Ylen entisten työntekijöiden häviö Uusi Päivä -ohjelman työsuhdekiistassa jää voimaan. Korkein oikeus ilmoitti 5. helmikuuta, ettei se myönnä valituslupaa Helsingin hovioikeuden päätökseen asiasta.

> Lue koko juttu
Ylellä nykyisin työskentelevä toimittaja Linda Pelkonen helpottui, kun hovioikeus antoi häntä uhkailleelle miehelle tuomion.
"Hovioikeuden tuomio on linjaus siitä, että tällaista toimintaa ei Suomessa hyväksytä", Pelkonen sanoo.

 

> Lue koko juttu

Otavamedian kuvaryhmässä 2. tammikuuta alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen seurauksena ryhmästä lähtee kuusi työntekijää, joista viisi paketeilla ja yksi irtisanottuna. Lisäksi yksi työntekijä osa-aikaistetaan.

> Lue koko juttu
Parantunut ohjeistus vähensi massakanteluiden määrää, arvioi JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström. Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Julkisen sanan neuvostolle tehtiin vuonna 2018 yhteensä 318 kantelua. Neuvosto otti käsittelyyn 64 kantelua ja teki 63 päätöstä, joista vapauttavia oli 40 ja langettavia 23, JSN kertoo tiedotteessaan.

> Lue koko juttu

Psykologiliitto antoi potkut päätoimittaja Hannele Peltoselle. Kuva: Meeri Utti

> Lue koko juttu
A-lehdet on ulkoistanut autolehti Tuulilasin toimittamisen. Toimitus työskentelee toistaiseksi A-lehtien talossa Helsingin Kulosaaressa, mutta siirtyy myöhemmin erillisiin toimitiloihin. Kuva: Heli Saarela


A-lehdet on myynyt autolehti Tuulilasin sisällöntuotantoliiketoiminnan Hymiö Helsingille 1. tammikuuta 2019 alkaen.

Hymiö Helsingin omistaa Olli Koivusalo, joka on toiminut Tuulilasin päätoimittajana toukokuusta 2017 lähtien. Hän jatkaa lehden vetämistä myös kaupan jälkeen.

Lehden koko henkilöstö siirtyi uudelle omistajalle vanhoina työntekijöinä. Lehden myynnin, markkinoinnin, asiakaspalvelun ja logistiikan hoitaa jatkossakin A-lehdet.

Toimitus työskentelee toistaiseksi A-lehtien tiloissa, mutta siirtyy myöhemmin erillisiin toimitiloihin.

Nyt tapahtunut kauppa on lyhyen ajan sisällä toinen kerta, kun A-lehdet ulkoistaa Tuulilasin sisällöntuotannon.

Elokuussa 2015 yhtiö myi Tuulilasin sisällöntuotantoliiketoiminnan Närsäkkälän Viestintä Oy:lle, joka teki silloin myös Urheilulehteä.

Samassa kuussa Närsäkkälän Viestintä käynnisti koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut. Asiasta uutisoineen Markkinointi & Mainonnan mukaan neuvottelujen syynä oli Tuulilasin heikko taloudellinen tilanne.

Olli Koivusalo sanoo ymmärtävänsä, että uusi ulkoistus kuulostaa aiemmin tapahtuneen valossa pahaenteiseltä ja myöntää, että uutinen siitä otettiin toimituksessa hämmentyneenä vastaan.

Journalistin tietojen mukaan toimituksesta irtisanoutui ulkoistuksen aikoihin työntekijä. Koivusalo vahvistaa tämän mutta sanoo, että tapaus ei liity kauppaan vaan johtui muista, pidempiaikaisista syistä.

Hänen mukaansa Tuulilasiin halusi myös siirtyä A-lehdistä yksi työntekijä lisää, mikä onnistui.

Vaikka nyt tapahtunut ulkoistus kuulostaa samalta kuin vuonna 2015, tilanne ja muutoksen tavoitteet ovat erilaiset, Koivusalo sanoo.

”Silloin lehteen haluttiin iso uudistus, jota ei tehnyt alkuperäinen toimitus. Nyt ulkoistamisella ei pyritä homman muuttamiseen, vaan tarkoitus on jatkaa täsmälleen samalla porukalla täsmälleen samaa lehteä, joka on saatu hyvään kuosiin numeroiden valossa.”

> Lue koko juttu

Otavamedia on aloittanut jälleen uudet yt-neuvottelut. Kyse on jo seitsemänsistä neuvotteluista vuoden sisään. Tällä kertaa neuvottelut koskevat yritysasiakkaille suunnattuja liiketoimintoja. Niiden piirissä on myös asiakaslehtiä tekevä Otavamedia OMA.

> Lue koko juttu

Työttömyyskassa Finkan entinen kassanjohtaja on tuomittu törkeästä kavalluksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Nainen tuomittiin myös maksamaan hieman yli 13 000 euroa korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja entiselle työnantajalleen sekä 3 300 euroa valtiolle.

> Lue koko juttu

Otavamedian vuoden viidennet yt-neuvottelut on saatu päätökseen. Niiden seurauksena Suomen Kuvalehdestä lähtee neljä työntekijää. Pääluottamusmies Tuomo Lappalainen sanoo, että neuvotteluiden ratkaisu ei noudattanut ihan normaalia yt-kaavaa.
"Osa lähtijöistä oli oma-aloitteisesti ilmaissut kiinnostuksensa lähtöpakettiin ja myös saivat sellaisen", Lappalainen sanoo.

Otavamedia on käynyt tänä vuonna yt-neuvottelut jokaisessa mediaperheessään. Kaikissa viisissä neuvotteluissa vähennystarve on ollut alle kymmenen henkilöä, joten ne on voitu käydä kahdessa viikossa kuuden sijaan.

> Lue koko juttu

Journalistiliitto sai välimiesoikeudessa 10. joulukuuta 2 500 euron sakot työrauhaan kohdistuvan valvontavelvollisuuden rikkomisesta.

> Lue koko juttu
Sanoma Media Finlandin yt-neuvottelujen seurauksena päättyy 44 työsuhdetta ja 18 henkilölle tarjottiin uutta tehtävää. Kuva: Heli Saarela

Sanoma Media Finlandin yt-neuvottelut ovat päättyneet. Niiden seurauksena päättyy 44 työsuhdetta ja 18 henkilölle tarjottiin uutta tehtävää, yhtiö kertoi tiedotteessaan 29. marraskuuta.

Journalistin saamien tietojen mukaan yhtiön aikakauslehtipuolella Sanoma Lifestylessä ja Sanoma Kidsissä päättyy vajaat 20 journalistista työtehtävää.

Aikakauslehtipuolen pääluottamusmies Ilja Ojala ei kommentoi tietoa, mutta sanoo pitävänsä neuvottelujen seurauksia valitettavan suurina.

”Olen ollut pääluottamusmiehenä seitsemän vuotta. Sinä aikana nämä olivat neljännet isot yt-neuvottelut Lifestylessä ja viidennet Kidsissä. Talossa on ollut kaikkien aikojen raskain tunnelma.”

Helsingin Sanomissa neuvottelujen kohteena oli design- ja HSTV-osastojen toimituksellinen henkilöstö. Niistä irtisanottiin lehden mukaan kolme ja neljälle tarjottiin uutta tehtävää.

”Vaikka saimme nyt olla muutamia vuosia rauhassa ja keskittyä työn tekemiseen, sitten kävi taas näin. Se on aina isku työyhteisölle”, sanoo pääluottamusmies Jussi Ahlroth.

Aikakauslehtipuolen Ilja Ojalan mukaan työnantajan suunnitelmissa on neuvottelujen jälkeen ostaa yhä enemmän sisältöjä ulkoa.

”Siinä onnistumisen näyttää aika, mutta joidenkin toimitusten osalta olen vilpittömästi huolissani siitä, selviytyvätkö he jatkossa töistä, joista heidän ajatellaan selviytyvän.”

”Toisaalta hämmennyn yhä uudestaan siitä, miten toimitusten väki jaksaa kaikesta huolimatta motivoitua. Ihailen meidän työntekijöiden jaksamista ja omistautumista tälle työlle ja ammattiylpeyttä. Ne ovat kovalla tasolla huolimatta siitä, että tuntuu siltä, että johto ei aina arvosta."
 

> Lue koko juttu
Otavamedia on käynyt tämän vuoden aikana jo neljät yt-neuvottelut. Viidennet alkoivat SK-mediaperheessä 29. marraskuuta. Pääluottamushenkilö Tuomo Lappalainen kuvaa toimituksen tunnelmia apeiksi. Kuva: Kimmo Penttinen

Otavamedia käynnisti torstaina 29. marraskuuta jo viidennen yt-kierroksen kuluvan vuoden aikana. Tällä kertaa neuvottelut koskevat Suomen Kuvalehti -lehtiperhettä.

> Lue koko juttu
Yleisradio haastatteli Aamulehden päätoimittajaa Jussi Tuulensuuta yt-neuvottelujen tuloksesta 29. marraskuuta. Kuva: Laura Vesa

Aamulehti vähentää yt-neuvottelujen seurauksena toimituksesta yksitoista toimituksen työntekijää. Aamulehden toimitus marssi 29. marraskuuta ulos mielenilmauksena työnantajan ilmoittamille vähennyksille.

Julkilausumassaan Aamulehden toimitusosasto toteaa olevansa tyrmistynyt toimitukseen kohdistuvista vähennyksistä ja että tekijämäärän merkittävä väheneminen näkyy väistämättä myös sisällössä.

Toimitusosasto on huolissaan moniäänisen journalismin tekemisen mahdollisuuksista ja muistuttaa toimituksen henkilömäärän supistuneen jo aiemmin useilla kymmenillä henkilöillä viime vuosien yt-neuvotteluejn seurauksena.

 
Toimituksen journalistien luottamushenkilö Sari Sainio sanoi Journalistille pitävänsä yt-neuvottelujen lopputulosta surkeana. Henkilöstön ulosmarssia hän ei voi kommentoida.

”Luottamushenkilönä tehtäväni on valvoa tessin noudattamista ja ehdotonta työrauhavelvoitetta. En kehota ketään minkäänlaiseen työehtosopimuksen vastaiseen toimintaan.”

Kaikki yksitoista henkilötyövuotta vähenevät toimituksesta erosopimusten kautta, kerrotaan Alma Median tämänaamuisessa tiedotteessa.

”Eropaketit olivat irtisanomisen vaihtoehto, vapaaehtoisia eropaketteja ei tällä kertaa tarjottu”, Sari Sainio sanoo.

Lisäksi neuvotteluissa löytyi kuudelle henkilölle uusi tehtävä uudelleensijoituksen tai toimenkuvamuutoksen kautta. Sainio arvelee, että tämä oli lähtökohtaisesti työnantajan suunnitelmissakin.

 
Neuvottelujen alkaessa Sainio sanoi, ettei pysty ajattelemaan, mistä neuvottelujen seurauksena mahdollisesti vähennettävät henkilötyövuodet otetaan.

Uhan alla oli neuvotteluissa enintään 17 henkilötyövuotta, mikä on iso määrä, kun koko Aamulehden toimituksen vahvuus on noin sata työntekijää.

Myös toteutunut yhdentoista henkilön vähennys on paljon.

”Nähtäväksi jää, miten töistä pienemmällä porukalla selviydytään. On työnantajan tehtävä nyt osoittaa, että työtä on näin paljon vähemmän. On vaikea kuvitella, miten työ vähenee niin paljon.”

Sainio sanoo, että toimituksen väen yhteishenki on yleisesti erittäin hyvä ja ihmiset pitävät huolta toisistaan. Nyt tunnelma on kuitenkin todella alhaalla.

”En ole koskaan nähnyt toimituksen ihmisiä siinä kunnossa kuin he ovat nyt olleet kaksi päivää. He ovat aivan poissa tolaltaan, joka ainoa. Ne jotka jäivät, puhumattakaan niistä, jotka joutuivat lähtemään.”

”Nyt meidän pitää vaan koittaa pitää huolta toisistamme ja myös heistä, jotka lähtivät.”

 
Sainion mielestä pieni valonpilkahdus neuvottelujen lopputuloksessa on niiden yhteydessä perustettu vakituinen, kokoaikainen toimituksen sijaisvakanssi.

Sen voi Sainion mukaan ajatella tuoneen yhden työpaikan. Sijainen on uutistoimituksen toimittaja mutta sijaistaa aina siellä, missä on tarve, esimerkiksi uutistoimituksessa, deskissä tai taitossa, hän sanoo.

”Käsittääkseni järjestelymme on ainutlaatuinen. Yleensä toimitusten sijaisuudet on tapana hoitaa vaihtelevan työajan sopimuksilla.”

Sainio sanoo toivoneensa, että sijaistiimissä olisi ollut kahdelle tai kolmellekin töitä.

”Mutta yksikin on parempi kuin ei mitään.”

 
Nyt päättyneet yt-neuvottelut koskivat noin sataa Aamulehden toimituksen työntekijää. Kaikkiaan Aamulehden neuvottelut lokakuussa käynnistäneen Alma Media Kustannus Oy:n palveluksessa on noin 300 työntekijää. Alma Media Kustannus Oy kuuluu Alma Median Alma Consumer -liiketoimintasegmenttiin.

Neuvottelujen alkaessa Alma Consumerin johtaja Kari Kivelä sanoi, että yt-neuvottelujen syy on taloudellinen eli valtakunnallisen printtimainonnan lasku.

”Myös valtakunnallinen mainosmyynti on Aamulehdessä edelleen aika isossa roolissa. Valtakunnallisella ilmoitusmyynnillä tarkoitetaan Kärkimedian eri puolilla Suomea ilmestyviin lehtiin hoitamaa ilmoitusmyyntiä, joka on sanomalehtimainonnan eniten laskenut osuus viime vuosina.”

Sari Sainio sanoo luottamushenkilöiden kiistäneen neuvottelujen kuluessa niiden taloudelliset perusteet ja tuotannollisia perusteita.

Aamulehden päätoimittajaa Jussi Tuulensuu sanoi neuvottelujen lopputuloksen julkistuksen jälkeen 29. marraskuuta Aamulehdessä, että toimituksella on takanaan hyvin rankat viikot, joiden aikana se on kuitenkin tehnyt tapansa mukaan erinomaista jälkeä.

”Kiitän tekijöitä hyvästä työstä. Median kipeistäkin haasteista huolimatta rohkaisevaa on se, että hyvä journalismi myy.”

 
Neuvottelut eivät koskeneet muita Alma Consumeriin kuuluvia yksiköitä Alma Media Kustannus Oy:ssä, Alma Media Suomi Oy:tä eivätkä paino- ja jakeluyhtiö Alma Manu Oy:tä.

Alma Consumer muodostettiin huhtikuussa Alma Regions- ja Alma News & Life -liiketoimintasegmenteistä. Yhdistymiseen liittyivät yt-neuvottelut. Alma Regionsissa käytiin yt-neuvottelut noin vuosi sitten.

> Lue koko juttu

Toimittaja Pasi Kivioja ennustaa väitöskirjassaan, että painetun Iltalehden myynti putoaa ensi vuonna kannattavuusrajan alle.

> Lue koko juttu
A-lehdet käynnisti yt-neuvottelut. Kuva yhtiön toimitalosta Helsingin Herttoniemenrannasta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

A-lehdet on aloittanut yt-neuvottelut asumisen toimituksessaan. Neuvottelut alkoivat maanantaina 29. lokakuuta ja kestävät kaksi viikkoa.

> Lue koko juttu
22.10.2018

Att branschtidningen Journalisten väljer att ingående granska nyhetsbyrån SPT:s första år är välkommet och bra.

> Lue koko juttu

On kohtuutonta, että uhrin itsensä täytyy käyttää viikkokausia keräten itseään halventavaa materiaalia netin likakaivoista, jotta tutkinta edes aloitetaan, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

> Lue koko juttu
Otavamedian pääluottamusmies Tuomo Lappalainen sanoo, että toistuvat yt-neuvottelut heijastuvat kerta kerralta vahvemmin koko talon tunnelmaan. Kuva: Kimmo Penttinen
 

Otavamedian Seura-mediaperheessä syyskuun 18. päivänä alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Seura-perheeseen kuuluvat Seura, TV-Maailma, Kotilääkäri ja Viva.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta