Hyvän löytäjä

JOURNALISTI
25.9.2014

Kirsi Haapamatti, teksti

Juha Harju, kuvat


Eparin päätoimittaja Laura Syväoja uskoo myönteisen journalismin voimaan paikallislehdessä.

Laura Syväoja, 31, on kääntänyt Seinäjoella ilmestyvän paikallislehti Eparin kurssia. 87-vuotias lehti julistaa nyt valoa.

”Paikallislehden on oltava alueen käyntikortti. Haluan, että lukija, myös tänne tuleva matkailija, huomaa, mitä kaikkea hyvää kaupungissamme on. Valittaminen ja vastakkainasettelujen korostaminen eivät sovi paikallislehteen.”

Syväoja puhuu innostuneesti positiivisesta journalismista. Hän on päätoimittajakautensa aikana jo uudistanut Eparin ulkoasun ja linjan täysin. Syväoja tuli päätoimittajaksi vuoden 2013 alussa.

”Emme keksi ankeista aiheista väkisin hyvää. Totta kai paikallislehti noteeraa ajankohtaiset, ihmisiä puhuttavat asiat. Mieluummin kuitenkin haemme jutuissa ratkaisuja kuin syvennämme ristiriitoja entisestään. Positiivinen journalismi on selkeästi saanut jalansijaa myös muualla. Ihmiset kaipaavat hyviä uutisia. Seinäjoella on paljon iloisia juttuaiheita.”

 

Epari asemoi itsensä kaupungin paikallisimmaksi lehdeksi. Se tarkoittaa päätoimittajan mukaan sitä, että lehti ei yritä kilpailla uutisista, jotka ovat jo muutenkin kaikkien saatavilla. Kerran viikossa ilmestyvä lehti ei siihen kelkkaan ehdi.

”Teemme sen sijaan jutun vaikka siitä, että Pajuluomalla on nähty kettu. Se on paikallinen uutinen, jota muut eivät voi tehdä.”

 Laura Syväojan valinta Eparin päätoimittajaksi herätti alussa kummastusta. Miten nuori, vihertävistä ajatuksistaan tunnettu nainen voisi tehdä uskottavasti perinteikästä kaupunkilehteä?

”Enää tällaista kritiikkiä ei juuri kuulu. Vanhemmalla journalistilla olisi enemmän elämänkokemusta, mutta olen tehnyt paljon työtä kuroakseni kiinni tätä eroa. Tutustun kaupungin toimintaan niin perusteellisesti kuin mahdollista. Oma taustani markkinointiviestinnässä ja kulttuurin parissa on sekin tuonut varmuutta ja näkemystä siitä, mitä kaikkea alueella tapahtuu.”

Syväoja aloitti toimittajanuransa jo 15-vuotiaana. Hän teki ystävänsä kanssa omaa ohjelmaa Järviradioon. Sittemmin hän on työskennellyt maakuntalehdissä, viestintäkonsulttina, kulttuurisihteerinä, EU-hankkeissa ja paikallislehdessä.

Epari on I-Mediat Oy:n kaupunkilehti. I-Mediat julkaisee muun muassa Ilkkaa ja Pohjalaista.9 2019
Arkisto

Kuolema toimituksessa

Kollegan kuolema pysäyttää toimituksen ja tuo työyhteisön hoidettavaksi paljon käytännön asioita. Surun hoitamiseen ei sen sijaan ole valmista reseptiä.

Daniel Nissén, Lukas Kallenberg,  Mathilda Kull och Karolina Åsmus jobbar på Vasabladet. De unga journalisterna upplever att inhoppare och fast anställda behandlas likvärdigt. Alla är inbjudna till samma personalfester och interna fortbildningar och ingår i samma diskussionsforum. ”Man är en i gänget. Det är viktigt att man får vara med i gemenskapen för att trivas på jobbet”, säger Mathilda Kull.

Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge

Under vilka villkor jobbar inhopparna och hur mycket av jobbet görs egentligen av dem? Journalisten utredde en brokig praxis.

Naistenlehdet laajentavat naiskuvaa

”Juuri naistenlehdet ovat tehneet naisia näkyviksi ja laajentaneet naiskuvaa sekä lisänneet ylipäänsä suvaitsevaisuutta kertomalla erilaisuudesta”, kirjoittaa Iina Artima-Kyrki.

Työnantaja esittää poikkeuksellisen törkeitä muutoksia työehtosopimuksiin

Mitä tapahtuu, jos työntekijä marssii neuvottelupöytään samanlaisin esityksin kuin työnantaja? kysyy Maria Pettersson.

Politiikkaa on helpompi tehdä, kun toimittajat eivät kyttää, Veli Liikanen

Vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen toimitusta kuulematta. Puoluesihteeri Veli Liikanen ei halua avata aiheesta käymiään keskusteluja.

Moraalittomien väitteiden jyrkkä tuomitseminen ei välttämättä ole tehokasta

Jos jatkuvasti puhumme jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä hiljalleen maltilliseksi ja mahdolliseksi, Janne Zareff pohtii kolumnissaan.

Du skall icke normalisera

Dan Lolax har svårt att acceptera tanken att det finns ämnen som journalister inte ska gå och peta i.

Työehdoista neuvotellaan salassa – miksiköhän?

Neuvottelut työn ehdoista pitävät Journalistiliiton puheenjohtajan kiireisenä. Eräs pimeä perinne mietityttää Hanne Ahoa.

Näin syntyy MTV:n meteorologin sääennuste

Forecan ja MTV:n meteorologi Miina Manninen tietää viikonlopun sään ennen kuin muu Suomi herää.

Olen Retail Manager, sanoi haastateltava

Yhä suurempi osuus yritysväestä tuntuu uskovan, että englanti parantaa menestyksen mahdollisuuksia kotimaassakin, Ville Eloranta kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Moni maalittamiseen soveltuva rikosnimike on asianomistajarikos. Yksittäisen virkamiehen kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Muiden muassa poliisi, syyttäjät, tuomarit ja käräjäoikeuksien laamannit toivovat asiaan pikaista muutosta.

Maalittaminen halutaan kriminalisoida, mutta asia etenee hitaasti

Päättäjät puhuvat julkisuudessa asian kiireellisyydestä, mutta oikeusministeriössä mitään hanketta ei ole käynnissä.

Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

”Journalistin tehtävä on kysyä miksi”

Kuolleita: Toimittaja Martti ”Maxi” Kaukonen 15. 9. 1947 Rovaniemi – 12. 10. 2019 Kuopio

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta