Elina Grundström on toiminut Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana vuoden 2016 alusta saakka. Kuva: Kai Sinervo

Elina Grundström ilmoittaa lopettavansa työt Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana syksyllä, kun hänen nelivuotiskautensa päättyy vuoden lopussa. Asiasta tiedotti keskiviikkona JSN.

JSN:n hallitus päätti panna paikan julkiseen hakuun nyt, kun Grundströmin nelivuotiskausi on lopuillaan. Aiemmin puheenjohtaja ei ole joutunut hakemaan omaa työtään uudestaan kauden vaihtuessa.
 
Grundström on JSN:n ensimmäinen kokopäivätoiminen puheenjohtaja. Hän on myös ensimmäinen, joka valittiin julkisen haun kautta neljäksi vuodeksi. Aiemmin haku ei ole ollut julkinen ja kausi on kestänyt kolme vuotta kerrallaan. Sopimuksen mukaan puheenjohtaja valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan korkeintaan kahdelle perättäiselle kaudelle.

> Lue koko juttu
Pohjalaisen kulttuuritoimittaja Nadia Paavola kertoi irtisanoutumisestaan Twitterissä 7.5.


Pohjalaisen kulttuuritoimittaja Nadia Paavola on irtisanoutunut, koska ei voi hyväksyä lehden päätoimittajan Toni Viljanmaan paluuta työhönsä eduskuntavaaliehdokkuuden jälkeen.

> Lue koko juttu

Yle on aloittanut yt-neuvottelut Elävän Arkiston ja Arkistodraaman tiimeistä muodostetussa uudessa arkistojulkaisutoimituksessaan. Neuvottelut koskevat kaikkia toimituksen kahdeksaa vakituista työntekijää.

> Lue koko juttu

Helsingin Sanomat on jäävännyt toimittajansa osallistumisen Kemijärven ja Kemin sellutehdashankkeita koskevaan uutisointiin. Syynä on toimittajan läheinen suhde biotuotehdas Boreal Biorefin omistajaan. Toimittajan isä, Kemijärven entinen kunnanjohtaja ja entinen kansanedustaja Timo E. Korva on yksi tehtaan kolmesta pääomistajasta ja hankkeen puuhamiehistä. 

> Lue koko juttu
Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa muuttui vuoden 2016 alussa kolmipäiväisestä sanomalehdestä kerran viikossa ilmestyväksi aikakauslehdeksi. Nyt ilmestymispäiviä aiotaan harventaa entisestään, yhteen kertaan kuussa. Kuva: Markku Ulander/Lehtikuva

Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa aloittaa maanantaina 6. toukokuuta yt-neuvottelut. Irtisanomisuhan alla on työnantajan mukaan enintään kahdeksan työntekijää.  Neuvottelut koskevat lehden kaikkia toimintoja. Tällä hetkellä työntekijöitä on 22.

> Lue koko juttu
Elodie Vialle työskentelee kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön journalismi- ja teknologiaosaston päällikkönä. Kuva. Kimmo Räisänen

Valeuutisista ja toimittajiin kohdistuvasta verkkohäirinnästä tullut sensuurin työkalu ja yksi merkittävimmästä uhista vapaalle journalismille, sanoo kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) journalismi- ja teknologiaosaston päällikkö Elodie Vialle.

> Lue koko juttu

Suomi on noussut toiseksi Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) lehdistönvapausindeksissä. Ykkössijalla on kolmatta vuotta peräkkäin Norja, RSF kertoo tiedotteessaan. 

> Lue koko juttu
Pohjalaisen päätoimittajan Toni Viljanmaan eduskuntavaaliehdokkuus synnytti toimituksessa kiivaan keskustelun lehden uskottavuudesta. Kuva: Paula Kaskimaa


Heini Kilpamäki ja Maria Pettersson, teksti

> Lue koko juttu

”Esimerkiksi rasisti-sanan käyttäminen journalismissa on jatkossa iso riski, vaikka sille olisi kuinka hyvät perusteet tahansa”, kirjoittaa Journalistin toimittaja Marja Honkonen.

> Lue koko juttu
Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallitus aikoo esittää Ylioppilaslehti Ainolle ilmestymistaukoa. Kuva yliopiston uudesta Väre-rakennuksesta, jonka tilojen sopivuudesta taiteiden opiskeluun on kirjoitettu Ainossa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva


Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallitus aikoo esittää ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa 17.4., että Ylioppilaslehti Aino jää ilmestymistauolle vuoden loppuun asti.

Asia tuli julki torstaina 4.4., kun Ainon päätoimittajana vielä tämän kevään toimiva Emilia Mäenmaa kirjoitti siitä Facebookissa.

Ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan Tapio Hautamäen mukaan ilmestymistauon aikana on tarkoitus selvittää, millainen on Aino-lehden tulevaisuus. Hautamäki kirjoitti asiasta AYY-blogissa 4.4. sen jälkeen, kun Mäenmaa oli tuonut sen julki Facebookissa.

Mäenmaa irtisanoutui päätoimittajan pestistään noin puolitoista kuukautta sitten. Tämän jälkeen ylioppilaskunta ilmoitti hänelle, ettei seuraajan rekrytointia avata. Sen sijaan ylioppilaskunnan hallitus aikoi esittää edustajistolle Ainon ilmestymistaukoa.

Emilia Mäenmaan mielestä on käsittämätöntä, ettei hallitus viestinyt suunnitelmastaan avoimesti, jotta siitä olisi voitu keskustella.

”Tämä on iso juttu. Lehti on ollut olemassa kymmenen vuotta, eikä sen laittaminen ilmestymistauolle ole mikään neutraali päätös”, hän sanoo.
 

> Lue koko juttu

Elokuva- ja tv-tuotantojen työehtosopimus ei muutu vieläkään yleissitovaksi. Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta teki päätöksen asiasta 29. maaliskuuta ja tiedotti siitä viime viikolla.

> Lue koko juttu

Lähes 50 nykyistä ja entistä journalistia ja muuta media-alan ammattilaista on ehdolla eduskuntaan 14. huhtikuuta pidettävissä vaaleissa, kertoo Journalistin tekemä selvitys.

> Lue koko juttu
Vuoden 2018 freelancer: Jeanette Björkqvist. (Kuva: Else Kyhälä)


Vuoden 2018 Freelancerina on tänään palkittu helsinkiläinen toimittaja, kirjailija ja Journalistiin vakituisesti kirjoittava Jeanette Björkqvist. Palkinto luovutettiin Suomen freelance-journalistien vuosikokouksessa Villa Kivessä.

> Lue koko juttu
Yleisradiossa tammikuussa alkaneet kahdet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Niiden piirissä oli yhteensä melkein 500 henkilöä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva 

Yleisradion Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa tammikuussa alkaneet kahdet yt-neuvottelut ovat päättyneet.

> Lue koko juttu

Tutkintapyyntöjen tehtailu on tapa kiusata ihmisiä ja vaikeuttaa heidän työtään. Siksi poliisin ja syyttäjän pitää osata erottaa toiminta, jonka tavoitteena ei ole saada oikeutta vaan häiriköidä, kirjoittaa Maria Pettersson.

> Lue koko juttu
Freelancetoimittaja Johanna Vehkoo on erikoistunut disinformaation tunnistamiseen sekä journalistina että kouluttajana. Kuva: Liisa Huima

Oulun käräjäoikeudessa kunnianloukkaussyytteeseen vastannut toimittaja Johanna Vehkoo on huolissaan oikeusprosessin seurauksista journalismille ja yhteiskunnalliselle keskustelulle.

> Lue koko juttu

Kuvajournalismi 2018 -kilpailun palkinnot jaettiin maanantaina 18. maaliskuuta Helsingissä. Yleisön suosikki -sarjaa lukuunottamatta kaikki palkinnot menivät mieskuvaajille.

> Lue koko juttu
Otavamedia OMA:ssa päättyivät yt-neuvottelut. Yhtiössä on viimeksi kuluneen vuoden aikana käyty kaikkiaan seitsemät journalisteja koskeneet yt-neuvottelut, sanoo pääluottamusmies Tuomo Lappalainen. Kuva: Heli Saarela 

Otavamedia OMA:ssa ovat päättyneet yt-neuvottelut, joiden seurauksena asiakaslehtiä tekevästä yksiköstä lähtee neljä journalistia. Suorat irtisanomiset vältettiin paketeilla.

> Lue koko juttu

Ylen entisten työntekijöiden häviö Uusi Päivä -ohjelman työsuhdekiistassa jää voimaan. Korkein oikeus ilmoitti 5. helmikuuta, ettei se myönnä valituslupaa Helsingin hovioikeuden päätökseen asiasta.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta