Ari Sundberg på Nyhetsbyrån SPT:s kontor i Helsingfors. Bilden är tagen 2019 då Svensk Presstjänst samarbetsförhandlade. Foto: Karl Vilhjálmsson

Ari Sundberg har varit chefredaktör för Nyhetsbyrån SPT och vd för Svensk Presstjänst Ab sedan september 2019. Före det var han reporter på SPT. 

> Lue koko juttu
Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Turun Sanomien vastaavan päätoimittajan Kari Vainion yhdenvertaisuuslain rikkomisesta sakkoihin.

> Lue koko juttu
Elmo-lehden ilmestyminen päättyy kustantajan konkurssiin. 

Urheilulehti Elmon ja Oma Aika -lehden julkaiseminen päättyy, kun lehtien kustantaja Lehtimoguli Oy hakeutuu konkurssiin.

> Lue koko juttu
Helsingin Sanomat julkaisi perjantaina verkossa ja lauantaina 29. toukokuuta lehdessä pääkirjoituksen, jossa se kritisoi omistajansa Sanoman Ylestä tekemää kantelua.

Helsingin Sanomat sensuroi viime kuussa toimittaja Ronja Salmen kolumnin, jossa hän kritisoi Medialiiton Ylestä tekemää kantelua Euroopan komissiolle. Kriittinen kolumni ei sopinut lehden linjaan.

Medialiitto kanteli Euroopan komissiolle kesäkuussa 2017 Ylen valtiontuesta.

> Lue koko juttu
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) ei halua kertoa kantaansa Sanoma Media Finlandin tekemään kanteluun Yle Areenasta. Kuva: Laura Kotila/VNK

Mediakonserni Sanoma Media Finland Oy on kannellut Yle Areenasta EU:n kilpailuviranomaiselle.

> Lue koko juttu
Journalistiliiton valtuusto kokoontui etäkokoukseen. Kokousta johdettiin Helsingistä käsin. Kuvassa kokouksen sihteerinä toimineet Journalistiliiton johdon assistentti Kira Närhi ja juristi Sanna Nikula sekä yksi kokouksen puheenjohtajista, Sini Silvàn. Kuva. Heli Saarela

Journalistiliiton valtuusto päätti torstaina 20. toukokuuta, ettei se avaakaan kokouksiaan jäsenistön seurattavaksi suorina lähetyksinä.  

> Lue koko juttu

Israelin ja palestiinalaisten tilanne nousee Suomessa uutisiin harvoin mutta säännöllisesti. Lähi-idän mediasotaan perehtynyt tutkija Tapio Kujala laati listan asioista, jotka suomalaisen toimittajan on hyvä huomioida konfliktista uutisoidessaan.


1. Valikoi lähteesi tarkoin. Suhtaudu erittäin kriittisesti erityisesti Israelin armeijan ja Hamasin tiedotteisiin, kuviin ja videoihin.

> Lue koko juttu

Toimituspäällikkö Anu Silfverberg kirjoitti alkuvuodesta Long Playn perjantaikirjeessä, että median pitäisi perustella luotettavuutensa julkisen itsekritiikin kautta, ”vahtimalla omiaan”.

> Lue koko juttu
Elina Hirvonen juonsi 2000-luvun alussa Palaneen käry -ohjelmaa. Ohjelman lopettaminen ja siihen liittynyt mediaryöpytys vaikuttivat siihen, että hänen uransa toimittajana ei jatkunut. Sittemmin Hirvosesta tuli kirjailija ja dokumenttiohjaaja. Kuva: Mirva Kakko/Otavamedia/ Lehtikuva

”Sosiaalisessa mediassa toimittajien häirintä voi jatkua vuosia. Somevihan kohteiksi joutuneet eivät pääse pakoon ja saattavat joutua elämään vuosikaudet tilanteessa, jossa heistä levitetään yhä uutta lokaa”, sanoo Elina Hirvonen.

Nykyisin kirjailijana ja dokumenttiohjaajana työskentelevä Hirvonen joutui nuorena toimittajana vakavan loanheiton kohteeksi ja joutui lopettamaan toimittajanuransa. 20 vuotta myöhemmin toimittajanaisia kohdellaan yhä kaltoin.


Hirvonen juonsi 2000-luvun alussa Nelosen esittämää Palaneen käry -ohjelmaa. Palaneen käry paljasti vuonna 2001, että Helsingin Sanomien jutussa ahdistelusta syytetty johtaja oli Veikkauksen toimitusjohtaja Matti Ahde. Ohjelmaa tuottaneen Tarinatalon entinen johtaja Jukka Heinonen kirjoitti tapauksesta ja sen seurauksista Journalistissa 6. huhtikuuta.

> Lue koko juttu
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka lupaa, että työryhmän esitys pysyvästä mediatuesta etenee pian jatkokäsittelyyn. Kuva: Laura Kotila

Media-alan toimijoista ja asiantuntijoista koostuva työryhmä esittää Suomeen pysyvää mediatukea, josta merkittävin osa jaettaisiin mediayhtiöille toimituksellisena tuotantotukena.

> Lue koko juttu

Punamusta Media -konserni aloittaa yt-neuvottelut. Neuvottelut koskevat konsernin näkyvyys- ja painoliiketoiminnan yhtiöitä̈ Puna Mustaa ja Forssan Kirjapainoa. Yt-neuvotteluiden piirissä on 420 työntekijää. 

> Lue koko juttu
Johanna Vehkoo. Kuva: Meri Björn/Kosmos

Toimittaja Johanna Vehkoolle on tänään keskiviikkona 7. huhtikuuta myönnetty valituslupa korkeimpaan oikeuteen. Samana päivänä julkistettiin myös hänen tuleva kirjansa. Oikeusjuttu kuvaa oikeudenkäyntiprosessia sekä ”oikeistotrollien” vaikutusta median, oikeuslaitoksen ja yhteiskunnan toimintaan.

Rovaniemen hovioikeus päätti viime syyskuussa pitää ennallaan Vehkoon sakkotuomion oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan kunnian loukkaamisesta.

> Lue koko juttu

Toimittaja Ivan Puopolo kirjoittaa Journalistissa 29.3.2021 Ylen julkisen palvelun tehtävästä. Eurooppalaisen yleisradiotoiminnan ydin on Puopololta pahasti hukassa.

> Lue koko juttu
Maataloustuottajien järjestöjen painostuksen kohteeksi joutunut Inès Léraud kertoo saaneensa ympäristörikoksiin kyllästyneiltä paikallisilta asukkailta paljon tukea. Kuva: Emmanuel Pain

Ympäristöasioita selvittelevät toimittajat ovat Ranskassa jatkuvan painostuksen ja väkivallan uhan kohteena. Asiaan on kiinnittänyt huomiota muun muassa toimittajien oikeuksia puolustava Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF).

> Lue koko juttu
Kuva: Janne Nykänen

EU:n kilpailusääntöjen mukaan verorahoin ylläpidetty yhtiö ei saa häiritä yksityisiä yhtiöitä markkinoilla. Sääntöjen tarkoituksena on varmistaa reilu kilpailu. Lisäksi kilpailuoikeus velvoittaa, että veroilla tuotetulle palvelulle tai tavaralle tulee olla yhteiskunnallisesti merkittävä tarve.

> Lue koko juttu

Kun pimeys laskeutuu Myanmarin suurimman kaupungin Yangonin kaduille, talojen seinille leiskahtaa kuvia. Kenraali Min Aung Hlaingin koppalakkinen pää ja vieressä teksti ”Murderer of Myanmar Democracy”.

> Lue koko juttu
Sanoma Media FInland perustaa Pirkanmaalle yhteistoimituksen, joka tekee sisältöjä Aamulehdelle ja joukolle paikallis- ja kaupunkilehtiä. Helsingin Sanomien Tampereella toiminut aluetoimitus lakkautetaan. Kuva: Laura Vesa

Sanoma Media Finland irtisanoo alueellisten lehtiensä toimituksista 12 työntekijää.

> Lue koko juttu
Yle aloitti Studio ja kuva -osastoa koskevat yt-neuvottelut helmikuun alussa. Niiden syynä on suunnitelma korvata studiohenkilöstöä automatiikalla ja robotiikalla. Kuva: Heli Saarela

Yleisradion Studio ja kuva -osaston yt-neuvottelut ovat päättyneet. Osaston henkilöstötarve vähenee enintään 20 henkilötyövuotta. Lopullinen vähennystarve selviää vasta vuonna 2022, kun Ylen uuden studiotuotantoalueen on määrä valmistua.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta