Som specialredaktör känner Wilhelm Kvist att han har ett stort ansvar. ”Området är otroligt brett och det är mig det faller på vad som tas upp och inte.” Kuva: Liisa Takala

När Hufvudstadsbladets musikjournalist Wilhelm Kvist i höst bestämde sig för att granska könsbalansen på tre symfoniorkestrars repertoar bestämde han sig för att ”sätta allt på spel”. 

> Lue koko juttu
Ilkka-Yhtymän ja I-Medioiden toimitusjohtajan Olli Pirhosen mukaan yhtiössä pidetään jatkossakin huolta siitä, että kaikkien lehtien kehittämiseen riittää paukkuja, vaikka yt-neuvotteluissa väki väheni myös paikallislehdistä. Kuva: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Ilkka-Yhtymässä on käynyt viime aikoina myllerrys. Marraskuussa yhtiössä päättyivät suuret yt-neuvottelut, joiden seurauksena 26 ihmistä irtisanottiin ja perinteiset maakuntalehdet Ilkka ja Pohjalainen päätettiin yhdistää. Maakuntalehtien lisäksi muutoksia on tapahtunut myös yhtiön paikallislehdissä. Loppuvuonna lyhyessä ajassa peräti kolmessa yhtiön viidestä paikallislehdestä vaihtui päätoimittaja.

> Lue koko juttu
Jessikka Aro ei halua kommentoida Helsingin käräjäoikeuden päätöstä. Tuomio lähestymiskieltoasiassa ei ole vielä lainvoimainen. Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Jessikka Aron lähestymiskieltohakemuksen, jonka hän teki loppuvuodesta 2019. Oikeuden mukaan perusteita lähestymiskiellolle on, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi.

> Lue koko juttu
Paikallislehteä julkaisevat yrittäjät eivät ole tyytyväisiä Karhulalaisen uutisointiin.

Kymenlaaksossa ilmestyvän Karhulalainen-lehden päätoimittaja vaihtuu. Joulukuun puolivälissä ilmestynyt lehti (13/2019) on viimeinen, jonka päätoimittajana toimi Eija Anttila. Karhulalainen on liikkeenharjoittajien yhdistyksen julkaisu.

> Lue koko juttu
Euroopan parlamentin puhemiehistö on päättänyt perustaa EU:n laajuisen tutkivan journalismin palkinnon, joka saa nimensä surmatun maltalaisen journalistin Daphne Caruana Galizian mukaan. Parlamentti järjesti lokakuussa näyttelyn, joka kunnioitti Caruana Galiziaa. Kuva: Emilie Gomez

Euroopan parlamentin puhemiehistö päätti tällä viikolla perustaa uuden EU:n laajuisen tutkivan journalismin palkinnon. Palkinnon tarkoitus on korostaa lehdistönvapauden ja median riippumattomuuden tärkeyttä, ja se nimetään Maltalla lokakuussa 2017 murhatun tutkivan toimittajan Daphne Caruana Galizian mukaan. Caruana Galizia oli erikoistunut tutkimaan korruptiota, rahanpesua, verovilppiä ja järjestäytynyttä rikollisuutta.

Palkinnon perustamista ehdotettiin jo kuukausi murhan jälkeen, mutta sen perustamiseen kului kaksi vuotta. Asia on ollut poliittisesti arka, sillä Caruana Galizian murhalla saattaa olla kytköksiä maltalaisiin poliitikkoihin.

Palkinnosta oli mukana päättämässä puhemiehistöön kuuluva Heidi Hautala (vihr.).

> Lue koko juttu
Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa 2017 jutun Puolustusvoimien Tikkakoskella toimineesta Viestikoekeskuksesta. Juttu johti muun muassa toisen toimittajan kotona tehtyyn kotietsintään, jossa takavarikoidun aineiston käytöstä korkein oikeus antoi nyt ratkaisunsa.

Korkein oikeus antoi tänään perjantaina 20. joulukuuta päätöksensä Puolustusvoimien tietovuodon rikostutkinnassa. Päätöksen mukaan poliisi ei voi hyödyntää toimittajan kodista takavarikoitua aineistoa, koska sen käyttäminen voisi johtaa toimittajan tietolähteen paljastumiseen.

> Lue koko juttu
Ylestä koeajalla potkut saanut toimittaja ei saanut oikeudesta korvauksia, vaikka työnantaja olikin oikeuden mielestä menetellyt puutteellisesti työsuhdetta purkaessaan. Kuva: Heli Saarela

Rovaniemen hovioikeus on tuominnut SLP Kustannuksen maksamaan korvauksia toimittajalle, jonka yhtiö irtisanoi.

> Lue koko juttu
Pietarsaaren kaupunki käytti uuden kaupunginjohtajan valitsemiseen ulkopuolista rekrytointikonsulttia. Kaikkien konsultin haastattelemien hakijoiden nimiä ei annettu median tietoon. KHO:n mukaa nimien salaaminen oli väärin.

Korkein hallinto-oikeus linjasi tänään perjantaina 20. joulukuuta tehdyssä päätöksessään, että Pietarsaaren kaupunki toimi väärin, kun se vuonna 2016 salasi osan kaupunginjohtajan tehtävää varten haastateltujen henkilöllisyyksistä. Päätöksestä kertoo Vasabladet.

> Lue koko juttu

Ruotsissa nähtiin tämän vuoden aikana erikoinen riita tutkijan ja iltapäivälehden välillä. Lehti leimasi Venäjä-kriittisen tutkijan lännen tiedustelupalvelujen kätyriksi, koska hän olisi lehden mielestä voinut olla sellainen. Riita päättyi tutkijan JSN-voittoon.

> Lue koko juttu
Jari Toivonen, 44 on stuertti ja ammattiyhdistyaktiivi, joka vastaa SLSY:n verkkosivujen ylläpidosta ja ammattiosaston viestinnästä. Sivu toimii tiedotuskanavana SLSY:n 2 100 jäsenelle. Toivonen on työskennellyt Finnairilla 21 vuotta. Kuva: Arto Jokela

Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen (SLSY) puheenjohtaja Jari Toivonen julkaisi 24. lokakuuta yhdistyksen verkkosivustolla kirjoituksen otsikolla ”Barcelonan ja Hong Kongin tyytymätön työväki”.

> Lue koko juttu
Maanantaina käräjillä meni myöhään. Miten käy tänään?

Käräjäoikeuden salissa istutaan viidettätoista tuntia. Vastaajat ovat hukanneet todisteensa, kun heidän Youtube-kanavansa on suljettu. He haluavat kesken oikeudenkäynnin käydä tulostamassa yli sata sivua omia twiittejään. Vastaajat selostavat tuntikausia täysin asiaan kuulumattomia mielipiteitä ja tapahtumia. Oikeuden puheenjohtaja kyselee toistuvasti, miten vastaajien puheet oikein liittyvät käsittelyssä olevaan tapaukseen ja kehottaa kymmeniä kertoja heitä menemään asiaan. Tunnit kuluvat, itseään edustavat vastaajat eivät oikein tiedä, mitä ovat todisteet tai loppulausunnot. Käytävässä todistajat odottelevat tunnista toiseen.
 

> Lue koko juttu
Frida Svensson arbetar systematiskt för att hitta mönster. Rapporteringen i Svenska Dagbladet har gett läsarna mycket ny information om grova brott. Bild: Heli Saarela

Tag reda på. Tala med alla och skriv det som är sant. Bry dig inte om vad andra tycker. Svenska Dagbladets journalist Frida Svensson betonar vikten av vanligt fotarbete.

> Lue koko juttu
MTV:n operatiivisena johtajana työskennellyt Johannes Leppänen aloitti tänään MTV:n toimitusjohtajana. Kuva: J.J. Koski

Telian ostama MTV saa uuden toimitusjohtajan. Nykyinen toimitusjohtaja Jarkko Nordlund jättää tehtävänsä. Yhtiön uutena toimitusjohtajana aloitti saman tien aiemmin yhtiön operatiivisena johtajana työskennellyt Johannes Leppänen.

> Lue koko juttu

Oikeistotrollit masinoivat kampanjan, jonka tarkoitus oli esittää niin sanotut suvaitsevaiset typeryksinä. Media nieli syötin, mutta korjaako se nyt synnyttämänsä virheellisen mielikuvan, kysyy toimittaja Johanna Vehkoo.

> Lue koko juttu
STT:n toimittajat tekevät joulukuun alusta öisin uutisia Ylelle. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Ylen yövuoroja tekevät joulukuun alusta lähtien STT:n toimittajat. Täysin kritiikittä järjestelyä ei tehdä, mutta STT:n projektipäällikkö Aleksi Tuomolan mukaan kyseessä on hyvä uutinen.

> Lue koko juttu
Vesa-Pekka Kangaskorpi Kuva: Keskisuomalainen

Bussit eivät kulje, matkustajalaivat seisovat satamissa eikä Madeirallekaan pääse ainakaan helposti. Postin työkiista paheni maanantaina, kun neuvottelut valtakunnansovittelijan luona epäonnistuivat. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on laajentanut tukeaan Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun työtaistelulle. 

> Lue koko juttu
Sanoma on asentanut työntekijöidensä työpisteisiin antureita, joilla mitataan työpöydän käyttöä. Antureiden asennus on herättänyt Sanomatalon työntekijöissä hämmästystä. Kuva: Heli Saarela

Sanoman työntekijöiden työpisteisiin Helsingin Sanomatalossa ja Ruoholahdessa on alkuviikon aikana asennettu työpisteen käyttöastetta mittaavia antureita. Antureita on asennettu noin tuhanteen työpisteeseen. Ne on kiinnitetty pöydän alapintaan.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta