Jari Toivonen, 44 on stuertti ja ammattiyhdistyaktiivi, joka vastaa SLSY:n verkkosivujen ylläpidosta ja ammattiosaston viestinnästä. Sivu toimii tiedotuskanavana SLSY:n 2 100 jäsenelle. Toivonen on työskennellyt Finnairilla 21 vuotta. Kuva: Arto Jokela

Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen (SLSY) puheenjohtaja Jari Toivonen julkaisi 24. lokakuuta yhdistyksen verkkosivustolla kirjoituksen otsikolla ”Barcelonan ja Hong Kongin tyytymätön työväki”.

> Lue koko juttu
Maanantaina käräjillä meni myöhään. Miten käy tänään?

Käräjäoikeuden salissa istutaan viidettätoista tuntia. Vastaajat ovat hukanneet todisteensa, kun heidän Youtube-kanavansa on suljettu. He haluavat kesken oikeudenkäynnin käydä tulostamassa yli sata sivua omia twiittejään. Vastaajat selostavat tuntikausia täysin asiaan kuulumattomia mielipiteitä ja tapahtumia. Oikeuden puheenjohtaja kyselee toistuvasti, miten vastaajien puheet oikein liittyvät käsittelyssä olevaan tapaukseen ja kehottaa kymmeniä kertoja heitä menemään asiaan. Tunnit kuluvat, itseään edustavat vastaajat eivät oikein tiedä, mitä ovat todisteet tai loppulausunnot. Käytävässä todistajat odottelevat tunnista toiseen.
 

> Lue koko juttu
Frida Svensson arbetar systematiskt för att hitta mönster. Rapporteringen i Svenska Dagbladet har gett läsarna mycket ny information om grova brott. Bild: Heli Saarela

Tag reda på. Tala med alla och skriv det som är sant. Bry dig inte om vad andra tycker. Svenska Dagbladets journalist Frida Svensson betonar vikten av vanligt fotarbete.

> Lue koko juttu
MTV:n operatiivisena johtajana työskennellyt Johannes Leppänen aloitti tänään MTV:n toimitusjohtajana. Kuva: J.J. Koski

Telian ostama MTV saa uuden toimitusjohtajan. Nykyinen toimitusjohtaja Jarkko Nordlund jättää tehtävänsä. Yhtiön uutena toimitusjohtajana aloitti saman tien aiemmin yhtiön operatiivisena johtajana työskennellyt Johannes Leppänen.

> Lue koko juttu

Oikeistotrollit masinoivat kampanjan, jonka tarkoitus oli esittää niin sanotut suvaitsevaiset typeryksinä. Media nieli syötin, mutta korjaako se nyt synnyttämänsä virheellisen mielikuvan, kysyy toimittaja Johanna Vehkoo.

> Lue koko juttu
STT:n toimittajat tekevät joulukuun alusta öisin uutisia Ylelle. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Ylen yövuoroja tekevät joulukuun alusta lähtien STT:n toimittajat. Täysin kritiikittä järjestelyä ei tehdä, mutta STT:n projektipäällikkö Aleksi Tuomolan mukaan kyseessä on hyvä uutinen.

> Lue koko juttu
Vesa-Pekka Kangaskorpi Kuva: Keskisuomalainen

Bussit eivät kulje, matkustajalaivat seisovat satamissa eikä Madeirallekaan pääse ainakaan helposti. Postin työkiista paheni maanantaina, kun neuvottelut valtakunnansovittelijan luona epäonnistuivat. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on laajentanut tukeaan Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun työtaistelulle. 

> Lue koko juttu
Sanoma on asentanut työntekijöidensä työpisteisiin antureita, joilla mitataan työpöydän käyttöä. Antureiden asennus on herättänyt Sanomatalon työntekijöissä hämmästystä. Kuva: Heli Saarela

Sanoman työntekijöiden työpisteisiin Helsingin Sanomatalossa ja Ruoholahdessa on alkuviikon aikana asennettu työpisteen käyttöastetta mittaavia antureita. Antureita on asennettu noin tuhanteen työpisteeseen. Ne on kiinnitetty pöydän alapintaan.

> Lue koko juttu
Ilkka ja Pohjalainen yhdistyvät. Uuden lehden nimi ja päätoimittaja kerrotaan perjantaina. Kuva: Heli Saarela

I-Mediat Oy:n julkaisemat Ilkka ja Pohjalainen yhdistyvät. Uuden lehden nimi, lanseerausajankohta ja päätoimittaja julkistetaan perjantaina 22. marraskuuta.

Lehtien yhdistymisen seurauksena 26 ihmistä irtisanotaan. Työntekijöitä irtisanotaan painotoiminnasta, sisällöntuotannosta ja kaupallisista toiminnoista. Vähennysten yhteenlaskettu vaikutus on noin 28 henkilötyövuotta, kun myös päätoimittajat Satu Takala ja Toni Viljanmaa jäävät pois tehtävistään.

> Lue koko juttu
SLP Kustannuksen yt-neuvottelujen myötä Kainuun Sanomien toimituksessa muuttuvat työajat ja työehtävät. Kuva: Heli Saarela

Kainuun Sanomia ja kahdeksaa paikallis- ja kaupunkilehteä kustantavan SLP Kustannuksen yt-neuvottelut ovat päättyneet kahden henkilön irtisanomiseen. Työntekijät irtisanotaan Lapin paikallislehdistä.

> Lue koko juttu
EU-maissa on otettu käyttöön niin kutsuttuja edunsaajien rekistereitä. Niihin ilmoitetaan yhtiöiden todellisia omistajia eli edunsaajia. Suomessa rekisteriä ylläpitää Patentti- ja rekisterihallitus. Kuva: Heli Saarela

Uusi rahanpesulaki on avaamassa toimittajille rajatun pääsyn osakeyhtiöiden ja osuuskuntien omistajatietoihin

> Lue koko juttu
Fokus Media lakkauttaa Ellen ja Cosmopolitanin, mutta Oma Aika -lehti siirtyy uudelle omistajalle. Kuva: Heli Saarela

Yt-neuvotteluja on käynnissä tai hiljattain päättynyt useissa mediayhtiöissä.

> Lue koko juttu
Peter Kwang pitää mielenosoituksista raportointia haastavana. Yllättäviä tilanteita syntyy tavanomaista useammin. Kuva: Björn Ådahl

Yhdysvaltalainen toimittaja Peter Kwang on menettänyt luottamuksensa Hongkongin poliisiin. Hän on nähnyt mellakkapoliisien ampuvan kumiluoteja ja kyynelkaasua suoraan toimittajia päin, eikä usko poliisia, kun se vakuuttaa syyttömyyttään.

> Lue koko juttu
Kaakon Viestinnän sisältöjohtaja Pekka Lakka pitää hyvänä, että puheluiden tallennuskäytäntö yhtiössä herätti julkista keskustelua. Hänen mukaansa käytäntöä oli syytäkin muuttaa. Arkistokuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva


Kaakon Viestintä on muuttanut puheluiden tallennuskäytäntöään sen jälkeen, kun Journalisti uutisoi asiasta torstaina 30. lokakuuta.

> Lue koko juttu
Yksityishenkilö saa nauhoittaa oman puhelunsa kertomatta siitä toiselle osapuolelle, mutta esimerkiksi viranomaisia ja yrityksiä koskevat tarkemmat säännöt. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan puheluiden nauhoittaminen on tietosuojalainsäädännön näkökulmasta hyväksyttävää silloin, kun toimittaja tekee työtehtäviä työnantajan lukuun. Asia muuttuu mutkikkaammaksi, kun työnantaja tallentaa kaikki toimittajan puhelut. Kuvituskuva. Kuva: Heli Saarela.

Kaakon Viestintä on lokakuun aikana ottanut toimituksissaan käyttöön järjestelmän, joka tallentaa kaikki toimittajien puhelut keskitetysti. Käytäntö koskee niin toimittajien soittamia kuin heille tulevia puheluita. Kaakon Viestinnän lehdissä työskentelee yli sata toimittajaa.

> Lue koko juttu
Maiju Kannisto ja Mila Seppälä

”Kahden viikon jälkeen tapahtuma oli jo elänyt aikansa valtamediassa. Tämä kaari noudattaa tutkimuksissa havaittua tavallista uutissykliä yhdysvaltalaisten koulusurmien uutisoinnissa. Olemmeko Suomessakin jo niin turtuneet koulusurmiin”, mediatutkijat Maiju Kannisto ja Mila Seppälä kysyvät.

> Lue koko juttu

Rasismista ja maahanmuutosta raportoivan toimittajan oli paettava perheineen vihaa ulkomaille.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta