Ilja Janitskinia ja Johan Bäckmania syytetään Ylen toimittajan kunnian törkeästä loukkaamisesta ja tämän vainoamisesta. Oikeudenkäynti jatkuu torstaina.
Fakta on, että toimittajien massiivinen häirintä on ollut ja on edelleen mahdollista”​, Nina Erho kirjoittaa.

> Lue koko juttu

”Julkaistavaksi kelpaamaton” vastine ei ole peruste jättää kokonaan kuulematta erittäin kielteiseen julkisuuteen joutunutta jälkikäteen. Tarvittaessa kuulemisen voi toteuttaa esimerkiksi jatkojuttuna, Julkisen sanan neuvosto linjaa.

> Lue koko juttu

Otavamedian Kodin lehdissä toukokuun lopussa alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena toimituksista vähenee neljä työntekijää mutta ei suorilla irtisanomisilla.

> Lue koko juttu

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa 13. kesäkuuta oikeudenkäynti, jossa Johan Bäckman ja Ilja Janitskin vastaavat syytteisiin muun muassa toimittajiin ja mediaan kohdistuvista rikoksista.

> Lue koko juttu

Yt-neuvottelut ovat kesäkuussa päättyneet Marva Mediassa ja Fokus Mediassa ja toukokuun lopussa Kalevassa. Otavamedian Kodin lehtiperheessä yt-neuvottelut ovat käynnissä.

Marva Median yt-neuvottelut päättyivät 8. kesäkuuta. Yhtiössä toteutettava rakenneuudistus johtaa 12 työpaikan vähennykseen. Osa toteutetaan eläkejärjestelyin ja osa määräaikaisuuksia karsimalla, mutta irtisanomisiakin on tulossa. Satakunnan Kansan mukaan työpaikkansa menettää kymmenen journalistia.

Työnantajan alkuperäinen vähennysarvio oli neljätoista henkilötyövuotta. Yhtiön kustantama Länsi-Suomen paperilehti alkaa ensi vuoden alusta ilmestyä seitsemän sijasta viitenä päivänä ja Raumalainen kahden päivän sijasta yhtenä päivänä viikossa.
 

> Lue koko juttu

Linda Pelkonen on tyytyväinen, että oikeus linjasi selvästi häneen kohdistuneet kunnianloukkaukset tuomittaviksi. Kuva Liisa Takala.

MV-lehden keskustelupalstalla toimittaja Linda Pelkosta huoraksi kutsunut mies on tuomittu sakkorangaistuksiin ja vahingonkorvauksiin. Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion torstaina 24. toukokuuta.

> Lue koko juttu

Otavamedia aloittaa yt-neuvottelut 29. toukokuuta. Journalistin saamien tietojen mukaan neuvottelut koskevat Kodin lehtiperhettä.

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut Yleisradiolle langettavan päätöksen journalistin aseman väärin käyttämisestä.

> Lue koko juttu

Freelancetoimittaja Outi Salovaara haluaisi päästä kotikaupunkinsa Lappeenrannan järjestämiin toimittajatilaisuuksiin, mutta kaupunki on linjannut, että vain mediatalojen edustajat kutsutaan. Kuva: Heli Saarela

Lappeenrannan kaupunki empii freelancertoimittaja Outi Salovaaran kutsumista mediabrunssilleen. Kaupunki järjestää toimittajille suunnatun taustatilaisuuden noin neljä kertaa vuodessa. Brunssilla kaupunki kertoo taustatietoa tulevista asioistaan. 

Lappeenrannassa asuva, pitkään kaupungin asioista säännöllisesti kirjoittanut toimittaja Salovaara ihmettelee, miksi hän ei saa kutsua tilaisuuksiin, vaikka kirjoittaa Lappeenrantaa koskevista asioista säännöllisesti. 

> Lue koko juttu

Sanomalehti Karjalainen Oy:n yt-neuvottelut ovat päättyneet. Yhtiöstä vähennetään yhteensä neljä henkilötyövuotta. Yksi irtisanotaan, kaksi siirtyy eläkkeelle ja yksi siirtyy konsernissa muihin tehtäviin. Vähennykset eivät koskeneet toimitusta.

"Neuvottelut sujuivat hyvin ja työnantaja selvitti kaikki meidän pyytämämme asiat ja perusteli kantansa johdonmukaisesti. Joskin olimme tietysti eri mieltä perusteista", sanoo Karjalaisen pääluottamusmies Olli Sorjonen.

Pohjois-Karjalan Kirjapaino -konsernin lehtitoimialan liikevoitto nousi lähes 14 prosenttia vuonna 2017. Yhtiön vuosikertomuksen mukaan myös painoliiketoiminnan liikevaihto kasvoi. Yhtiö jakoi omistajilleen noin viiden miljoonan euron osingot.


Pohjois-Karjalan Journalistiyhdistys kritisoi yt-neuvotteluita julkaisemalla kannanoton, jossa muistutettiin että säästötarve olisi katettu, jos osinkoja olisi vähennetty kymmenesosalla.

"Yhdistys pitää työnantajan toimintaa osana huolestuttavaa trendiä, jossa voittoa tuottavat yritykset vähentävät väkeä yksittäisten vuosineljännesten heikkojen tulosten perusteella", kannanotossa todettiin.

> Lue koko juttu

Brysselissä nyt työskentelevä Maria Pettersson aloittaa kesällä Journalistin päätoimittajana. Kuva: Heli Saarela

> Lue koko juttu

Toimittajat ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja Christophe Deloire vieraili Suomessa huhtikuun alussa ja poikkesi myös Journalistiliiton toimistossa. Kuva: Kai Widell

Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire on huolissaan poliitikkojen toimittajiin kohdistamasta vihapuheesta.

> Lue koko juttu

Vuoden 2017 freelancer: Jari Hanska. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Suomen freelance-journalistit ry on valinnut Vuoden 2017 freelanceriksi toimittaja, käsikirjoittaja ja tietokirjailija Jari Hanskan. Palkinnon perusteena nostetaan erityisesti esiin vuonna 2017 Ylellä podcastina julkaistu 11-osainen Tulevaisuus Hanskassa -sarja.

"Hanskan ilmasto-podcast vie kuulijat tulevaisuuden Suomeen ja kysyy, onko meillä vielä toivoa muutosten keskellä. Miten ilmastonmuutos vaikuttaa arkeemme tänään, huomenna tai kahdenkymmenen vuoden päästä?", Freelance-journalistien tiedotteesssa todetaan.

Podcastissa Hanskan esittämiä kysymyksiä ratkoo joukko tutkijoita ja ajattelijoita, joille ilmastonmuutoksen ratkaisu on osa arkea. Studiovieraiden rinnalla kuullaan tietokirjailija-toimittaja Ville Lähteen ja käsikirjoittaja Juho Gröndahlin käsikirjoittamia lyhyitä fiktioita tulevaisuuden Suomesta, jossa ilmastonmuutos on ratkaistu eri tavoin. Tarinat on tehty BIOS-tutkimusyksikön kokoaman tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella.

> Lue koko juttu

MTV:n kumppaniyhtiö Valve Media Oy on saanut helmikuun lopulla alkaneet yt-neuvottelut päätökseen. Neuvotteluiden tuloksena yhtiö lopettaa leikkaajan tehtävänimikkeen, jonka seurauksena kuusi henkilöä irtisanotaan. Lisäksi yksi henkilö lomautetaan.

Valve Media Oy tuottaa alihankintana mainosten ja ohjelmien esittelyvideoiden editointipalveluita MTV:lle.

Leikkaajien tilalle yhtiö palkkaa creative editor -tittelillä kolme uutta työntekijää. Uuteen toimenkuvaan yhdistetään leikkaajan, käsikirjoittajan, kuvaajan ja tuottajan tehtäviä. Irtisanotut voivat hakea näitä paikkoja.

Vähennystarpeen taustalla ovat MTV:n talousvaikeudet. Markkinointi&Mainonta-lehden mukaan MTV:n liiketulos ilman liikearvon poistoja oli viime vuonna 22 miljoonaa euroa tappiollinen. Liikevaihto supistui 12 prosenttia 176 miljoonaan euroon.

Valve Median luottamusvaltuutettu Katri Flander kertoo, etteivät lomautukset olleet vaihtoehto irtisanomisille, koska neuvotteluiden tavoitteena oli töiden uudelleen organisoiminen.

> Lue koko juttu

Helsingin Seudun Journalistit HSJ esittää Hanne Ahon valitsemista uudelleen Journalistiliiton puheenjohtajaksi. Asiasta päätti HSJ:n vuosikokous 21. maaliskuuta.

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut lausuman verkossa julkaistujen sisältöjen jälkikäteiseen poistamisen tai muokkaamisen periaatteista. Neuvosto hyväksyi lausuman 7. maaliskuuta pitämässään kokouksessa.

JSN:n tiedotteen mukaan julkaistujen juttujen tai kuvien poistaminen sisältyy journalistiseen päätösvaltaan ja poistaminen on perusteltua vain erittäin harvinaisissa poikkeustapauksissa, jos verkosta löydettävä vanha journalistinen sisältö aiheuttaa kohtuuttomiksi katsottavia seuraamuksia yksityishenkilöille.

Tällaisia seurauksia voi aiheuttaa esimerkiksi se, jos jutun julkaisun jälkeen tilanne on olennaisesti muuttunut tai tiedotusvälineen tietoon on tullut ratkaisevaa uutta tietoa ja juttu antaa henkilöstä virheellisen kuvan selvästi vahingollisella tavalla.

> Lue koko juttu
Ella Kiviniemen palkittu kuva riekosta Kilpisjärven biologisella tutkimusasemalla otettin Hyvän sään aikana -kirjaa varten. Kuva: Ella Kiviniemi


Kuvajournalismi 2017 -kilpailussa palkittiin tänä vuonna sekä uusia että vanhoja tekijöitä. Vuoden kuvajournalistina palkittiin Akseli Valmunen, vuoden lehtikuvasta palkinnon sai Ella Kiviniemi ja vuoden uutiskuvan nappasi Liisa Huima.

> Lue koko juttu

Perjantaina 2. maaliskuuta 2018 ilmestyneessä Journalistissa on väärä päivämäärä. Helsingin Seudun Journalistien vuosikokous pidetään 21. maaliskuuta. Ei siis 21. huhtikuuta, kuten lehdessä virheellisesti lukee. Virhe on sattunut toimituksessa. Toimitus pahoittelee virhettä.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta