SLP Kustannus aloittaa tiistaina 8. lokakuuta yt-neuvottelut, jotka koskevat yhtiön kaikkia lehtiä. Suurin niistä on Kainuun Sanomat, joka muuttui kuusipäiväiseksi vuonna 2015.

SLP Kustannus aloittaa tiistaina 8. lokakuuta yt-neuvottelut, jotka koskevat kaikkia sen kustantamia lehtiä. Kainuun Sanomien lisäksi neuvottelut käydään kahdeksassa paikallis- ja kaupunkilehdessä. Työnantaja arvioi, että neuvotteluissa sovittujen toimien myötä henkilöstöä vähennetään enintään viidellä työntekijällä.

> Lue koko juttu
Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntaina 29. syyskuuta Hongkongin erityishallintoalueen ostaman ilmoituksen. Ilmoitus herätti laajasti kritiikkiä.

Lehtimainonnasta harvemmin viriää vilkkaita sananvapauskeskusteluja, mutta kuluvalla viikolla sellaista on käyty. Syynä on Helsingin Sanomissa sunnuntaina julkaistu koko sivun ilmoitus, jonka on ostanut Hongkongin erityishallintoalue. Ilmoitus väittää, että jo neljä kuukautta jatkuneisiin Hongkongin mielenosoituksiin etsitään “rauhanomaista, järkevää ja kohtuullista ratkaisua”.

> Lue koko juttu
Eero Hyvönen aloittaa JSN-kautensa 1.1.2020.  Kuva: Jukka Rapo

Julkisen sanan neuvoston uusi puheenjohtaja on oikeustieteen kandidaatti Eero Hyvönen. 60-vuotias Hyvönen siirtyy tehtävään Yle Metropolin ja Suomi-deskin päällikön tehtävästä.

> Lue koko juttu

Journalistiliitto kannustaa jäseniä työhön ympäristön puolesta. Lue myös vinkit työn ja työpaikan muuttamiseen ilmastoystävällisemmäksi.

> Lue koko juttu
Kansan Uutiset sai edellisellä vaalikaudella Vasemmistoliitolta tukea 388 000 euroa vuodessa. Tuki on ennellaan ensi vuonna. Jatkosta ei ole tietoa.

Kansan Uutisten yt:t päättyivät. Hallinnosta vähenee yksi työpaikka ja toimittajia lomautetaan. Vasemmistoliiton tuki on ennallaan ainakin ensi vuoden.

> Lue koko juttu
Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys haluaa muuttaa lomasaarensa nimen. Toistaiseksi asia ei ole edennyt. Kartta: Maanmittauslaitos

Pohjois-Karjalan journalistiydistyksen omistaman, Liperissä sijaitsevan lomasaaren nimenmuutos on osoittautunut odotettua hankalammaksi.

> Lue koko juttu
Ilkka-Yhtymä suunnittelee yhdistävänsä Ilkan ja Pohjalaisen verkkopalvelut ja printtilehdet yhdeksi lehdeksi. 37 työntekijälle se voi tarkoittaa työpaikan menetystä. Kuva: Ismo Pekkarinen / Lehtikuva

Ilkka-Yhtymä aikoo yhdistää seitsenpäiväset sanomalehtensä Ilkan ja Pohjalaisen yhdeksi lehdeksi. Yhtiö tiedotti asiasta tänään tiistaina 24. syyskuuta.

> Lue koko juttu
Kuvassa pääluottamushenkilöt Jorma Kilpeläinen (Lapin Kansa), Maarit Nilsen (Kolmiokirja), Risto Pikkupeura (Koillissanomat) ja Hanna Kuonanoja (Kaleva) Kuva: Maiju Pohjanheimo 

Oululaisen Kaleva Median yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen seurauksena työt loppuvat 23 henkilöltä. Kuusi heistä on toimittajia. Konsernin oman uutisen mukaan kahdeksan henkilöä otti vapaaehtoisen paketin.

> Lue koko juttu

I Helsingfors vill chefredaktören vid en av SPT:s största kunder slippa frågor om jäv. I Österbotten hoppas man att nyhetsbyrån i framtiden får arbetsro. Pär Landor går fortfarande inte att nå.

> Lue koko juttu
Sanna Ukkola sano jättävänsä Ylen. Ilmoitus tuli vajaata kahta vuorokautta ennen seuraavaa Sannikka&Ukkolan suoraa tv-lähetystä. Kuva: Yle

Sanna Ukkola on irtisanoutunut Ylestä. Ukkola ilmoitti asiasta vajaata kahta vuorokautta ennen seuraavaa suoraa televisiolähetystään.

> Lue koko juttu
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson pitää julkisuuslain uudistamista tärkeänä, mutta hän ei halua kiirehtiä hanketta.

Luottamushenkilön voi olla mahdoton saada tietoa kunnan omistamasta yhtiöstä. Viranomainen taas saattaa periä julkisia asiakirjoja koskevan tietopyynnön aiheuttamasta työstä korvausta, johon tietoa kysyvällä toimittajalla ei ole varaa. 

> Lue koko juttu
Tommy Pohjola. Kuva: Heli Saarela

Länsimetroyhtiöstä tulee mieleen monta asiaa. Kaikki eivät ole kauniita. Mutta jos kauniisti sanoisi, niin voi todeta Espoon ja Helsingin omistaman firman osoittaneen toiminnallaan, miksi julkisuuslaki kaipaa päivitystä. Ei liene minkään lain hengen mukaista, että yhteensä yli kahden miljardin euron rakennushanketta pyörittävä kuntayhtiö salaa asiakirjojaan. Pykälien mukaan on, ainakin jos Espoon kaupungin johtoa on uskominen.

> Lue koko juttu

Eurofi-tapahtumaa mainostetaan Suomen EU-puheenjohtajuudella. Suomen EU-toimisto kiistää yhteistyön. Toimittajia kokoukseen ei haluta.

> Lue koko juttu
Pär Landor avgår som vd och chefredaktör. Nyhetsbyrån SPT inleder också samarbetsförhandlingar. Bild: Lehtikuva, arkiv / Mikko Stig

Svensk Presstjänst Ab som driver Nyhetsbyrån SPT meddelade i dag att bolaget inleder samarbetsförhandlingar som berör samtliga elva anställda. Samtidigt kom beskedet att Pär Landor avgår som vd och chefredaktör. 

> Lue koko juttu
Teppo Kuittinen halusi tutustua aluehallinnossa tehtyihin työsuojelun laatimiin tarkastuskertomuksiin. Viranomaisen perimä maksu olisi ollut huikea ja lisäksi virheellinen. Kuva: Heli Saarela

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen antaa nuhteet Etelä-Suomen aluehallintovirastolle. Viranomainen ei antanut toimittajan tutustua paikan päällä pyydettyihin asiakirjoihin korvauksetta. Kritiikkiä tulee myös siitä, että viranomainen lopulta ilmoitti laskuttavansa asiakirjapyynnöstä yli 2000 euroa. Lausunto on tuore, Puumalainen antoi sen 28.8.2019.

> Lue koko juttu

Jääkiekon KHL-liiga aloitti kautensa viime viikonloppuna mediayllätyksellä. Aiemmasta ja lähes kaikkien urheilutapahtumien käytännöstä poiketen toimittajien on nyt toimitettava KHL:lle todiste julkaistusta materiaalista viimeistään seitsemän päivää otteluiden jälkeen. 

> Lue koko juttu
Kansan Uutisilla oli 1980-luvun alussa noin 57 000 tilaajaa. Silloin sanomalehti ilmestyi joka päivä. Tänä päivänä KU ilmestyy verkkolehtenä vuoden jokaisena päivänä sekä painettuna viikkolehtenä. Lehden tilaajamäärä on ollut 5 000 molemmin puolin. Kävijämäärät verkkolehdessä vaihtelevat 140 000 – 230 000 per kuukausi. Kuva: Heli Saarela

Heikko talous kuristaa perinteikkään, vuodesta 1957 ilmestyneen Kansan Uutisten arkea. Uusia tilaajia on entistä vaikeampi haalia ja nykyistenkin median käyttö muuttuu. Lehti aloitti 22.8 yhteistoimintaneuvottelut, jotka on tarkoitus päättää 25.9. mennessä. Yt-neuvottelut koskevat 12 työntekijää.

> Lue koko juttu
Etelä-Suomen Media julkaisee Uudellamaalla ja maakunnissa ilmestyviä sanoma- ja kaupunkilehtiä. Yhtiö aloittaa yt-neuvottelut, joilla tavoitellaan 15 henkilötyövuoden vähennyksiä.

Etelä-Suomen Media aloittaa rakenteellisia muutoksia koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelut koskevat Etelä-Suomen Media Oy:n kaikkia toimintoja ja niissä työskenteleviä henkilöstöryhmiä pois lukien Imatralaisen, Lappeenrannan Uutisten, Länsi-Uusimaan ja Vihdin Uutisten henkilökunta.

Työnantaja antoi neuvotteluesityksen henkilöstön edustajille keskiviikkona 28. elokuuta. Neuvottelut alkavat 3. syyskuuta.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta