Journalismin markkinoilla

JOURNALISTI
6.11.2014

Pasi Kivioja, teksti

”Korkeakouluissa pitäisi opettaa verkostoitumista”, Pasi Kivioja kirjoittaa.

Olin viime viikolla johtamassa Haaga-Helian ja Journalistiliiton järjestämän freelancer-kurssin keskustelua, jossa juttujen myyjät kohtasivat ostajia silmästä silmään. Ostajapuolelta paikalla oli edustajia Alma 360:stä, Allerilta ja Lännen Mediasta.

Juttujen myymisen ei pitäisi olla sen monimutkaisempi asia kuin minkään muunkaan käsityön kauppaaminen ostajalle: sovitaan sisällöstä, mitasta, aikataulusta ja hinnasta. Kysyntä kohtaa tarjonnan. Jos laatu ja hinta ovat kohdallaan, ostaja voi tilata toistekin.

Journalismin markkinoilla tätä luonnollista asiaa verhoaa kuitenkin outo mystiikka. Ehkä se juontaa juurensa osapuolten puutteellisesta kommunikaatiosta ja suomalaisesta häveliäisyydestä, jonka vuoksi esimerkiksi juttupalkkiosta neuvotteleminen tuntuu monesta freelancerista vaikealta.

Toimin omassa työssäni sekä ostajana että myyjänä. Parhaimmat menestyksen eväät on freellä, jonka työn jälki on hyvää ja joka tuntee ostajan ennestään, tai jonka nimi on ostajalle myönteisellä tavalla jostain tuttu. Siksi korkeakouluissa pitäisi opettaa verkostoitumista. Sosiaalisesta mediasta on tässä apua, mutta tärkeintä on livekontakti. Jos nimeä ja kontakteja ei ole, tie on kivisempi.

Palkkioiden lisäksi paikalla olleita askarrutti, mikä on oikea tapa lähestyä toimitusta. Ärsyttääkö herra tai rouva toimituspäällikköä vähemmän sähköpostin saaminen vai puhelimeen vastaaminen? Pitääkö lähettää juttunäytteitä ja cv? Kannattaako ehdottaa juttuaiheita vai tarjoutua jonkin aiheen johtavaksi asiantuntijaksi?

Olivia-lehden toimituspäälliköllä Hanna Tohtualla oli konkreettiset vinkit juttujen tarjoamiseen: Ota yhteyttä nasevalla sähköpostilla, ja soita muutaman päivän päästä, jos ei kuulu mitään. Älä lähetä cv:tä tai juttunäytteitä, mutta kerro, minne olet tehnyt töitä. Hyvät referenssit tekevät vaikutuksen.

On tietysti tärkeää tuntea media, jolle tarjoaa ideoitaan. Mieti juttuaiheeseen aina oma näkökulma ja mille lehden palstalle se sopisi. Ole yhteistyökykyinen ja hyväksy se, että juttu ei ole vielä valmis, kun sen lähettää sähköpostilla. Pidä kiinni deadlineista ja anna itsestäsi innostunut vaikutelma.

Erilaisille erikoisosaajille on hyvin kysyntää. Etenkin videotyön tekijöille löytyisi töitä ainakin Alma 360:ssä.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta