Journalisti kertoi Svenska Ylen pätkätyöntekijöiden tyytymättömyydestä torstaina 27. helmikuuta ilmestyneessä lehdessä.

Ylessä työskentelevät pätkätyöntekijät esittävät kovaa kritiikkiä Ylen henkilöstöpolitiikkaa kohtaan torstaina 27. helmikuuta ilmestyneessä Journalistissa. Voit lukea jutun täältä.

> Lue koko juttu

Svenska Ylen tuntityöntekijät ja muut määräaikaiset työntekijät esittävät tänään ilmestyneessä Journalistissa kovaa kritiikkiä työnantajaansa kohtaan.

> Lue koko juttu
Ylen Anu Kähkönen (vas.), Kai Pohjanen ja Risto Mattila sekä Journalistiliiton juristi Sanna Nikula ja puheenjohtaja Hanne Aho saivat sopimuksen Paltan kanssa aikaan. Kuva: Heli Saarela

Ilmaiset kiky-tunnit poistuvat. Yleläiset saavat uuden lauantailisän ja muita lisien korotuksia. Palakt nousevat 3,3 prosenttia 27 kuukaudessa. Työvuorojen järjestelyt paranevat. Hankalista työajoista maksetaan jatkossa aiempaa paremmin ja työvuorolistat tulee julkaista entistä aikaisemmin.

> Lue koko juttu
Uutinen irtisanomisista tuli samaan aikaan, kun Kansan Uutisten toimitus muuttaa Helsingin Vilhonvuorenkadulta Hämeentielle.

Vasemmistoliittoa lähellä oleva Kansan Uutiset irtisanoo kolme toimittajaa. Lehden oman uutisen mukaan irtisanomisiin jouduttiin, kun säästötoimenpiteet eivät riittäneet talouden vakauttamiseen. KU on karsinut menoja 100 000 euron edestä, mutta se ei riitä. Viisi toimituksen jäsentä on tehnyt lyhennettyä työviikkoa marraskuusta lähtien. 

> Lue koko juttu
Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen antaa Paltan sopimusneuvottelija Olli Nurmiselle tiedoksi MTV:n lakkovaroituksen. Kuva: Heli Saarela

MTV saattaa mennä lakkoon 10. maaliskuuta. Jos neuvottelutulokseen ei sitä ennen päästä, kestää lakko viikon. Siihen osallistuu noin 140 työntekijää.

> Lue koko juttu
Journalistiliiton valtuusto kokoontui keskiviikkona Helsingin Kampissa Kiltasalissa, jossa se hyväksyi lehdistön uuden työehtosopimuksen. Kuva:Heli Saarela

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho on iloinen. Valtuusto hyväksyi tänään keskiviikkona yksimielisesti lehdistön uuden työehtosopimuksen, jossa muun muassa parjatut kiky-tunnit poistuvat ja palkat nousevat. Työnantaja Medialiitto on hyväksynyt työehtosopimuksen jo aikaisemmin.

> Lue koko juttu
Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Kuva: Laura Oja.

Työntekijöitä edustava Journalistiliitto ja työnantajien Medialiitto saavuttivat tiistain vastaisena yönä neuvottelutuloksen lehdistön työehtosopimusta koskevissa neuvotteluissa.

> Lue koko juttu
Alma myi Sanomille muun muassa Aamulehden, jonka toimitus sijaitsee Tampereen keskustassa. Kuva: Laura Vesa

Alman päätös myydä Sanomalle maakunta- ja paikallislehtensä on otettu lehtien toimituksissa vastaan yllättyneenä, mutta rauhallisin mielin.

> Lue koko juttu
Yle pohtii, pitäisikö rikos- ja oikeustoimittajaksi hakevalle teettää henkilöturvallisuusselvitys. Selvitykset tekevä suojelupoliisi ei pidä sitä kuitenkaan tarpeellisina, mikäli kyse on tavallisesta rikostoimittajan tehtävästä. Kuva: Heli Saarela

Rikos- ja oikeustoimittajan tehtävää hakevalle ei löydy lain mukaista syytä tehdä henkilöturvallisuusselvitys.

> Lue koko juttu
Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien uudet toimittajat ruokailevat jatkossa omalla ajallaan. Kuva: Heli Saarela

Sanoma Media Finland aikoo pidentää journalistiensa työssäoloaikaa. Uusille ja tehtävää vaihtaville journalisteille on alettu tarjota työsopimusta, jossa puolen tunnin ruokatunti on aiemmasta poiketen palkaton.

> Lue koko juttu

Kun Kobe Bryantin tai Jörn Donnerin kaltainen ristiriitainen tähti kuolee, julkisuus ei voi olla kuin kirkko tai muistotilaisuus, kirjoittaa Tommy Lindgren esseessään.

> Lue koko juttu
Journalistiliiton valtuusto kokoontui Helsinkiin keskustelemaan tes-neuvottelujen tilanteesta. Ylimääräisen kokouksen hyväksyttäväksi ei valmistunut ainuttakaan sopimusesitystä. Hanne Aho esitteli tilannetta valtuustolle. Kuva: Heli Saarela

Journalistiliiton valtuusto kokoontui tiistaina 4. helmikuuta Helsingissä ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään meneillään olevia media-alan työehtosopimusneuvotteluita.

> Lue koko juttu
Oikeusministeriössä on käynnistynyt lakihanke vihapuheen hillitsemiseksi. KUVA: Heli Saarela

Oikeusministeriö on käynnistänyt hankkeen rikoslain muuttamiseksi. Jatkossa laiton uhkaus olisi virallisen syytteen alainen, kun se kohdistuu toiseen hänen työtehtäviensä vuoksi.

> Lue koko juttu
Som specialredaktör känner Wilhelm Kvist att han har ett stort ansvar. ”Området är otroligt brett och det är mig det faller på vad som tas upp och inte.” Kuva: Liisa Takala

När Hufvudstadsbladets musikjournalist Wilhelm Kvist i höst bestämde sig för att granska könsbalansen på tre symfoniorkestrars repertoar bestämde han sig för att ”sätta allt på spel”. 

> Lue koko juttu
Ilkka-Yhtymän ja I-Medioiden toimitusjohtajan Olli Pirhosen mukaan yhtiössä pidetään jatkossakin huolta siitä, että kaikkien lehtien kehittämiseen riittää paukkuja, vaikka yt-neuvotteluissa väki väheni myös paikallislehdistä. Kuva: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Ilkka-Yhtymässä on käynyt viime aikoina myllerrys. Marraskuussa yhtiössä päättyivät suuret yt-neuvottelut, joiden seurauksena 26 ihmistä irtisanottiin ja perinteiset maakuntalehdet Ilkka ja Pohjalainen päätettiin yhdistää. Maakuntalehtien lisäksi muutoksia on tapahtunut myös yhtiön paikallislehdissä. Loppuvuonna lyhyessä ajassa peräti kolmessa yhtiön viidestä paikallislehdestä vaihtui päätoimittaja.

> Lue koko juttu
Jessikka Aro ei halua kommentoida Helsingin käräjäoikeuden päätöstä. Tuomio lähestymiskieltoasiassa ei ole vielä lainvoimainen. Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Jessikka Aron lähestymiskieltohakemuksen, jonka hän teki loppuvuodesta 2019. Oikeuden mukaan perusteita lähestymiskiellolle on, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi.

> Lue koko juttu
Paikallislehteä julkaisevat yrittäjät eivät ole tyytyväisiä Karhulalaisen uutisointiin.

Kymenlaaksossa ilmestyvän Karhulalainen-lehden päätoimittaja vaihtuu. Joulukuun puolivälissä ilmestynyt lehti (13/2019) on viimeinen, jonka päätoimittajana toimi Eija Anttila. Karhulalainen on liikkeenharjoittajien yhdistyksen julkaisu.

> Lue koko juttu
Euroopan parlamentin puhemiehistö on päättänyt perustaa EU:n laajuisen tutkivan journalismin palkinnon, joka saa nimensä surmatun maltalaisen journalistin Daphne Caruana Galizian mukaan. Parlamentti järjesti lokakuussa näyttelyn, joka kunnioitti Caruana Galiziaa. Kuva: Emilie Gomez

Euroopan parlamentin puhemiehistö päätti tällä viikolla perustaa uuden EU:n laajuisen tutkivan journalismin palkinnon. Palkinnon tarkoitus on korostaa lehdistönvapauden ja median riippumattomuuden tärkeyttä, ja se nimetään Maltalla lokakuussa 2017 murhatun tutkivan toimittajan Daphne Caruana Galizian mukaan. Caruana Galizia oli erikoistunut tutkimaan korruptiota, rahanpesua, verovilppiä ja järjestäytynyttä rikollisuutta.

Palkinnon perustamista ehdotettiin jo kuukausi murhan jälkeen, mutta sen perustamiseen kului kaksi vuotta. Asia on ollut poliittisesti arka, sillä Caruana Galizian murhalla saattaa olla kytköksiä maltalaisiin poliitikkoihin.

Palkinnosta oli mukana päättämässä puhemiehistöön kuuluva Heidi Hautala (vihr.).

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta