Ylen kuvaaja Rinna Härkönen kertoo, että juttukeikoilla täytyy pystyä pitämään turvaetäisyydet. Jos se ei ole mahdollista, täytyy laittaa maski päälle. Varsinaisilla juttukeikoilla Härkönen ei ole vielä joutunut maskia käyttämään, mutta esimerksi lentokentällä etäisyyksiä voi olla mahdotonta pitää. Kuva: Heli Saarela

Toimitukset jatkavat lomien jälkeen työntekoa pääosin etänä. Maskikäytännöt vaihtelevat eri toimituksissa ja eri puolilla maata.  
 
Ylen henkilöstöjohtajan Eija Hakakarin mukaan yleläiset jatkavat lomien jälkeen etätöiden tekemistä, aina kun se on mahdollista.  

> Lue koko juttu
Häirintä on poliitikoille tuttua. Kansanedustaja Iiris Suomela pitää vaarallisimpana niin kutsuttua maalittamista. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Journalistien häirinnästä on puhuttu viime vuosina paljon. Journalistit eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka kokevat häirintää, vaan se voi olla arkea myös muissa ammateissa. 

> Lue koko juttu
Maija Salmi haastattelemassa venezuelalaista poliisia, kun Juan Guaidó yritti syrjäyttää presidentti Nicolás Maduron. Kuvat: Maija Salmen kotialbumista

Mitä sinä teet täällä? Sinulla on 24 tuntia aikaa lähteä pois. Täällä ei tarvita toimittajia, tuntematon mies uhkasi ja teki kaula poikki -liikkeen keskellä päivää Ixtepecin pikkukaupungissa, Oaxacan osavaltiossa Meksikossa. Toimittaja ja tietokirjailija Maija Salmi oli tekemässä Paholaisen juna -kirjaansa ja ensimmäistä kertaa maassa.

> Lue koko juttu
Ronja Salmi päivittää aktiivisesti somekanaviaan, mutta on rajannut osan elämästään julkisuuden ulkopuolelle. Hän ei esimerkiksi jaa parisuhdeasioitaan tai "biletyskuvia". Kuva: Heli Saarela

Vahva henkilöbrändi auttaa työnhaussa ja näkyvyyden saamisessa, mutta mikä on sen hinta yksityisyydelle? 

> Lue koko juttu
Kuva: Heli Saarela


Ministeriö selvittää, voiko EU-komission kanssa käydyn kirjeenvaihdon julkistaa.

Liikenne- ja viestintäministeriö julkisti juhannusviikolla luonnoksen lakimuutoksesta, joka koskee Yleisradiolain seitsemättä pykälää. Siinä ehdotetaan Yleisradion julkaisutoimintaan merkittäviä rajoituksia. Jatkossa Ylen julkaisemiin sisältöihin pitäisi pääsääntöisesti liittyä liikkuvaa kuvaa tai ääntä.

> Lue koko juttu
Vauva-lehteä on julkaistu vuodesta 1992 saakka. Sen viimeinen numero ilmestyy syyskuussa 2020.

Helsingin Sanomat lakkauttaa Vauva-lehden. Vuodesta 1992 julkaistun lehden viimeinen numero ilmestyy syyskuussa. Vauvan sisarlehti Meidän Perhe jatkaa ilmestymistään, mutta se uudistetaan. Asiasta tiedotetaan tilaajille tällä viikolla.

> Lue koko juttu
Kuvituksen sitaatit ovat otteita häirintäkyselyn avoimista vastauksista. Kyselyyn vastasi 44 opiskelijaa neljästä korkeakoulusta. Kuvitus: Heli Saarela

Moni journalistiikan opiskelija kokee toimituksen ulkopuolelta tulevan häirinnän uhkana ja on itsekin joutunut sen uhriksi, selviää alan opiskelijoille tehdystä kyselystä. Useampi kuin joka toinen kyselyyn vastanneista sanoi, ettei toimittajiin kohdistuvaa häirintää ole käsitelty opinnoissa lainkaan.

> Lue koko juttu
Lapuan Sanomat julkaisi torstaina 11. kesäkuuta hyväksyvin saatesanoin kuvan Lapuan kaupungin palkitsemista kynttiläkulkueen järjestäjistä. Kahdella heistä oli päällään fasistisiin järjestöihin viittaavat puserot ja kravatit.

Lapuan Sanomat julkaisi 11. kesäkuuta Facebookissa hyväksyvin saatesanoin kuvan Lapuan kaupungin palkitsemista paikallisen itsenäisyyspäivän kynttiläkulkueen järjestäjistä. Tätä ihmeteltiin sosiaalisessa mediassa laajasti, sillä kahdella järjestäjistä oli päällään mustat paidat ja siniset kravatit, jotka viittaavat fasististen Lapuan liikkeen ja Isänmaallisen kansanliikkeen väreihin.

> Lue koko juttu
Turun Sanomat on ilmoittanut jälleen uusista yt-neuvotteluista, joiden tarkoituksena on jatkaa henkilökunnan lomautuksia ensi vuoden alkupuolelle saakka. Kuva: Jussi Vierimaa

Turun Sanomat on kutsunut henkilöstönsä uusiin yt-neuvotteluihin. Neuvottelujen tarkoituksena on jatkaa TS-Yhtymän henkilökunnan lomautuksia vuoden 2021 alkupuolelle saakka.

> Lue koko juttu
Kauppalehden Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Emil Elo on seurannut levottomuuksia New Yorkissa. Kuva: Jenna Karas

Yhdysvaltojen mielenosoitukset ja levottomuudet jatkuivat eilen kahdeksatta päivää. Ne saivat alkunsa, kun poliisi kuristi pidätystilanteessa kuoliaaksi George Floyd -nimisen miehen maanantaina 25. toukokuuta Minneapolisissa, Minnesotan osavaltiossa. Ensimmäinen mielenosoitus rotusyrjintää ja poliisiväkivaltaa vastaan järjestettiin seuraavana päivänä. 

> Lue koko juttu
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi hallituksen mediatukisuunnitelmista ensimmäisen kerran tiedotustilaisuudessa huhtikuussa, kun hän otti vastaan tukimalleja selvittäneen Elina Grundströmin raportin aiheesta. Kuva: Lauri Heikkinen

Journalismia ja uutistoimistoja tuetaan yhteensä 7,5 miljoonalla eurolla, jos liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) esittelemä hallituksen esitys hyväksytään valtion lisätalousarviossa. Tuen tarkoitus on auttaa koronakriisistä kärsinyttä mediaa ja varmistaa tiedonvälitystä.

> Lue koko juttu
Journalisten skrev om rättsfallet 13.4.2018 då det var aktuellt i tingsrätten.  

Den dom som föll i Åbo hovrätt 18.5 lämnar en hel journalistkår gapande av förvåning. Kan vi inte längre kredda andra medier? Är ansvarig redaktör även ansvarig för innehållet i den publikation som den egna publikationen länkar till? Jämställs redaktionellt material med privatpersoners inlägg på sociala medier?

> Lue koko juttu
Carlos Sunilan perustama mediapalvelu Modia pyrkii nostamaan esille uutistapahtumia pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Yrityksen ensimmäinen säännöllinen asiakas on Sunilan työnantaja, ulkoistuksiaan vähentänyt MTV. Kuva: Kimmo Räisänen

Kun 23-vuotias Carlos Sunila alkoi työskennellä MTV:n uutisissa, hän törmäsi usein ongelmaan: jos jotakin tapahtui pääkaupunkiseudun ulkopuolella, tapahtumasta ei välttämättä saatu kuvaa tai videota.  

> Lue koko juttu

Koronakriisi on käynnistänyt Suomessa omituisen mediakeskustelun: Kun kisat on peruutettu ja sarjat keskeytetty, tulisiko urheilutoimittaminen lopettaa? 

> Lue koko juttu
EU-komission puheenjohtajan haastattelu saksalaislehti Bildissä levisi laajasti eurooppalaisissa tiedotusvälineissä. Haastattelussa hän vastasi kysymykseen, joka koski vanhainkodeissa vierailua, ei kaikkia ikäihmisiä. 

”Uutisen” olisi pitänyt kaatua jo alkumetreillä omaan älyttömyyteensä.

> Lue koko juttu
KPK-yhtiöt kustantaa muun muassa Keskipohjanmaa-sanomalehteä. Arkistokuva: Heli Saarela

KPK-yhtiöiden hallitus esittää yhtiökokoukselle, että yhtiö ei jakaisi viime vuoden tuloksesta osinkoa. Syynä hallituksen linjaukseen ovat koronaviruksen vaikutukset muun muassa sanomalehti Keskipohjanmaata kustantavan yhtiön kuluvan vuoden tulokseen.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta