Työelämä

Putki päällä

Unto Hämäläinen on hiihtänyt useimpina 2000-luvun talvina yli satana peräkkäisenä päivänä. Kun ”hiihtoputki” on päällä, ladulle on päästävä, vaikka lumi sulaisi alta.

Jos luet tätä juttua aamukahvilla, on hyvin todennäköistä, että Unto Hämäläinen on juuri nyt hiihtämässä. Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja aloittaa lähes jokaisen talviaamun noin kymmenen kilometrin lenkillä.

Lauantaisin lenkki jatkuu usein iltapäivään ja kilometrejä voi kertyä lähes viisikymmentä.

Se on karkea arvio, koska Hämäläinen ei laske kilometrejä. Sen sijaan hän kirjaa kalenteriinsa ”hiihtoputkia”. Putki tarkoittaa sitä, kuinka monena peräkkäisenä päivänä toimittaja on lykkinyt ladulla.

2000-luvulla Hämäläisen putki on ollut useimpina talvina yli sata päivää. Ennätys on kausi 2010  –  2011, jolloin hän hiihti 135 perättäisenä päivänä. Kausi alkoi 20. marraskuuta, ja päättyi 17. huhtikuuta.

Kahtena viime talvena putkitehtailusta ei ole Helsingin lämpimien säiden takia tullut mitään. Mutta aina kun pääkaupunkiseudulla on onnistuttu tekemään edes yksi tekolumilatu, toimittaja on paikalla.

”Toissakeväänä kuulin kaveriltani, että Vantaan Hakunilassa oli vielä latu. Siellä sitten kiersin parin kilometrin lenkkiä ympäri ja ympäri. Joka kierroksella vesilätäköt suurenivat.”

Tänä talvena hiihtoputki näytti alkavan 2. tammikuuta, mutta katkesi heti seuraavan viikon lumimyrskyyn. Hämäläinen olisi tosin hiihtänyt myräkässäkin, jos leuto syksy ei olisi jo vienyt mahdollisuutta ennätystehtailuun. Tammikuun lopun lämmin sää vei viimeisetkin mahdollisuudet pitkään hiihtoputkeen.

Työasiat eivät ole koskaan katkaisseet ”Unskin” putkea. Joskus hän tosin on joutunut nousemaan aamukuudelta tai lähtemään lenkille lähellä puoltayötä, jotta on voinut merkitä kalenteriinsa hiihtopäivän.

”Välillä hiihtoputkien rakentaminen on mennyt överiksi. Nyt otan harrastuksen vähän rennommin.”

 

Nuorena hiihtäminen oli viitasaarelaiselle Hämäläiselle liikkumismuoto – usein ainoa tapa päästä paikasta toiseen. Sittemmin hiihdosta on ollut toimittajalle keino pitää itsensä terveenä.

”Istumiselle täytyy olla jotakin vastapainoa. Hiihto on liikuntamuodoista kokonaisvaltaisin.”

Irtiottoon työajatuksista Hämäläinen ei ladulla pyri.

Kuukausiliitteen jutut ovat pitkiä projekteja, joita pitää välillä rauhassa fundeerata. Saatan hiihtäessä miettiä vaikka vaihtoehtoisia alkuja jutulle.”

Pian Hämäläinen voi kuitenkin keskittyä vain hiihtämiseen, sillä hän aikoo jäädä vuoden päästä eläkkeelle. Tuleva vapaaherra suunnittelee matkustavansa hiihtämään aina sinne, missä lunta on.

Vaikka Lappiin, kuten teki toinen kovakuntoinen ikämies presidentti Urho Kekkonen. Näillä retkillä syntyi käsite ”perässähiihtäjät”, kun Kekkonen pyrki väsyttämään hiihtoseurueensa pitkillä ja kovatahtisilla taipaleilla. Mitä Hämäläinen uskoo: olisiko hän pysynyt UKK:n perässä?

”Varmaan jotenkin olisin rimpuillut.”

Unto Hämäläinen

 

61-vuotias Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja. Tunnettu muun muassa Perässähiihtäjä-blogistaan.

Työskennellyt aiemmin HS:n politiikan toimituksen esimiehenä ja politiikan toimittajana sekä Aamulehden eduskuntatoimittajana.

Kirjoittanut ja toimittanut useita tietokirjoja. Sai Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon vuonna 2008.

Oli vuonna 2014 Suomen Ladun Hiihtoniilot-kampanjan kummina. Harrastaa hiihdon ohella pyöräilyä ja uintia.