Toimittaja, liity heihin

JOURNALISTI
16.10.2014

Pekka Ruissalo, teksti


Suoraan asiaan. Kirjoittaja ottaa kantaa.

”Kaikella kunnioituksella: Teet juttuja politiikasta ja olet Vasemmistoliiton aktiivi. Eikö tästä tule jääviysongelma?”

Arvostamani kollegan viesti toi alkusyksyn työpäivään uutta pohdittavaa. Kollega oli toki oikeassa siinä, että puoluetoiminta oli pitkään osa arkeani. Hän ei kuitenkaan ollut huomannut varmistaa, että se hävisi arjestani jo vuosia sitten.

Kaksi kuntavaaliehdokkuutta ja sekalaista, joskus näkyvääkin järjestötoimintaa Porissa 2000-luvun alkuvuosina riitti siihen, että taustastani on sittemmin huomautettu jokaisessa viestintäalan työpaikassa. Motiivit ovat helposti ymmärrettävissä. Agitaatioon ja omaan pussiin pelaamiseen ei ole varaa. Puolueiden viestimet hoitakoot sen.

Niinpä. Tuskin kukaan on niin typerä, että lähtee omatoimisesti kaivamaan kuoppaansa yhä syvemmäksi ja lyömään itseään vielä lapiolla päähänkin. Ainoan kerran urallani, kun uutinen on pakotettu sivuun poliittisista syistä, mediana oli liiton ulko-puolinen, tulorakenteeltaan mainosrahoittenen lehti.

Toimittajien yleissivistyksestä keskustellaan paljon. Tulee mieleen kollega, joka säntäsi juttukeikalta naureskellen, kuinka mielenosoittajien lipussa oli ollut kirjoitusvirhe. Naurun aiheutti lipussa lukenut, Rauhanpuolustajien italiankielinen käännös sanasta rauha. Pikakertaus järjestömaailmaan olisi ehkä auttanut kollegaa. Se on sivistystä muun sivistyksen rinnalla.

Itse opin järjestötoiminnassa päätöksenteosta, politiikan peleistä ja syy-seuraus-suhteista, paljon enemmän kuin valtio-opin tenttikirjasta. Etenkin nuorille toimittajille suosittelen hyppyä järjestömaailmaan. Järjestökentän tuntemuksen tulisi sisältyä viestinnän koulutukseen. Tutustumisjakso johonkin poliittiseen puolueeseen tai neutraalimpaan yhdistykseen tekisi osaamiselle ihmeitä.

Tavoitteessa on työsarkaa vuosikymmeneksi. Nyt nuoret toimittajat pysyttelevät kaukana yhteiskunnallisista aiheista, sillä pelkäävät leimautumista ja jutuista seuraavaa sähköposti- ja puhelinrummutusta.

Ottakaa asioista selvää, olkaa rohkeita. Sitä arvostetaan lopulta lehden ja ruudun toisella puolella kaikkein eniten.

Kirjoittaja on YTM ja viestinnän ja musiikin sekatyöläinen Tampereelta.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta