Otavamedian pääluottamusmies Tuomo Lappalainen sanoo, että toistuvat yt-neuvottelut heijastuvat kerta kerralta vahvemmin koko talon tunnelmaan. Kuva: Kimmo Penttinen
 

Otavamedian Seura-mediaperheessä syyskuun 18. päivänä alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Seura-perheeseen kuuluvat Seura, TV-Maailma, Kotilääkäri ja Viva.

> Lue koko juttu
Presidentti Tarja Halonen valitsi palkinnon saajan yhdessä professori Arto Kallioniemen kanssa. Toimittajat Hia Sjöblom (vas.) ja Eeva Koskinen ovat kouluttaneen toimittajia Afganistanissa. Kuva: Sami Perttilä.

 

> Lue koko juttu

Aikakauslehtikustantaja Aller tiedotti eilen, että Seiskan vastaava päätoimittaja Joni Soila eroaa tehtävästään. Syytä eroon ei tiedotteessa mainittu, mutta Soilan kerrottiin lopettavan työssään heti.

> Lue koko juttu

Sanoma Media Finland aloittaa Suomessa yt-neuvottelut. Yhtiö ilmoittaa tavoittelevansa enintään 80 henkilön vähentämistä tai osa-aikaistamista nykyisestä 1 750 työntekijästä.

> Lue koko juttu

Alma Consumer aloittaa yt-neuvottelut Aamulehden toimituksessa. Neuvottelut koskevat yhteensä noin sataa henkilöä. Aamulehden henkilökunnan määrä voi vähentyä neuvotteluiden seurauksena enintään 17 henkilötyövuodella.

> Lue koko juttu
"On on järkyttävää hurskastelua olettaa, että yrittäjänä voisi nykypäivänä valita tekevänsä vain journalismia", kirjoittaa Minna Kärkkäinen. Kuva: Mikko Mäntyniemi


Journalistin 9/2018 Tässä lehdessä -osioon oli nostettu sivun 21 palsta: Miten freelancerin tulee toimia, jos tekee samanaikaisesti journalismia ja viestintää? Ajattelin, että mahtavaa, viimeinkin joku tuo tähän vastauksen. Olen monen kollegani lailla pohtinut asiaa niin freenä ollessani kuin palkkatyössä toimittajana. Olen myös kysynyt pulmaan kannanottoa Journalistiliitosta.

> Lue koko juttu

Journalistiliiton lakimies Rami Lindström pitää hovioikeuden Uusi päivä -tuomiota valitettavana ja harkitsee valitusluvan hakemista korkeimpaan oikeuteen. Kuva: Kai Widell

> Lue koko juttu
Päätoimittaja päättää. ”Tekstejä ei jätetä julkaisematta sen vuoksi, että joku saattaisi olla niistä eri mieltä tai loukkaantua. Journalismin pitääkin herättää keskustelua”, Hannele Peltonen sanoo.

Psykologiliiton julkaiseman lehden päätoimittaja Hannele Peltonen uupui, kun liiton johto halusi jatkuvasti puuttua lehden tekemiseen ja sisältöihin. Ongelmia voi syntyä järjestö- ja yrityslehdissä, joiden työnantajat eivät tunne journalismin sääntöjä.

> Lue koko juttu

Psykologi-lehden päätoimittaja uupui, koska Psykologiliiton johto puuttui jatkuvasti lehden tekemiseen ja sisältöihin. Journalisti kysyi puheenjohtaja Annarilla Ahtolalta, mistä on kyse.

> Lue koko juttu

Otavamedia aloittaa yt-neuvottelut tiistaina 18. syyskuuta. Neuvottelut koskevat Seura-mediaperhettä, johon kuuluvat Seura, Kotilääkäri, TV-Maailma ja Viva.

> Lue koko juttu

Euroopan parlamentti on hyväksynyt tekijänoikeusdirektiivin jatkokäsittelyyn. Direktiivi meni muutosten jälkeen eilen keskiviikkona 12. syyskuuta parlamentissa läpi selkein äänin 438 puolesta ja 226 vastaan.

> Lue koko juttu

Aikakauslehtikustantaja Otavamedian yt-neuvottelut päättyivät maanantaina 10. syyskuuta. Neuvotteluiden tuloksena neljän henkilön työt päättyvät ja yksi tehtävä muutetaan osa-aikaiseksi.

Suorilta irtisanomisilta vältyttiin lähtöpakettien avulla. Kaikki lähtijät ovat pääluottamusmies Tuomo Lappalaisen mukaan kokeneita työntekijöitä. Yksi heistä pääsee ikänsä puolesta halutessaan eläkeputkeen.

Neuvottelut alkoivat 20. elokuuta ja kohdistuivat Outdoor ja Tekniikan Maailma -mediaperheisiin, jotka yhdistyivät elokuun alussa. Töiden loppuminen uhkasi yhdeksää henkeä.

Jatkossa yhdistyneen mediaperheen seitsemän lehden sisältöjä tekee yksi toimitus, jota johtaa vastaava päätoimittaja Reijo Ruokanen. Mediaperheeseen kuuluvat  Erä, Metsästys ja Kalastus, Kippari, Vene, Tekniikan Maailma, TM Rakennusmaailma ja Vauhdin Maailma.

Neuvotteluiden lopputulos on samantapainen kesällä käytyjen yt-neuvotteluiden kanssa. Silloin Kodin lehdet -yksiköstä vähennettiin neljä työntekijää ja suorilta irtisanomisilta vältyttiin muun muassa lähtöpaketeilla.
 

> Lue koko juttu

Merparten av minoritetsstödet för tidningar går till nyhetsbyrån SPT. Resten delar Åbo Underrättelser, Ny Tid och Nya Östis på. Anarâškielâ servi ry fick däremot ingenting.

> Lue koko juttu
Julkisen sanan neuvoston puheenohtaja Elina Grundström. Kuva: Kai Sinervo

Julkisen sanan neuvoston jäsenet luonnehtivat neuvoston työtä hyväksi, tehokkaaksi, keskustelevaksi ja hyvin johdetuksi. Kipakkaakin keskustelua käydään, mutta se kuuluu asiaan.

> Lue koko juttu
JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström kiistää osan häneen kohdistuneesta kritiikistä. Kuva: Kai Sinervo

 

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvosto hyväksyi elokuun kokouksessaan kannanoton sananvapauden merkityksestä sekä Journalistin ohjeiden ja lainsäädännön suhteesta.

> Lue koko juttu

Järjetöntä tuhlausta, massiivisia tappioita, onnettomia sisältöratkaisuja, epäpäteviä pomoja ja uutiset pois.

Toimittaja Staffan Bruun kertoo muistelmissaan Mies joka rakasti uutisia näkemyksensä syistä Hufvudstadsbladetin viime vuosina romahtaneeseen levikkiin ja irtisanomisiin sekä lehteä kustantavan KSF Median miljoonatappioihin.

Syitä on hänestä paljon muitakin kuin median murros.

Bruunin tekstissä kunniansa saavat kuulla yhtiön ja lehden strategisiin linjauksiin liittyen monet, mutta perusteellisimmin Barbro Teir, Kaj-Gustaf Bergh ja Christoffer Taxell.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta