Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) försäkrar att Yle vidtagit åtgärder för att förbättra anställningsvillkoren för visstidsanställda. Bild: Laura Kotila/statsrådets kansli.

> Lue koko juttu
”Viemme eteenpäin median huolet ja toiveet”, Mediapoolin valmiuspäällikkö Tero Koskinen sanoo. Kuva: Vesa Laitinen.

Mediayhtiöiden varautumista tukeva Mediapooli on joutunut koronavirusepidemian myötä tositoimiin. Huoltovarmuuskeskuksen alla toimiva pieni organisaatio on monelle tuntematon.

Salaliittoteoreetikot maalailevat Mediapoolista salaseuraa, joka päättää, mistä saa kirjoittaa. Monet eivät ole kuulleet siitä ollenkaan. Kun Suomen Lehdistö haastatteli viime vuoden syyskuussa valmiuspäällikkö Tero Koskista, hän ei osannut arvata, että Mediapoolille on kysyntää juuri nyt.

> Lue koko juttu
Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho toivoo, että mediayhtiöiden johtajat osallistuisivat myös itse kriisitalkoisiin. Kuva: Laura Oja

Osa lomautuksia suunnittelevista mediataloista ilmoittaa, että lomautusuhka ei koske toimituksellista työtä. Toimittajien työn kysyntä on kasvanut kriisissä.

> Lue koko juttu
Turun Sanomat aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Kuva: Jussi Vierimaa

Turun Sanomat varautuu mittaviin lomautuksiin koronan varjolla. Henkilöstö on tyrmistynyt huippukannattavan lehtiyhtiön aikeista.

> Lue koko juttu
Aamulehti tarjoaa maksutta lukijoille koronauutisista tärkeimmät, kertoo Jussi Tuulensuu. Kuva: Elias Lahtinen/Lehtikuva

Koronaviruksen leviäminen on globaali kriisi, jonka torjumisessa nopea ja luotettava tiedonvälitys on avainasemassa. Pitäisikö siis kaikkien koronauutisten olla maksutta saatavilla? Esimerkiksi Helsingin Sanomat avasi maksumuurinsa koronauutisten kohdalta, ja tarjoaa lukijoille myös ilmaisen korona-aiheisen uutiskirjeen.

> Lue koko juttu
Touko Hujanen on valittu vuoden kuvajournalistiksi myös vuonna 2018 ja vuonna 2011. Hän kuvasi itsensä kotonaan Helsingissä. Kuva: Touko Hujanen

Touko Hujanen on valittu Vuoden kuvajournalistiksi 2019. Hujanen voitti tittelin myös vuosi sitten. Journalisti soitti Hujaselle, joka tavoitettiin kotoaan. Maanantai-illan palkintotilaisuus jouduttiin perumaan koronavirustilanteen vuoksi.

> Lue koko juttu
Maaseudun Tulevaisuutta on alettu tehdä etätöinä. Lehden toimitus sijaitsee Simonkadulla Helsingissä. Arkistokuva: Petri Kaipiainen/Lehtikuva. 

Media-alan työpaikoilla valmistaudutaan koronaviruksen leviämisen seurauksiin ja mahdollisiin karanteenitilanteisiin.

> Lue koko juttu

Joka arkiaamu kello 06.00 Tapio Reini avaa radion taajuudella 93,7 megahertsiä. Sieltä hänen oma äänensä toivottaa suomeksi hyvät huomenet ja alkaa purkaa edellisiltana tallennettua uutispakettia.

> Lue koko juttu
Kuvakaappaus intialaisen lehden haastattelusta 8. maaliskuuta. Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikosken mukaan koko juttu on keksitty.

Intiassa on mahtavaa potentiaalia, hehkuttaa pääministeri Sanna Marin (sd.) laajalevikkisessä intialaisessa lehdessä. 

> Lue koko juttu
MTV:n luottamusmies Petteri Savolainen on tyytyväinen lakonuhan väistymisestä. Kuva: Heli Saarela

Journalistiliitto ja Palvelualojen työnantajat Palta ovat molemmat hyväksyneet MTV:n uuden, keskiviikkona syntyneen työehtosopimuksen. MTV:n lakonuhka on näin ollen väistynyt.

> Lue koko juttu
Koronavirus vaikuttaa toimittajien matkustamiseen myös kotimaassa: Ylen toimipisteiden välillä matkustetaan nyt vain "harkiten". Helsingin rautatieasemalla riitti vielä kuhinaa keskiviikkoiltapäivänä. Kuva: Tommy Pohjola

Maailmalla leviävä koronavirus vaikuttaa myös suomalaisten toimittajien työmatkoihin.

> Lue koko juttu
Kuva: Heli Saarela.

Journalisti kertoi viime viikolla Yleisradion pätkätyöläisten asemasta. Juttuun haastatellut Svenska Ylen toimittajat ja Ylen luottamushenkilöt kertoivat pätkätyöläisten karusta arjesta. Pomot myöntävät epäkohdat, kuten työsopimusten ketjutuksen.

> Lue koko juttu
Journalisti kertoi Svenska Ylen pätkätyöntekijöiden tyytymättömyydestä torstaina 27. helmikuuta ilmestyneessä lehdessä.

Ylessä työskentelevät pätkätyöntekijät esittävät kovaa kritiikkiä Ylen henkilöstöpolitiikkaa kohtaan torstaina 27. helmikuuta ilmestyneessä Journalistissa. Voit lukea jutun täältä.

> Lue koko juttu

Svenska Ylen tuntityöntekijät ja muut määräaikaiset työntekijät esittävät tänään ilmestyneessä Journalistissa kovaa kritiikkiä työnantajaansa kohtaan.

> Lue koko juttu
Ylen Anu Kähkönen (vas.), Kai Pohjanen ja Risto Mattila sekä Journalistiliiton juristi Sanna Nikula ja puheenjohtaja Hanne Aho saivat sopimuksen Paltan kanssa aikaan. Kuva: Heli Saarela

Ilmaiset kiky-tunnit poistuvat. Yleläiset saavat uuden lauantailisän ja muita lisien korotuksia. Palakt nousevat 3,3 prosenttia 27 kuukaudessa. Työvuorojen järjestelyt paranevat. Hankalista työajoista maksetaan jatkossa aiempaa paremmin ja työvuorolistat tulee julkaista entistä aikaisemmin.

> Lue koko juttu
Uutinen irtisanomisista tuli samaan aikaan, kun Kansan Uutisten toimitus muuttaa Helsingin Vilhonvuorenkadulta Hämeentielle.

Vasemmistoliittoa lähellä oleva Kansan Uutiset irtisanoo kolme toimittajaa. Lehden oman uutisen mukaan irtisanomisiin jouduttiin, kun säästötoimenpiteet eivät riittäneet talouden vakauttamiseen. KU on karsinut menoja 100 000 euron edestä, mutta se ei riitä. Viisi toimituksen jäsentä on tehnyt lyhennettyä työviikkoa marraskuusta lähtien. 

> Lue koko juttu
Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen antaa Paltan sopimusneuvottelija Olli Nurmiselle tiedoksi MTV:n lakkovaroituksen. Kuva: Heli Saarela

MTV saattaa mennä lakkoon 10. maaliskuuta. Jos neuvottelutulokseen ei sitä ennen päästä, kestää lakko viikon. Siihen osallistuu noin 140 työntekijää.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta