Vuoden 2018 freelancer: Jeanette Björkqvist. (Kuva: Else Kyhälä)


Vuoden 2018 Freelancerina on tänään palkittu helsinkiläinen toimittaja, kirjailija ja Journalistiin vakituisesti kirjoittava Jeanette Björkqvist. Palkinto luovutettiin Suomen freelance-journalistien vuosikokouksessa Villa Kivessä.

> Lue koko juttu
Yleisradiossa tammikuussa alkaneet kahdet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Niiden piirissä oli yhteensä melkein 500 henkilöä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva 

Yleisradion Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa tammikuussa alkaneet kahdet yt-neuvottelut ovat päättyneet.

> Lue koko juttu

Tutkintapyyntöjen tehtailu on tapa kiusata ihmisiä ja vaikeuttaa heidän työtään. Siksi poliisin ja syyttäjän pitää osata erottaa toiminta, jonka tavoitteena ei ole saada oikeutta vaan häiriköidä, kirjoittaa Maria Pettersson.

> Lue koko juttu
Freelancetoimittaja Johanna Vehkoo on erikoistunut disinformaation tunnistamiseen sekä journalistina että kouluttajana. Kuva: Liisa Huima

Oulun käräjäoikeudessa kunnianloukkaussyytteeseen vastannut toimittaja Johanna Vehkoo on huolissaan oikeusprosessin seurauksista journalismille ja yhteiskunnalliselle keskustelulle.

> Lue koko juttu

Kuvajournalismi 2018 -kilpailun palkinnot jaettiin maanantaina 18. maaliskuuta Helsingissä. Yleisön suosikki -sarjaa lukuunottamatta kaikki palkinnot menivät mieskuvaajille.

> Lue koko juttu
Otavamedia OMA:ssa päättyivät yt-neuvottelut. Yhtiössä on viimeksi kuluneen vuoden aikana käyty kaikkiaan seitsemät journalisteja koskeneet yt-neuvottelut, sanoo pääluottamusmies Tuomo Lappalainen. Kuva: Heli Saarela 

Otavamedia OMA:ssa ovat päättyneet yt-neuvottelut, joiden seurauksena asiakaslehtiä tekevästä yksiköstä lähtee neljä journalistia. Suorat irtisanomiset vältettiin paketeilla.

> Lue koko juttu

Ylen entisten työntekijöiden häviö Uusi Päivä -ohjelman työsuhdekiistassa jää voimaan. Korkein oikeus ilmoitti 5. helmikuuta, ettei se myönnä valituslupaa Helsingin hovioikeuden päätökseen asiasta.

> Lue koko juttu
Ylellä nykyisin työskentelevä toimittaja Linda Pelkonen helpottui, kun hovioikeus antoi häntä uhkailleelle miehelle tuomion.
"Hovioikeuden tuomio on linjaus siitä, että tällaista toimintaa ei Suomessa hyväksytä", Pelkonen sanoo.

 

> Lue koko juttu

Otavamedian kuvaryhmässä 2. tammikuuta alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen seurauksena ryhmästä lähtee kuusi työntekijää, joista viisi paketeilla ja yksi irtisanottuna. Lisäksi yksi työntekijä osa-aikaistetaan.

> Lue koko juttu
Parantunut ohjeistus vähensi massakanteluiden määrää, arvioi JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström. Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Julkisen sanan neuvostolle tehtiin vuonna 2018 yhteensä 318 kantelua. Neuvosto otti käsittelyyn 64 kantelua ja teki 63 päätöstä, joista vapauttavia oli 40 ja langettavia 23, JSN kertoo tiedotteessaan.

> Lue koko juttu

Psykologiliitto antoi potkut päätoimittaja Hannele Peltoselle. Kuva: Meeri Utti

> Lue koko juttu
A-lehdet on ulkoistanut autolehti Tuulilasin toimittamisen. Toimitus työskentelee toistaiseksi A-lehtien talossa Helsingin Kulosaaressa, mutta siirtyy myöhemmin erillisiin toimitiloihin. Kuva: Heli Saarela


A-lehdet on myynyt autolehti Tuulilasin sisällöntuotantoliiketoiminnan Hymiö Helsingille 1. tammikuuta 2019 alkaen.

Hymiö Helsingin omistaa Olli Koivusalo, joka on toiminut Tuulilasin päätoimittajana toukokuusta 2017 lähtien. Hän jatkaa lehden vetämistä myös kaupan jälkeen.

Lehden koko henkilöstö siirtyi uudelle omistajalle vanhoina työntekijöinä. Lehden myynnin, markkinoinnin, asiakaspalvelun ja logistiikan hoitaa jatkossakin A-lehdet.

Toimitus työskentelee toistaiseksi A-lehtien tiloissa, mutta siirtyy myöhemmin erillisiin toimitiloihin.

Nyt tapahtunut kauppa on lyhyen ajan sisällä toinen kerta, kun A-lehdet ulkoistaa Tuulilasin sisällöntuotannon.

Elokuussa 2015 yhtiö myi Tuulilasin sisällöntuotantoliiketoiminnan Närsäkkälän Viestintä Oy:lle, joka teki silloin myös Urheilulehteä.

Samassa kuussa Närsäkkälän Viestintä käynnisti koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut. Asiasta uutisoineen Markkinointi & Mainonnan mukaan neuvottelujen syynä oli Tuulilasin heikko taloudellinen tilanne.

Olli Koivusalo sanoo ymmärtävänsä, että uusi ulkoistus kuulostaa aiemmin tapahtuneen valossa pahaenteiseltä ja myöntää, että uutinen siitä otettiin toimituksessa hämmentyneenä vastaan.

Journalistin tietojen mukaan toimituksesta irtisanoutui ulkoistuksen aikoihin työntekijä. Koivusalo vahvistaa tämän mutta sanoo, että tapaus ei liity kauppaan vaan johtui muista, pidempiaikaisista syistä.

Hänen mukaansa Tuulilasiin halusi myös siirtyä A-lehdistä yksi työntekijä lisää, mikä onnistui.

Vaikka nyt tapahtunut ulkoistus kuulostaa samalta kuin vuonna 2015, tilanne ja muutoksen tavoitteet ovat erilaiset, Koivusalo sanoo.

”Silloin lehteen haluttiin iso uudistus, jota ei tehnyt alkuperäinen toimitus. Nyt ulkoistamisella ei pyritä homman muuttamiseen, vaan tarkoitus on jatkaa täsmälleen samalla porukalla täsmälleen samaa lehteä, joka on saatu hyvään kuosiin numeroiden valossa.”

> Lue koko juttu

Otavamedia on aloittanut jälleen uudet yt-neuvottelut. Kyse on jo seitsemänsistä neuvotteluista vuoden sisään. Tällä kertaa neuvottelut koskevat yritysasiakkaille suunnattuja liiketoimintoja. Niiden piirissä on myös asiakaslehtiä tekevä Otavamedia OMA.

> Lue koko juttu

Työttömyyskassa Finkan entinen kassanjohtaja on tuomittu törkeästä kavalluksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Nainen tuomittiin myös maksamaan hieman yli 13 000 euroa korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja entiselle työnantajalleen sekä 3 300 euroa valtiolle.

> Lue koko juttu

Otavamedian vuoden viidennet yt-neuvottelut on saatu päätökseen. Niiden seurauksena Suomen Kuvalehdestä lähtee neljä työntekijää. Pääluottamusmies Tuomo Lappalainen sanoo, että neuvotteluiden ratkaisu ei noudattanut ihan normaalia yt-kaavaa.
"Osa lähtijöistä oli oma-aloitteisesti ilmaissut kiinnostuksensa lähtöpakettiin ja myös saivat sellaisen", Lappalainen sanoo.

Otavamedia on käynyt tänä vuonna yt-neuvottelut jokaisessa mediaperheessään. Kaikissa viisissä neuvotteluissa vähennystarve on ollut alle kymmenen henkilöä, joten ne on voitu käydä kahdessa viikossa kuuden sijaan.

> Lue koko juttu

Journalistiliitto sai välimiesoikeudessa 10. joulukuuta 2 500 euron sakot työrauhaan kohdistuvan valvontavelvollisuuden rikkomisesta.

> Lue koko juttu
Sanoma Media Finlandin yt-neuvottelujen seurauksena päättyy 44 työsuhdetta ja 18 henkilölle tarjottiin uutta tehtävää. Kuva: Heli Saarela

Sanoma Media Finlandin yt-neuvottelut ovat päättyneet. Niiden seurauksena päättyy 44 työsuhdetta ja 18 henkilölle tarjottiin uutta tehtävää, yhtiö kertoi tiedotteessaan 29. marraskuuta.

Journalistin saamien tietojen mukaan yhtiön aikakauslehtipuolella Sanoma Lifestylessä ja Sanoma Kidsissä päättyy vajaat 20 journalistista työtehtävää.

Aikakauslehtipuolen pääluottamusmies Ilja Ojala ei kommentoi tietoa, mutta sanoo pitävänsä neuvottelujen seurauksia valitettavan suurina.

”Olen ollut pääluottamusmiehenä seitsemän vuotta. Sinä aikana nämä olivat neljännet isot yt-neuvottelut Lifestylessä ja viidennet Kidsissä. Talossa on ollut kaikkien aikojen raskain tunnelma.”

Helsingin Sanomissa neuvottelujen kohteena oli design- ja HSTV-osastojen toimituksellinen henkilöstö. Niistä irtisanottiin lehden mukaan kolme ja neljälle tarjottiin uutta tehtävää.

”Vaikka saimme nyt olla muutamia vuosia rauhassa ja keskittyä työn tekemiseen, sitten kävi taas näin. Se on aina isku työyhteisölle”, sanoo pääluottamusmies Jussi Ahlroth.

Aikakauslehtipuolen Ilja Ojalan mukaan työnantajan suunnitelmissa on neuvottelujen jälkeen ostaa yhä enemmän sisältöjä ulkoa.

”Siinä onnistumisen näyttää aika, mutta joidenkin toimitusten osalta olen vilpittömästi huolissani siitä, selviytyvätkö he jatkossa töistä, joista heidän ajatellaan selviytyvän.”

”Toisaalta hämmennyn yhä uudestaan siitä, miten toimitusten väki jaksaa kaikesta huolimatta motivoitua. Ihailen meidän työntekijöiden jaksamista ja omistautumista tälle työlle ja ammattiylpeyttä. Ne ovat kovalla tasolla huolimatta siitä, että tuntuu siltä, että johto ei aina arvosta."
 

> Lue koko juttu
Otavamedia on käynyt tämän vuoden aikana jo neljät yt-neuvottelut. Viidennet alkoivat SK-mediaperheessä 29. marraskuuta. Pääluottamushenkilö Tuomo Lappalainen kuvaa toimituksen tunnelmia apeiksi. Kuva: Kimmo Penttinen

Otavamedia käynnisti torstaina 29. marraskuuta jo viidennen yt-kierroksen kuluvan vuoden aikana. Tällä kertaa neuvottelut koskevat Suomen Kuvalehti -lehtiperhettä.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta