Toimittaja, liity heihin

JOURNALISTI
16.10.2014

Pekka Ruissalo, teksti


Suoraan asiaan. Kirjoittaja ottaa kantaa.

”Kaikella kunnioituksella: Teet juttuja politiikasta ja olet Vasemmistoliiton aktiivi. Eikö tästä tule jääviysongelma?”

Arvostamani kollegan viesti toi alkusyksyn työpäivään uutta pohdittavaa. Kollega oli toki oikeassa siinä, että puoluetoiminta oli pitkään osa arkeani. Hän ei kuitenkaan ollut huomannut varmistaa, että se hävisi arjestani jo vuosia sitten.

Kaksi kuntavaaliehdokkuutta ja sekalaista, joskus näkyvääkin järjestötoimintaa Porissa 2000-luvun alkuvuosina riitti siihen, että taustastani on sittemmin huomautettu jokaisessa viestintäalan työpaikassa. Motiivit ovat helposti ymmärrettävissä. Agitaatioon ja omaan pussiin pelaamiseen ei ole varaa. Puolueiden viestimet hoitakoot sen.

Niinpä. Tuskin kukaan on niin typerä, että lähtee omatoimisesti kaivamaan kuoppaansa yhä syvemmäksi ja lyömään itseään vielä lapiolla päähänkin. Ainoan kerran urallani, kun uutinen on pakotettu sivuun poliittisista syistä, mediana oli liiton ulko-puolinen, tulorakenteeltaan mainosrahoittenen lehti.

Toimittajien yleissivistyksestä keskustellaan paljon. Tulee mieleen kollega, joka säntäsi juttukeikalta naureskellen, kuinka mielenosoittajien lipussa oli ollut kirjoitusvirhe. Naurun aiheutti lipussa lukenut, Rauhanpuolustajien italiankielinen käännös sanasta rauha. Pikakertaus järjestömaailmaan olisi ehkä auttanut kollegaa. Se on sivistystä muun sivistyksen rinnalla.

Itse opin järjestötoiminnassa päätöksenteosta, politiikan peleistä ja syy-seuraus-suhteista, paljon enemmän kuin valtio-opin tenttikirjasta. Etenkin nuorille toimittajille suosittelen hyppyä järjestömaailmaan. Järjestökentän tuntemuksen tulisi sisältyä viestinnän koulutukseen. Tutustumisjakso johonkin poliittiseen puolueeseen tai neutraalimpaan yhdistykseen tekisi osaamiselle ihmeitä.

Tavoitteessa on työsarkaa vuosikymmeneksi. Nyt nuoret toimittajat pysyttelevät kaukana yhteiskunnallisista aiheista, sillä pelkäävät leimautumista ja jutuista seuraavaa sähköposti- ja puhelinrummutusta.

Ottakaa asioista selvää, olkaa rohkeita. Sitä arvostetaan lopulta lehden ja ruudun toisella puolella kaikkein eniten.

Kirjoittaja on YTM ja viestinnän ja musiikin sekatyöläinen Tampereelta.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta