Nimitys

Leipälajin perässä

Salla Vuorikoski, 38, aloittaa helmikuussa Ylessä ajankohtaistoimittajana.

Miksi siirryt pitkältä MTV-uralta Yleen?

Leipälajini on perehtyvä journalismi ja omien uutisten hakeminen, ja työnkuva Ylellä alleviivaa sitä. Koen palvelevani yleisöä ja journalismia parhaiten tutkivana toimittajana. Neljäntoista MTV-vuoden jälkeen haluan myös ravistella ajatteluani. Lähtöpäätös ei ollut helppo, mutta uusi ympäristö tuo uutta kulmaa.

 

Mikä Maikkarista työntää, mikä Yleen vetää?

En lähde mitenkään ovet paukkuen vaan haikein mielin – vuodet MTV:ssä ovat olleet hyviä. Toisaalta realismia on, että MTV:n uutistoimituksen resurssit ovat pienentyneet, mikä on vaikuttanut omaankin työhöni. Alan tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa joka paikassa.

 

Some-imagosi on aktiivinen, jopa kantaa ottava. Pysyykö se samanlaisena?

Moni on kysynyt sitä, mutta Yleltä ei ole puolella sanallakaan vihjattu, että sen pitäisi muuttua. Mielestäni aktiivisuus somessa on työnantajankin etu. On yleisön palvelua olla tavoitettavissa. Kaikkien toimittajien pitäisi tehdä sitä jollain tavalla, tulla alas norsunluutornista.

 

Käytät Periscopeakin, kokemuksesi siitä?

Koska perinteinen televisio vaatii paljon töitä ennen lähetystä, on kiinnostavaa voida ”vaan avata” kanava, mutta itselläni se on vielä kokeiluasteella. Olen yrittänyt miettiä, miten Periscope voisi tukea yhteiskunnallista journalismia.

 

Olet tutkiva journalisti. Mistä rohkeus siihen työhön?

Olen luonteeltani utelias ja kriittinen, ja jos jostain tuntuu puuttuvan tietoa, minulle tulee voimakas tarve setviä sitä. Rohkeus kehittyy, kun tekee paljon juttuja, joiden sisältö ei miellytä kaikkia. Siitä riippumatta yritän kohdella ihmisiä aina asiallisesti, silloin työnteko on itsellekin helpompaa.

 

Miten käsittelet ryöpytystä?

Kun postia tulee, lähden viivoittimen kanssa katsomaan, missä siinä on asia, esimerkiksi väitetty virhe, joka vaatii toimenpiteitä. Jos kyse on vain haukkumisesta, painan deleteä. Tosin saamani palaute on pääasiallisesti ollut siedettävää, ei itseä tai läheisiä vakavasti uhkaavaa.

 

Mitä aihetta toimittajien pitäisi selvittää enemmän?

Alueellisen vallankäytön seurantaa ei saa päästää hiipumaan. Kaikissa aiheissa pitäisi olla aikaa ja motivaatiota tehdä enemmän kun pyytää kommentti ja vastakommentti. Tutkivaa asennetta tarvitaan myös arkisessa uutistyössä.

 

Mitä teet vapaa-ajalla?

Ennen tein journalismia aina yötä myöten, mutta olen yrittänyt opetella järkevämpää elämänrytmiä. Välillä toki lipsahtaa. Harrastan liikuntaa, talvella hiihtoa. Sitäkin tarvitaan, että ”ollaan vaan”. Silloin syntyy tilaa uusille ideoille ja aiheille.

Salla Vuorikoski, 38, aloittaa helmikuussa Ylessä ajankohtaistoimittajana. Hän on työskennellyt MTV:ssä vuodesta 2002 muun muassa 45 minuuttia -ohjelmassa, tv-uutisreportterina, nettitoimituksessa ja Radio Novan uutisissa. Ennen MTV-uraansa Vuorikoski teki opintojen ohessa toimittajan töitä Ylen Radio Keski-Suomessa.