Oikaisu: STT:n siteerausluvuissa oli laskuvirhe – 45 siteerausta jäi pois tammikuussa julkaistuista luvuista

JOURNALISTI
17.3.2021


Journalistin julkaiseman STT:n siteeratuimmat -listan luvuista löytyi virhe, minkä jälkeen STT laski kaikki vuoden 2020 siteeraukset uudelleen. Virheelliset luvut julkaistiin Journalistin verkkojutussa 7. tammikuuta ja myös printissä julkaistussa jutussa 11. helmikuuta. 
 
Oheiset oikeat tulokset julkaistiin tänään Journalistin verkkosivuilla ja STT:llä.  

Tarkistuslaskenta muutti hieman kärkikymmenikön sijoituksia. Ilta-Sanomat ohitti Lännen Median nousten neljänneksi ja Maaseudun Tulevaisuus nousi kahdeksanneksi ohittaen Keskisuomalaisen, jonka kanssa lehti oli ennen tarkistuslaskentaa tasoissa. 

Eniten siteerauksia oli jäänyt pois Helsingin Sanomilta (16), Ilta-Sanomilta (9) ja MTV:ltä (9). Tammikuussa julkaistuista luvuista jäi puuttumaan yhteensä 45 siteerausta.  Siteerausten yhteismäärä on tarkistuksen jällkeen 775. (730)

STT:n toimittajan Tapio Pellisen mukaan suurin osa virheistä johtui laskennassa käytettävän järjestelmän muutoksista, joita ei laskemistilanteessa osattu huomioida. 

”Virheistä 43 juontui siitä, että STT:n viime vuonna käyttöön ottama uusi mediapankki kohtelee hauissa olevia välimerkkejä eri tavoin kuin vanha mediapankki. Tämän vuoksi jotkin harvinaisemmat lähteytysmuotoilut eivät näkyneet tuloksissa”, Pellinen sanoo. 
 
Lisäksi kaksi siteerausta jäi Pellisen mukaan laskematta STT:n siteerauskäytännössä tehdyn virheen ja tavallisesta poikkeavan otsikkomuotoilun vuoksi. Pellinen pahoittelee virhettä.  

”Seuraavalla kerralla tämä on onneksi vältettävissä.” 

STT:n ja Journalistin seuraava siteerausselvitys julkaistaan ensi vuoden alussa. Selvitys julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. 3 2021
Arkisto

Vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Millaista valtaa käyttävät koneiden tekijät?

Vaalikone ei ole lelu, vaan journalistinen tuote. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen takana on kymmeniä tekijöitä, kymmeniä sivuja väitteitä ja yli puolen vuoden työ. Miten vaalikone rakennetaan reilusti? Miten siitä pitäisi kertoa käyttäjille?

Journalistiliitto on aina vaatinut mahdottomia

Loma, viisipäiväinen työviikko tai työehtosopimukset tuntuivat mahdottomilta ajatuksilta ennen kuin riittävä määrä ihmisiä alkoi vaatia niitä. ”Ei riitä, että jäämme vain puolustamaan saavutettuja etuja”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Ilahduit, kun viisi alaistasi lähti kilpailevaan lehteen, Arno Ahosniemi

Kauppalehden vastaava päätoimittaja esittää olevansa ikäistään vanhempi mies, joka odottaa turhaan työtarjousta Etelärannasta.

Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta

”Helsingistä piirtyy uutisten kautta omituinen kuva kaupunkina, jossa jokin mystinen luonnonvoima kasvattaa luokkakokoja ja näkymätön käsi silppuaa erityisopetuksen kelvottomaan kuntoon”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Historian ensimmäinen toimittajien työehtosopimus on ­allekirjoitettu! Edessä työnantajan Åke Heiniö ja Arvi V. Mäkinen sekä työntekijöitä edustanut Jyrki Juuti, takana Pauli Strandén ja Esko Muinonen vuonna 1967. Kuva: Uuskuva. SJL. KA.

Satavuotias Journalistiliitto aloitti pienenä herrakerhona ja kasvoi vahvaksi ammattiliitoksi

Journalistiliitto on taistellut journalistien oikeuksien ja paremman journalismin puolesta jo vuosisadan - työnantajan ja itse tsaarin vastustuksesta huolimatta.

Konflikten tar kontextens plats

”Nyhetsmedier kan inte bortförklara sitt ansvar för förvirringen genom att peka finger mot myndigheter och politiker”, skriver Dan Lolax.

Auttaisiko työvälinepooli, jos etätyö jää pysyväksi?

Ergonomisen työskentelyn järjestäminen ei ole yksin työntekijän vastuulla – ei työpaikalla eikä kotona työskennellessä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto.

Virus muuntuu, mutta sitä ei muunneta

”Joskus kieleen vakiintuu yhdyssanoja, jotka tarkoittavat keskenään samaa, vaikka niiden osat ovat eri järjestyksessä ja toinen on muutenkin saattanut vaikuttaa toista epäloogisemmalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Pikkukengillä potku omaan takapuoleen

Kiitos siististä sisätyöstä, ajatteli Heikki Kuutti hyisenä pakkaspäivänä. Sitten uutispäällikkö sai juttuidean.

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Näin tekijänoikeusrahat kiertävät

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta kulkee vuosittain noin 50 miljoonaa euroa, jotka se jakaa eteenpäin tekijänoikeuksien haltijoille.

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta