Yhteistuotannon ylistys

JOURNALISTI
16.10.2014

Jarno Liski, teksti


Dataa, koodia tai edes parhaita niksejä ei useinkaan kannata varjella mustasukkaisesti, Jarno Liski kirjoittaa.

Kun mediataloissa halutaan uniikkia sisältöä ja vieläpä entistä parempaa ja halvemmalla, on kauan kirotulle yhteistuotannolle tilausta. Mutta sillä en tarkoita yleisepäkiinnostaviksi tehtyjä vaihtosivuja.

Nykyaikaisessa yhteistyössä toimittajan työtä ei hyödynnetä valmiina juttuina, vaan hyötyjä kannattaa hakea kerätystä aineistosta, hiotuista työmenetelmistä ja virheistä, joita ei tarvitse toistaa.

Esimerkiksi journalistisesti mielenkiintoista dataa käsittelee julkaisukuntoon usein samalla vaivalla koko Suomen kuin yhden kunnan tai maakunnan osalta. Erilaiset käsittelyrutiinit tai koodinpätkät toistuvat usein ja ne voidaan toistaa koneellisesti.

Dataa, koodia tai edes parhaita niksejä ei useinkaan kannata varjella mustasukkaisesti, vaan tehty työ kannattaa antaa vähintäänkin yhteistyökumppaneiden hyväksi.

Yhdysvalloissa tutkivan journalismin toimitus ProPublica on vienyt ajatuksen vielä pidemmälle. He ovat julkaisseet skuupeistaan ”juttureseptejä”, joiden ohjeiden ja aineiston avulla kilpailijoidenkin on ollut helppo esimerkiksi paikallistaa niitä. Toimitus on jopa aktiivisesti pyrkinyt välittämään haastateltavia kilpailijoille.

Suomessa ainakin Yleisradion Plus-deski on jo jossain määrin julkaissut datajournalististen projektiensa lähdekoodeja kaikkien käyttöön. Se sopiikin mainiosti julkisen palvelun tehtävään etenkin, kun muissa toimituksissa kypsyvät edellytykset sitä hyödyntää.

ProPublica tai Yle eivät tavoittele voittoa. Niille on tai ainakin pitäisi olla vähintään yhtä tärkeää uutisten yhteiskunnallinen vaikutus kuin niiden yleisömäärät. Vaikea on silti nähdä, mikä kaupallinenkaan media siitä kärsisi, jos niiden nostamia uutisia syvennettäisiin ja jatkettaisiin enemmän pelkän siteeraamisen sijaan.

Yhteistyöhön kannattaa panostaa kehittämällä yhdessä niin tietojärjestelmiä, aineiston ja menetelmien dokumentointia kuin työkulttuuriakin.

Olen vakuuttunut, että paremmin toimivissa ja erilaiset organisaatiorajat ylittävissä verkostoissa teemme kaikki työmme paremmin. Parempi journalismi on sekä lukijan että toimittajan etu. Me toimittajathan emme aikoihin ole kilpailleet yleisön arjessa ensisijaisesti toisiamme vastaan.

Kirjoittaja on journalistiikan opiskelija Jyväskylän yliopistossa.
jarno.liski@gmail.com10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta