyydestä, mutta oikeusministeriössä mitään hanketta ei ole käynnissä.

Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

”Journalistin tehtävä on kysyä miksi”

Kuolleita: Toimittaja Martti ”Maxi” Kaukonen 15. 9. 1947 Rovaniemi – 12. 10. 2019 Kuopio

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta