A-lehtien 2. marraskuuta päättyneiden yt-neuvottelujen seurauksena yhtiöstä joutui lähtemään 16 journalistia.

> Lue koko juttu

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

> Lue koko juttu

Vasa fängelse ligger på en av stadens paradplatser, ett stenkast från Fiskets hus, eller Vasas nya vardagsrum som det kallades när det invigdes för drygt ett år sedan. Det känns som ett bra ställe att träffa Anders Eklund, kriminalreporter på Vasabladet. Under de senaste åren har han, med sin egen stil, gett tidningens läsare nyanserade skildringar av brott som begåtts i Vasa med omnejd.

> Lue koko juttu

Sanna Ukkolalla on pieni flunssa. Ei koronaa, se on testattu, mutta haastattelupäivänä 23. lokakuuta yskää ja karheutta äänessä.

> Lue koko juttu

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

> Lue koko juttu

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

> Lue koko juttu

”Kun Lappeenranta täytti viime vuonna 370 vuotta, laitoimme vanhan, kaupungin historiaa käsittelevän Villimiehen jalanjäljissä -radiosarjan Yle Areenaan. Saatetekstejä varten kuuntelin kaikki 48 jaksoa. Kun jaksossa 11 mainittiin Pikkalan lähde, muistin suunnitelleeni siitä juttua”, sanoo Yle Lappeenrannan toimittaja Petri Kivimäki.

> Lue koko juttu

Jos Topias Peltonen saisi päättää, Journalistiliiton yhdistysten mökkien varaaminen ja ylläpito keskitettäisiin jollain tapaa. Kiinteistöomaisuudessa ovat usein kiinni sekä yhdistysten rahat että huomio.

> Lue koko juttu

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

> Lue koko juttu

Syyskuun seitsemäntenä päivänä Tero Kainulainen selosti Kazakstanin ja Valko-Venäjän välisen Kansojen liigan jalkapalloottelun. Kainulainen aloitti Viasat-kanavan ottelulähetyksen useamman minuutin mittaisella alustuksella Valko-Venäjän heikosta ihmisoikeustilanteesta, sen vaikutuksesta maan urheiluelämään, kansainväliseen urheiluun ja myös Jokereiden jääkiekkojoukkueen aiemmin peruuntuneeseen Minskin-ottelumatkaan.

> Lue koko juttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

> Lue koko juttu

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

> Lue koko juttu

”Olen ollut Riistan päätoimittaja nelisen vuotta. ­Tulin tänne Yleltä: halusin irti hektisestä uutismaail­masta ja rakkaan harrastuksen pariin. Käyn itsekin paljon juttukeikoilla – metsästämässä. Tämä on ­vähän sellainen ­ammatti, että jos ei käy metsästämässä, ei ole kovin uskottava päätoimittaja”, kertoo Pekka Mommo.

> Lue koko juttu

Ottaako pomon kanssa puheeksi parempi palkka? Joillain aloilla on tavallista tarkastella henkilökohtaisia palkkoja säännöllisesti. Media-alalla ei.

> Lue koko juttu

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

> Lue koko juttu

Miksi journalismin ammattilainen siirtyy viestintään?

Keskustelu alanvaihtajista käy jälleen kuumana. Kutsumusammattinsa jättäneiden perustelut lähdölle vaihtelevat, mutta yksi perustelu toistuu: työnantajat kohtelevat toimittajia yksilöiden ­sijaan monistuvana resurssimassana.

Vaihdoin hiljattain journalismin viestintätyöhön teknologia-alalla, ja loikka konsulttitaloon avasi silmäni. Kun yrityksen liikevaihto perustuu suoraan huipputekijöiden työn ja taitojen myymiseen, parhaista osaajista on pidettävä kiinni ja heitä on löydettävä lisää. Ihmisen arvo on erityisen helppo nähdä, kun hänen työllään on konkreettinen tuntihinta.

Mediataloissa sen sijaan ajatellaan usein, että bisnes perustuu juttujen tai journalismin myyntiin. Todellisuudessa nekin kauppaavat yksilöiden osaamista. Juttu on usein juuri niin hyvä kuin sen kirjoittanut ja editoinut toimittaja.

Miten teknologia-ala sitten takertuu parhaisiin tekijöihin? Helppo ja media-alan näkökulmasta hyvin epäreilu vastaus olisi raha.

> Lue koko juttu

Otavamedian yt-neuvotteluiden seurauksena noin 30 työntekijää joutuu lähtemään talosta.

> Lue koko juttu

Kun Maarit Nurminen vuonna 2016 osti Korpilahti-lehden, opiskeluaikainen ex-poikaystävä lähetti viestin ja kysyi, mahtoiko Nurminen muistaa haaveilleensa aikanaan omasta lehdestä. Ei muistanut.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta