Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto EAPN-Fin on jakanut ensimmäisen Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen journalisteille.

> Lue koko juttu

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho on valittu Julkisen sanan neuvoston (JSN) kannatusyhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävässä vuoden 2017 alussa. Valinta tehtiin JSN:n kannatusyhdistyksen syyskokouksessa Helsingissä 25. marraskuuta.

> Lue koko juttu

Yleisradio käynnistää yt-neuvottelut, jotka koskevat Tuotannot-yksikön Yle Tuotanto ja Design -osastoa. Neuvottelujen piirissä ovat osaston kaikki toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa olevat 439 henkilöä, kertoo Yle tiedotteessaan. Näistä 289 työskentelee Helsingissä ja 150 Tampereella.

> Lue koko juttu

MTV3-kanavalle uutisia tuottavan Mediahub Helsinki Oy:n yt-neuvottelut päättyivät keskiviikkona 16. marraskuuta. Lopputulos on, että työntekijöiden määrä vähenee yhdeksällä henkilöllä. Näistä kahdeksan on Journalistiliiton jäseniä. Heistä kuusi henkilöä irtisanotaan suoraan ja kahden työsuhde päättyy eläkejärjestelyin.

> Lue koko juttu

Hämeen Sanomat Oy irtisanoo Hämeen Sanomista kolme valokuvaajaa ja Forssan Lehdestä kaksi. Irtisanomiset ovat seurausta yhtiön eilen päättyneistä yt-neuvotteluista. Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden kuvausosastot lakkautetaan ja kuvaaminen ulkoistetaan alihankkijayrityksille.

> Lue koko juttu

Oikeusasiamies on antanut ratkaisunsa koskien freelancetoimittaja Jari Hanskan viime syksynä jättämää kantelua valtiovarainministeriön toiminnasta. Ratkaisun mukaan ministeriö toimi epäasianmukaisesti evätessään Hanskalta pääsyn ministeriön taustatilaisuuteen.

> Lue koko juttu

Ylen tv-tuotannosta Tampereella kirjoittivat Journalistissa 21.10. Hannu Vilpponen, Jussi Niilekselä, Jussi Tuominen, Raimo Mikkola ja Risto Astikainen.

Mediapolis on media-alan ainutlaatuinen keskittymä. Kaksi vuotta perustamisesta yli 30 organisaatiota ja 1 500 ihmistä opiskelee tai tekee töitä siellä päivittäin, näistä noin 350 on yleläisiä.

> Lue koko juttu

Televisiotuotanto on ajettu alas Tampereella. Tekijät ja ohjelmat ovat hävinneet hitaasti toimitus toimitukselta. Korvaavia ei ole hankittu. Entisessä Tohlopin osaamiskeskuksessa oli aktiivinen ajankohtais- dokumentti-, viihde- ja draamatuotanto. Nykyisessä Mediapoliksessa on ehkä kohta vain Pikku Kakkonen ja maakunnallisten televisiouutisten kokoamiskeskus. Uusi Päivä -päivittäissarjan tuotanto loppuu vuonna 2017.

> Lue koko juttu

Yle suunnittelee karsivansa omaa tuotantotyötään kolmanneksella, ja lisää palveluiden ostamista ulkopuolelta. Se tarkoittaa, että yhtiö käynnistää vielä tämän syksyn aikana mittavat yt-neuvottelut. Yle tiedotti asiasta henkilöstölle tänään.

> Lue koko juttu

MTV:lle uutisia tuottava Mediahub Helsinki aloittaa taas yt-neuvottelut. Työnantajan tavoitteena on vähentää enintään yhdeksän työntekijää. Taustalla on MTV Oy:n leikkaus uutisten tilaussopimuksesta.

> Lue koko juttu

Vuoden selväsanainen 2016 -kisan ovat voittaneet tiedottaja Lea Ansamaa ja sosiaalityöntekijä Sini Sivonen Oulusta. Kunniamaininnan saivat Liikennevirasto ja sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. Lehdistön suosikkina palkittiin Kolarin kunnanjohtaja Antti Määttä, joka on viestinyt selkeästi ja avoimesti paitsi kuntalaisille myös toimittajille.

> Lue koko juttu

Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen hallitus kutsuu yhdistyksen jäsenet ylimääräiseen yleiskokoukseen maanantaina 10. lokakuuta 2016 kello 18 Sokos Hotel Presidenttiin, Eteläinen Rautatiekatu 4, Helsinki.

> Lue koko juttu

Keskisuomalainen-konserniin kuuluvan Etelä-Suomen Median yt-neuvottelut on saatu päätökseen. Syyskuussa käytyjen neuvotteluiden tuloksena yhtiö irtisanoo neljä henkilöä, joista kolme tekee journalistista työtä.

> Lue koko juttu

Magnus Londen spekulerar i det senaste numret av Journalisten (11/2016) om orsaker till att två pappersansvariga publicister på KSF Media, Östnylands Micaela Röman och Hufvudstadsbladets Tommy Westerlund, inte fortsätter som chefredaktörer i den nya organisationen.

> Lue koko juttu

Helsinkiläinen perheomisteinen elokuvien, videoiden ja televisio-ohjelmien tuotantoyhtiö Franck Media Oy on haettu konkurssiin. Kaikki yhtiön työntekijät on irtisanottu.
Yhtiön viimeiseksi jäänyt iso hanke oli Suomen tulevaisuus -tiedesarja, jonka rahoituksen epäonnistuminen ajoi yhtiön maksuvaikeuksiin. Verottaja haki yrityksen konkurssiin elokuun lopulla verorästien takia.
”Rahoituspohja näin kunnianhimoiselle projektille oli liian ohut. Selkärankamme murtui, vaikka mukana on yli 20 yritystä, eri toimialatahoja, johtavia yliopistoja ja tutkimuslaitoksia sekä säätiöitä. Epäonnistuminen oli liikkeenjohdollinen ja taloudellinen, ei sisällöllinen”, yhtiön perustaja ja vastaava tuottaja Michael Franck sanoo.
Franck Media on keskittynyt suomalaisyritysten historiaa käsitteleviin dokumenttielokuviin. Sen liikevaihto oli vuonna 2015 noin 1,3 miljoonaa euroa. Tulos painui noin 100 000 euroa tappiolle.
Yhtiön sisältöjen suurin ostaja on viime vuodet ollut MTV Oy. Franckin mukaan MTV:n viimeaikaiset talousvaikeudet ovat heijastuneet myös Franck Median toimintaan. 
”MTV on ollut omassa ahdingossaan ja meidän uusien formaattien kehittäminen joutui sivuun akuutimpien asioiden alta. Arvostamme suuresti jo yli 15 vuotta kestänyttä yhteistyötä MTV:n uutistoiminnan kanssa.”
Yhtiössä työskenteli vakituisesti 12 henkilöä, joiden palkanmaksu on lopetettu. Työntekijät voivat hakea palkkasaataviaan lakisääteisen palkkaturvan kautta. 
Yhtiö on työllistänyt vuositasolla myös noin 10 freelanceria, joista kahdella on merkittäviä palkkasaatavia. Journalistiliiton lakimiehen Jussi Salokankaan mukaan freelancereiltä jää yhteensä noin 13 000 euron palkkiot saamatta, koska palkkaturva koskee vain työsuhteista työtä. Palkkojen saamiseksi ainoa vaihtoehto on odottaa mahdollista jako-osuutta konkurssipesästä.
Franck Median omistajat selvittävät mahdollisuuksia toiminnan jatkamiselle jossain muodossa. Yhtiö on perustettu nykymuotoisena vuonna 2008.
Yhtiön perustajan Michael Franckin ura television ja dokumenttielokuvien parissa alkoi jo 1970-luvulla Lähi-idästä, missä hän toimi kirjeenvaihtajana. Franck on saanut töistään useita koti- ja ulkomaisia palkintoja ja huomionosoituksia.

> Lue koko juttu

KSF Media on irtisanonut Hufvudstadsbladetista, Västra Nylandista ja Östnylandista yhteensä 19 toimituksissa työskentelevää journalistia. Irtisanomiset ovat seurausta yhtiön kesäkuussa päättyneistä yt-neuvotteluista. Hufvudstadsbladetin toimituksesta irtisanottiin seitsemän ja Västra Nylandista ja Östnylandista kummastakin kuusi journalistia.

> Lue koko juttu

"Turkissa on demokraattisesti vaaleilla valittu hallinto, jota ei tule väkivalloin syrjäyttää”, kirjoittavat pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini kirjeessään Journalistiliitolle perjantaina 12. elokuuta.

> Lue koko juttu

MTV:lle tuotantotekniikan alihankintaa tekevä Director's Cut (DC) on irtisanonut kuusi työntekijää yt-neuvottelujen seurauksena. Heistä viisi on Journalistiliiton jäseniä. MTV:n uutisyhtiö Mediahub Helsinki siirsi nyt irtisanotut työntekijät liikkeenluovutuksella DC:lle, joka aloitti saman tien yt-neuvottelut kesäkuun puolivälissä.

> Lue koko juttu

JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström kutsui Journalistin numerossa 8/2016 JSN:ään kuulumattomia sivustoja ja bloggaajia sananvapauden vapaamatkustajiksi.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta