Journalistiliitto sai välimiesoikeudessa 10. joulukuuta 2 500 euron sakot työrauhaan kohdistuvan valvontavelvollisuuden rikkomisesta.

> Lue koko juttu
Sanoma Media Finlandin yt-neuvottelujen seurauksena päättyy 44 työsuhdetta ja 18 henkilölle tarjottiin uutta tehtävää. Kuva: Heli Saarela

Sanoma Media Finlandin yt-neuvottelut ovat päättyneet. Niiden seurauksena päättyy 44 työsuhdetta ja 18 henkilölle tarjottiin uutta tehtävää, yhtiö kertoi tiedotteessaan 29. marraskuuta.

Journalistin saamien tietojen mukaan yhtiön aikakauslehtipuolella Sanoma Lifestylessä ja Sanoma Kidsissä päättyy vajaat 20 journalistista työtehtävää.

Aikakauslehtipuolen pääluottamusmies Ilja Ojala ei kommentoi tietoa, mutta sanoo pitävänsä neuvottelujen seurauksia valitettavan suurina.

”Olen ollut pääluottamusmiehenä seitsemän vuotta. Sinä aikana nämä olivat neljännet isot yt-neuvottelut Lifestylessä ja viidennet Kidsissä. Talossa on ollut kaikkien aikojen raskain tunnelma.”

Helsingin Sanomissa neuvottelujen kohteena oli design- ja HSTV-osastojen toimituksellinen henkilöstö. Niistä irtisanottiin lehden mukaan kolme ja neljälle tarjottiin uutta tehtävää.

”Vaikka saimme nyt olla muutamia vuosia rauhassa ja keskittyä työn tekemiseen, sitten kävi taas näin. Se on aina isku työyhteisölle”, sanoo pääluottamusmies Jussi Ahlroth.

Aikakauslehtipuolen Ilja Ojalan mukaan työnantajan suunnitelmissa on neuvottelujen jälkeen ostaa yhä enemmän sisältöjä ulkoa.

”Siinä onnistumisen näyttää aika, mutta joidenkin toimitusten osalta olen vilpittömästi huolissani siitä, selviytyvätkö he jatkossa töistä, joista heidän ajatellaan selviytyvän.”

”Toisaalta hämmennyn yhä uudestaan siitä, miten toimitusten väki jaksaa kaikesta huolimatta motivoitua. Ihailen meidän työntekijöiden jaksamista ja omistautumista tälle työlle ja ammattiylpeyttä. Ne ovat kovalla tasolla huolimatta siitä, että tuntuu siltä, että johto ei aina arvosta."
 

> Lue koko juttu
Otavamedia on käynyt tämän vuoden aikana jo neljät yt-neuvottelut. Viidennet alkoivat SK-mediaperheessä 29. marraskuuta. Pääluottamushenkilö Tuomo Lappalainen kuvaa toimituksen tunnelmia apeiksi. Kuva: Kimmo Penttinen

Otavamedia käynnisti torstaina 29. marraskuuta jo viidennen yt-kierroksen kuluvan vuoden aikana. Tällä kertaa neuvottelut koskevat Suomen Kuvalehti -lehtiperhettä.

> Lue koko juttu
Yleisradio haastatteli Aamulehden päätoimittajaa Jussi Tuulensuuta yt-neuvottelujen tuloksesta 29. marraskuuta. Kuva: Laura Vesa

Aamulehti vähentää yt-neuvottelujen seurauksena toimituksesta yksitoista toimituksen työntekijää. Aamulehden toimitus marssi 29. marraskuuta ulos mielenilmauksena työnantajan ilmoittamille vähennyksille.

Julkilausumassaan Aamulehden toimitusosasto toteaa olevansa tyrmistynyt toimitukseen kohdistuvista vähennyksistä ja että tekijämäärän merkittävä väheneminen näkyy väistämättä myös sisällössä.

Toimitusosasto on huolissaan moniäänisen journalismin tekemisen mahdollisuuksista ja muistuttaa toimituksen henkilömäärän supistuneen jo aiemmin useilla kymmenillä henkilöillä viime vuosien yt-neuvotteluejn seurauksena.

 
Toimituksen journalistien luottamushenkilö Sari Sainio sanoi Journalistille pitävänsä yt-neuvottelujen lopputulosta surkeana. Henkilöstön ulosmarssia hän ei voi kommentoida.

”Luottamushenkilönä tehtäväni on valvoa tessin noudattamista ja ehdotonta työrauhavelvoitetta. En kehota ketään minkäänlaiseen työehtosopimuksen vastaiseen toimintaan.”

Kaikki yksitoista henkilötyövuotta vähenevät toimituksesta erosopimusten kautta, kerrotaan Alma Median tämänaamuisessa tiedotteessa.

”Eropaketit olivat irtisanomisen vaihtoehto, vapaaehtoisia eropaketteja ei tällä kertaa tarjottu”, Sari Sainio sanoo.

Lisäksi neuvotteluissa löytyi kuudelle henkilölle uusi tehtävä uudelleensijoituksen tai toimenkuvamuutoksen kautta. Sainio arvelee, että tämä oli lähtökohtaisesti työnantajan suunnitelmissakin.

 
Neuvottelujen alkaessa Sainio sanoi, ettei pysty ajattelemaan, mistä neuvottelujen seurauksena mahdollisesti vähennettävät henkilötyövuodet otetaan.

Uhan alla oli neuvotteluissa enintään 17 henkilötyövuotta, mikä on iso määrä, kun koko Aamulehden toimituksen vahvuus on noin sata työntekijää.

Myös toteutunut yhdentoista henkilön vähennys on paljon.

”Nähtäväksi jää, miten töistä pienemmällä porukalla selviydytään. On työnantajan tehtävä nyt osoittaa, että työtä on näin paljon vähemmän. On vaikea kuvitella, miten työ vähenee niin paljon.”

Sainio sanoo, että toimituksen väen yhteishenki on yleisesti erittäin hyvä ja ihmiset pitävät huolta toisistaan. Nyt tunnelma on kuitenkin todella alhaalla.

”En ole koskaan nähnyt toimituksen ihmisiä siinä kunnossa kuin he ovat nyt olleet kaksi päivää. He ovat aivan poissa tolaltaan, joka ainoa. Ne jotka jäivät, puhumattakaan niistä, jotka joutuivat lähtemään.”

”Nyt meidän pitää vaan koittaa pitää huolta toisistamme ja myös heistä, jotka lähtivät.”

 
Sainion mielestä pieni valonpilkahdus neuvottelujen lopputuloksessa on niiden yhteydessä perustettu vakituinen, kokoaikainen toimituksen sijaisvakanssi.

Sen voi Sainion mukaan ajatella tuoneen yhden työpaikan. Sijainen on uutistoimituksen toimittaja mutta sijaistaa aina siellä, missä on tarve, esimerkiksi uutistoimituksessa, deskissä tai taitossa, hän sanoo.

”Käsittääkseni järjestelymme on ainutlaatuinen. Yleensä toimitusten sijaisuudet on tapana hoitaa vaihtelevan työajan sopimuksilla.”

Sainio sanoo toivoneensa, että sijaistiimissä olisi ollut kahdelle tai kolmellekin töitä.

”Mutta yksikin on parempi kuin ei mitään.”

 
Nyt päättyneet yt-neuvottelut koskivat noin sataa Aamulehden toimituksen työntekijää. Kaikkiaan Aamulehden neuvottelut lokakuussa käynnistäneen Alma Media Kustannus Oy:n palveluksessa on noin 300 työntekijää. Alma Media Kustannus Oy kuuluu Alma Median Alma Consumer -liiketoimintasegmenttiin.

Neuvottelujen alkaessa Alma Consumerin johtaja Kari Kivelä sanoi, että yt-neuvottelujen syy on taloudellinen eli valtakunnallisen printtimainonnan lasku.

”Myös valtakunnallinen mainosmyynti on Aamulehdessä edelleen aika isossa roolissa. Valtakunnallisella ilmoitusmyynnillä tarkoitetaan Kärkimedian eri puolilla Suomea ilmestyviin lehtiin hoitamaa ilmoitusmyyntiä, joka on sanomalehtimainonnan eniten laskenut osuus viime vuosina.”

Sari Sainio sanoo luottamushenkilöiden kiistäneen neuvottelujen kuluessa niiden taloudelliset perusteet ja tuotannollisia perusteita.

Aamulehden päätoimittajaa Jussi Tuulensuu sanoi neuvottelujen lopputuloksen julkistuksen jälkeen 29. marraskuuta Aamulehdessä, että toimituksella on takanaan hyvin rankat viikot, joiden aikana se on kuitenkin tehnyt tapansa mukaan erinomaista jälkeä.

”Kiitän tekijöitä hyvästä työstä. Median kipeistäkin haasteista huolimatta rohkaisevaa on se, että hyvä journalismi myy.”

 
Neuvottelut eivät koskeneet muita Alma Consumeriin kuuluvia yksiköitä Alma Media Kustannus Oy:ssä, Alma Media Suomi Oy:tä eivätkä paino- ja jakeluyhtiö Alma Manu Oy:tä.

Alma Consumer muodostettiin huhtikuussa Alma Regions- ja Alma News & Life -liiketoimintasegmenteistä. Yhdistymiseen liittyivät yt-neuvottelut. Alma Regionsissa käytiin yt-neuvottelut noin vuosi sitten.

> Lue koko juttu

Toimittaja Pasi Kivioja ennustaa väitöskirjassaan, että painetun Iltalehden myynti putoaa ensi vuonna kannattavuusrajan alle.

> Lue koko juttu
A-lehdet käynnisti yt-neuvottelut. Kuva yhtiön toimitalosta Helsingin Herttoniemenrannasta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

A-lehdet on aloittanut yt-neuvottelut asumisen toimituksessaan. Neuvottelut alkoivat maanantaina 29. lokakuuta ja kestävät kaksi viikkoa.

> Lue koko juttu
22.10.2018

Att branschtidningen Journalisten väljer att ingående granska nyhetsbyrån SPT:s första år är välkommet och bra.

> Lue koko juttu

On kohtuutonta, että uhrin itsensä täytyy käyttää viikkokausia keräten itseään halventavaa materiaalia netin likakaivoista, jotta tutkinta edes aloitetaan, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

> Lue koko juttu
Otavamedian pääluottamusmies Tuomo Lappalainen sanoo, että toistuvat yt-neuvottelut heijastuvat kerta kerralta vahvemmin koko talon tunnelmaan. Kuva: Kimmo Penttinen
 

Otavamedian Seura-mediaperheessä syyskuun 18. päivänä alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Seura-perheeseen kuuluvat Seura, TV-Maailma, Kotilääkäri ja Viva.

> Lue koko juttu
Presidentti Tarja Halonen valitsi palkinnon saajan yhdessä professori Arto Kallioniemen kanssa. Toimittajat Hia Sjöblom (vas.) ja Eeva Koskinen ovat kouluttaneen toimittajia Afganistanissa. Kuva: Sami Perttilä.

 

> Lue koko juttu

Aikakauslehtikustantaja Aller tiedotti eilen, että Seiskan vastaava päätoimittaja Joni Soila eroaa tehtävästään. Syytä eroon ei tiedotteessa mainittu, mutta Soilan kerrottiin lopettavan työssään heti.

> Lue koko juttu

Sanoma Media Finland aloittaa Suomessa yt-neuvottelut. Yhtiö ilmoittaa tavoittelevansa enintään 80 henkilön vähentämistä tai osa-aikaistamista nykyisestä 1 750 työntekijästä.

> Lue koko juttu

Alma Consumer aloittaa yt-neuvottelut Aamulehden toimituksessa. Neuvottelut koskevat yhteensä noin sataa henkilöä. Aamulehden henkilökunnan määrä voi vähentyä neuvotteluiden seurauksena enintään 17 henkilötyövuodella.

> Lue koko juttu
"On on järkyttävää hurskastelua olettaa, että yrittäjänä voisi nykypäivänä valita tekevänsä vain journalismia", kirjoittaa Minna Kärkkäinen. Kuva: Mikko Mäntyniemi


Journalistin 9/2018 Tässä lehdessä -osioon oli nostettu sivun 21 palsta: Miten freelancerin tulee toimia, jos tekee samanaikaisesti journalismia ja viestintää? Ajattelin, että mahtavaa, viimeinkin joku tuo tähän vastauksen. Olen monen kollegani lailla pohtinut asiaa niin freenä ollessani kuin palkkatyössä toimittajana. Olen myös kysynyt pulmaan kannanottoa Journalistiliitosta.

> Lue koko juttu

Journalistiliiton lakimies Rami Lindström pitää hovioikeuden Uusi päivä -tuomiota valitettavana ja harkitsee valitusluvan hakemista korkeimpaan oikeuteen. Kuva: Kai Widell

> Lue koko juttu
Päätoimittaja päättää. ”Tekstejä ei jätetä julkaisematta sen vuoksi, että joku saattaisi olla niistä eri mieltä tai loukkaantua. Journalismin pitääkin herättää keskustelua”, Hannele Peltonen sanoo.

Psykologiliiton julkaiseman lehden päätoimittaja Hannele Peltonen uupui, kun liiton johto halusi jatkuvasti puuttua lehden tekemiseen ja sisältöihin. Ongelmia voi syntyä järjestö- ja yrityslehdissä, joiden työnantajat eivät tunne journalismin sääntöjä.

> Lue koko juttu

Psykologi-lehden päätoimittaja uupui, koska Psykologiliiton johto puuttui jatkuvasti lehden tekemiseen ja sisältöihin. Journalisti kysyi puheenjohtaja Annarilla Ahtolalta, mistä on kyse.

> Lue koko juttu

Otavamedia aloittaa yt-neuvottelut tiistaina 18. syyskuuta. Neuvottelut koskevat Seura-mediaperhettä, johon kuuluvat Seura, Kotilääkäri, TV-Maailma ja Viva.

> Lue koko juttu

Euroopan parlamentti on hyväksynyt tekijänoikeusdirektiivin jatkokäsittelyyn. Direktiivi meni muutosten jälkeen eilen keskiviikkona 12. syyskuuta parlamentissa läpi selkein äänin 438 puolesta ja 226 vastaan.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta