Kaakon Viestintä vähentää toimituksistaan 22 henkilötyövuotta yt-neuvottelujen tuloksena. Alkuperäinen vähennystarve oli 28–32 henkilötyövuotta. Suoraan toimituksista irtisanotaan kolme henkilöä.

> Lue koko juttu

Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen toteaa, että Euroopan komission kaavailema alv-muutos olisi toteutuessaan erittäin tervetullut.

> Lue koko juttu

MTV Oy aloittaa huhtikuun puolivälissä yt-neuvottelut. Neuvottelujen piirissä on noin 300 työntekijää. Yhtiö ilmoittaa vähennystarpeeksi noin 30 työpaikkaa. Kaksi kolmannesta vähennyksistä kohdistuu myynnin ja markkinoinnin henkilökuntaan, kymmenkunta henkilöä vähennetään yhtiön muista toiminnoista.

> Lue koko juttu

Kauppalehti Oy vähentää 11–13 journalistia erosopimuksilla tai irtisanomisilla. Näistä kuusi on entisiä talentumilaisia, jotka siirtyivät Kauppalehti Oy:hyn alkuvuodesta tapahtuneella liikkeenluovutuksella.

> Lue koko juttu

Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkintoa tavoittelee kuusi finalistia. Palkinto jaetaan vuoden 2015 parhaasta tutkivasta journalismista. Ehdotuksia Lumilapio-palkinnon saajaksi tuli yli 30 kappaletta.

> Lue koko juttu

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen on päättänyt aloittaa esitutkinnan toimittajaan kohdistuneista kunnianloukkauksista ja laittomista uhkauksista.

> Lue koko juttu

Suomen Journalistiliitto keskeyttää toistaiseksi valmistelut uuteen keskusjärjestöön liittymiseksi.

> Lue koko juttu

MTV maksaa yli sadan miljoonan euron lainasta kovia korkoja Luxemburgiin. Yhtiön johto ei kommentoi järjestelyä.

> Lue koko juttu

Korkein oikeus on ratkaissut Tampereen ylioppilaslehti Aviisin tes-kiistan toimittajan hyväksi.

> Lue koko juttu

Maaliskuun alkupuoli oli menestyksekäs entisiä työnantajiaan vastaan oikeudessa riidelleille toimittajille. Hävinneenä osapuolena oli kolmessa oikeudenkäynnissä Alma Media, yhdessä MTV Sisällöt Oy (entinen MTV Oy) ja yhdessä Basso Media.

> Lue koko juttu

JSN antoi eilisessä istunnossaan Seiskalle langettavan sekä neuvoston historian toisen vakavan huomautuksen. Seiska uutisoi kuolemantapauksesta, johon jutun kirjoittamishetkellä liitttyi rikosepäily. Vaikka kyse oli (myöhemmin perättömäksi osoittautuneesta) epäilystä, Seiskan jutussa puhuttiin suorasukaisesti "taposta". Epäilty ja hänen perheensä olivat JSN:n mukaan helposti tunnistettavissa jutusta.

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvosto toteaa toimittajien uhkailun vaarantavan sananvapautta. Neuvosto hyväksyi keskiviikkoisessa kokouksessaan lausuman, jossa kehotetaan poliisia ja syyttäjiä kiinnittämään uhkailuun vakavaa huomiota. Neuvosto antoi lausumansa kahden tapauksen perusteella. Niissä poliisi ja syyttäjä perustelivat esitutkinnan rajoittamista mahdollisen rikoksen vähäisyydellä.

> Lue koko juttu

Viime vuonna käytyjä ja päättyneitä media-alan yt-neuvotteluita tuli Journalistiliiton tietoon 39. Niissä irtisanottiin kaikkiaan 597 henkilöä, joista 179 on journalisteja. Irtisanottujen journalistien määrä oli täsmälleen sama kuin vuonna 2014.

> Lue koko juttu

Kauppalehti Oy aloittaa yt-neuvottelut, joiden piirissä ovat yhtiön toimitukset ja mediamyynnit tukitoimintoineen sisältäen ne henkilöt, jotka siirtyivät Talentumista Kauppalehti Oy:hyn liikkeenluovutuksella. Asiasta kertoo emokonserni Alma Media keskiviikkona julkaistussa tiedotteessaan.

> Lue koko juttu

Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessoriksi valittu Hanna Nikkanen uskoo toimittajien perustamien ja omistamien julkaisujen määrän lisääntyvän tulevaisuudessa.

> Lue koko juttu

Journalistiliiton hallituksen seminaarikokouksessa vierailleen valtakunnansovittelija Minna Helteen ratkaisu tuleviin työehtosopimusneuvotteluihin on yksinkertainen. Kaivataan yhteisen tahtotilan hahmottamista ja vuoropuhelua. Näin on varsinkin murrosaloilla, joihin mediabisnes ilman muuta kuuluu.

> Lue koko juttu

Journalistiikan vierailijaprofessuuri kiinnosti kaikkiaan 23 journalistia perjantaina päättyneessä haussa. Vain kerran aiemmin hakijoita on ollut enemmän.

> Lue koko juttu

Ulkoministeriö ei myönnä tänä vuonna apurahoja journalistien matkoihin kehitysmaihin. Avustusten jäädytys on osa kehitysyhteistyön leikkauksia.

> Lue koko juttu

Mediatalo Esan joulukuussa alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Mediatalo irtisanoo 14 henkeä. Esa ei suoraan yt-neuvottelujen seurauksena vähennä journalistista työvoimaa.

> Lue koko juttu

Ylen Aamu-tv:ssä haastateltiin maanantaina 25. tammikuuta Rajat kiinni -kansanliikkeen edustajia Susanna Kaukista ja Pekka Kemppaista. Haastattelussa ei kysytty kriittisiä kysymyksiä liikkeen rasistisesta ideologiasta, ei vaikka esimerkiksi Kaukinen hyllytettiin loppukesästä jopa MV-lehden avustajakaartista ”rotuhygieniajuttujensa” vuoksi.
 

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta