Yle on aloittanut yt-neuvottelut, joiden syynä on aikomus korvata studiotekniikka enemmän automatiikkaan ja robotiikkaan nojaavalla teknologialla. Kuva: Heli Saarela

Yleisradio aloitti viime viikolla kuuden viikon mittaisiksi suunnitellut yt-neuvottelut Uutis- ja ajankohtaistoiminnan Studio ja Kuva -osastolla. Neuvottelut koskevat tiimi- ja ohjaustyötä. Niiden piirissä on 68 työntekijää: ohjaajia, kameramiehiä, äänitarkkailijoita, valaisijoita, ja muita ajankohtaisohjelmien tekijöitä. Työnantajan ilmoittama työvoiman vähennystarve on suuri, enintään 25 henkilötyövuotta.  

> Lue koko juttu
Kaleva Media aloittaa yt-neuvottelut Kaleva365 Oy:ssa, jonka lehtiä ovat muun muassa Kaleva ja Lapin Kansa. Kuva: Maiju Pohjanheimo.

Kaleva Media aloittaa yt-neuvottelut Kaleva365 Oy:ssa. Neuvottelut voivat johtaa enimmillään 20 työntekijän työsuhteen ehtojen muutokseen, osa-aikaistamiseen tai irtisanomiseen.

> Lue koko juttu
Kaakon Viestintä irtisanoo työntekijöitä muun muassa Itä-Savo ja Länsi-Savo -lehdistä.

Joulukuussa alkaneet Kaakon Viestinnän yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen lopputuloksena yhtiö irtisanoo journalistisista tehtävistä viisi toimituksellista työntekijää. Lisäksi yhtiö osa-aikaistaa työsuhteita.

> Lue koko juttu
Kirkko ja kaupungin kolumnistin Kari Kuulan teksti julkaistiin lehden verkkosivuilta maanantaina 18. tammikuuta. Lehti päätti poistaa sen viikon kuluttua julkaisusta. Kolumnin voi yhä lukea verkkosivujen historiaa tallentavan palvelun avulla.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ryhtyi viime viikon lopulla poikkeuksellisiin toimiin Kirkko ja kaupunki -lehteä ja sen kolumnistia Kari Kuulaa vastaan. Kauniaisissa pastorina työskentelevä Kuula suomi Kirkko ja kaupungin verkkosivuilla 18. tammikuuta julkaistussa tekstissään Eläinten teollinen käyttö muistuttaa Saatanan tuhotekoja – Jeesuksen seuraaja ei voi osallistua nykyiseen kaltoinkohteluun kovin sanoin niin tehotuotantoa kuin lihansyöntiäkin. Kuula katsoi kristillisen luomisopin olevan eläinten tehotuotantoa vastaan.

> Lue koko juttu
Aamulehti, Satakunnan Kansa ja joukko paikallislehtiä siirtyi viime vuonna Sanoman omistukseen. Nyt lehtien yhteistyötä halutaan lisätä.

Almalta Sanomalle viime vuonna siirtyneiden toimituksien työntekijät ovat pettyneitä lehtien uuden omistajan päätökseen aloittaa yt-neuvottelut.

> Lue koko juttu
Helsingin Sanomat julkaisi Kärkkäisen mainoksen etusivullaan 21. tammikuuta. 

Helsingin Sanomat julkaisi torstaina 21. tammikuuta etusivullaan tavarataloketju Kärkkäisen koko sivun mainoksen.  

> Lue koko juttu
Taina Tervonen on Pariisissa asuva suomalainen freelancetoimittaja, joka kirjoittaa sekä suomalaisiin että ranskalaisiin julkaisuihin. Kuva: Vincent Capman

Keitä oli Libyan edustalle vuonna 2015 uponneen kalastaja-aluksen kyydissä ja kuka jäi kaipaamaan heitä? Miksi he lähtivät kotimaastaan? Se on aihe, jota Taina Tervonen selvitti neljä vuotta. 

> Lue koko juttu
Finnfoton toimintaa ja sen jakamien tekijänoikeusrahoihin liittyvää kiistaa käsiteltiin Journalistin numerossa 4/2019. Juttuun viitattiin myös ammattivalokuvaajien järjestöjen nyt tekemässä kannanotossa.

Kolme ammattivalokuvaajien järjestöä on lähettänyt 11. tammikuuta kannanoton opetus- ja kulttuuriministeriöön ja Kopiostoon valokuvausalan kattojärjestö Finnfoton asemasta. Kannanotossa on mukana myös valokuvakeskuksia ja alan opettajia.

> Lue koko juttu
Lehtimoguli on kustantanut Oma aika -lehteä viime vuoden alusta lähtien. Se osti lehden Fokus Medialta, joka aikoi lakkauttaa lehden.

Elmo-urheilulehteä ja Oma aika -seniorilehteä kustantava Lehtimoguli oy on jättänyt lokakuussa käräjäoikeuteen yrityssaneeraushakemuksen maksuvaikeuksien takia. Laskurästien joukossa on freelancereiden juttu- ja kuvauspalkkioita.  

> Lue koko juttu
Prisjuryn tyckte att Liselott Lindström ”har med sin sakkunniga, mångsidiga och multimediala bevakning ökat och nyanserat omvärldens kunskap om Afrika.” Bild: Jenni Petäjä

Lina Laurent, översättning 

> Lue koko juttu
Topeliusprisetin palkintoperusteluissa Liselott Lindströmiä kiitetään asiantuntevasta, monipuolisesta ja monta mediaa kattavasta Afrikka-seurannasta. Kuva: Jenni Petäjä.

Köyhyys ja kurjuus eivät ole koko kuva Afrikasta. Silti Liselott Lindström, 31, ei pidä mantrasta, jonka mukaan kielteisten asioiden vastapainoksi pitää kertoa myönteisiä tarinoita.

> Lue koko juttu

EDIT 17.3. 2021 JUTTUUN ON TEHTY OIKAISU

Suomen Tietotoimisto (STT) siteerasi vuonna 2020 useimmin Yleä, joka on pitänyt kärkipaikkaa siteerauksissa jo viisi vuotta peräjälkeen. STT siteerasi Yleä viime vuonna yhteensä 184 kertaa.

> Lue koko juttu

Journalistiliitto alkaa valmistella valtuustonsa kokousten avaamista niin, että liiton jäsenet voisivat seurata niitä sekä suorana lähetyksenä että tallenteena kokouksen jälkeen. Liitto tiedotti asiasta tänään.

> Lue koko juttu
Etelä-Suomen Median paikallisjohtaja Karri Kannala ei usko mediamainonnan enää palaavan pandemiaa edeltäneelle tasolle. Ensi vuoden näkymät ovat epävarmat, hän sanoo. Arkistokuva: Juuso Westerlund

Kun Etelä-Suomen Media Oy aloitti 5. marraskuuta yt-neuvottelut, työnantaja kyseli, olisiko työntekijöiden joukossa vapaaehtoisia lähtijöitä. Työnantaja arvioi, että irtisanoa pitäisi enintään yhdeksän, mutta vapaaehtoisilla määrään voitaisiin vaikuttaa.

> Lue koko juttu
Johanna Vehkoo valittaa Rovaniemen hovioikeuden tuomiosta korkeimpaan oikeuteen. Arkistokuva: Heli Saarela

Toimittaja Johanna Vehkoo on tänään maanantaina 30.11. hakenut valituslupaa korkeimpaan oikeuteen hovioikeuden syyskuussa antamasta tuomiosta.

> Lue koko juttu
"Muistatteko vielä 1990-luvun lopusta nerokkaan tv-mainoksen, jossa otettiin riski ja rakastuttiin suomenruotsalaiseen", kysyy toimittaja Tommy Pohjola. Kuva: Heli Saarela

Muistatteko vielä 1990-luvun lopusta nerokkaan tv-mainoksen, jossa otettiin riski ja rakastuttiin suomenruotsalaiseen?

> Lue koko juttu
Markkinointi & Mainonta -lehti perustettiin vuonna 1994. Sen ilmestyminen lakkaa vuoden 2020 aikana.

Alma Media lakkauttaa Markkinointi & Mainonta, Metallitekniikka ja Tekniikan Historia -lehdet. Lehtien viimeiset numerot ilmestyvät kuluvan vuoden aikana. Yhtiö tiedotti asiasta tänään torstaina 19. marraskuuta.

> Lue koko juttu

Keski-Suomen Journalistien puheenjohtaja Topias Peltonen sanoi Journalistin (8/2020) ​haastattelussa paikallisyhdistysten tilanteen olevan hälyttävä. Peltosen mukaan yhdistyksissä menee liikaa aikaa ja huomiota muun muassa mökkien ylläpitämiseen ja vuokraamiseen, ja tähän käytetty aika on pois erilaisten koulutustapahtumien suunnittelusta. 

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta