Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

> Lue koko juttu

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

> Lue koko juttu

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

> Lue koko juttu

Savonlinnassa toiminut journalistiyhdistys Savonlinnan Neekerikerho lopetti toimintansa lokakuun lopulla. Toiminta oli muutenkin hiipumassa, mutta lopettamispäätöstä vauhditti kerhon epäsopivaksi muuttunut nimi. Yhdistys ei halunnut enää aloittaa nimenmuutosprosessia.

> Lue koko juttu

Ruotsalaisen Aftonbladetin kulttuuriosaston entiseltä päälliköltä Åsa Linderborgilta ilmestyi hiljattain hänen päiväkirjoihinsa perustuva kirja Året med 13 månader. Kirjassa Linderborg kuvaa tuntemuksiaan vuoden ajalta teatterinjohtaja Benny Fredrikssonin itsemurhan jälkeen.

> Lue koko juttu

Asun yksin. Aloitan päiväni usein lukemalla Helsingin Sanomia. Koronakeväänä luin kerta toisensa jälkeen artikkeleita siitä, miten sovittaa yhteen etätyöt ja lastenhoito, miten etäkoulu vaikuttaa lapsiin, miten koronavirus voi koetella parisuhdetta ja niin edelleen.

> Lue koko juttu

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

> Lue koko juttu

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

> Lue koko juttu

Den som vill nominera kandidater till det finlandssvenska Topeliuspriset har tid på sig till den 6 december klockan 24. Efter det sammanträder juryn, bestående av tre representanter för Finlands Svenska Publicistförbund och lika många från Svenska folkskolans vänner (SFV), för att diskutera kandidaterna.

> Lue koko juttu

Uutistoimittajat saattavat kärsiä muuta väestöä enemmän traumaperäisistä häiriöistä.

> Lue koko juttu

Älä selitä vaan näytä. Tätä käskyä kirjoittajat opetetaan tottelemaan, ja se on myös editointivaiheen tärkeimpiä työkaluja. Kun kyse on kuvajournalismista, käsky kuitenkin unohtuu. Mitä enemmän yt-viikate niittää kuvatoimituksia, sitä enemmän tuotamme juttuja, joissa kuva ei liity tapaukseen. Otavamedian päätös antaa kenkää lähes kaikille kuvaajilleen on viimeisin esimerkki asioiden surkeasta tilasta.

> Lue koko juttu

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

> Lue koko juttu

Journalistiliiton freelancejäsenet haluavat työterveyshuollon piiriin. Tulos ilmenee kyselystä, jonka liitto teki heille lokakuussa.

> Lue koko juttu

”Saan olla työpäivän aikana monessa roolissa. Voisi ajatella, että kokouksessa istuminen tai tiedotteen tekeminen olisi tärkeämpää kuin se, että käyn kuvaamassa. Itse kuitenkin ajattelen, että kuva voi olla paras tapa kertoa jostain”, Sanna Krook sanoo.

> Lue koko juttu

Päällikön rooli on sinulle uusi. Mikä sai tarttumaan haasteeseen?
Olin ollut tuottajana pitkään ja opiskellut henkilöstöjohtamista työn ohella. Valmistuin keväällä Vaasan yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi.

> Lue koko juttu

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

> Lue koko juttu

Journalistiliitto varautuu ensi vuonna aiempaa huonompaan taloudelliseen tulokseen. Liiton valtuusto saa käsiteltäväkseen budjetin, joka on yli 644 000 euroa tappiollinen. Kuluvalle vuodelle ennustettiin 483 000 euron miinusta. Valtuusto on koolla 3. – 4. joulukuuta.

> Lue koko juttu

Englantilainen sanomalehti The Guardian houkuttelee verkkosivulleen mainostajia lupaamalla, että mainoksia ei myydä ikävien artikkelien yhteyteen. Apuna on keinoäly, joka lukee lehden läpi ja pitää huolta, ettei mainos satu huonon uutisen yhteyteen.

> Lue koko juttu

”Jutun aihe on omakohtainen: lapseni aloitti koulun täällä elokuussa. Toki tiesin saksalaisen koulunaloitusperinteen ennestään. Olen asunut Saksassa nuorena vuoden, ja lapsuudessa perheelläni oli tuttuja täällä. Jo silloin ajattelin, että voi kun karkkituutit ovat ihania, miksi Suomessa ei saa sellaista”, sanoo Helsingin Sanomien Berliinin-kirjeenvaihtaja Hanna Mahlamäki.

> Lue koko juttu

Vuonna 2018 toimittaja ja media-alan yrittäjä Maria Veitola sai Coca-Cola Companyyn kuuluvalta juomabrändiltä Fuze Tealta yhteydenoton. Pian jääteemerkki alkoi näkyä Veitolan Instagram-tilillä. Päivityksissä jääteetä oli mukana taidenäyttelyssä, talk showsta toipuessa, Italian-lomalla, Saimaan saarimökillä ja pyykkituvassa. Veitolalla oli sisältöön vapaat kädet, kunhan juomabrändi näkyi hänen elämässään ja niitä ohjasi aihetunniste #teehetkiitsellesi.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta