"Journalistit tuntuvat olevan avarakatseista ja suvaitsevaista porukkaa, mutta ehkä liitto voisi selvittää, millaisia haasteita sateenkaarijäsenet työssään kohtaavat”, sanoo Helsingin Sanomissa työskentelevä Journalistiliiton hallituksen jäsen Teemu Leminen.

Journalisti kysyi Journalistiliiton hallituksen jäseniltä ja valtuuston puheenjohtajistolta, pitäisikö liiton jakossa osallistua seksuaalista ja sukupuolten moninaisuutta sekä ihmisoikeuksia puolustavaan Helsinki Pride -tapahtumaan.

Parhaillaan vietettävän pride-viikon ohjelmaan kuuluu muun muassa kulttuuritapahtumia, keskustelutilaisuuksia, luentoja ja juhlia sekä kulkue, joka tänä vuonna toteutetaan koronan takia virtuaalisesti.

Enemmistö liiton johdosta kannattaa Prideen osallistumista jatkossa. Sähköpostikyselyyn vastasivat yhtä ottamatta kaikki tavoitellut. Kysely tehtiin 4.9.–7.9.2020. Kysely lähetettiin sähköpostitse 15 liiton johtohenkilölle, joista 14 vastasi määräajassa. Vastanneista yhdeksän kannattaa osallistumista, viisi ei ottanut selkeää kantaa asiaan.

> Lue koko juttu

Vihreiden varapuheenjohtaja ja Helsingin kunnallisvaltuutettu Fatim Diarra nousi kohuotsikoihin, kun hänen kaupallinen yhteistyönsä Helkaman kanssa paljastui.

> Lue koko juttu

Suomen Partiolaisten julkaisema Partio-lehti luopuu Julkisen sanan neuvoston jäsenyydestä, ja lehden printtiversio lakkautetaan vuoden 2022 lopussa. Järjestön hallitus päätti asiasta kokouksessaan 1. syyskuuta. 

> Lue koko juttu
A-lehdissä alkavat yt-neuvottelut 8. syyskuuta. Kuva: Heli Saarela

”Kaikki tekevät jo nyt aivan hulluna töitä, joten on vaikea ymmärtää, mistä vähennystarve tulee”, sanoo A-lehtien pääluottamusmies Elisa Miinin.

Henkilöstölle on tuntia aiemmin ilmoitettu, että aikakauslehtiä julkaiseva A-lehdet Oy aloittaa yt-neuvottelut 8. syyskuuta. Työnantajan ilmoittama vähennystarve on enintään 43 henkilöä.

> Lue koko juttu
Ylen kuvaaja Rinna Härkönen kertoo, että juttukeikoilla täytyy pystyä pitämään turvaetäisyydet. Jos se ei ole mahdollista, täytyy laittaa maski päälle. Varsinaisilla juttukeikoilla Härkönen ei ole vielä joutunut maskia käyttämään, mutta esimerksi lentokentällä etäisyyksiä voi olla mahdotonta pitää. Kuva: Heli Saarela

Toimitukset jatkavat lomien jälkeen työntekoa pääosin etänä. Maskikäytännöt vaihtelevat eri toimituksissa ja eri puolilla maata.  
 
Ylen henkilöstöjohtajan Eija Hakakarin mukaan yleläiset jatkavat lomien jälkeen etätöiden tekemistä, aina kun se on mahdollista.  

> Lue koko juttu
Häirintä on poliitikoille tuttua. Kansanedustaja Iiris Suomela pitää vaarallisimpana niin kutsuttua maalittamista. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Journalistien häirinnästä on puhuttu viime vuosina paljon. Journalistit eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka kokevat häirintää, vaan se voi olla arkea myös muissa ammateissa. 

> Lue koko juttu
Maija Salmi haastattelemassa venezuelalaista poliisia, kun Juan Guaidó yritti syrjäyttää presidentti Nicolás Maduron. Kuvat: Maija Salmen kotialbumista

Mitä sinä teet täällä? Sinulla on 24 tuntia aikaa lähteä pois. Täällä ei tarvita toimittajia, tuntematon mies uhkasi ja teki kaula poikki -liikkeen keskellä päivää Ixtepecin pikkukaupungissa, Oaxacan osavaltiossa Meksikossa. Toimittaja ja tietokirjailija Maija Salmi oli tekemässä Paholaisen juna -kirjaansa ja ensimmäistä kertaa maassa.

> Lue koko juttu
Ronja Salmi päivittää aktiivisesti somekanaviaan, mutta on rajannut osan elämästään julkisuuden ulkopuolelle. Hän ei esimerkiksi jaa parisuhdeasioitaan tai "biletyskuvia". Kuva: Heli Saarela

Vahva henkilöbrändi auttaa työnhaussa ja näkyvyyden saamisessa, mutta mikä on sen hinta yksityisyydelle? 

> Lue koko juttu
Kuva: Heli Saarela


Ministeriö selvittää, voiko EU-komission kanssa käydyn kirjeenvaihdon julkistaa.

Liikenne- ja viestintäministeriö julkisti juhannusviikolla luonnoksen lakimuutoksesta, joka koskee Yleisradiolain seitsemättä pykälää. Siinä ehdotetaan Yleisradion julkaisutoimintaan merkittäviä rajoituksia. Jatkossa Ylen julkaisemiin sisältöihin pitäisi pääsääntöisesti liittyä liikkuvaa kuvaa tai ääntä.

> Lue koko juttu
Vauva-lehteä on julkaistu vuodesta 1992 saakka. Sen viimeinen numero ilmestyy syyskuussa 2020.

Helsingin Sanomat lakkauttaa Vauva-lehden. Vuodesta 1992 julkaistun lehden viimeinen numero ilmestyy syyskuussa. Vauvan sisarlehti Meidän Perhe jatkaa ilmestymistään, mutta se uudistetaan. Asiasta tiedotetaan tilaajille tällä viikolla.

> Lue koko juttu
Kuvituksen sitaatit ovat otteita häirintäkyselyn avoimista vastauksista. Kyselyyn vastasi 44 opiskelijaa neljästä korkeakoulusta. Kuvitus: Heli Saarela

Moni journalistiikan opiskelija kokee toimituksen ulkopuolelta tulevan häirinnän uhkana ja on itsekin joutunut sen uhriksi, selviää alan opiskelijoille tehdystä kyselystä. Useampi kuin joka toinen kyselyyn vastanneista sanoi, ettei toimittajiin kohdistuvaa häirintää ole käsitelty opinnoissa lainkaan.

> Lue koko juttu
Lapuan Sanomat julkaisi torstaina 11. kesäkuuta hyväksyvin saatesanoin kuvan Lapuan kaupungin palkitsemista kynttiläkulkueen järjestäjistä. Kahdella heistä oli päällään fasistisiin järjestöihin viittaavat puserot ja kravatit.

Lapuan Sanomat julkaisi 11. kesäkuuta Facebookissa hyväksyvin saatesanoin kuvan Lapuan kaupungin palkitsemista paikallisen itsenäisyyspäivän kynttiläkulkueen järjestäjistä. Tätä ihmeteltiin sosiaalisessa mediassa laajasti, sillä kahdella järjestäjistä oli päällään mustat paidat ja siniset kravatit, jotka viittaavat fasististen Lapuan liikkeen ja Isänmaallisen kansanliikkeen väreihin.

> Lue koko juttu
Turun Sanomat on ilmoittanut jälleen uusista yt-neuvotteluista, joiden tarkoituksena on jatkaa henkilökunnan lomautuksia ensi vuoden alkupuolelle saakka. Kuva: Jussi Vierimaa

Turun Sanomat on kutsunut henkilöstönsä uusiin yt-neuvotteluihin. Neuvottelujen tarkoituksena on jatkaa TS-Yhtymän henkilökunnan lomautuksia vuoden 2021 alkupuolelle saakka.

> Lue koko juttu
Kauppalehden Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Emil Elo on seurannut levottomuuksia New Yorkissa. Kuva: Jenna Karas

Yhdysvaltojen mielenosoitukset ja levottomuudet jatkuivat eilen kahdeksatta päivää. Ne saivat alkunsa, kun poliisi kuristi pidätystilanteessa kuoliaaksi George Floyd -nimisen miehen maanantaina 25. toukokuuta Minneapolisissa, Minnesotan osavaltiossa. Ensimmäinen mielenosoitus rotusyrjintää ja poliisiväkivaltaa vastaan järjestettiin seuraavana päivänä. 

> Lue koko juttu
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi hallituksen mediatukisuunnitelmista ensimmäisen kerran tiedotustilaisuudessa huhtikuussa, kun hän otti vastaan tukimalleja selvittäneen Elina Grundströmin raportin aiheesta. Kuva: Lauri Heikkinen

Journalismia ja uutistoimistoja tuetaan yhteensä 7,5 miljoonalla eurolla, jos liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) esittelemä hallituksen esitys hyväksytään valtion lisätalousarviossa. Tuen tarkoitus on auttaa koronakriisistä kärsinyttä mediaa ja varmistaa tiedonvälitystä.

> Lue koko juttu
Journalisten skrev om rättsfallet 13.4.2018 då det var aktuellt i tingsrätten.  

Den dom som föll i Åbo hovrätt 18.5 lämnar en hel journalistkår gapande av förvåning. Kan vi inte längre kredda andra medier? Är ansvarig redaktör även ansvarig för innehållet i den publikation som den egna publikationen länkar till? Jämställs redaktionellt material med privatpersoners inlägg på sociala medier?

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta