Ihmisoikeusasiantuntija Ujuni Ahmed lukee Ylen somalinkielisiä koronauutisia. Kuva: Retu Liikanen / Yle 

”Ei voi olla niin, että ihmisiä jää kriisiviestinnän tavoittamattomiin”, sanoo ihmisoikeusasiantuntija Ujuni Ahmed.

> Lue koko juttu
Selvityshenkilö Elina Grundström luovutti eilen tiistaina 28. huhtikuuta liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakalle (sd.) raporttinsa journalismin tukemisesta koronakriisin aikana. Kuva: Lauri Heikkinen / valtioneuvoston kanslia

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi eilen tiistaina 28. huhtikuuta toimista, joita hallitus alkaa valmistella koronakriisin kurittaman media-alan tueksi. 

> Lue koko juttu

Peräti yhdeksän Etelä-Suomen Sanomien toimittajaa päätyi rikoksesta epäillyksi ahdistelutapauksen uutisoinnin vuoksi. Valtuustokollegansa takapuolta puristaneen kuntapoliitikon palkkaama juristi vei lehden löysään hirteen yli vuoden ajaksi. 

> Lue koko juttu
Mediakunnan toiminnanjohtajan sijainen Johanna Sillanpää toivoo, että Sanoman kanssa löytyisi tapa tehdä yhteistyötä. "Sitten olisi hyvä jatkaa muidenkin mediatalojen kanssa."

Työosuuskunta Mediakunnalla on ollut ongelmia yhteistyössä A-lehtien ja Sanoman kanssa. 

> Lue koko juttu
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka kertoo ministeriön valmistelevan Elina Grundströmin selvityksen lisäksi mahdollisesti myös muita kriisitukia medialle. Niistäkin kerrotaan lisää vappuviikolla, jolloin Grundströmin selvitys on määrä julkaista. Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee valtionapua journalismin tekijöille koronakriisin vuoksi. Ministeri Timo Harakka (sd.) nimitti eilen 16. huhtikuuta Julkisen sanan neuvoston entisen puheenjohtaja Elina Grundströmin selvittämään, miten tuki kannattaisi jakaa. Selvityksen tulokset on määrä julkistaa jo vappuviikolla. 

> Lue koko juttu
Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen on huolestunut siitä, jos verotietojen salaaminen yleistyy. Kuva: Jani Laukkanen 

Julkisen sanan neuvoston tänään 16. huhtikuuta julkaistujen päätösten mukaan suurituloisen verotietojen julkaiseminen ei riko yksityisyyden suojaa. Ilta-Sanomat, Iltalehti ja Aamulehti saivat neuvostolta vapauttavan päätöksen julkaistuaan tietotekniikka-alan yrityksessä ylempänä toimihenkilönä työskentelevän kantelijan verotietoja.

> Lue koko juttu

Suunnittele työpäiväsi, älä kahmi liikaa ja hyödynnä vahvuuksiasi toimittajana. Freelancetoimittaja ja työnohjaaja Tiina Komi neuvoo, miten journalistisen työn saa sujumaan myös kotoa käsin.

> Lue koko juttu

Mediassa on kerrottu, miten koronaepidemia on muuttanut toimittajan käytännön työtä. Lehtiä tehdään etänä, radiossa desinfioidaan mikrofoneja ja televisiossa vieraat pitävät turvavälin. Arda Yildirim kirjoittaa, miltä toimittajan työ koronakriisissä tuntuu.

> Lue koko juttu
Metrokäräjillä kului kivennäisvettä. Lähes vuoden kestänyt oikeudenkäynti jatkuu, mutta tiedossa ei ole milloin. Kuva: Tommy Pohjola

Helsingin käräjäoikeus antoi tiistaina 31. maaliskuuta välituomion kiistassa, jossa on kyse suurta julkista huomiota herättäneestä metron automatisointihankkeesta.  

> Lue koko juttu
Tekniikan Maailman päätoimittaja Reijo Ruokanen sanoo, että lehti palauttaa freelancepalkkiot entiselle tasolleen heti, kun se on mahdollista. Arkistokuva: Roni Rekomaa/Lehtikuva 

Tekniikan Maailma on ilmoittanut freelancereilleen, että palkkioita leikataan 10–15 prosenttia virusepidemian aiheuttamien talousvaikeuksien vuoksi. Alennuksen luvataan olevan tilapäinen. Journalisti kysyi lehden ja Otavanmedian johdolta, miksi palkkioalennukseen päädyttiin. Ulottuuko käytäntö Otavamedian muihin lehtiin ja mitä vaihtoehtoja avustajille jää?

> Lue koko juttu
PunaMusta Median hallituksen puheenjohtaja ja omistajasuvun edustaja Reetta Laakkonen. PunaMusta Media ilmoitti sekä lomauttavansa henkilöstöä että jakavansa suuret osingot. Kuva: Karjalainen/Mikko Makkonen


Keskiviikkona 25. maaliskuuta pörssiyhtiö Sanoma järjesti yhtiökokouksen, koronavirusepidemian takia poikkeusjärjestelyin. Edellisenä päivänä yhtiö oli antanut tulosvaroituksen epidemian aiheuttavan epävarmuuden vuoksi.

> Lue koko juttu
Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) försäkrar att Yle vidtagit åtgärder för att förbättra anställningsvillkoren för visstidsanställda. Bild: Laura Kotila/Statsrådets kansli.

Efter Journalistens granskning av arbetsvillkoren för visstidsanställda och timanställda på Svenska Yle ställde riksdagsledamot Inka Hopsu (Gröna) ett skriftligt spörsmål till regeringen om Yles personalpolitik. Hopsu frågade hur statsrådet och den vederbörande ministern kommer att säkerställa att Yles personalpolitik motsvarar målsättningarna i regeringsprogrammet. Hon frågade också vad Yle kommer att göra från att frångå praxisen där anställda erbjuds återkommande tidsbundna anställningar.

> Lue koko juttu
”Viemme eteenpäin median huolet ja toiveet”, Mediapoolin valmiuspäällikkö Tero Koskinen sanoo. Kuva: Vesa Laitinen.

Mediayhtiöiden varautumista tukeva Mediapooli on joutunut koronavirusepidemian myötä tositoimiin. Huoltovarmuuskeskuksen alla toimiva pieni organisaatio on monelle tuntematon.

Salaliittoteoreetikot maalailevat Mediapoolista salaseuraa, joka päättää, mistä saa kirjoittaa. Monet eivät ole kuulleet siitä ollenkaan. Kun Suomen Lehdistö haastatteli viime vuoden syyskuussa valmiuspäällikkö Tero Koskista, hän ei osannut arvata, että Mediapoolille on kysyntää juuri nyt.

> Lue koko juttu
Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho toivoo, että mediayhtiöiden johtajat osallistuisivat myös itse kriisitalkoisiin. Kuva: Laura Oja

Osa lomautuksia suunnittelevista mediataloista ilmoittaa, että lomautusuhka ei koske toimituksellista työtä. Toimittajien työn kysyntä on kasvanut kriisissä.

> Lue koko juttu
Turun Sanomat aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Kuva: Jussi Vierimaa

Turun Sanomat varautuu mittaviin lomautuksiin koronan varjolla. Henkilöstö on tyrmistynyt huippukannattavan lehtiyhtiön aikeista.

> Lue koko juttu
Aamulehti tarjoaa maksutta lukijoille koronauutisista tärkeimmät, kertoo Jussi Tuulensuu. Kuva: Elias Lahtinen/Lehtikuva

Koronaviruksen leviäminen on globaali kriisi, jonka torjumisessa nopea ja luotettava tiedonvälitys on avainasemassa. Pitäisikö siis kaikkien koronauutisten olla maksutta saatavilla? Esimerkiksi Helsingin Sanomat avasi maksumuurinsa koronauutisten kohdalta, ja tarjoaa lukijoille myös ilmaisen korona-aiheisen uutiskirjeen.

> Lue koko juttu
Touko Hujanen on valittu vuoden kuvajournalistiksi myös vuonna 2018 ja vuonna 2011. Hän kuvasi itsensä kotonaan Helsingissä. Kuva: Touko Hujanen

Touko Hujanen on valittu Vuoden kuvajournalistiksi 2019. Hujanen voitti tittelin myös vuosi sitten. Journalisti soitti Hujaselle, joka tavoitettiin kotoaan. Maanantai-illan palkintotilaisuus jouduttiin perumaan koronavirustilanteen vuoksi.

> Lue koko juttu
Maaseudun Tulevaisuutta on alettu tehdä etätöinä. Lehden toimitus sijaitsee Simonkadulla Helsingissä. Arkistokuva: Petri Kaipiainen/Lehtikuva. 

Media-alan työpaikoilla valmistaudutaan koronaviruksen leviämisen seurauksiin ja mahdollisiin karanteenitilanteisiin.

> Lue koko juttu

Joka arkiaamu kello 06.00 Tapio Reini avaa radion taajuudella 93,7 megahertsiä. Sieltä hänen oma äänensä toivottaa suomeksi hyvät huomenet ja alkaa purkaa edellisiltana tallennettua uutispakettia.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta