Ylessä on tänä vuonna käyty jo kuudet yt-neuvottelut. Kuva: Heli Saarela

Yleisradio on ilmoittanut aloittavansa yt-neuvottelut Aamu-tv:n toimituksessa. Neuvottelut alkavat tiistaina 27. elokuuta ja kestävät ainakin kaksi viikkoa. Ne koskevat Aamu-tv:n koko toimituksellista henkilöstöä, yhteensä 11 työntekijää.

> Lue koko juttu

Journalisti kirjoitti kovin sanoin, mutta erittäin yksipuolisesti Ylen ohjelmahankinnasta. Kirjoitusta (Journalisti 6.6. 2019) on syytä täsmentää ja täydentää, jotta lukija saa oikeamman kuvan Ylen sisältöjen hankinnasta.

> Lue koko juttu

Kesäkuussa 2019 annettiin kaksi merkittävää syytteet hylkäävää tuomiota, joissa asia oli lähtenyt liikkeelle toimitusten tekemästä tutkivan journalismin työstä.

> Lue koko juttu
Ylikonstaapeli Robert Gomez El Pason poliisilaitokselta vastaa median kysymyksiin Walmartissa tapahtuneen joukkoampumisen jälkeen keskiviikkona 3. elokuuta Yhdysvaltain Teksasissa. Iskun uhreista 22 kuoli. FBI tutkii tapausta terrorismina. Kuva: Joel Angel Juarez, AFP/Lehtikuva

Kun joukkoampujan motiivi on rasismi ja viha, kuinka paljon hänen ajatuksilleen tulee antaa näkyvyyttä? Jos tekijä toimii yksin, pitääkö hänet kuvata yksittäisenä sekopäänä vai osana laajempaa aatetta?

> Lue koko juttu
Kuva: Heli Saarela

Oululainen mediatalo Kaleva Media aloittaa yt-neuvottelut. Yhtiö tiedotti neuvotteluiden alkamisesta keskiviikkona 7. elokuuta. Asiasta uutisoi sanomalehti Kaleva. Edelliset yt-neuvottelut käytiin viime vuonna.

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvosto on 18. kesäkuuta pitämässään kokouksessa antanut Journalistille vapauttavan päätöksen. Kantelu kohdistui Journalistin julkaisemaan kommenttijuttuun otsikolla Saako journalisti kutsua ihmistä rasistiksi?

Kantelun mukaan juttu rikkoi Journalistin ohjetta 35, jonka mukaan oikeudenkäynnin aikana ei pidä asiattomasti pyrkiä vaikuttamaan tuomioistuimen ratkaisuihin eikä ottaa ennakolta kantaa syyllisyyteen.

> Lue koko juttu
Journalistin toimituksessa syyskuussa aloittava Tommy Pohjola luonnehtii itseään verkkottuneeksi ja kielitaitoiseksi journalistiksi sekä monikanavaosaajaksi. Kuva: Oliver Bjon

Journalistin määräaikaiseksi toimittajaksi on valittu helsinkiläinen yhteiskuntatieteiden maisteri Tommy Pohjola, 49. Hän aloittaa tehtävässä 2. syyskuuta.

> Lue koko juttu

Poliisi epäilee Ylen toimittajaa Sara Rigatellia elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen törkeästä kunnianloukkauksesta, kertoo Ilta-Sanomat 14. kesäkuuta. Lehden tietojen mukaan poliisi on käynnistänyt kevään aikana asiasta esitutkinnan.

Rigatelli teki keväällä 2018 laajasti julkisuutta saaneen jutun, jossa useat suomalaiset naisnäyttelijät kertoivat Louhimiehen muun muassa alistaneen heitä elokuviensa kuvauksissa.

> Lue koko juttu
Helsingin Sanomien päätoimittajan Kaius Niemen mukaan toimitusten pitää pohtia, mitkä asiat vaikuttavat yleisön luottamukseen. Se auttaa luomaan käytäntöjä ja uudistuksia, joilla luottamusta on mahdollista vahvistaa. Kuva: Heli Saarela

Suomalaiset luottavat mediaan aiempaa vähemmän, kertoo Reuters-instituutin keskiviikkona 12. kesäkuuta julkaistu Digital News Report.

> Lue koko juttu
Savon Mediaan kuuluvassa Savon Sanomissa oli edellisen kerran yt-neuvottelut vuoden 2018 alussa. Silloin irtisanottiin neljä toimittajaa. Lisäksi toimituksessa osa-aikaistettiin kaksi, yksi määräaikainen työsuhde päättyi, yksi siirtyi muihin tehtäviin ja eläkkeelle siirtyi yksi toimittaja. Kuva: Heli Saarela 

Savon Media aloittaa yt-neuvottelut. Ne koskevat yhtiön koko toimituksellista henkilöstöä eli yli 90 työntekijää. Työvoiman vähennystarve on enimmillään 12 henkilötyövuotta. Asiasta kertoi ensimmäisenä yhtiön sanomalehti Savon Sanomat.

> Lue koko juttu

Panu Hietaneva (vas.) on perustamassa alakulttuurien tukemiseen keskittyvää Perttu Häkkisen säätiötä. Kuva on julkaistu alun perin Journalistissa kesäkuussa 2016. (Kuva: Vesa Laitinen)

> Lue koko juttu
"Tasa-arvo on tärkeä asia, joka ei muutu ilman tietoista työtä", sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen. "Sillä on iso merkitys, miten media esittää asiantuntijuutta, päättäjyyttä ja johtajuutta mutta myös esimerkiksi vanhemmuutta." Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Vielä viime vuonna Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen haastateltavien tasa-arvotilanne oli pahimpina päivinä tämä: naisia 30 prosenttia ja miehiä 70 prosenttia.

> Lue koko juttu

Vantaan yhteinen kirkkovaltuusto päätti tiistaina 4. kesäkuuta pidetyssä kokouksessaan irtisanoutua pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteisestä lehdestä tehdystä sopimuksesta ja neuvotella sen uusiksi.

> Lue koko juttu
Kirkko ja kaupunki -seurakuntalehdestä tehdään painokset Helsinkiä, Espoota ja Kauniaisia sekä Vantaata varten. Vantaalla lehtiyhteistyötä on alettu pitää liian kalliina muuhun viestintään verrattuna. Kuvassa Kirkon ja kaupungin Helsingin-painos. Kuva: Heli Saarela

Helsingin, Vantaan ja Espoon seurakuntien lehdet yhdistyivät pari vuotta sitten Kirkoksi ja kaupungiksi, mutta Vantaalla harkitaan jo nyt, jatkaako yhdessä.

> Lue koko juttu
Suomenmaa-lehti ilmestyy elokuusta lähtien enää 12 kertaa vuodessa. Yt-neuvottelujen myötä lehti muun muassa luopuu omista kuvaajista. Pääluottamushenkilö Mikko Eronen kuvaa toimituksen tunnelmia apeiksi. Kuva: Jaakko Martikainen

Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa ilmestyy elokuun alusta lähtien vain kerran kuussa. Työntekijöiden määrää vähennetään 8,6 henkilötyövuotta. Lehti uutisoi asiasta torstaina 23. toukokuuta.

> Lue koko juttu
SDP:n vaalivoitto ei ole tuomassa lisää rahaa puolueen pää-äänenkannattajalle Demokraatille. Kuva: Heli Saarela

Keskustan vaalitappio ja puoluetuen väheneminen voi tarkoittaa myös sen äänenkannattajan Suomenmaan kutistumista viikkolehdestä kuukausittain ilmestyväksi julkaisuksi. Lehti aloitti tämän viikon alussa yt-neuvottelut, joissa voidaan irtisanoa enintään kahdeksan työntekijää. Tällä hetkellä työntekijöitä on 22.

> Lue koko juttu
Elina Grundström on toiminut Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana vuoden 2016 alusta saakka. Kuva: Kai Sinervo

Elina Grundström ilmoittaa lopettavansa työt Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana syksyllä, kun hänen nelivuotiskautensa päättyy vuoden lopussa. Asiasta tiedotti keskiviikkona JSN.

JSN:n hallitus päätti panna paikan julkiseen hakuun nyt, kun Grundströmin nelivuotiskausi on lopuillaan. Aiemmin puheenjohtaja ei ole joutunut hakemaan omaa työtään uudestaan kauden vaihtuessa.
 
Grundström on JSN:n ensimmäinen kokopäivätoiminen puheenjohtaja. Hän on myös ensimmäinen, joka valittiin julkisen haun kautta neljäksi vuodeksi. Aiemmin haku ei ole ollut julkinen ja kausi on kestänyt kolme vuotta kerrallaan. Sopimuksen mukaan puheenjohtaja valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan korkeintaan kahdelle perättäiselle kaudelle.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta