Journalisten och författaren Peppe Öhman säger att det är hennes plikt att lyfta upp frågan om olika arvoden. ”Jag har varit i den positionen som frilansare där varje cent som kommer in varit livsviktig. I den positionen vet jag inte om jag skulle ha vågat ställa mig upp mot ett så stort mediehus som KSF Media. I dag är det annorlunda.” 
Foto: Anna Maria Zunino Noellert

När journalisten och författaren Jeanette ”Peppe” Öhman fick veta att två manliga kolleger får 50 procent mer än hon för sina krönikor i Hufvudstadsbladet kontaktade hon tidningen. Peppe Öhman undrade om männen fick någotslags manstillägg och bad om att få samma arvode som dem.

> Lue koko juttu
Donald Trumpia koskeva uutisointi herättää keskustelua. "Median tehtävä ei ole olla matemaattisen tasapuolinen, vaan pitäytyä siinä, mikä on totta ja merkityksellistä", kirjoittaa toimittaja Markus Tiittula.

Olen seurannut Donald Trumpin presidenttikauden kokonaisuudessaan Washingtonista käsin ja kirjoittanut hänestä sekä poliittisen oikeiston radikalisoitumisesta lukuisia lehtijuttuja, blogitekstejä ja kolme kirjaa. Aina kun olen epäillyt olleeni liian kriittinen, Trump on osoittanut, että huoli on ollut turha.

> Lue koko juttu
A-lehdet etsii tuottajaa vakituiseen vuokratyösuhteeseen Barona Luovan kautta. Kuva: Heli Saarela

Henkilöstöpalveluyritys Baronan verkkosivuilla etsitään parhaillaan aikakauslehteen tuottajaa, joka työskentelisi useamman median yhteistoimituksessa.  

> Lue koko juttu
Antti Pärnänen. Kuva: Juuso Pellava

Huippu-urheilu on tänä vuonna ollut yhteydessä moneen ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen ilmiöön. On ollut pandemian puhkeaminen, rasisminvastustaminen ja Valko-Venäjän kansannousupyrkimykset. Ja ohessa pienempiä kohahduksia. 

> Lue koko juttu
Fokus Median yt-neuvottelut koskevat journalistien osalta yhtiön asiakaslehtiyksikköä Sisua, joka on tehnyt muun muassa Finnairin Blue Wings -lehteä.

Fokus Mediassa ovat käynnissä yt-neuvottelut, joiden piirissä on 16 henkilöä. Uhan alla on maksimissaan neljä työsuhdetta.  

> Lue koko juttu
A-lehtien yt-neuvottelut saatiin päätökseen maanantaina 2. marraskuuta. Kuva: Heli Saarela

A-lehtien yt-neuvottelujen seurauksena työt päättyvät 27 työntekijältä. Heistä 16 on journalisteja.

> Lue koko juttu
Etelä-Suomen Media julkaisee muun muassa kaupunkilehtiä Uudellamaalla. Yhtiö aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskeva sen kaikkia työntekijöitä. Arkistokuva.

Etelä-Suomen Media Oy aloittaa kaikkia työntekijöitään koskevat yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa enintään yhdeksän työntekijän irtisanomiseen.

> Lue koko juttu
Otavamediassa käydyt yt-neuvottelut päättyivät.


Otavamedian yt-neuvotteluiden tuloksena yhteensä noin kolmenkymmenen työntekijän työt päättyvät.  

> Lue koko juttu
”Tarkoitus on tukea journalismia niin, ettei koronakriisi näy irtisanomisina eikä lomautuksina vaan journalistit saavat tehdä työnsä ja kansalaiset saavat tarvitsemaansa luotettavaa tietoa”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Kuva: Heli Saarela

Hallitus päätti tänään torstaina 1. lokakuuta median koronatuesta.

Kertaluonteisella viiden miljoonan euron avustuksella tuetaan koronaepidemiasta kärsivää, journalistista sisältöä tuottavaa mediaa.

> Lue koko juttu
Rovaniemen hovioikeus piti ennallaan toimittaja Johanna Vehkoon aiemmin käräjäoikeudelta saaman kunnianloukkaustuomion. Kuva: Heli Saarela

Toimittaja Johanna Vehkoo tuomittiin tänään Rovaniemen hovioikeudessa sakkoihin kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta. Hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden aiemman tuomion. Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho pitää päätöstä kohtuuttomana ainakin kahdesta syystä.

”Tuomiosta käy ilmi, että tuomioistuin ei ole tunnistanut tapoja, joilla toimittajia voi häiritä. Päätöksessä otetaan huomioon ainoastaan puhelinsoitto – se, että Junes Lokka on soittanut Johanna Vehkoolle kerran puhelimella. Mitään muuta Vehkooseen kohdistettua häirintää tuomioistuin ei ole huomioinut. On hurjaa, jos oikeuslaitoksen mukaan ainoa toimittajaan kohdistuva häirinnän muoto on puhelimella soittaminen”, Aho sanoo.

Hovioikeuden päätös kertoo Ahon mukaan, että syyttäjä ja lainsäädäntö eivät ole valmistautuneet vihapuheongelman ratkaisemiseen tai nettitrollien kitkemiseen. Päätös ei Ahon mukaan ota lainkaan huomioon kontekstia.

> Lue koko juttu
Journalistiliiton valtuusto kokoontui Helsingissä hybridimallilla, eli osa osallistujista oli paikan päällä ja osa etänä. Paikalla oli yhteensä 40 valtuutettua, varavaltuutettua ja opiskelijaedustajaa. Etänä osallistujia oli 35. Kuva: Heli Saarela

Journalistiliiton valtuusto kokoontui Helsingissä 28. – 29. syyskuuta. Kyseessä oli valtuuston kevätkokous, joka siirtyi toukokuulta syksyyn koronavirusepidemian takia.  

> Lue koko juttu
Tiedetoimittaja Ulla Järvi ihmettelee kommentissaan, miksi koronauutiset syyllistävät nuoria ja miksi uutisissa esitetään tartuntalukuja koko epidemian ajalta eikä tältä hetkeltä. (Kuva: Mikko Käkelä)

”HUSin alueella koronatartunnoista jopa puolet tulee nyt baareista ja yökerhoista – Nuoriso ei jätä pirskeitä väliin pienen nuhan takia” (IS 19.9.2020)  
”Ainakin 70 nuorta altistunut koronavirukselle mökkibileissä Tahkolla” (Yle 22.9.2020)
”Kuuletko viruslingon kutsun? Juuri siksi alle 30-vuotiailla on nyt eniten koronatartuntoja” (IL 7.8.2020)  

> Lue koko juttu

Alma Mediaan kuuluva Alma Talent käynnistää yt-neuvottelut Metallitekniikan, Tekniikan Historian ja Markkinointi&Mainonnan tuotannon ja mediamyynnin tehostamiseksi sekä uudelleenjärjestämiseksi.  

> Lue koko juttu

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan AYY:n hallitus esittää, ettei AYY tuota enää ylioppilasmediaa eikä opiskelijamedialle budjetoida rahaa vuonna 2021. 

Ylioppilaskunta on vastikään teetättänyt peräti kahdella eri viestintätoimistolla selvitykset siitä, mitä Ainolle kannattaisi tehdä. Kumpikaan ei suosittanut sen lopettamista.

> Lue koko juttu
"Journalistit tuntuvat olevan avarakatseista ja suvaitsevaista porukkaa, mutta ehkä liitto voisi selvittää, millaisia haasteita sateenkaarijäsenet työssään kohtaavat”, sanoo Helsingin Sanomissa työskentelevä Journalistiliiton hallituksen jäsen Teemu Leminen.

Journalisti kysyi Journalistiliiton hallituksen jäseniltä ja valtuuston puheenjohtajistolta, pitäisikö liiton jakossa osallistua seksuaalista ja sukupuolten moninaisuutta sekä ihmisoikeuksia puolustavaan Helsinki Pride -tapahtumaan.

Parhaillaan vietettävän pride-viikon ohjelmaan kuuluu muun muassa kulttuuritapahtumia, keskustelutilaisuuksia, luentoja ja juhlia sekä kulkue, joka tänä vuonna toteutetaan koronan takia virtuaalisesti.

Enemmistö liiton johdosta kannattaa Prideen osallistumista jatkossa. Sähköpostikyselyyn vastasivat yhtä ottamatta kaikki tavoitellut. Kysely tehtiin 4.9.–7.9.2020. Kysely lähetettiin sähköpostitse 15 liiton johtohenkilölle, joista 14 vastasi määräajassa. Vastanneista yhdeksän kannattaa osallistumista, viisi ei ottanut selkeää kantaa asiaan.

> Lue koko juttu

Vihreiden varapuheenjohtaja ja Helsingin kunnallisvaltuutettu Fatim Diarra nousi kohuotsikoihin, kun hänen kaupallinen yhteistyönsä Helkaman kanssa paljastui.

> Lue koko juttu

Suomen Partiolaisten julkaisema Partio-lehti luopuu Julkisen sanan neuvoston jäsenyydestä, ja lehden printtiversio lakkautetaan vuoden 2022 lopussa. Järjestön hallitus päätti asiasta kokouksessaan 1. syyskuuta. 

> Lue koko juttu
A-lehdissä alkavat yt-neuvottelut 8. syyskuuta. Kuva: Heli Saarela

”Kaikki tekevät jo nyt aivan hulluna töitä, joten on vaikea ymmärtää, mistä vähennystarve tulee”, sanoo A-lehtien pääluottamusmies Elisa Miinin.

Henkilöstölle on tuntia aiemmin ilmoitettu, että aikakauslehtiä julkaiseva A-lehdet Oy aloittaa yt-neuvottelut 8. syyskuuta. Työnantajan ilmoittama vähennystarve on enintään 43 henkilöä.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta